Abunai! Looking For Group – Dag 2: Diepe duikvluchtDe tweede dag van mijn avontuur in de wereld van Abunai zit er alweer op en ik kan er maar niet genoeg van krijgen. Het driedaagse evenement voor liefhebbers voor Japanse (pop)cultuur, entertainment, mode, anime, manga en cosplay heeft me gisteren ontvangen en vandaag opgeslokt. Daarom is het tijd om de diepte in te duiken.

Dit is Gyaru

Wat een prachtige Japanse modestijl is dit. Velen kennen de kinderlijk schattige ‘Lolita-stijl’, maar Gyaru is wat ‘toegankelijker’. Deze stijl wint aan populariteit in het Westen. Rox Delfgou en Charlotte Hompe gaven er een uitgebreide en informatieve lezing over.

Lelouch vi Britannia commands you

Een van de hoogtepunten van Abunai is de Cosplay Act Competition, waar de deelnemers een speciale act opvoeren met de personages die ze cosplayen. De combinatie van komedie, dans en zang was prachtig. Zelfs voor wie soms de ‘inside jokes’ niet begreep. Wat heb je tenslotte aan je cosplay als je je niet kunt verdiepen in het personage, met misschien een compleet andere persoonlijkheid, en dit in een optreden op creatieve wijze in kunt zetten?

Een Game Panel!

Natuurlijk kon een panel over games en game-ontwikkeling niet ontbreken. Onder andere Ronimo’s Joost van Dongen en Ngamers eigen Roderick Leeuwenhart namen deel aan het panel. Onderwerpen zoals gamedesign, waarom sommige games niet buiten Japan treden, Japanse spelontwikkeling en anekdotes uit de industrie werden allemaal besproken. Zo wist Van Dongen te melden dat ze voor hun nieuwste titel, Awesomenauts, op een gegeven moment hadden ontdekt dat spelers constant de vuur-knop ingedrukt hielden. Zijn team heeft het uiteindelijk opgelost door de speler trager te laten lopen tijdens het afvuren van hun wapens.

Cosplay 101

Mijn goede vriendin, en bekende cosplayer, Kimberley van den Hurk gaf een speciale lezing over hoe cosplayers zich het beste kunnen presenteren en poseren. Haar lezing ging vooral over hoe houding, het kennen van je lichaam en het instuderen van poses kan zorgen voor een betere presentatie van al het harde werk wat je in je kostuum hebt gestopt. Verder ging ze ook in op hoe cosplayers zich het beste kunnen gedragen als de zoveelste fotograaf hen aanspreekt als ze net naar de wc willen. Ze noemde daarvoor een speciale truc van vijf poses. Bij elke stap steek je een extra vinger op, bij de vijfde vinger heb je een open hand en zeg je ‘toedeloe’. Uiteindelijk kregen de aanwezige cosplayers ook de kans om direct aanwijzingen te krijgen over hun presentatie en houding.

Het Maid & Butler café

Een café werd special uitgedost voor nog een typisch Japanse aangelegenheid: de Maid en Butler cafés. Hierin worden klanten niet alleen bediend door cosplayende ‘maids’ en ‘butlers’, maar ook geëntertaind met optredens, zang en speciale acts. Dit trok dagelijks lange rijen, vooral het Butler café.

Made in Japan

Abunai had ook een zeer speciale gast uit Japan over laten vliegen. De rocker Ryo Fujimura, voorheen lid van de band Acid Flavor, gaf een optreden waar 500 Abunai-bezoekers op afkwamen. Hij gaf daarna ook nog even een signeersessie en ging met zijn fans op de foto.

Keihard knallen op J-core en Eurobeat

Op de tweede avond gingen we pas echt los. Dit keer was het de beurt aan Deshima Sounds om de bezoekers van Abunai te voorzien van een combinatie van house, dubstep, hypertechno, eurobeat en J-core. In Japanse stijl draaide Deshima Sounds tot in de late uren voor een volle zaal die helemaal losging op de muziek act van B_Box, DJ MK en Neodash Zerox. De deelnemers die ook deze avond al dansend en feestend hun cosplay-kostuum aanhielden, waren alweer een lust voor het oog.

Een belangrijke vondst was hoe lekker alle bezoekers in hun vel leken te zitten. Na gesprekken met velen van hen, merkte ik dat veel bezoekers van Abunai in het normale leven amper of nooit naar buiten treden met hun interesses voor cosplay, anime of manga. Velen van hen voelen zich niet fijn met het delen van hun passies, met het hoge risico geconfronteerd te worden met onbegrip, veroordeling en uitgemaakt te worden voor ‘niet normaal’. Al die opgekropte passie, energie en creativiteit barst dan ook compleet los op evenementen zoals Abunai, wat vooral terug te zien is in de ongelofelijk sociale houding van de bezoekers. Iedereen gaat leuk met elkaar om, voelt zich hier thuis, op zijn gemak en maakt makkelijk vrienden. En ik zat er lekker midden in.

7 reacties

 1. Eline Muijres · 30-8-2011 · 14.38 uur

  Ik zie Code Geass en Lucky Star… Toch wel een goede smaak dan. Ik ben zelf nooit op Abunai geweest, maar leuk om hier wat over te lezen (en foto’s te zien!). :)

 2. bas · 30-8-2011 · 18.06 uur

  ik ben op zoek naar foto’s van de con en toen kwam ik deze blog tegen :p
  het is heel fijn dat iedereen zo vriendelijk is en dat je gewoon kan zijn wie je bent.
  ik vind het jammer dat sommige mensen niet voor hun hobby mogen of durven uit te komen
  ik heb hier zelf gelukkig geen last van

 3. Zuraida · 31-8-2011 · 11.22 uur

  Leuk om te lezen, tis al weer een tijd geleden dat ik op Abunai ben geweest.
  Wie zijn die meiden bij het game design en cultuur panel?

 4. Nana · 31-8-2011 · 12.15 uur

  Abunai was weer geweldig dit jaar!
  En awesome, ik sta op een van de foto’s xD

 5. Vlad Micu · 31-8-2011 · 13.33 uur

  Volgende mij werkten ze beide aan een interactief novel. Ze hadden zichzelf niet erg uitgebreid voorgesteld of hun werk genoemd. Daarnaast waren Roderick en Joost wel het meest aan het woord :).

 6. Zuraida · 31-8-2011 · 13.39 uur

  Ah thanks. Wel leuk dat ze er zaten ;)

 7. guillaume · 31-8-2011 · 17.39 uur

  abunai was super awesome :D meer kan ik er niet over zeggen :D

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>