Abunai! Looking For Group – Dag 1: Op verkenningDit weekend stort ik mij in de wonderlijke wereld van Abunai!, een driedaags evenement voor liefhebbers van Japanse (pop)cultuur en entertainment. Gedurende dit weekend zullen de bezoekers deelnemen aan de competities, lezingen, workshops en presentaties die Abunai te bieden heeft. Laat ik allereerst maar even op verkenning gaan!

“Dit weekend worden we geen freaks genoemd”, hoor ik iemand zeggen. Ik stap in bus 149 om van Eindhoven Centraal naar congrescentrum NH de Koningshof in Velthoven af te reizen. De bus is gevuld met cosplayers die er naar uit kijken om een weekend lang over hun hobby’s en passies te praten met gelijkgezinden. Iets waar ze, af te leiden uit de bovenstaande opmerking, een duidelijk gebrek aan lijken te hebben in hun dagelijks leven. Anime, manga en cosplay zijn niet bepaald zaken waar het merendeel van je klasgenoten, medestudenten of vrienden wat van snappen.

Eenmaal aangekomen is het afgelegen congrescentrum al compleet overgenomen door de Abunai-gangers. Het raden uit welke anime en/of manga al die mooie pakjes en personages van de cosplayers komen was meteen begonnen. Wat me ook verbaasde was de schaal van dit evenement. Bijna 80% van alle bezoekers is gewoon in cosplay!

Shopping spree ikimasu-yo!

Ondertussen wordt de dealerhal, vol verkopers met fantastische spullen, al meteen na de opening van de beste voorwerpen en deals ontdaan. Op zondag vallen er misschien nog wat leuke restjes met korting te scoren. Shoppende cosplayers zijn een lust voor het oog!

Lekker gamen

Ondanks een speciale ‘game room’ en uitgebreide competities in onder andere Tekken 6, Dance Dance Revolution en Super Smash Brothers Brawl, spelen games geen hoofdrol op Abunai en dat is maar goed ook. Gelukkig zijn er genoeg cosplayers die hun creativiteit hebben ingezet om bekende gamefiguren tot leven te brengen. Een uitgebreide fotoreportage van hun creaties volgt spoedig. In de tussentijd kijk ik voornamelijk uit naar een speciaal panel over de gamesindustrie dat op zaterdag plaatsvindt, waar onder andere Proun-bedenker en Ronimo-man Joost van Dongen aan deelneemt.

Wtf is pepakura!?

Je eerste sessie Para Para, Go leren spelen of misschien even voor het eerst papercraften. De workshops op Abunai zijn uitgebreid en afwisselend voor elke nieuwkomer. Nogmaals is het fantastisch om te zien hoe de bezoekers in vol ornaat deelnemen aan deze activiteiten. Ik voel me in een compleet andere wereld. Een hele kleurvolle.

Hechte community

Op Abunai onmoette ik ook de organisatoren van andere evenementen in Nederland, zoals Tsunacon, Animecon en Yaycon. Na ze te spreken valt vooral de hechte band tussen de verscheidene organisatoren op. Ze staan met een stand op elkaars evenementen, helpen elkaar en vormen een gezonde concurrentie waarin iedereen elkaar actief feedback geeft. Verder heeft elke Nederlandse conventie zo zijn eigen aanpak en stijl. Zo is Tsunacon met hun eendagsevenement perfect geschikt voor nieuwkomers, terwijl Yaycon vooral erg gespecialiseerd is op Yaoi en Yuri (Yaoi is een genre dat zich richt op liefdesrelaties tussen mannen en Yuri op liefdesrelaties tussen vrouwen). De organisatoren kwamen dan ook ‘s avonds samen voor een speciale editie van ‘Ik hou van Japan’, waar ze het tegen elkaar opnamen om hun kennis over Japanse cultuur op de proef te stellen. Wist je dat de anime-serie Najica Blitz Tactics gemiddeld één ‘panty shot’ vertoont per veertien seconden in de totaal dertien afleveringen van de serie? Nu wel.

Lekker pilsen kan ook

De subcultuur die in Nederland bestaat rondom ‘anime conventions’ zoals Abunai is verbazingwekkend groot en dient een brede demografie. Terwijl Abunai geen leeftijdslimiet hanteert, is het dan ook wel heel aangenaam om me, op mijn eerste avondje, ook gewoon fijn in de kroeg van het hotel tussen de volwassen deelnemers te mengen.

Goede afronding

Een speciale ‘Anime Disco’ waar bekende liederen uit anime-series van harde beats en mooie remixes voorzien worden heeft iets ontzettend exotisch en spectaculairs. Mijn dank dan ook aan alle Abunai-bezoekers die gewoon hardnekkig hun cosplay-kostuums tot in de late uren aanhouden. Breakende Troetelbeertjes en Teigetjes for teh win!

Wat Abunai onderscheidt van andere ‘anime-conventies’ is het rijke aanbod van workshops, lezingen en panels over onderwerpen die geen enkele liefhebber van Japan wil missen. De komende twee dagen zal ik dan ook proberen wat meer in de diepte te treden wat betreft de gemeenschap van mensen die evenementen zoals Abunai bezoeken en organiseren.

Eén reactie

  1. Dimitri Vrehen · 28-8-2011 · 10.50 uur

    Nice, wist er niks van. Dadelijk eens gaan kijken.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>