Debby Rijnbeek

Heeft als moeder, ergotherapeut en gamegirl haar eigen kijk op games. Speelt het liefst RPG's en adventures. Shooters komen er bij haar niet in.

Website:
Twitter:
PSN:
Xbox Live:

De 123 posts van Debby:

De dertig-minuten-BashIn april van dit jaar testte ik een stapeltje oude PS2-spellen dat ik nog ongespeeld in de kast had liggen. In slechts een half uurtje wilde ik erachter komen of het de moeite waard was om mijn kostbare tijd nog verder aan het betreffende spel te spenderen. Nu is het tijd voor drie oude DS games om zich staande te houden in deze ongenuanceerde doch kritische test.

New Super Mario Bros
Ten eerste New Super Mario Bros. De gamejournalisten zijn in ieder geval razend enthousiast. Wat kan er fout gaan in een half uurtje spelen met de loodgietersbroertjes? Weinig. Er is een superkort introfilmpje, waarin Nintendo blijkbaar niet te lang wil stilstaan bij het (inmiddels te vaak herhaalde) feit dat Princess Peach wéér ontvoerd wordt door Bowser. (Of is het juist de grap dat dit elke keer weer het begin is van een nieuw Super Mario avontuur?). In ieder geval kun je snel aan de slag met het ouderwetse platformwerk.

Het is een feest van herkenning, tot je zo’n megapaddestoel te pakken krijgt en Mario transformeert tot MegaMario. Maar dan ook echt MEGA. Mario vult je hele DS schermpje (het bovenste, want daarin speel je) en dendert overal doorheen. Met een grote glimlach speel ik verder en komt Mario wiebelende paddestoelen tegen, krijgt hij een blauw schildje op zijn rug en vindt hij verborgen ruimtes en deurtjes naar achterkamertjes. Na een half uurtje genieten heb ik baby-Bowser al een keer verslagen en heb ik naast het gevoel een oude vertrouwde Mario game te pakken te hebben, ook het gevoel dat deze game genoeg vernieuwends te bieden heeft om lang leuk te blijven. Het enige wat ik me afvraag is of het misschien een beetje te makkelijk is, aangezien ik moeiteloos door de eerste levels heen speelde.

20070829_newsupermariobros.jpg
Het geeft echt een heerlijk gevoel om als MegaMario alles wat op je pad komt te vermorzelen.

Polarium
Ken je die boekjes die altijd bij de games in het doosje zitten? Waarvan je denkt dat je ze nooit nodig hebt? Omdat je gewoon het spel wilt gaan spelen en vanzelf wel begrijpt wat de bedoeling is? Kleine tip mijnerzijds: gooi het boekje van Polarium nog niet weg. Sterker nog: hou hem binnen handbereik.
Ik wist al dat Polarium een puzzelspel is dat bestuurd wordt door middel van de stylus, dus ik begin vol goede moed meteen maar met de Challenge mode. Ik zie een figuur met witte en zwarte blokjes. Op de gok tik ik de zwarte blokjes aan en ze veranderen in witte blokjes. Daar waar er een horizontale lijn van witte, danwel zwarte blokjes ontstaat, verdwijnt deze lijn. Lekker simpel! Binnen een minuut verschijnt er echter Game Over in mijn scherm. Oeps. Gelukkig is er ook een Practice mode. Ik verwacht dat ik wat uitleg krijg over wat nu precies de bedoeling is, maar Practice mode blijkt hetzelfde te doen als Challenge mode, alleen kun je eindeloos doorploeteren, ook al is je hele scherm gevuld met blokjes (wat eerst direct afgestraft werd met Game Over).

Na twintig minuten besluit ik er toch maar het boekje bij te pakken en kom ik er onder andere achter dat er in de Lounge mode een uitleg verstopt zit. Al doende wordt duidelijk hoe ingenieus dit spel in elkaar steekt. Je kunt met de stylus ononderbroken lijnen trekken om in één haal heel veel wit in zwart te veranderen (of andersom). Met een beetje strategisch inzicht kun je zo wel tien lijnen tegelijkertijd wegspelen. De laatste vijf minuten breng ik wederom door in de Challenge mode en nu hou ik het wat langer vol. Polarium is uitdagend, pittig zelfs, vergt de nodige concentratie, maar blijft dit leuk?

20070829_polarium.jpg
Trek een lijn en alles wat wit is wordt zwart en wat zwart is wordt wit. Hierbij dus in één keer acht lijntjes weggespeeld.

Advance Wars Dual Strike
Ik heb Advance Wars voor de Gameboy Advance uren, weken, maanden gespeeld en was erg gecharmeerd van het tekenfilmachtige strategiespel. De DS-versie borduurt voort op de succesformule van voorgaande delen. Tijdens het introductieverhaal kom je oude bekenden als Nell en Andy weer tegen. De Black Hole Army is wederom de vijand die landje probeert te veroveren. Jij speelt als Jake, de nieuwe rekruut die opgeleid zal worden om een eigen leger te kunnen leiden. In een half uurtje komt er veel tekst voorbij, maar ben je ook al daadwerkelijk bezig met het verplaatsen van tanks, infanterie en helikopters. Al die uitleg heb je echter wel nodig om te begrijpen welke mogelijkheden de eenheden hebben.

Om de beurt verschuif je al je eenheden over een speelveld om zodoende je tegenstander uit de weg te ruimen of het vijandelijke hoofdkwartier over te nemen. Het uitvoeren van een aanval wordt door middel van mooie animaties in beeld gebracht. De besturing is simpel (dit keer ook met stylus mogelijk) en eigenlijk lijken er niet veel vernieuwingen te zijn. Dit neemt niet weg dat het erg moeilijk is om Advance Wars Dual Strike na slechts dertig minuten al aan de kant te leggen. Ik zit er net lekker in en wil verder met de vierde missie!

20070829_awdualstrike.jpg
Ojee, nog iets meer dan 22 minuten om de vijand te verslaan, anders slaat de bom in…

Conclusie
Wat ben ik blij dat ik de komende twee weken op vakantie ga! Bovengenoemde drie spellen mogen zeker mee in mijn koffer. New Super Mario Bros lijkt me ideaal voor onderweg in de auto, lekker makkelijk, niet teveel nadenken en puur plezier. Voor de eventueel regenachtige avonden (in Zweden weet je het nooit) kan ik heerlijk op mijn gemak mijn strategische vaardigheden trainen met Advance Wars Dual Strike. Als ik me energiek en scherp genoeg voel pak ik Polarium er ook nog even bij, al verwacht ik dat deze mij het minst lang zal boeien.

2 reacties

Doe mee aan Nederlands gameonderzoek!Joyce Neys, studente aan de Universiteit van Amsterdam, is in het kader van haar studie Communicatie Wetenschap een onderzoek gestart waarin ze zich afvraagt wat mensen motiveert om games te spelen. Leuk! Zelfs IGN berichtte erover. Meedoen is simpel: vul de vragenlijst in (duurt 10-15 minuten, in het Engels) en je hebt je steentje bijgedragen. Het ligt voor de hand dat het plezier de grootste reden is waarom mensen gamen, of heb jij een andere reden?

6 reacties

Online gamers zijn helemaal niet a-sociaal!We zijn weer een onderzoekje rijker in de gamewereld. Gelukkig eentje die wat positiefs te melden heeft! Want wat blijkt: mensen die online games als World of Warcraft spelen, zijn veel socialer dan werd aangenomen. Het onderzoeksrapport van professor Mark Griffiths, getiteld “Social Interactions in Massively Multiplayer Online Role-Playing Gamers”, beschrijft waarom.

Voor dit onderzoek werden 1000 MMORPG-spelers ondervraagd. Ze spelen gemiddeld 22,85 uur per week, met als favoriete spel (hoe kan het ook anders) World of Warcraft. De meest opvallende punten:

 • Driekwart van de gamers worden goede vrienden met online medespelers
 • De helft van de gamers hebben elkaar ook in het echte leven ontmoet.
 • Bij één op de tien heeft deze vriendschap zich in het echte leven ook verder voortgezet.
 • Meer dan 30% van de gamers voelt zich aangetrokken tot een online medespeler.
 • 40% bespreekt gevoelige zaken liever met hun online vrienden dan hun real-life vrienden.
 • 81% speelt het spel met real-life vrienden en familie.

Vooral dat laatste punt had ik niet verwacht. Het overgrote merendeel kent de mensen met wie hij/zij online speelt dus uit de bekende vrienden- en/of familiekring. Ik heb er geen ervaring mee, maar is het niet fijn om juist even uit je dagelijks leventje te stappen om in het virtuele leven alles te kunnen zijn wat je in het echte leven niet bent? Of is dat dan weer een asociale gedachte?

3 reacties

Gamers en hun kinderenDat ouders die gamen hun kinderen vaak in hun hobby betrekken, zagen we al eerder op Bashers. De laatste tijd kom ik echter steeds meer van dit soort berichten tegen. Jurjen Tiersma zorgde voor een grote glimlach op mijn gezicht door, in zijn Pokémon Diamond/Pearl review in de Power Unlimited van deze maand, zijn kinderen te beschrijven als “Ik heb een Max van level 9 en een Samuel van level 0”.

Zo vond ik ook nog een foto van een baby die zijn leven begon als een level 1 en al wat benodigde experience points had opgedaan. Zullen we het dan wel even op een eenduidige manier aanpakken, ja? Elk nieuw leven begint op level 0 en per jaar word je een level hoger? Zo heb ik zelf een Ian van level 1, met abilities als vallen en opstaan en eet zoveel je kunt. Zijn magic bestaat uit betover de ander met een lach en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Trotse gamende ouders en hun kids, het is en blijft een bijzondere combinatie…

070806_babyheadset.jpg
Hello? Anyone got milk?

070806_babyxbox.jpg
Oeh, pas op met dat oortje! Straks blijft ie zo staan…

070806_mommybedtime.jpg
Mama… mag ik… alsje… blieft… naar……. bed……zzzzzzzz….

13 reacties

Top 10 van de beste Mario spellen ooitMario is groot, Mario is machtig en wie kent hem niet? De besnorde loodgieter met zijn blauwe overall en rode pet speelt een rol in inmiddels tientallen games en heeft menig hart veroverd. Hoogste tijd voor een overzicht van de beste Mario spellen ooit.

Mijn top 10 had er toch anders uitgezien. Super Mario 64 had de eerste plaats gekregen en er zou ook zeker een plekje gereserveerd zijn voor Mario & Luigi: Superstar Saga (of Mario & Luigi: Partners in Time, ben er nog steeds niet uit welke ik beter vind). Is er iemand die het eens is met deze top 10, of misschien net als ik een heel ander rijtje zou neerzetten?

3 reacties

Schietspellen in de gevangenis, mag dat?In het Psychologie Magazine van deze maand kwam ik een interessant bericht tegen in de vraag-en-antwoordrubriek. Een gevangenismedewerker vraagt zich af of het kwaad kan dat gedetineerden, die gericht op mensen hebben geschoten, schietspellen spelen. Het past namelijk wel in het beleid van de gevangenis, maar hij is benieuwd of er onderzoek gedaan is naar het effect van shooters op deze veroordeelde schutters.

De psychologe die de vraag beantwoordt, schrijft dat ze geen onderzoeken gevonden heeft over het effect van schietspellen op gevangenen. Ze benoemt dat mensen agressiever kunnen worden door gamen, maar dat het ook zo kan zijn dat agressieve mensen een voorkeur hebben voor schietspellen. Wat wel uit hersenonderzoek gebleken is, is dat ervaren gamers minder geëmotioneerd raken door gewelddadigheid (Manhunt 2 anyone?).

Gelukkig heeft de psychologe ook nog positief nieuws: een ander onderzoek heeft aangetoond dat games jongeren met ADHD helpen om zich beter te leren concentreren. Over het algemeen is ook bekend dat gamers beter in staat zijn een complexe omgeving snel te overzien en dat ze veranderingen in hun blikveld sneller kunnen bevatten. Ze besluit haar antwoord met de opmerking dat het beoordelen of een schietspel slecht is voor een bepaalde gevangene, afhangt van zijn persoonlijkheid, zijn stoornissen en de ontwikkeling daarin. Dit kan alleen door zijn therapeut beoordeeld worden.

Wat me nog het meest verbaasd in dit verhaal, is dat er daadwerkelijk een gevangene een Rambo-schietspel (geen idee welke ze daarmee bedoelen) in zijn cel kreeg en dat dit past in het beleid van de gevangenis. Je zit toch achter de tralies om gestraft te worden? Water en brood enzo? Het is al onvoorstelbaar dat ze zich mogen vermaken met gamen, maar dat ze dan ook nog games mogen spelen waarbij ze in de virtuele wereld dingen mogen doen (dat wil zeggen: misdaden plegen!) die ze in het echte leven ook gedaan hebben, daar zakt mijn broek van af.

6 reacties

Nintendo lokt vrouwen met Face TrainingNa het overweldigende succes van de Brain Training spellen, komt Nintendo met iets nieuws voor de DS: Face Training. Ja, je leest het goed: nu je brein in topconditie is, is je gezicht aan de beurt. Door het spelen van Face Training zorg je ervoor dat je gezicht zo lang mogelijk soepel, elastisch en rimpelvrij blijft. Leuk om te zien hoe Nintendo haar best doet om de vrouwelijke doelgroep te bereiken, maar of dit spel net zo succesvol wordt als de hersentrainertjes?

070704_facetraining.jpg
Bij deze oefening is het de bedoeling om het rechteroog te sluiten en tegelijkertijd de rechtermondhoek op te trekken. Vaak doen en je krijgt een gezonde blos en gespierde wangen.

Face Training wordt geleverd met een camera die je in het Game Boy Advance slotje van je Nintendo DS schuift. Je gezicht wordt vervolgens gefilmd en afgebeeld op het rechterscherm (je houdt de DS op z’n kant). Door het doen van de oefeningen die op het linkerscherm voorgedaan worden, train je je gezichtsspieren. Hierdoor hou je je huid elastisch en je gezicht jonger.

Vanaf 2 augustus is Face Training verkrijgbaar in Japan. Het is niet bekend of dit spel ook in Europa uit zal komen.

4 reacties

TV Tip: Verdwaald in de virtuele wereldVanavond om 21:55 op Nederland 3: Jong: Verdwaald in de virtuele wereld. Het is een documentaire over twee gamers: Robert, een ex-gameverslaafde en Michael, een gameverslaafde die blijft hangen in de ontkenningsfase. Ze praten over de verlokkingen van de virtuele wereld en hoe dit hun leven heeft beïnvloed. Het is een programma van de EO, dus schiet me niet af als het een te religieus karakter heeft… Laat even weten of je het wat vond!

10 reacties

Burnout: Dominator is total loss…Ik keek er zo naar uit, Burnout: Dominator voor de PlayStation 2. Het vorige deel, Burnout 3: Takedown, heb ik helemaal kapot gespeeld. Een heerlijk race-en-beuk-spel voor tussendoor, ondersteund door lekkere muziek en een prima besturing. Van een opvolger verwacht je dat ie nog beter is dan zijn voorganger, maar na een krap uurtje had ik mijn ongezouten mening al klaar…

Begrijp me goed, ik ga niet verkondigen dat ik na een uurtje spelen een goed gefundeerde, uitgebreide recensie kan schrijven. Maar als je net als ik de weinige vrije tijd die je hebt wilt besteden aan een leuk spel, zonder dat je eerst door een zure appel heen moet bijten, lijkt het me verstandig dat je Burnout: Dominator ontwijkt.

Het doel van het spel is het behalen van Dominator-punten. Deze verdien je door bepaalde targets te halen. Na elk onderdeel dat je speelt worden je prestaties beoordeeld en afhankelijk van bijvoorbeeld het aantal sluipwegen dat je vrijspeelt of het aantal gouden medailles dat je behaalt krijg je er Dominator-punten bij. Door zo gevaarlijk mogelijk te rijden, je tegenstander te laten crashen (Takedown!) en obstakels op een haartje te vermijden vul je je boostmeter. Vul de meter helemaal voor een Supercharge Boost. Wanneer je die Supercharge Boost in één keer verbruikt heb je een Burnout. Als je tijdens het Supercharge Boosten gevaarlijk blijft rijden, vult de boostmeter zich weer en kun je de ene na de andere Burnout aan elkaar rijgen (waar je dan weer Dominator-punten mee kunt verdienen). Snap je het nog?

Het duurde even voordat ik het allemaal doorhad, vooral die aaneenschakeling van Burnouts. Was het in Burnout 3: Takedown de kick om zoveel mogelijk tegenstanders te laten crashen, hier lijkt het meer de bedoeling zo hard mogelijk te blijven boosten. Het moet gezegd, de snelheid zit er echt goed in. Je hebt het gevoel dat je laag over de grond vliegt en het is maar goed dat het spel erg vergevingsgezind is, waardoor het niet zoveel uitmaakt als je in een bocht de vangrail raakt. Alleen wanneer je zo goed als frontaal ergens tegenaan klapt ontkom je niet aan een crash. Hierdoor kun je lekker hard blijven scheuren, zonder bang te zijn dat een klein stuurfoutje je de kop kost. De omgevingen zien er subliem uit, de zon schijnt weer heerlijk tussen de bomen door en de wagens zien er gelikt uit. Dat was het dan wat betreft de positieve punten.

070619_burnoutdominator.jpg
Het ziet er echt mooi uit. Écht!

Het gaat echt helemaal mis bij de laadtijden. Zoveel snelheid als er in de races zit, zo traaaaaaaaag is de voortgang in het spel. Dit is toch echt niet meer nodig vandaag de dag? Elke keer als je een race hebt afgerond, zit je bijna een halve minuut te wachten voordat je verder kunt met de volgende missie. Elke keer wordt weer gecheckt of je memory card er wel in zit, of je echt je data wilt overschrijven, of je het echt wel zeker weet, zucht… Zelfs wanneer je een missie over wilt spelen, moet alles toch weer opnieuw geladen worden. Dit duurde zelfs in voorganger Burnout: Takedown niet zo lang. Wat een frustratie! Tel daarbij op dat ik op een gegeven moment elke keer dezelfde vastloper had (het hele scherm in blauw-wit terwijl ik de bocht door aan het driften ben, maar niet meer kan zien wat er gebeurt zodat ik elke keer crash) en je begrijpt wellicht waarom ik echt geen zin meer had om verder te spelen. Om nog maar te zwijgen over dat Spaanstalige nummer van Avril Lavigne dat veel te vaak voorbij komt.

De gemiddelde waardering voor Burnout: Dominator ligt op een zeer ruime voldoende. Gelukkig dat sommige gamers wel lol aan dit spel beleven. Ik werd er helaas niet blij van. Dominator ziet er mooi uit, racet best lekker weg, maar wekt zoveel irritatie op door de tergend lange laadtijden dat ik het niet meer uithield en het spel al snel in een hoek smeet. Waar het nog steeds ligt.

5 reacties

Smash Bros. Brawl, Rock Band & PSP Slim“Hoe houd ik de fanboys in toom totdat ik de game ook daadwerkelijk heb uitgebracht?”, moest Masahiro Sakurai hebben gedacht net voordat hij op het geniale idee kwam om elke doordeweekse dag een piepklein stukje van de sluier van Super Smash Bros. Brawl op te lichten. De meeste updates zijn niet zo interessant (al denkt onze Vincent, met zijn haast onnatuurlijk goede perceptie voor detail, daar anders over) maar af en toe verschijnt er één waarvan het hart van elke SmaBra-fan sneller gaat kloppen. De onthulling van het prachtige Delfino Plaza-level bijvoorbeeld.

Tot nu toe was echter geen enkele update zo noemenswaardig als die van gisteren. Sakurai heeft namelijk vrijgegeven op welke manieren de game straks bestuurbaar zal zijn, en daar zat een grote verrassing bij. Dat Brawl de Wii-afstandsbediening-nunchuk-combo en de GameCube-controller zal ondersteunen, was al redelijk oud nieuws, maar dat de Classic Controller ook bruikbaar zal zijn, is iets dat ik niet had verwacht. Ik ben dan ook zeer blij met deze aankondiging, aangezien de Classic Controller een hele fijne pad is die voor wel meer dingen gebruikt mag worden dan slechts het spelen van Virtual Console-titels. Hopelijk zullen andere developers dit seintje oppikken.

various01_070608a.jpg

De echte verrassing is echter de ondersteuning van de Wii-afstandsbediening in de ‘NES-houding’. Wie had dat gedacht? En hoe moet een game als deze, die het voor een groot deel moet hebben van subtiele stickbewegingen, gespeeld worden zonder sticks? Hoe moeten smashes, tilt-attacks, dashes en de variaties in schilden in hemelsnaam uitgevoerd worden? Ik ben zeer benieuwd.

Ander noemenswaardig niews:

 • De indrukwekkende en breinbrekende (en wellicht iets te frustrerende) avonturengame Myst komt naar de DS. Het betreft een soortgelijke versie als de Myst-game die niet zolang geleden voor de PSP is uitgebracht, maar dan helemaal geoptimaliseerd voor de DS en met de nodige extra’s. Wil je weten of je een genie bent? Speel deze game dan uit zonder een walkthrough te gebruiken. I dare you.
 • Heb je een eigen website? En wil je weten hoe Wii-vriendelijk hij is? Controleer het en krijg gelijk een paar tips om hem te optimaliseren voor de Wii-Opera-browser.
 • De nieuwe SimCity (SimCity 5. Of was het nou SimCity Societies?) wordt niet door Maxis gemaakt. Genoeg reden voor een hongerstaking, zou ik zeggen. Misschien nog wel interessanter is dat Tilted Mill (Wie? Juist.) claimen met dit deel terug te gaan naar de SimCity-roots. Hoe we dit moeten opvatten, is nog echter niet duidelijk, al zou het wel erg tof zijn als dit deel zou uitkomen voor de Super Nintendo.
 • De Wii is hot en dus komen er ook veel onnodige accesoires voor uit. Iedereen wil immers meeprofiteren van het succes dat Nintendo nu geniet. Zie daar dus deze rare stick die het gebruik van de d-pad moet vermakkelijken en een light gun-hoes die erg doet denken aan de hoes die we zagen op de E3 van vorig jaar. Ik zie geen reden om deze eigenaardigheden aan te schaffen, maar als je geld genoeg hebt, waarom dan ook niet?
 • De nieuwe game van Harmonix, Rock Band, zul uiteraard ook weer muziek bevatten. Of die net zo rockend zal zijn als de muziek van de vorige Guitar Hero-games is iets waar jij misschien wel invloed op kunt hebben. Vul vier suggesties in op de Rock Band-site en wie weet zie je ze later terug in de game! Ik raad jullie aan om vooral veel Megadeth en Judas Priest in te vullen. Heb ik immers ook gedaan.
 • Oehhh. Wordt de Xbox 360 nu eindelijk een keer goed in prijs verlaagt? Daar ziet het er nu wel naar uit. Nu maar hopen dat de aankondiging niet lang op zich laat wachten.
 • Het spelen van videogames blijft in veel opzichten toch een beetje een jongensding en dat is goed zichtbaar in deze grappige top vijf. GameSetWatch zette de vijf leukste ‘alternative costumes’ voor je op een rijtje, en zie daar, er zit geen enkel mannenpak bij. Zelf liggen voornamelijk nummertje 2 en 3 nog erg goed in mijn geheugen en dat heeft niks te maken met het feit dat ze uit Capcom-games zijn voortgekomen.
 • Oh? Blijkbaar is de PSP hier in Nederland massaal van de rekken getrokken omdat de firmware niet helemaal tof zou zijn (lees: makkelijk te hacken). Hebben jullie hier iets van meegekregen? Hier in Amsterdam liggen er nog zat van die dingen.
 • De échte fans (steekt hand op) hebben ‘em natuurlijk al uit de VS geïmporteerd: Pokémon Diamond/Pearl. En tja, als je eenmaal met deze game bezig bent, dan duurt het wel even voordat je weer andere handheldgames aanraakt. Ook in mijn geval ligt de PSP nu al een dikke maand stof te happen en dat is allemaal de schuld van Pokémon Pearl. Toch hoeft mijn PSP niet helemaal ongebruikt in de kast te liggen; met behulp van deze homebrew-pokédex maak je van je PSP een uitgebreide Pokémon-encyclopedie. Althans, uitgebreid… de nieuwe generaties zak-monstertjes staan er nog niet op en er blijkt ook geen zoek-functie op te zitten. Gemiste kans. Ik wacht er nog wel even mee.
 • Na het haast asociale succes van de DS Lite was het niet meer dan logisch dat Sony ook met een vernieuwde versie van hun handheld zou komen. En nu ziet het er eindelijk naar uit dat deze PSP Lite (of PSP Slim of, giechel, PSP SP) vorm begint te krijgen. Neem het allemaal maar met een flinke korrel zout, maar de nieuwe PSP krijgt een interne harde schijf van 8GB, betere knoppen, d-pad, UMD-drive, scherm en batterij, en uiteraard een slanker design. Persoonlijk zou ik het ding zo kopen.

16 reacties

Hitler & Mario Kart: Twee heerlijke parodieënDe kans is groot dat iedereen die de afgelopen week achter het internet te vinden was het volgende filmpje al heeft gezien, maar dat mag de pret niet drukken. Deze Xbox 360-versie van de indrukwekkende film Der Untergang is immers zeldzaam hilarisch en ik wil dit dan ook niemand onthouden. Tip: Ken je Duits? Kijk hem dan eerst een keer met het geluid (bijna) uit. Het wordt namelijk allemaal wat minder grappig als je hoort wat er daadwerkelijk gezegd wordt.

Had jij ‘em al gezien? Dan heb ik deze genial short nog voor je. Een must-see voor elke Harley-Davidson-, Mario Kart- en stop motion-fan.

De drie schildjes. Geweldig.

10 reacties

Blaas je oude PlayStation nieuw leven inWie had dat ooit gedacht. Het blijkt dat de allereerste PlayStation zeer geliefd is bij zogenaamde ‘audiofielen’. Blijkbaar is het geluid dat uit de oude, grijze console komt beter dan dat van de gemiddelde stereo-installatie. Dit zou te danken zijn aan de kwaliteit van de onderdelen en de manier waarop de PlayStation in elkaar is gezet, al geldt dit niet voor elk model. Klik hier voor een gigantisch topic over de muzikale kwaliteit van Sony’s eerste console en hier voor een pagina over een Duitser die zijn PlayStation ombouwde tot een afschuwelijk ding wat hij de ‘Music-Station-Tube’ noemt. Als het maar goed klinkt, niet waar?

3 reacties

Click List: De Wii, Metal Gear en het PSNNa de Wii een dagje lekker te hebben gebasht, is het nu tijd voor nieuws dat de witte console in een wat beter daglicht zet. Zo bevat de nieuwste editie van het tijdschrift Fortune een groot artikel over het succes van de Wii en Nintendo, genaamd ‘How Wii Won’. Het focust zich op Nintendo’s terugkerende dominantie over de console-wedloop, de gigantische winst die het bedrijf de afgelopen tijd heeft gemaakt, en de ups en downs die het heeft meegemaakt sinds de oprichting zo’n 118 jaar geleden. Daarnaast ook…

 • Van ports worden we niet blij, tenzij het om ports gaat van games die het medium flink op z’n kop hebben gezet. Zo kunnen we binnenkort Resident Evil 4 Wii Edition verwachten, wat volgens de laatste berichten een meer dan geweldige overzetting blijkt te zijn (sommigen noemen het zelfs de ultieme RE4-ervaring)! Er gaan nu echter ook geruchten dat PS2-topper Okami naar de Wii zal komen. Iets wat ik alleen maar kan toejuichen, hoe klein ik de kans dat het daadwerkelijk gebeurt ook acht.
 • De Wii-versie van Big Brain Academy zal vanaf 20 juli in de Nederlandse winkels liggen. Dit is precies zo’n game waarvan Niels terecht opmerkte dat maar weinig core-gamers zal aanspreken, maar ergens denk ik dat dit gekke hersenspelletje vermakelijker zal zijn dan de meerderheid nu denkt. Wario Ware Smooth Moves meets Brain Training? Het zou zo maar kunnen.
 • Vind je Futurama tof? Dan is er een grote kans dat je Dr. Zoidberg ook een warm hart toedraagt. Joystick heeft een tof YouTube-filmpje gevonden waarin duidelijk te zien is hoe je zonder al teveel moeite een echte Zoidberg-Mii kunt maken. Leuk voor in de Plaza!
 • Bart merkte op hoe hard Far Cry Vengeance wel niet zuigt op de Wii. En gelijk had ‘ie; het spel doet pijn aan je ogen, speelt lang niet zo goed weg als bijvoorbeeld een Red Steel of Eledees en doet daarnaast ook nog eens niets nieuws. Gelukkig is Ubisoft volwassen genoeg geweest om toe te geven dat het spel redelijk bout was en dat ze niet goed gelet hebben op de kwaliteit van hun producten in hun haast om te verdienen aan de launch-hype van de Wii. Erg tof van ze, al betekent dit natuurlijk ook dat ze dit excuus in de toekomst niet meer mogen gebruiken.

Verder nog wat interessant nieuws dat niets met de Wii te maken heeft:

 • De Metal Gear-franchise bestaat twintig jaar en Konami heeft besloten dat eens goed te vieren. Het gevolg hiervan is dat alle vier de Metal Gear Solid-games (Deel 1, 2, 3 en Portable Ops) in Japan voor een scherpe prijs in de winkels komen te liggen en er uiteindelijk ook een MGS bundel komt die de originele naam “Metal Gear Solid Collection” zal dragen. Er is overigens nog niks bekend over een soortgelijke actie in Europa. Typisch.
 • Met de nieuwste firmware-update voor de PSP is het eindelijk mogelijk om media van de PS3 naar de PSP te streamen. Erg handig voor als je veel muziek of filmpjes op de harde schijf van je PS3 hebt staan en er nog even discreet van wilt genieten als je in bed ligt (*hoest*porno*hoest*). Dit systeem heet PSP Remote Play en zal in de toekomst ook gebruikt worden om de PSP te linken met PS3-games (connectivity, remember?). De wereld is immers niet compleet zonder meer achteruitkijkspiegels.
 • Activision is weer helemaal terug. Dankzij Guitar Hero en Call of Duty zijn hun bankcijfers weer zo groen als gras. Dit is overigens ook te danken aan het verkoopsucces van filmgames als Spider-Man 3 en Shrek the Third en de 200.000 gedownloade muziekbundels voor de 360-versie van Guitar Hero II. Jeej.
 • Er komt een vervolg op de excentrieke minigame-verzameling Rayman Raving Rabbids en daarom is er onlangs een trailer van uitgebracht die helaas niks laat zien van de game zelf. Oh sorry, dan is het natuurlijk een teaser! Enfin, ik denk dat de kans zo’n 90% is dat het weer om een verzameling minigames gaat.
 • Als ik in Japan had gewoond had ik nu genoeg reden gehad om een PS3 in huis te halen. Het Japanse PlayStation Network heeft namelijk meer PSX-games aan hun download-lijst toegevoegd en het aantal fighters is bijzonder hoog. Wat dacht je van bijvoorbeeld King of Fighters ‘95-‘97 en Guilty Gear? Genoeg reden voor een virtuele high-five. En even ter vergelijking, het Amerikaanse PSN heeft tot nu toe maar één PSX-game in de aanbieding: WipeOut. Het Europese netwerk heeft er welgeteld nul. Gotta love it.
 • Tenslotte hebben we nog een idioot-zeldzame Resident Evil iPod en de aankondiging dat de maker van Mega Man een derde Mega Man Legends wil maken waarmee hij de franchise de ‘next-gen’ in wil tillen. Het goede nieuws? Mega Man is tof, dus Mega Man-games zijn ook tof. Het slechte nieuws? Mega Man-games zijn tof, behalve als het om de Legends-series gaat. Saaie kl*te spin-off.

Een fijn weekend, iedereen!

5 reacties

Nieuwe beelden Dewy’s AdventureM’n ogen! Ze kunnen al die kleuren niet aan! Laat iemand mij alstublieft redden van deze orgie aan schattigheid! En wie kan mij vertellen wat er nou precies gebeurt in deze nieuwe trailer voor Dewy’s Adventure voor de Wii? Ik kan er niet echt veel uit opmaken, behalve dat er veel gerold wordt, dat de game bestuurd wordt door de Wii-afstandsbediening te kantelen (ala Kororinpa) en dat Aziatische kinderen het uiterst vermakelijk vinden om dood te gaan in een videogame.

(Wat die kantelbesturing betreft; ik ben echt reuze blij dat de controller in de NES-positie moet worden gehouden. Wie langer dan vijf minuten Super Monkey Ball: Banana Blitz heeft gespeeld, weet waarom.)

Ik ben er nog altijd van overtuigd dat deze nieuwe Konami-game ontzettend tof wordt, maar de trailers doen mij wel steeds meer vermoeden dat de game ook extreem lineair gaat zijn. Dat hoeft natuurlijk geen minpunt te zijn, maar als dit het zoveelste rol-en-balanceer-spelletje wordt voor de Wii dan geef ik dit spelleke wellicht meer lof dan het daadwerkelijk verdient.

Maar wat moet ik anders? De game lijkt afgekeken te hebben bij Pikmin, Donkey Kong Jungle Beat, Kororinpa, Billy Hatcher & The Giant Egg én Loco Roco, en dat zijn niet bepaald de mindere titels. De trailer die hiervoor verscheen laat in ieder geval een paar interessante bossbattles zien. Can’t wait to get my hands on this one!

7 reacties

Duck Hunt zoals je het nog nooit gezien hebtEn de prijs voor de slechtste Wii-game ooit gaat naarrrr… Ultimate Duck Hunt! Godzijdank komt deze belabberde port van deze belabberde game alleen in de Verenigde Staten uit, want het is haast niet te geloven hoe rampzalig deze game eruit ziet. Vreselijke animatie, graphics uit het jaar nul en gameplay dat simpelweg een belediging vormt voor iedereen die van videogames houdt. (Voor de hond van de tegenstander moeten staan om zijn punten te stelen? Wat?!) Dat zoiets als dit de ‘Original Nintendo Seal of Quality’ krijgt… Schandelijk. Klik verder om je ogens eens flink te laten bloeden.

Geef mij maar Wii Play.

13 reacties

Click List: Hentai, Nintendo & Guitar HeroIk ben de dag wel eens met minder interessante artikelen begonnen; deze pikante feature over hentai-games (games die erotische manga als uitganspunt nemen) beschrijft het genre niet alleen gedetailleerd, maar snijdt daarnaast ook nog eens een paar interessante punten aan. Want wat waarom zou iemand zoiets willen spelen? (Ik kan trouwens wel een reden verzinnen.) En worden gamers hier niet ontzettend misogynistisch van? Hebben we dit soort discussies niet al een miljoen keer gevoerd? En wat was er vandaag nog meer voor leuks te beleven op het gebied van gamenieuws?

 • Sega heeft Ghost Squad voor de Wii aangekondigd. Na Resident Evil: Umbrella Chronicles komt er nu dus al een tweede on-rails shooter naar de Wii. Ghost Squad wordt een uitgebreide port van de (in Japan) bekende lightgungame, dus dat betekend dat we misschien niet lang meer hoeven te wachten op Virtua Cop Wii.
 • Het gaat goed met Nintendo in Japan. Misschien wel een beetje te goed. Niet alleen zijn er meer dan 10 miljoen DS Lite’s verkocht in het land van de rijzende zon (wat toch zo’n beetje de helft van alle verkochte Lite’s wereldwijd is), maar van de dertig best verkochte titels van de afgelopen week waren er maar liefst zesentwintig (!) voor Nintendo consoles. De eerste niet-Nintendo-titel staat overigens op nummertje 22. Oef.
 • Xbox 360 voor dummies. Voor hen die graag een Xbox 360 willen bezitten, maar al blij zijn als ze binnen een minuut de power-knop kunnen vinden. Ideaal voor mensen die net met gamen zijn begonnen, er na jaren weer in zijn geraakt, of gewoon alle info omtrent dit apparaat willen hebben. Gaat in op de hardware, de games, high-definition, online gamen, noem het maar op. Jammer genoeg zijn er (nog?) geen soortgelijke guides voor de PS3, Wii en handhelds.
 • Goed nieuws voor de fans van Saints Row. Deel twee komt naar zowel de Xbox 360 als de PS3. Daarentegen is de PS3-port van het eerste deel gecancelled. Het ziet er naar uit dat de 360 het voornaamste platform voor GTA-achtige games zal blijven de komende tijd.
 • Speciaal voor de premiere van de langverwachte The Simpsons-film die eind juli in premiere gaat, heeft Microsoft 100 speciale Simpsons-Xbox 360 gemaakt. Deze zullen als prijzen weggegeven worden. Het ding is erg… geel.
 • Deze zomer komt er een nieuwe Guitar Hero! Deze zal de ondertitel Rocks the 80’s meekrijgen en dat zegt genoeg over de muziek die voor onze kiezen zullen krijgen. Het geweldige ‘Holy Diver’ van de vader van het metalteken, Ronnie James Dio, zit er in ieder geval in. Ook het bekende “I Wanna Rock” van het infameuze Twisted Sister zal van de partij zijn, ook al had ik liever “Burn in Hell” gehad. Ten slotte nog wat minder nieuws voor de rockers met een 360: Rock the 80’s zal deze zomer exclusief voor de PS2 uitkomen. Al zou het me niks verbazen als ze de nummers later toch voor een belachelijke prijs te vinden zijn op Xbox Live.
 • 4 reacties

  Family Guy Fighter schopt aars  Ooit van M.U.G.E.N. gehoord? Deze engine voor 2D fightinggames is ontzettend populair bij hobbyisten en fanatieke PC-gamers, omdat het ze de mogelijkheid geeft om hun eigen personages, achtergronden en muziek te creëren. Het resultaat van dit collectieve project is een gigantische 2D fighter (simpelweg ‘Mugen’ genaamd) met de grootste selectie aan bekende personages ooit. En dat kunnen videogamehelden zijn zoals Mario, maar ook tekenfilmcelebs zoals… Peter Griffin!

  Nou is Family Guy in principe gewoon een The Simpsons-kloon, maar het is wel een hele goede. En Peter zelf is ondertussen ook legendarisch. (Daar heeft die legendarische scheetscene wel voor gezorgd.) Was er maar een Mugen voor de consoles!

  Behold the power of Mugen!

  5 reacties

  Diddy Kong Racing 64… ehh… DS  Bah, bah en nog eens bah. Diddy Kong Racing DS is gewoon bijna precies hetzelfde als het origineel voor de Nintendo 64! En ik maar hopen dat dit een nieuw deel zou zijn… Eentje die misschien wat degelijke concurrentie zou kunnen vormen voor Mario Kart DS (Laugh out loud). Want wat heb ik nou precies gespeeld de afgelopen dagen? Een simpele port van een tien-jaar-oude (en enigszins overschatte) racegame waar krampachtig wat touchscreen-functionaliteit in is geforceerd. Dit is verdorie bijna net zo erg als SBK: Snowboard Kids!

  Snowboard Kids op de Nintendo 64 was namelijk de (spreekwoordelijke) bom. Het DS-vervolg zoog echter aan alle kanten. En niet alleen omdat het een saaie game was dat niks nieuws deed en diepgang miste, maar ook omdat er allerlei microfoon- en touchscreen-elementen in waren verwerkt die uiterst irritant waren. Diddy Kong Racing DS heeft hetzelfde probleem. Alleen waagt deze game het ook nog eens om een port te zijn, in plaats van een compleet nieuw spel.

  Weet je, tien jaar geleden keken we anders naar games. Dat is ook de reden dat zoveel oude N64- en PSX-games nu echt onspeelbaar zijn. Wat toen leuk was, kan nu klote zijn. Ocarina of Time is vandaag de dag nog steeds een prachtig voorbeeld van een goede videogame, maar om nou te zeggen dat ik hem vandaag de dag nog lekker vind wegspelen… Een game als The Wind Waker speelt dan veel beter met z’n vloeiende controls en z’n hogere framerate.

  2.jpg
  Dit, maar dan zonder Banjo en Conker.

  Hetzelfde geldt weer voor Diddy Kong Racing; het is best een goede game, maar naast een modernere Mario Kart delft hij zwaar het onderspit. Mario Kart DS bouwde immers voort op een formule en perfectioneerde veel aspecten. Daarentegen teert Diddy Kong Racing DS nu juist op verouderde gameplay-aspecten van tien jaar geleden. Aspecten die zelfs in vergelijking met de Mario Kart van toen (Mario Kart 64) al enigszins krakkemikkig aanvoelden. Maar goed, zoals ik eerder al: “Tien jaar geleden keken we anders naar games”. Tien jaar geleden zagen we een game ‘dat bijna hetzelfde was als Mario Kart, maar ook nog eens vliegtuigjes en hovercrafts had en dus al bij voorbaat vet was’.

  Sorry, maar anno 2007 hebben we een andere standaard. En helaas breng je een verouderde game niet op niveau door er vervolgens heel veel irritante en onnodige touchscreen-functionaliteit in te kwakken. Sterker nog, je haalt de game in kwestie er alleen maar verder mee onderuit. Want weet je nog dat je in het origineel een boost kon krijgen aan het begin van een race als je gas gaf op het moment dat de ‘1’ verdween? Dat is nu vervangen met een touchscreen-minigame waarbij je een wiel heel snel een bepaalde kant op moet draaien.

  4.jpg
  “We’ve seen it aaaall before.”

  Echt, ik maak geen geintje. Je moet aan aan wiel draaien. Dat je vervolgens als een malloot van de stylus naar de actieknoppen moet switchen om op A te kunnen drukken, is iets waar kennelijk niet over nagedacht is. Dat je het voordeel van zo’n boost verliest omdat je even geen gas kunt geven, is blijkbaar opeens de normaalste zaak van de wereld. Serieus, welke sadistische idioot heeft dat bedacht? Hoe kan iemand dit een goed idee hebben gevonden?

  Mensen (lees: developers), de DS is al een tijdje uit. De experimentele launchperiode is allang voorbij. Waarom blijven jullie dan games maken waarin toegevoegde en onnodige touchscreen-functionaliteit het eindproduct alleen maar slechter maakt? Hebben jullie nou nog niet geleerd dat het OK is om een game uit te brengen die dat tweede scherm negeert? Waarom zijn jullie zo nog steeds abnormaal koppig/lui?

  3.jpg
  Rare zal nooit een prijs in de wacht slepen voor hun characterdesign, daar ben ik van overtuigd.

  OK, OK, sorry dat ik zo tekeer ga. Want Diddy Kong Racing DS is niet eens zo’n hele slechte game. Sterker nog, als je de wilskracht kunt opbrengen om het niet te vergelijken met Mario Kart DS (DAT OP ELK GEBIED SUPERIEUR IS) dan is dit eigenlijk best een vermakelijk spelleke… met hier en daar wat irritante elementjes en de meest wisselvallige moeilijkheidsgraad ooit. Misschien ben ik wel gewoon boos om het feit dat er nog steeds DS-games worden gemaakt die zo schizofreen met de controls omgaan. Blijkbaar denken developers nog steeds dat ze goede DS-titels maken als ze een standaard game uitbrengen waar wat stylus-actie in verwerkt zit. Ze moeten gewoon goed kijken naar Kirby’s Canvas Curse en New Super Mario Bros. ‘Go touchscreen, or go buttons’. Niet allebei. Dat irriteert alleen maar.

  10 reacties

  Click List: Ouendan 2, Duke Nukem Forever & Guilty Gear  Als een excentrieke importgame je zo bij je kladden grijpt dat je het een jaar na aanschaf nog steeds rigoreus speelt, dan is zelfs het simpele feitje dat het vervolg te preorderen is bij importsite Play-Asia groot nieuws. Ouendan is namelijk meer dan slechts een kekke rhythm-action-game; het is één van de beste handheldgames ooit. Punt. Het westerse ‘vervolg’ Elite Beat Agents was ook ontzettend tof, maar haalde het net niet bij zijn voorganger. Nu maar hopen dat Ouendan 2 - het échte vervolg - weer dezelfde magie bevat. Verder was er ook nog…

  • Nintendo heeft developer Monolith op de kop getikt. Althans, ze hebben meer dan 80% van de aandelen in hun bezit, dus Monolith is nu officiëel van hen. Goed nieuws dus voor de RPG-fans met een Wii en/of DS. Nieuwe Baten Kaitos? Zit er dik in.
  • Gamers die in het bezit zijn van een Japanse of Amerikaanse PlayStation 3, kunnen sinds gisteren een demo downloaden van de game Ninja Gaiden Sigma. Stelletje vieze mazzelaars. Wanneer zijn wij aan de beurt?
  • De Taiko Drum Master-serie is in Japan ontzettend populair, wat bewezen wordt door het feit dat de games daar al op vele platformen zijn uitgekomen. Binnenkort mag de DS aan dat rijtje toegevoegd worden en dat betekent weer veel getik op de maat van de muziek. Concurrentie voor Ouendan?
  • Duke Nukem Forever is nu al tien jaar in ontwikkeling. Tien jaar. Een decennium. 3652 dagen. Dat is toch niet te geloven?! Komt die game ooit nog uit? Ooit? Voordat ik mijn kleinkinderen vertel over ‘die goede, oude tijd waarin je games nog met je handen speelde’?
  • Een lang, maar uiterst interessant artikel over het verschil tussen westerse developers en Japanse developers. Verklaart een hele boel.
  • Het Amerikaanse blad Time roept elk jaar één persoon uit tot Persoon van het Jaar. Wellicht dat Shigeru Miyamoto dit jaar die eer krijgt? Je kunt in ieder geval op hem stemmen.
  • And last but not least: Guilty Gear XX Accent Core (de laatste, maar tegelijkertijd ook grootste update van de XX-serie) komt niet alleen uit voor de PS2, maar ook voor de Wii! Wat dat precies voor gevolgen gaat hebben voor de gameplay, is momenteel nog niet duidelijk, maar de trailers zijn in ieder geval likkebaardend lekker.

   Dat 2D-fighters mijn ding zijn, mag nu onderhand geen geheim meer zijn, maar de Guilty Gear-games zijn zonder twijfel mijn favoriet binnen het genre. De prachtige visuals, strakke metalmuziek en chaotische gameplay zorgen voor een 2D-ervaring waar je u tegen zegt en Accent Core lijkt deze lijn door te trekken. Bovendien laten de trailers vele nieuwe moves zien én nieuwe muziek horen, dus ik ben zonder twijfel van de partij.

   Nu maar hopen dat dit deel ook Europa zal bereiken; het vorige deel Slash kwam niet verder dan het land van de rijsende zon. Misschien dat het feit dat Accent Core ook voor de Wii uitkomt hier verandering in brengt?

  4 reacties

  Ontsnap de kamer voor de &%#$e keer  Met Sphere kreeg ik de smaak te pakken. Met Escape from Crimson Room begin ik er ook nog redelijk goed in te worden. Ik heb het over de REPCA: de Room-Escape-Point-‘n-Click-Adventure. Korte klikspelletjes waarin je moet ontsnappen uit een kamer, door gebruik te maken van je grijze massa en alle voorwerpen die je in die kamer vindt. Mijn nieuwste ontdekking is het Portugese O Quarto (de Kamer ); een spelletje dat niks nieuws doet, maar toch leuk genoeg is om jezelf een klein uurtje mee te pijnigen.

  De slechte Engelse vertaling maakt het geheel alleen maar leuker, vind ik. Alsof het script door Babelfish is gehaald, echt hilarisch.

  Kleine tip: klik veel. Klik overal. Klik ook ‘om dingen heen’. Als je wilt kijken of er iets onder het bed ligt, kan het namelijk best zo zijn dat je pas iets vindt als je linksonder in de hoek hebt geklikt, bijvoorbeeld. Blijf dus klikken.

  Als je hiermee klaar bent, probeer dan het vervolg O Cofre (de Kluis ). Die is wat minder makkelijk.

  Reageer