Augmented reality-games voor iPhone zijn veelbelovendAugmented reality

De laatste weken komen er steeds vaker augmented reality-games uit voor de iPhone. Een goede reden om deze week de Iphone-game van de week te laten vervallen en eens aandacht te geven aan deze nieuwe games. Wat is augmented reality eigenlijk? Is het uniek voor de iPhone? En waarom zijn deze games bijzonder?

Wat is augmented reality?

Augmented reality is het combineren van gegevens uit computers met de echte wereld. Er wordt, als het ware, een extra informatielaag op de wereld geprojecteerd. In het geval van de iPhone kijk je door de camera naar je omgeving, op je scherm verschijnt extra data. Dit leent zich uitstekend voor allerlei zoekdiensten, maar natuurlijk ook voor bijzondere en innovatieve games. Het concept is overigens niet uniek voor de iPhone, ook andere telefoons bieden deze mogelijkheden. Wel zijn de applicaties en games voor Apple’s apparaat wat breder verspreid en is het vanwege de grote installed base van gebruikers interessant om voor deze groep te ontwikkelen.

Wat kun je ermee?

LayarEen bekende augmented reality-applicatie voor de iPhone is Layar, een programma dat lagen aanbrengt op de wereld. De applicatie laat eenvoudig zien welke huizen te koop staan in je blikveld, wat de openingstijden van winkels zijn of waar je bushaltes of een pizzeria kunt vinden. De informatie die Layar gebruikt wordt opgehaald uit andere diensten, zoals Funda. Met de camera van je telefoon kijk je in een bepaalde richting. Dankzij de GPS en het kompas weet je telefoon precies waar je je bevindt en in welke richting je kijkt. Zo wordt het een koud kunstje om de relevante informatie uit andere systemen te halen en zichtbaar te maken. Ook voor toeristische informatie leent augmented reality zich uitstekend. Bijvoorbeeld voor stadswandelingen: historische of culturele informatie komt in beeld terwijl je door een straat loopt. Verder zijn er op dit moment bijvoorbeeld applicaties beschikbaar die uitleg geven bij de sterrenhemel (Pocket Universe) of die lokale informatie uit Wikipedia tonen (Cyclopedia).

Een kompas is belangrijk

Augmented reality werkt vooral goed als je telefoon precies weet in welke richting je kijkt, vandaar dat voor veel applicaties ook de nieuwste iPhone 3Gs nodig is, die over een kompas beschikt. Mocht je je bij de release van deze telefoon hebben afgevraagd waarom zo’n kompas nou nuttig is, dan is dat hierbij duidelijk: het maakt augmented reality mogelijk en daarmee een hele nieuwe stroom aan innovatieve diensten.

Zonder kompas is een deel van de augmented reality-diensten ook mogelijk, bijvoorbeeld door locaties op een kaart te tonen. Toch is dit, qua beleving, heel anders dan als je de informatie op de werkelijkheid krijgt geprojecteerd. Zeker wanneer het gaat om games!

Augmented reality: simpel schieten?

MosquitoesDe Wii introduceerde een nieuw type controller met meer interactie; augmented reality in games gaat nog een stap verder. Het computerscherm om op te gamen wordt vervangen door de wereld om je heen! Op je iPhone zie je de ruimte waarin je je bevindt, maar aan die ruimte worden game-elementen toegevoegd. Sommige games zijn heel eenvoudig, zo kun je met het Nederlandse Mosquitoes schieten op muggen in je eigen omgeving. De game Assassin FPS laat je met met verschillende geweren op willekeurige objecten in je omgeving schieten. Ook kun je een foto van je omgeving maken, waarin de game dan indrukwekkende schietgaten toont, die je kunt bewaren en doorsturen. Deze games zijn typisch voor de games die verschijnen zodra er een nieuwe techniek bekend wordt. Ze laten zien wat er technisch mogelijk is, zonder dat ze veel vermaak bieden.

Een beetje meer creativiteit biedt Fairy Trails, waarbij je elfjes verzamelt in je omgeving. Wanneer je voldoende elfjes van een soort hebt verzamelt, speel je nieuwe types vrij. Je kunt de game spelen in een fictieve omgeving, maar ook in je eigen woonkamer of tuin. Een andere creatieve game is Arcade Reality, waarbij je schiet op buitenaardse wezens in klassieke arcadestijl.

Veelbelovende mogelijkheden

Hidden parkEen veelbelovend spel is The Hidden Park, dat overigens geen gebruik maakt van een kompas. In deze game voor kinderen wordt een echt park bevolkt met magische wezens. Spelers moeten een kaart volgen om de gamekarakters te ontmoeten, puzzels op te lossen en ondertussen een tocht maken door een echt park. Ook moet je foto’s van locaties maken, waarbij de gamewezentjes ook zichtbaar zijn. Helaas is het spel alleen nog beschikbaar voor een beperkt aantal parken buiten Nederland. De makers geven echter aan dat je ook zelf een spel kunt maken, voor je eigen park, en dit kunt uploaden en delen met de wereld.

The Hidden Park laat op een veelbelovende manier zien wat er met augmented reality mogelijk is. Het is daarbij goed om te bedenken dat deze techniek niet alleen werkt op een telefoon, maar net zo goed mogelijk is op een volgende versie van de PSP of Nintendo DS. De beperking ligt duidelijk niet meer in de techniek, maar in de creativiteit van game-ontwikkelaars en spelers. Kan ik binnenkort Zelda spelen in m’n eigen kelder? Of een quest van World of Warcraft uitvechten op het trapveldje aan het einde van de straat? Technisch gezien is er veel mogelijk. Een belangrijke uitdaging ligt, zoals altijd bij games, in het uitwerken van ideeën die écht leuk zijn en voor urenlang vermaak gaan zorgen.

5 reacties

 1. Thom Stokkel · 4-11-2009 · 11.01 uur

  Tof stuk Ellen! Ik verwacht veel van augmented reality games dus ik hoop dat het niet zo’n domper als VR gaat worden :).

  Heb je de applicaties/games ook zelf gebruikt en werkt het een beetje naar behoren?

 2. ErikJ · 4-11-2009 · 11.11 uur

  Interessante ontwikkeling en met name de toepassing in musea en steden spreken mij tot de verbeelding. Maar denk dat ik toch liever lui op de bank een game opstart dan dat ik in het park moet gaan zoeken naar Pokemon ;-).

 3. Wormpaul · 4-11-2009 · 13.30 uur

  Ik heb `t toevallig net Frankwatching gelezen (en hier weer) en meteen doorgestuurd naar collega’s binnen het werk,
  (de link van Bashers) omdat ik vind dat dit voor iedereen interessant is!!

  Graag meer van dit soort mooie artikelen :)

 4. Marcel · 5-11-2009 · 18.37 uur

  dit ziet er veelbelovend uit. De naam moet wel pakkender worden. Niemand begrijpt je als je de term augmented reality roept :D

 5. Ellen · 6-11-2009 · 20.59 uur

  @Marcel: ben het helemaal met je eens dat de naam veel pakkender zou moeten zijn om het concept aan de man te brengen. Dat hebben de jongens en meisjes van Layar wel goed begrepen, dat klinkt al een stuk intuitiever.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>