3rd Birthday – Meer erotiek dan eposOndanks dat Aya Brea tien jaar lang schitterde door afwezigheid, lijkt de appetijtelijke blondine in een derde deel in de Parasite Eve-reeks, getiteld 3rd Birthday, nog net zo fris en fruitig als in de Playstation-delen van de vorige eeuw. De enige reden om de recente PSP-iteratie te spelen, is dan ook om de oorzaak te vinden van haar eeuwige jeugdigheid.

Overdive

Het verhaal van 3rd Birthday valt namelijk precies tussen wal en schip in. Enerzijds is het voor nieuwelingen onduidelijk dat het aparte gedrag van hoofdpersonage Aya veroorzaakt wordt door mitochondriën. Ook de relatie tussen Aya en de andere personages blijft voor leken ofwel gissen, ofwel een bezoek aan Wikipedia. Anderzijds zijn er amper raakvlakken met de vorige delen, zeker voor een avontuur waar fans tien jaar halsreikend naar uit hebben gekeken. Wat gearrangeerde muziek hier en het benoemen van oude bekenden daar. Daar kunnen ze ‘t mee doen.

3rd Birthday

Ontwikkelaar: Square Enix
Platform: PSP

Om niet met een nog vettere watervaste inktstift de zwakheid van het niet te volgen verhaal te accentueren, is er gelukkig ook goed nieuws. Elk hoofdstuk wordt ingeleid met een letterlijk waanzinnige cutscène, gevolgd door snelle actie vanuit third-person perspectief en geringe laadtijden. Het resultaat is een snelle arcade-shooter, of ‘cinematische RPG shooter’ in de woorden van Square Enix.

Prioriteiten

Een prominente feature van 3rd Birthday is ‘Overdive’, dat Aya in staat stelt om real-time van bewustzijn te wisselen met haar mede-soldaten. Zo kun je niet alleen makkelijk de dood ontlopen, maar ook gebruik maken van andere wapens. Met Aya’s unieke vaardigheid kun je ook in het verzwakte lichaam van een vijand duiken, om via een Overdive Kill extra schade toe te brengen en munitie te sparen.

Maar het grootste mysterie rondom 3rd Birthday blijft in mijn optiek nog altijd het prioriteitenlijstje van regisseur Hajime Tabata. Hoe kan iemand zoveel aandacht schenken aan realistisch scheurende kleding, een dozijn extra kostuums en een erotisch getinte douchescène, zonder in te zien dat het verhaal kan noch wal raakt? Ik houd ‘t op tekortkoming.

Eén reactie

  1. Robert Hoogendoorn · 30-5-2011 · 12.01 uur

    Amen, ik noemde Aya Brea niet voor niets een aandachtshoer. ;)

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>