Archief voor november 2007

Sanders Speelhal: HeroQuest en meerHet is weer bijna weekend, tijd voor de fijnste gratis speelbare gamekliekjes van de week. Met dit keer… een fijne inzending van een trouwe lezer die een pc-versie van het bordspel HeroQuest niet aan ons voorbij kon laten gaan. Bovendien hebben twee studio’s vrijwel tegelijkertijd een aantal titels gratis ter beschikbaar gesteld. Of het nou een tijdelijke stunt is of een resultaat van moedeloosheid, ik zou het wel weten.

heroquest.gif

HeroQuest
Met dank aan de inzending van Berend Jan mag ik jullie allereerst verblijden met HeroQuest. Een turn-based fantasy RPG gebaseerd op het bordspel van MB en Games Workshop. Je hebt de keuze uit de originele missies, nieuw toegevoegde missies en zelfs een heuze zelfgenererende dungeon. Als we Berend Jan mogen geloven is het niet zo leuk als het bordspel, maar wel de moeite waard.


onceinspace.gif

Once in Space
Super Mario Galaxy is te gek. Sinds ik het uitgespeeld heb, kom ik overal onderdelen in andere spellen tegen die me aan stukjes van het spel doen denken. Gezien de tijd dat het kost om een spel te maken denk ik niet dat Super Mario Galaxy als inspiratiebron heeft gediend. Desalniettemin, ook in Once in Space draait het om kleine planeetjes en het veranderen van de zwaartekracht, maar dan in 2D. Als je Super Mario Galaxy ook hebt gespeeld, zal het een feest van herkenning zijn.


odds.jpg

Against All Odds
Het commissariaat voor vluchtelingen (je weet wel, waar Lara Croft Angelina Jolie ambassadeur van is) probeert via Against All Odds meer begrip te krijgen voor vluchtelingen. Je stapt in de schoenen van een vluchtend meisje waarbij je twaalf keer in een lastige situatie komt. Het merendeel bestaat uit meerkeuzevragen overigens.


shooters.jpg

Allerlei shooters
De fan van vage shoot ‘m ups kan hier zijn hart ophalen. Met titels als Cluster Funked, Forward always Forward en Black Bullet Hell kan het geen verrassing zijn wat je tegen zal komen in de games van Iteration Games. Sommige games hebben een Xbox 360 controller nodig.


drblob.jpg

Digital Eel
Eigenlijk is Digital Eel de naam van de studio in plaats van de naam van een spel. Ze bieden sinds gister hun hele portfolio gratis aan. En denk niet dat het de minste games zijn, zo heeft Dr. Blob’s Organism de innovatieprijs gekregen tijdens het Independent Games Festival in 2004. Alle drie de spellen van Digital Eel zijn goed. Aangezien ze stilletjes hinten naar een tijdelijke aanbieding zou ik er maar gebruik van maken, dus laat deze kans niet aan je voorbij gaan.


spheres.gif

Spheres of Chaos
En nog een spel dat zomaar gratis wordt aangeboden en oorspronkelijk niet gratis was. Lain McLeod’s Spheres of Chaos is op z’n minst uniek te noemen. Het is een variant op Asteroids met zoveel visueel geweld dat Geometry Wars en Space Giraffe zich moeten schamen. Zou dat misschien de reden zijn waarom niemand het koopt? Ik gok dat het een stunt is om zijn nieuwe spel (dat voor begin 2008 staat gepland) onder de aandacht te brengen.


thinice.gif

Thin Ice
Zoals vorige week beloofd, wederom een spel van Nitrome. Aangezien deze studio al bijna in de helft van alle speelhal artikelen voorkomt, hou ik het kort. In Thin Ice schaatst het mannetje achter je muis aan. Schaats een rondje om een vijand zodat het ijs breekt, waarna het monster in het koude water valt.

2 reacties

Bashers Bulletin: op de GameplayVorige week waren we aanwezig op de Tradedag van Gameplay, ‘s lands grootste game-evenement, in de Jaarbeurs in Utrecht. Samuel en nieuw gezicht Roland deden verslag - en Sharisa was zo lief de boel aan te kondigen. Als kers op de taart was er ook nog het Rockband-optreden van de welbekende Bash You Laters…

Bekijk ook de vorige drie afleveringen van het Bashers Bulletin:

17 reacties

Space Invaders, van schietspelletje naar ritmegameStudios die overleven door oude bekende titels nieuw leven in te blazen lijken het stoffige imago van goedkope ports van zich af te willen schudden. Namco bracht een tijd terug Pac-Man Championship uit, dat een wolf in schaapskleren bleek te zijn, en wie herinnert zich niet de dappere poging van Jeff Minter om Tempest te vernieuwen door Space Giraffe te maken? Aan dit rijtje mag de klassieker Space Invaders ook worden toegevoegd.

Het had zo makkelijk kunnen zijn om een Space Invaders te kopiëren naar een van de huidige systemen. Taito laat echter zien dat het ballen heeft en komt met een grote verrassing. Space Invaders Extreme is omgetoverd tot muziekgame en toont bijna meer overeenkomsten met Rez dan met de originele Space Invaders.

Space Invaders Extreme komt in 2008 uit voor de Nintendo DS en de PSP.

2 reacties

Hoe groot wordt de Wii-J?Het grootste probleem met een optreden van een dj is dat de interactie vanuit de discjockey zelf zo beperkt is. Om het publiek op te zwiepen, wordt hij vaak begeleid door een aparte omroeper die de dansende menigte toeschreeuwt. Dat kan wel eens veranderen, constateert De Pers, want de Wii-J is in aantocht. De heerlijke gratis krant besteedt vandaag aandacht aan ‘WiiJ’ Timski die met zwaaiende Wii-controllers op het podium springt én mixt.

7 reacties

Roken erger dan geweld in games, de PlayStation-generatie en ene Jonathan BlowO nee, wat een timing. Net nu onze vrolijke vrienden uit Den Haag beginnen over het verbieden van geweldadige games, komt er aan de andere kant van het grote meer een onderzoek waarin wordt beweerd dat “alleen roken slechter is dan het geweld in spellen”. Longkanker wordt voor het gemak eventjes naast geweldadige games geplaatst? Euh, hallo!? Waar gaat dit nou weer over?

En verder was er ook nog vandaag:

 • Ook hier is de timing weer geweldig. Het Britse leger is eigenlijk helemaal niet zo ontevreden over ‘die spelletjes’: de PlayStation-generatie schiet accurater in Afghanistan en Irak, iets wat de hoge piefen aldaar eerst niet geloofden, maar achteraf zijn ze er maar wat blij mee. Mag ik een motie indienen over oorlog trouwens, volgens mij is dat nóg dodelijker dan het spelen van geweldadige spellen…!
 • En nou haalt er ook al iemand anders uit naar de gameindustrie. Wat een ellende momenteel… de man in kwestie is Jonathan Blow, spelontwikkelaar van beroep. Volgens hem is “het medium in gevaar” en gaat de vraag niet meer over wáárom mensen eigenlijk spellen spelen, maar hoevéél het er nou eigenlijk zijn. Achievements zouden ook een boosdoener zijn, net als het verzamelen van objecten. Nee, daarom houden mensen er van sterren te verzamelen in Super Mario Galaxy!
 • Randy Pitchford, big chief bij Gearbox is van mening dat Medal of Honorop zijn retour is. Aan de ene kant probeert men authentiek te zijn, maar aan de andere kant kun je MacGyver uithangen door allerlei wapens op te waarderen. In de Tweede Wereldoorlog nota bene. Tja, en dan kun je maar beter helemaal stoppen met het genre, aldus Pitchford. Eén ding heeft de beste man gelijk: de Medal of Honor-reeks is wat mij betreft ook letterlijk verleden tijd.
 • Ach ende wee! Het Eurovideokanaal, waarbij je op je Xbox 360 films en andere leuke visuele tussendoortjes binnen kan halen, zal hooguit in vier landen gaan werken. Alleen het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk en Duitsland mogen er van genieten, wij vissen opnieuw achter het net.
 • Tot slot een spel waar je nou wél oprecht geweldadig van kunt worden: het immer herhalende Desert Bus. Yikes!

8 reacties

Het is Battlefield Double Dash!En nu is het weer tijd voor wat luchtigs. Het is Battlefield Double Dash! Een groep fanatieke spelers van het online oorlogsspel Battlefield 2 wilde even relaxen tussen alle veldslagen door en gebruikte Mario Kart: Double Dash voor de Gamecube als inspiratie voor een filmpje. Schitterend om te zien hoe de verschillende spelelementen bij elkaar zijn gevoegd en nog kunnen ook. Al zou zo’n game vol oorlogsgekheid natuurlijk direct in het verkeerde keelgat schieten.

4 reacties

Quotebash: Politici slaan Tradedag massaal afEen meerderheid in de Tweede Kamer steunt een voorstel om het mogelijk te maken videogames in Nederland te verbieden. Het zal je niet ontgaan zijn dat Bashers hiertegen in actie komt. De binnengekomen reacties zijn overweldigend. Het lijkt de gehele Nederlandse gamesindustrie te raken en we krijgen steun vanuit iedere hoek (ontwikkelaars, journalisten, pr-medewerkers, onderzoekers en natuurlijk de gamers zelf). Het is dan stuitend te merken hoe slecht de heren en dames politici zelf bezig zijn met dit onderwerp. Muziek en Beeld interviewde naar aanleiding van dit wetsvoorstel Henk Hoogendoorn, managing director Take Two Interactive en voorzitter NVPI Interactief. “Voor de trade-dag op Gameplay 07 zijn verschillende politici uitgenodigd, maar aan die uitnodiging hebben ze geen gehoor gegeven. Terwijl dit evenement dé uitgesproken plaats was om een genuanceerd oordeel te kunnen vellen.”

4 reacties

Maker treurig over ontwikkeling BlackSite, COD4 volgens een vrouw & anonieme skispellenHarvey Smith, een ontwikkelaar van BlackSite (Area 51), is treurig over de recensiescores die het schietspel zijn toebedeeld. “We zijn de grond in geboord, maar we verdienden het.” Smith was bij de ontwikkeling van twee projecten tegelijk betrokken en BlackSite genoot zijn voorkeur niet. Het proces was ongenadig: “We hadden vier dagen om een level te fixen en te polijsten. Toen het spel eindelijk speelbaar was, werd het meteen het uiteindelijke spel.” Meer nieuws.

 • “Het lijdt geen twijfel dat Call of Duty 4 een van de beste games op de markt is, maar ik leg het terug in de schappen. Ik vind dat gamen over fantasierijke werelden moet gaan en niet de pijnlijke dingen uit ons bestaan moet benadrukken.” ChicksDiggGames heeft een bijzondere en leuke recensie over het populaire schietspel online geplaatst.
 • Spelontwikkelaar Rockstar heeft een leuke manier gevonden om haar hoesje van Grand Theft Auto 4 te onthullen.
 • Ik stond voorin de rij om tegen mijn collega’s te schreeuwen dat ze Zero Punctuation niet zo groots moesten uitmeten elke keer. Maar ja, de nieuwe Yathzee over de uitbreiding voor het schietspel F.E.A.R. slaat gewoon weer spijkers met koppen.
 • De remake van de ouderwetse glorie Golden Axe ziet er standaard en ongeïnspireerd uit. Er lijkt ook geen coöperatieve spelmodus in te zitten. Wie doen ze eigenlijk nog een plezier met het verneuken van zo’n klassieker?
 • Is het je wel eens opgevallen dat er elk jaar weer één skispel verschijnt? En heb je ze wel in de schappen gezien of zelfs gespeeld, maar weet je niet meer hoe ze heten? Vind je ook dat skispellen zo vreselijk identiteitsloos zijn? RockPaperShotgun weet precies wat je bedoelt.
 • It’s payback time. Naar aanleiding van een stukje waarin ik schreef dat Soldier of Fortune een matig schietspel was, volgden er allerlei reacties waarin jullie aankaartten waarom het schietspel wél goed was. De multiplayer van het tweede deel bijvoorbeeld. Sorry, de multiplayerbeelden van Payback zijn tamelijk saai.

En vergeet vooral je reactie jegens het wetsvoorstel tegen gewelddadige games niet te delen!

7 reacties

Oproep: Toon aan waarom het kabinet verkeerd zit over gewelddadige games!Ditmaal wil niet alleen Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin een verbod op gewelddadige games, maar deelt een meerderheid in de kamer zijn idee. SP, VVD en zelfs de Partij van de Arbeid(ers) steunen het voorstel dat Nederland een tikje meer in de censuurrichting zal duwen. Films, muziek en snelle auto’s waarmee je iemand kan aanrijden zijn niet verboden. Maar gewelddadige games mogen niet langer. Moeten we dit maar pikken van het kabinet? Bashers verlangt: stuur JOUW mening op naar tips@bashers.nl. We willen mensen uit de industrie, de markt, gamejournalisten en spelers. Samen vormen we één groot blok. Reageer!

99 reacties

Virtua Fighter is en blijft voor liefhebbersContinue. Gevloerd. Continue. Gevloerd. Continue. Gevloerd. Continue. Gevloerd. Continue. Gevloerd. Continue. Gevloerd. Continue. Gevloerd. Continue. Gevloerd. Continue. Gevloerd. Continue. Gevloerd. Continue. Gevloerd. Continue. Gevloerd. Continue. Gevloerd. Continue. Gevloerd. Continue. Gevloerd.

Wederom een smadelijke nederlaag. Door een meisje nog wel! Stoppen? Ben je gek. Continue! Wat ik vooraf al dacht te weten, werd bewaarheid. Virtua Fighter 5 slorpt stiekem, maar zeker, heel veel vrije tijd op. Eerlijk gezegd is het geen titel waarvoor ik naar de winkels ren. Maar als een recensie-exemplaar ter beschikking wordt gesteld, weet je vooraf al dat je zo een week of twee verder bent en eigenlijk maar één spel hebt gespeeld. Het is zelfs zo dat je in die twee weken met dat ene spel ook nog eens met maar één (hooguit twee, ter afwisseling) personage(s) hebt gespeeld.

virtuafighter01.jpg
Mijn favoriet is El Blaze. Een Mexicaanse worstelkampioen. Geen makkelijke jongen.

Ik ga hier niet beweren dat ik een fighter-expert ben. Net zomin als dat ik regelmatig shooters speel, zul je mij niet snel met een fighter bezig zien. Natuurlijk, zo nu en dan pak ik mijn dosis Street Fighter II, Dead or Alive of Soul Calibur wel mee, maar erg lang kan het me niet boeien. Waarschijnlijk omdat ik te ongeduldig ben me de vaardigheden echt meester te maken.

Er is één grote uitzondering en dat is Virtua Fighter. Niet dat ik hierin wel vaardig ben. Toch probeer ik me in de game te verdiepen. De reden daarachter gaat behoorlijk ver terug. Naar de tijd dat er zelfs in Nederland nog arcadehallen te vinden waren en daar de kasten van Sega domineerden. Als er één studio verantwoordelijk is voor het wegpakken van mijn jeugd, dan is het toch zeker AM2.

Met name in Virtua Racing, Sega Rally, Virtua Cop en Daytona USA heb ik zonder overdrijven honderden uren speeltijd gestoken. Zowel in de arcadehallen als op de Megadrive en Saturn. Virtua Fighter was bij mij het buitenbeentje. Ik had (en heb) het niet zo op met fighters. Maar Sega-fanboy als ik was, gaf ik de game toch een kans. Gaandeweg heb ik alle delen, met uizondering van het derde (ik heb pas sinds kort een Dreamcast), in huis gehaald.

Moraal van het verhaal? Virtua Fighter doet me iets. Wat begon als een soort dwanginteresse is langzamerhand overgegaan in oprechte interesse en bewondering. Bewondering omdat van de bovengenoemde AM2-arcadetitels eigenlijk alleen Virtua Fighter de tand des tijds kan doorstaan. Wellicht samen met Sega Rally, maar dat is het dan wel.

virtuafighter02.jpg
Visueel misschien niet de meest spetterende game.

Ondanks alle oprechte interesse zuig ik nog steeds redelijk. Dat ligt gewoonweg aan de stijle leercurve en het feit dat een buttonbasher als ik eigenlijk ver van deze serie moet blijven. Virtua Fighter heeft altijd al gedraaid om timing, inschatten en anticiperen. Meer dan welke andere fighter ook.

Vooral vanwege dit timing-element werd altijd aangenomen dat het onmogelijk zou zijn de game vloeiend online speelbaar te krijgen. Het kleinste beetje lag is dodelijk. Die aanname houdt nog steeds stand. Maar Sega is er op de een of andere manier in geslaagd om battles goed strak te krijgen. Eén grote vereiste hiervoor is dat de verbinding optimaal is. Nu geldt dit natuurlijk voor elke onlinegame, daar niet van. Lag is en blijft vervelend.

Zoals gezegd zijn de onlinepotjes een feest voor de liefhebbers. Waarvan er wel enkelen tegenover mij hebben gestaan. Continue. Gevloerd. Continue. Gevloerd…

4 reacties

Negen jaar oud… en nu al een Guitar HeroLieve help. Vergeet die (hoogstwaarschijnlijke dikke en werkloze) gozer die in Guitar Hero II Free Bird op Expert haast feilloos wist uit te spelen. Ben, een koter van een jaar of negen, is veel imposanter. Hij speelt in Guitar Hero III: Legends of Rock het absurd moeilijke Through the Fire and the Flames (van de ‘Nintendometal’-band DragonForce) met zo’n 95% uit alsof het niks is. En ik maar denken dat het Japan was waar al die bionische kinderen met demonische vingers werden gebroed.

Niet te geloven. Vooral zijn hammer-ons en pull-offs zijn geweldig. Als ‘ie twee keer zo oud was geweest, had ik uit pure jaloezie allerlei opmerkingen gemaakt over hoe hij waarschijnlijk nog nooit een meisje zou hebben aangeraakt, maar dat gaat nu dus mooi niet op.

Accepteer ‘t, Sam. You’ve been beaten by a kid.

13 reacties

Xbox en NFS promotie door naaktmodellen en Golden Axe zonder speelbare dwergJa mensen, vandaag een clitclicklist met veel naakt erin. We trappen af met de Xbox 360. CKM, de Poolse equivalent van bladen als Maxim en FHM, vond het een leuk idee om de Xbox 360 te promoten met een naaktmodel. De charmante blondine houdt de controller vast voor haar intieme deeltjes. Kijken, kijken? Maar natuurlijk. Een usermovie waarin alle foto’s netjes in een peepslideshow gepropt zijn, vind je op GameTrailers.

 1. Electronic Arts heeft er oh zo een spijt van dat Need For Speed: ProStreet gepromoot wordt door soft porno modellen Becky en Amii in de Engelse tabloid Sun. De dames staan topless voor een Ferrari. Het EA logo en de ProStreet artwork zijn nadrukkelijk aanwezig op de betreffende pagina. Dit alles had natuurlijk nooit door het strenge keuringsproces van de marketingafdeling mogen komen, aldus een woordvoerder. Sure.
 2. Zo, hebben we dat gehad. Gelukkig is er ook ‘normaal’ gamenieuws. Van een hele andere orde zelfs. Nintendo en Microsoft worden door Greenpeace aan de ‘groene’ schandpaal genageld. Beide bedrijven zouden weinig tot niets doen aan de zogenaamde elektronische vervuiling. Nintendo is zelfs het eerste bedrijf dat een 0/10 scoort in de nieuwste editie van de Greener Electronics Guide. Werk aan de winkel.
 3. De weggebonjourde PlayStation ‘godfather’ Ken Kutaragi krijgt een Lifetime Achievement award voor zijn verdiensten in de creatie van PlayStation. De award wordt uitgereikt door de Academy of Interactive Arts and Sciences en zal Kutaragi in februari 2008 tijdens de D.I.C.E. Summit ontvangen.
 4. Weer een NiGHTS nieuwtje, dat door mij opgepikt wordt. Helaas, want ik vind het een ruktitel. Het Sega-team dat momenteel met de Wii-versie bezig is, test de game met de GameCube-controller. Die wordt geprefereerd, omdat hiermee de controls van de oude Saturn-versie worden benaderd. Dat liet Takashi Iizuka aan Games Radar los. Ook beantwoordde hij de vraag der vragen. NiGHTS is een jongetje. En een meisje. Verwarrend? Check hier zelf het interview.
 5. Nyko heeft een mooi pistoolhoudertje gemaakt voor de Wiimote. De Perfect Shot Gun biedt ruimte voor de Wiimote zelf, maar heeft ruimte om een Nunchuck aan te sluiten. Ik zeg: vet! Vanaf 24 december voor $12,99 te importeren.
 6. MTV en Harmonix zijn heel close als het gaat om Rock Band. Musici blijken zeer enthousiast te zijn over de game en meer dan welwillend om hun tracks af te staan voor opname in de RB-tracklist. In de toekomst zou je wel eens simultane release kunnen zien van videoclips en de RB-track. Dat zegt ten minste Paul DeGooyer van MTV’s home entertainment. Een televisieshow? Not yet. Not yet.
 7. Er zit weer een grote update van Xbox Live aan te komen. Ditmaal moet het mogelijk worden om andermans vriendenlijst door te nemen. Grote maar: je moet 18+ zijn en de optie niet hebben uitgeschakeld.
 8. Nu we het toch over Xbox Live hebben. Er zijn weer wat oude Xbox-titels afspeelbaar gemaakt voor de Xbox 360. Check hier de ‘nieuwe’ titels.
 9. Wat lees ik nu? Een nieuwe Golden Axe zonder speelbare dwergen? Sega, doe het jezelf niet aan. Er is nog tijd. Voorkom een haataanval.
 10. Nou, toch nog een sensationeel nieuwtje om mee uit te smijten. Maar wel een minder vrolijke dan de twee openingsberichten. De 14-jarige Patrick Coulter overleed tijdens een basketball-wedstrijd, waarbij hij als toeschouwer een Wii won. Tijdens zijn tochtje naar het veld om de prijs in ontvangst te nemen, werd het Patrick waarschijnlijk iets teveel en zakte hij in elkaar. Heel triest.

3 reacties

Dagboek: Microsoft stuurt me een kapotte 360 terugMisschien ben je het al helemaal vergeten, maar een week of drie geleden gaf mijn Xbox 360 de geest. Ik schreef toen al over een waardeloos telefoontje naar de helpdesk van Microsoft. Nu, na het bizarre telefoongesprek met de klantenservice, lang wachten totdat UPS mijn spelcomputer ophaalde en nu veertien werkdagen op de reparatie gewacht te hebben, heb ik weer een verse Xbox 360 thuis staan. Alleen… hij doet het voor geen meter.

Later bleek dat het probleem bij de spelcomputer zelf ligt. Ook met ouderwets bedraad internet kreeg ik Xbox Live niet aan de praat. De discdrive tenslotte maakte een vreemd geluid, wat op zich al aanleiding genoeg was om de 360 op te sturen.

Op mijn blog over de klantenservice reageerde een deel van jullie alleen maar goed geholpen te zijn. Daar kan ik me nu iets meer in vinden. In tegenstelling tot de flapdrol van de vorige keer, leek deze persoon zeer goed te weten waar hij over praatte. Omdat hij het voor mij erg rottig vond dat ik een defecte Xbox 360 opgestuurd had gekregen (go figure…), werd ik doorverwezen naar een andere procedure.

Die komt er in het kort op neer dat ik niet de huidige standaard van vijfentwintig (!!!) werkdagen hoef te wachten, maar tien tot vijftien. Net als de vorige keer dus. Ter compensatie mocht ik wel kiezen uit een draadloze controller, draadloze headset, memory unit of een play & charge pakket. De eerste is het geworden. Een gratis controller, joepie. Wat ben ik een bofkont!

Nee serieus. De compensatie is goed bedoeld maar zorg er nou gewoon voor dat je consumenten zonder problemen kunnen doorspelen Microsoft!

Heb je trouwens al eens gezocht op klantenservice?

9 reacties

Je speelt op Xbox Live en heet GayBoy…Dat je er reacties mee uitlokt is begrijpelijk, maar de aard van sommige reacties is krankzinnig. Een Xbox Live-gebruiker met de schuilnaam xxxGayBoyxxx maakte een compilatie van elf avonden Halo 3 op Xbox Live spelen. In de lobby en in het spel krijgt de speler de wreedste dingen naar zijn hoofd geslingerd. ‘Ik wil je ophangen’ klinkt het zelfs met een zeurderig Amerikaans accent, na de eeuwige one-liner ‘I’ve got your back’.

11 reacties

De Gameplay quotes: Halo 3 groter dan concurrentieExacte verkoopcijfers van games moet je in Nederland afkopen bij GfK. Daar worden zulke bedragen voor gevraagd, dat geen Nederlandse gamejournalistieke bron ze raadpleegt. Maar je krijgt wel eens wat te horen, ook van betrouwbare bronnen nabij de Power Unlimited Rehab-stand: “The Orange Box heeft in de lanceringsweek op de Xbox 360 maar 3000 exemplaren verkocht. Call of Duty 4 verkocht 9000 en Halo 3 maar liefst 16.000 stuks.” Dat betekent dat Halo 3 groter is dan de andere twee shooters bij elkaar. Heftig.

11 reacties

Hoe staat het met… Saboteur?Onlangs werden Bioware en Pandemic Studios overgekocht door Electronic Arts. Bioware viert momenteel feest met de release van Mass Effect, die overal bejubeld is ontvangen. Van Pandemic hebben we alweer een tijdje niets vernomen. Als het goed is, werkt men momenteel aan Saboteur. Een game, die mij meer dan gemiddeld weet te boeien. De game speelt zich af in het Parijs ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en jij neemt de rol aan van een Ier, die zich bij het Franse verzet aansluit. Kan het je nog niet echt boeien?

Toegegeven, dat uitgangspunt is niet echt bijster origineel. Hoeveel WOII-games hebben we inmiddels gespeeld? Ontelbaar waarschijnlijk. Maar wat als ik je nu vertel dat de game gebruik maakt van een zwart-wit filter? Of dat de soundtrack voornamelijk bestaat uit jazz?

In Saboteur speel jij Sean, een Ierse coureur. Hoe je in godsnaam in het door nazi’s bezette Parijs terecht komt, is me nog een raadsel. Maar goed, daar zit je dan. De bezetting doet je niks tot het moment dat je vrouw, kinderen en auto door de nazi’s worden omgelegd. Vooral dat laatste zal je veel verdriet doen. Om je wraak te voeden, sluip je door de stad om als een hitman/assassin nietsvermoedende nazi’s te grazen te nemen.

Het ‘aparte’ aan deze game zit hem in de filter. Het bezette Parijs is ondergedompeld in een zwart-wit filter. Een grauwe lucht, regen, donkere wolken, alles grijs, zwart en wit. De enige kleur is de rode swastika band, die de nazi’s om hun arm dragen. Pas wanneer je een bepaald gedeelte van de stad hebt ‘geschoond’ van genoeg nazi’s breekt het zonnetje door en wordt dat deel ondergedompeld in warme kleuren. Net als… juist, everyone’s favorite Okami.

Een ander belangrijk aspect van de game is de muziekkeuze. Volgens de makers was Parijs voor en tijdens de oorlog een waar jazzparadijs. Wie onderstaande teaser en interview bekijkt, zal inderdaad de jazzklanken opmerken.

De teaser:

Interview met de ontwikkelaars:

Een wonderlijke titel, die elementen uit games als Hitman, Assassin’s Creed en Okami tot een eigen geheel mengt. Vraag ik me alleen af wanneer we weer eens iets over deze belofte te horen (of te zien) krijgen.

2 reacties

Derde Deus Ex, verkoopt Mario wel zo goed & meer Ass Creed gezeurWarren Spector heeft er naar alle waarschijnlijkheid geen klap mee te maken en na Invisible War weet ik ook niet of er überhaupt nog mensen op zitten te wachten: Deus Ex 3. Opvallend is dat de verantwoordelijke studio van Eidos in Montreal staat en “enkel AAA-titels zal produceren”. Hmm, dat klinkt iets te bekend en overeenkomstig. De focus op een relatief kleine groep ontwikkelaars is dan wel weer interessant. Maar dan blijft de vraag, willen wij een Deus Ex 3?

 1. De makers van Baten Kaitos en Eternal Sonata komen met een nieuwe Japans rollenspel voor de Wii: Fragile. De Wii-ab zal je blijkbaar als een zaklamp gaan gebruiken in het spel. Hopelijk dat niet elke vijand nu een zwkate voor licht blijkt te hebben en je 60 uur met je Wii-ab kan gaan zwaaien in ontelbare gevechten.
 2. Command & Conquer Retarded! Pardon? Jawel, speel jezelf zwakzinnig met deze mod voor Command & Conquer 3 die elke vorm van subtiliteit uit het strategiespelletje haalt. Van belachelijke bouwopties tot een hypersnel voertuig dat andere eenheden overneemt en de Ordos een poepje zou kunnen laten ruiken. It’s plain stupid!
 3. Junkie XL vindt het geweldig om aan videogames mee te werken en ziet hier veel meer aandacht voor muziek ontstaan dan via normale kanalen. Ik ben er heel wat minder blij mee, want Junkie XL’s muziek is me toch een bagger en dé reden waarom ik SSX Blur met geen stok meer durf aan te raken. Een JXL nummertje op z’n tijd ala, maar een hele game vol!? Bleurgh… Need for Speed Prostaat is zijn nieuwste slachtoffer.
 4. Een half miljoen Super Mario Galaxy’s verkocht in één week! Ehr… Nintendo? Is dit niet dé game voor dé console die aan het eind van de zomer nog even de Xbox 360 voorbijstreefde? In dat licht is het zelfs voorzichtig een ‘slecht’ resultaat te noemen. Zo vernieuwend als Nintendo is met hun ‘blue ocean’ strategie van nieuwe markten aanboren, zo hard probeert het ondertussen ook weer mee te schreeuwen met de oude jongens. Niet al te slim.
 5. Daar over gesproken, de oude Nintendo-fans zullen er een schrale troost aan hebben, maar Nintendo weet ook ondertussen hun nieuwe klanten in hun hempie te zetten. Nieuwkomer Sight Training voor de Nintendo DS heeft een Nederlands doosje, wordt op hetzelfde publiek afgevuurd als Brain Training en… is verdomd weer geheel in het Engels!? Crisis Nintendo, hier word ik nu pissig van! Dat doet Sony toch echt stukken beter. Of is dit een sullig ideetje om English Training beter te laten lopen?
 6. Volgende week dinsdag komt de langverwachtte Xbox 360 Fall Update als Sinterklaascadeautje. Met als verrassing: Friends of Friends. Feitelijk het Friendster/Orkut/Hyves/MySpace/Facebook/vul-zelf-maar-wat-in principe toegepast op je Xbox Live Friends List. Leuk, kan je zien hoe ver je van Major Nelson zelf afzit.
 7. Chris Kohler van Wired.com doet het nog eens dunnetjes over na de game daadwerkelijk gespeeld te hebben: wat is er allemaal mis met onze aller geliefde/gehaate Ass Creed? Mnr. Meijroos zal zich waarschijnlijk in z’n graf omdraaien. Ehr… ik bedoel bed. Overigens deelde het Engelse blad games™ een 4/10 aan het spel uit. Dat is toch echt weer het andere uiterste. Subtiel blijven mensen.

22 reacties

Wie o wie heeft er Guitar Hero 3 voor mij?Dit is niet leuk! Waar is Guitar Hero III: Legends of Rock voor de Xbox 360 in godsnaam?! Afgelopen vrijdag werd het spel, precies een maand nadat deze met enorm succes uitkwam in Amerika, uitgebracht in ons koude kikkerlandje. De combinatie van een enorm run op het spel én enorme tekorten maakte het voor mij niet makkelijk: het spel is nergens meer te vinden. Nérgens! WTF?

En da’s eigenlijk best vreemd, als je nagaat dat het spel met een beetje pech gewoon keihard honderd euro’s kost. HONDERD euro, daar kun je haast van op vakantie gaan. Of héél veel biertjes drinken. Met een beetje geluk allebei. Tja, kennelijk hebben heel veel gamers het er voor over, anders had ik nu wel mooi kunnen rocken op Guitar Hero III. Iets wat ik eigenlijk wel had verwacht, want ik ging er blind vanuit dat de prijs voor velen te hoog zou zijn. Echt, wat had ík het fout zeg!

Toch was er iets wat mij opviel, keer op keer. Bij een aantal winkels die ik in Assen en Groningen bezocht, kreeg ik namelijk dit te horen: “Sorry, we hebben geen Xbox 360 binnengekregen terwijl we die wél zouden krijgen”. Uh, okay? Bij de Wii was het een heel ander verhaal: “De Wii-versie was zo uitverkocht, maar van Nintendo krijgen we sowieso maar weinig binnen.” Frappant genoeg lagen er in élke bezochte winkel wel weer genoeg exemplaren voor de PlayStation 2 en de PlayStation 3. De ene shop had er meer dan de ander, maar telkens weer waren deze versies wel gewoon verkrijgbaar. Bij de MediaMarkt was het helemaal erg: alle exemplaren voor de PlayStation 3 lagen er nog. Alles wat men in had gekocht (een stuk of twaalf) was niet eens over de toonbank gegaan. De PS2 doet het iets beter volgens de MediaMarktman, maar zet ook geen zoden aan de dijk. Dat zet je toch aan het denken.

Is dit een indicatie dat het gewoon niet goed gaat met de PlayStation 3? Als je bedenkt dat Guitar Hero III één van de grootste toppers in Amerika was afgelopen maand, maar amper verkocht voor de PlayStation 3, ga je jezelf toch even achter de oren krabbelen. De roots van Guitar Hero liggen immers bij de PlayStation. Of zijn fans van het muziekspel overgestapt naar de Xbox 360? De online-functies, de achievements alsmede het gebruik van de X-plorer uit deel twee maken het natuurlijk wel aanlokkelijk. Of… heeft men gewoon veel te weinig Xbox 360-units verscheept naar Europa? Dat laatste lijkt waarschjinlijk nog het meest aanneembaar. Ik hoop dan ook met smart dat in de komende weken alsnog de 360-versies binnen stromen, want ik moet natuurlijk wel kunnen blijven rocken. Al is het alleen maar om te oefenen voor komend weekend, wanneer er een heus Guitar Hero III-toernooi gaande is in het ijskoude GetTogether-café in Amsterdam. De hoofdprijs? In het voorprogramma van Krezip spelen. Jottum!

10 reacties

Gamen moet lijken op grasmaaien. Inderdaad!De grote baas achter strategiespel Supreme Commander, Chris Taylor, doet een miraculeuze uitspraak tegenover Gamesradar (maar die ligt eruit; zie Gamed). “Wanneer ik het gras maai denk ik niet aan het sturen of het gras zelf, ik denk aan het leven, aan mijn werk en aan de dingen die ik moet doen. Als ik klaar ben met het maaien van het gras heb ik geen klusje gedaan, ik ben juist klaar om iets te gaan doen. Dit is hoe het gamen ook moet zijn.”

Taylors uitspraak verwoordt wat ik al jaren voel tijdens het spelen van Bejeweled of recenter, The Treasures of Montezuma. Zodra ik wat diamantjes heb gecombineerd en het scherm zich vult met een ‘dat deed je geweldig’ effect, kom ik in een soort hersenloze trance. Dat had ik vroeger ook al bij The New Tetris op de Nintendo 64, waarbij sommige potjes letterlijk een half uur duurden.

LoungegameMontezuma_00.jpg
Gedachten op een rijtje zetten kan bijvoorbeeld in Montezuma.

Mijn gedachten vertrekken dan uit het spel. Terwijl mijn ogen zich kapot staren aan de fel gekleurde blokjes, denk ik aan andere dingen. Zoals Taylor al zegt: werk dat je moet verrichten. Maar ook dingen die ik kan of wil schrijven. De reportage die ik op televisie zag komt weer boven, of ik denk aan schitterende momenten die al zijn geweest. En - ik ben een gamer - ik bedenk spelconcepten.

Minstens één daarvan heeft precies hetzelfde doel als Bejeweled en Tetris: je geest tot rust laten komen. Ik schreef al eerder over een loungegame, waarin een zee en een surfplank de enige ingrediënten zijn. Onder het surfen of relaxen op een plank, nemen Groove Armada, Air en Alexander Blu je trommelvliezen en gedachten mee naar zaken buiten het spel. Je zet alles weer op een rijtje, krijgt nét die ene ingeving die je verhaal of project nodig had. Het zou geestverruimend zijn, net als… grasmaaien.

LoungegameGroteGolf_01.jpg
Het grasmaai-idee moet ook onder minder abstracte spellen kunnen.

Taylor verdient een pluim. Hij wist eindelijk onder woorden te brengen wat ik al zo lang voel onder de gelukzaligheid van simpele abstracte puzzelspelletjes. Hoe hij die pluim mag incasseren weet ik nog niet. Misschien moet ik Montezuma maar weer eens opstarten.

12 reacties

De Gameplay quotes: Carnival Games onverwacht succesWarner Guinée en Onno Bos, twee van de mannen die 2K Games en Take Two in Nederland distribueren, kwamen er niet over uit of Grand Theft Auto Vice City Stories of BioShock nou het grootste verkoopsucces van 2007 was. Maar hoe dan ook was minigame-collectie Kermis Games voor de Wii de grote verrassing. Guinée: “We hebben het spel niet bij de hardcore pers ondergebracht, die zou het alleen maar affikken. Maar als je in de Libelle en De Volskrant als cadeautip staat, zorgt dat blijkbaar voor hele goede verkoopcijfers.” Bos: “Het spel doet het beter dan ons eigen Rockstar Presents Table Tennis - en ik geloof zelfs beter dan Metroid Prime 3!”

27 reacties