Academy – een populair-wetenschappelijke rubriek op BashersEr bestaat op dit moment in de game-industrie een kloof tussen de ‘praktijk’ (journalisten, ontwikkelaars, beleidsmakers) en de wetenschap. Zoals Bashers-redactiechef David Nieborg begin dit jaar in een presentatie stelde: gamewetenschappers ontbreken vaak in het publieke debat. Zonde, want er zijn tal van opleidingen waar razend interessant onderzoek gedaan wordt; zowel door docenten als studenten. Academy is Bashers’ poging om deze academische wereld te koppelen aan het populaire discours. De eerste bijdrage is van Rainier Jaarsma, en gaat over het concept van realiteit in oorlogsgames.

Bashers probeert de kloof te dichten door studenten aan te moedigen hun papers en scripties te bewerken tot toegankelijke Bashers-artikelen. De focus ligt vooralsnog vooral op de theoretische opleidingen, zoals Media & Cultuur (Universiteit van Amsterdam), Nieuwe Media & Digitale Cultuur (Universiteit Utrecht), Communicatiewetenschappen, Theater- en Filmwetenschappen, maar ook opleidingen waar studenten verrassende combinaties leggen (zoals Wijsbegeerte).

De rubriek beperkt zich niet enkel tot herschreven scripties of papers. Artikelen met een algemene wetenschappelijke basis zijn meer dan welkom. Het onderscheid met reguliere achtergrondstukken is de wetenschappelijke invalshoek. Een voorbeeld van een herschreven scriptie is het artikel van Marijn van Herpt over Little Big Planet; een voorbeeld van een algemeen wetenschappelijk stuk is deze bijdrage over the desert of the unreal in Red Dead Redemption.

Idealiter is het resultaat tweeledig: enerzijds komt Bashers bekend te staan als hét platform voor studenten, docenten en wetenschappers om hun artikelen over games voor een kritisch en gevarieerd publiek te publiceren. Anderzijds krijgen de game-industrie én ‘normale’ lezers van Bashers inzicht in de wetenschappelijke opleidingen en wat voor soort onderzoek er gedaan wordt. Zo breekt de wetenschap uit haar gesloten ‘Oxford Garden’, wordt het publiek bewuster van het academische debat over games én bemoeien studenten en wetenschappers zich actiever met actuele discussies.

Werkwijze

Het kernteam van Bashers Academy bestaat uit Jesse Zuurmond en Martijn van Zwieten. Jesse volgt op dit moment de master Nieuwe Media & Digitale Cultuur aan de Universiteit Utrecht, Martijn de onderzoeksmaster Media & Performance Studies aan dezelfde universiteit. Beiden hebben de Bachelor Media & Cultuur afgerond aan de Universiteit van Amsterdam.

Op dit moment is het belangrijkste dat studenten en schrijvers te horen krijgen dat Academy bestaat. Spread the word, zou ik zeggen! Geïnteresseerden kunnen altijd een mailtje sturen naar jesse@bashers.nl. Dus heb jij nog papers, scripties of andere briljante ideeën waar je een platform voor zoekt? Laat het ons weten! En geef het vooral door aan je vrienden, familie, collega’s en medestudenten.

13 reacties

 1. Zuraida · 20-12-2010 · 14.38 uur

  Top :)

 2. Lucas Seuren · 20-12-2010 · 14.39 uur

  Gamewetenschap is best een mooi vakgebied volgens mij. Ik merkte dat tijdens colleges over audiovisuele communicatie er best wel gekeken kan worden naar de manier waarop filmtechnieken worden toegepast in cutscenes van games als Mass Effect, Uncharted of Call of Duty. Kijkend naar aspecten als cinematografie en mis en scéne zat ik er zelf ook over te denken mijn masterscriptie volgend jaar hierover te doen (al ben ik daar nog lang niet zeker van, zijn meer leuke onderzoeksgebieden binnen de communicatiewetenschap).

  Ben erg benieuwd of en wat deze rubriek gaat opleveren.

 3. Javier · 20-12-2010 · 14.43 uur

  Tof initiatief! Het “gat” tussen praktijk en wetenschap is een onderwerp dat voor mij de leidraad heeft gevormd tijdens dezelfde studie, Nieuwe Media & Digitale Cultuur. Ik ben afgestudeerd met een onderzoek op het specifieke raakvlak tussen (academische) theorie en de creatieve praktijk van game design en development en hoe er meer interactie daartussen kan ontstaan vanuit een idee van “dramaturgie”: “Exploring Computer Game Dramaturgy”. Het is een nogal lange thesis en zodra ik een abstract heb geschreven die wat beter te behappen is, deel ik het graag met iedereen die geïnteresseerd is.

 4. Guan van Zoggel · 20-12-2010 · 14.44 uur

  Jippie, het officiële startschot voor Academy!

  Lange tijd verkeerde ik een identiteitscrisis of ik me meer journalist of wetenschapper voelde. De minor Journalistiek en Nieuwe Media heeft me geleerd dat me beter kan storten op de wetenschap. Ik zal in de nabije toekomst als niet-Media-student ook proberen een bijdrage te leveren aan Bashers Academy.

 5. Rob van Ham · 20-12-2010 · 15.07 uur

  Goed initiatief. Ben erg benieuwd welke onderwerpen we krijgen.

 6. David Nieborg · 20-12-2010 · 15.43 uur

  Leuk hoor :)

 7. Joost Rietveld · 20-12-2010 · 15.44 uur

  Draag graag bij aan deze rubriek maar dan vanuit een management perspectief.

  Er is in management research mondjesmaat aandacht besteed aan games, er is een behoorlijke sectie literatuur over creative industries en media industries (waaronder games valt), en dan heb me persoonlijk ook het doel gesteld om vanuit mijn PhD in Management bij te dragen aan bovenstaande.

  Goed initiatief!

 8. Eline Muijres · 20-12-2010 · 17.57 uur

  Leuk leuk! Jullie horen het natuurlijk als ik een paper heb en er iets over wil schrijven. In het nieuwe jaar schrijf ik sowieso mijn bachelorscriptie, waarschijnlijk over games en muziek. Ik neem dan wel contact op. :)

  Dit soort artikelen lees ik sowieso altijd met plezier. Laat maar komen dus!

 9. Tom van de Wetering · 20-12-2010 · 19.50 uur

  Topinitiatief! En natuurlijk vereerd dat Media van Morgen #1 geciteerd wordt :)

  Vergeet vooral ook niet samen te werken met BLIK, NewMediaStudies.nl en andere tijdschriften met artikelen van studenten.

  En wie weet kunnen we een SETUP Academy oprichten voor nieuwe media artikelen die niet gamegerelateerd zijn. Dank voor de inspiratie ;)

 10. Robert August de Meijer · 20-12-2010 · 20.17 uur

  I’m there!

 11. Jesse Zuurmond · 20-12-2010 · 22.15 uur

  @ Tom

  Met Newmediastudies heb ik al contact gelegd, maar daar is verder nog niet iets concreets uitgekomen. Het gaat vooral om naamsbekendheid op dit moment, dus laat iedereen in je netwerk het weten :-). (En uiteraard is jouw content ook zeer welkom!).

 12. Martijn van Best · 20-12-2010 · 23.36 uur

  Zo gauw mijn scriptie klaar is, (en goed is beoordeeld) ben ik zeker bereid die te bewerken tot een Bashers-artikel. More glory!

 13. Vince · 11-3-2011 · 22.07 uur

  Weer een doordacht initiatief om de gamejournalistiek naar grotere hoogten te brengen. Ik heb meteen een artikel voor jullie op mijn conceptlijstje gezet. Als mijn huidige schrijfproject (een psychologische thriller) zo gestroomlijnd blijft vorderen als nu, kan ik hopelijk begin mei iets bij Bashers aanbieden.

  Groetjes,
  Vincenzo
  Student Cultuurwetenschappen

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>