Eline Muijres

Student Nieuwe Media aan de Universiteit Utrecht. Speelt graag RPG's, muziekgames en shooters.

Website: http://www.bashers.nl
Twitter: ElineMuijres
PSN: Eline-chan
Xbox Live: ElineMuijres

De 20 posts van Eline:

Global Game Jam 2012: Dag 3De Global Game Jam sloopt je. Een dag zonder slaap is nog te doen, maar twee dagen lang minder dan vier uur slapen breekt je op. Fouten worden minder snel opgemerkt, woordgrappen dringen minder snel door. De laatste dag is daarom ook een zware voor de deelnemers.

Lees de rest van ‘Global Game Jam 2012: Dag 3’

9 reacties

Global Game Jam 2012: Dag 2De tweede dag van de Global Game Jam 2012 is aangebroken. De nacht gaat rustig voorbij. Veel teams hebben een paar uur slaap gepakt, maar er zijn er ook die het helemaal zonder doen. Vandaag worden er prototypes gemaakt en getest. Hoe ver de teams zijn, verschilt: een team heeft vooral veel sprites maar nog geen speelbaar prototype, een ander team heeft juist de gameplay uitgewerkt, maar de graphics ontbreken: ze moeten het voorlopig doen met blokjes die iets representeren.

Lees de rest van ‘Global Game Jam 2012: Dag 2’

Reageer

Global Game Jam 2012: Dag 1De Global Game Jam 2012 is begonnen! In 48 uur maken teams in landen over de hele wereld een game. Net als andere jaren wordt de Jam ingeleid met een keynote-video die de deelnemers van tips voorziet, maar vooral enthousiast maakt. Onder andere Will Wright, Brenda Garno Brathwaite en John Romero zijn aan het woord.

Lees de rest van ‘Global Game Jam 2012: Dag 1’

1 reactie

Hearing the game: de rol van muziek in gamesMuziek wordt op veel verschillende manieren gebruikt in games. Naast populaire muziek wordt ook achtergrondmuziek ingezet. Niet alleen wordt deze toegepast om sfeer te zetten, muziek heeft ook een functioneel doel: het wordt gebruikt om te reageren op de speler en deze van feedback te voorzien. In dit artikel zal ik uitleggen welke verschillende soorten achtergrondmuziek we binnen games kunnen onderscheiden en hoe deze invloed hebben op de gameplay. Daarvoor neem ik een paar first-person shooters als voorbeeld.

Lees de rest van ‘Hearing the game: de rol van muziek in games’

16 reacties

De beste momenten van de Gamescom 2011De deuren van de Gamescom werden gesloten wegens te grote drukte. Diverse media meldden lange wachtrijen en een enorme mensenmassa in de hallen. Ondanks deze negatieve berichten zet ik mijn persoonlijke hoogtepunten op een rij.

Lees de rest van ‘De beste momenten van de Gamescom 2011’

3 reacties

Nintendo’s nieuwe kindje zaait verwarringNintendo weet hoe het moet, de fans enthousiast maken. Aan het begin van de persconferentie werd iedereen wakkergeschud door een live-orkest dat allerlei bekende nummers speelde omwille van het 25 jaar bestaan van The Legend of Zelda. Kan er beter op nostalgische gevoelens worden ingespeeld door een gamebedrijf? Ik denk van niet.

Nintendo pakt het verjaardagsfeestje flink aan: er worden wereldwijd Zelda-concerten gegeven en het Game Boy Virtual Console-plan voor de DSi-shop wordt uitgebreid, met Link’s Awakening als eerste titel. Shigeru Miyamoto spreekt zoals altijd zeer enthousiast over deze games. Maar het publiek wordt pas écht enthousiast als bekend wordt gemaakt dat The Legend of Zelda: Four Swords een gratis download zal zijn. Een goede zet, want deze multiplayergame is enorm vermakelijk – of enorm frustrerend, afhankelijk van de mensen waarmee je speelt natuurlijk.

Lees de rest van ‘Nintendo’s nieuwe kindje zaait verwarring’

13 reacties

Gamelab #8: 2D versus 3D2D-games tegenover 3D-games: wat hebben we liever? Dat was het thema van Gamelab #8 op 24 mei in Pakhuis de Zwijger. Althans, dat zou het zijn geweest als de sprekers duidelijk hadden gepleit voor het een of het ander. In plaats daarvan werd er vooral gepraat over hoe de designers zelf de dimensies toepassen.

Lees de rest van ‘Gamelab #8: 2D versus 3D’

Reageer

Dash-Da-Dash DX: spelen tot je goed bentHeb je op dit moment een volle agenda, download Dash-Da-Dash DX dan op een later tijdstip. Deze game is namelijk behalve erg verslavend ook nog eens vrij frustrerend. Zoals het een echte arcadetitel betaamt.

Lees de rest van ‘Dash-Da-Dash DX: spelen tot je goed bent’

Reageer

Gamestormen op de Dag van de Ambtenaar 2.0Woensdag 16 februari was de Dag van de Ambtenaar 2.0. Een dag die draaide om de overheid meer 2.0 te maken: open, sociaal en de mens als centraal punt. In het Meeting Plaza in Maarssen kwamen allerlei ambtenaren bijeen om te praten en te leren over nieuwe mogelijkheden. SETUP organiseerde op deze dag de Gamestorm om ambtenaren in contact te brengen met games en spelconcepten. De naam van Gamestorm verklapt de inhoud al een beetje: tijdens deze workshop gingen gameontwikkelaars (vooral HKU-studenten) en ambtenaren samen brainstormen over probleemoplossende gameconcepten.

Lees de rest van ‘Gamestormen op de Dag van de Ambtenaar 2.0’

3 reacties

Kingdom Hearts Re:coded – Eindeloos herkauwenIn wezen is Kingdom Hearts Re:coded een soort zwakke versie van de eerste Kingdom Hearts. Japie Krekel komt erachter dat zijn dagboek leeg is en wanneer Mickey deze in de computer invoert blijkt dat er bugs in de verschillende werelden zitten. Een digitale Sora moet deze bugs, die eruit zien als blokken die zich opstapelen in een wereld, verwijderen. En ja, dat klinkt net zo oninteressant als het is. Kingdom Hearts begint nu na zoveel spin-offs wel behoorlijk te vervelen. Opnieuw moet je dezelfde werelden bezoeken en dat zijn er hier trouwens ook nog behoorlijk weinig. Om bugs uit het systeem te halen moeten er backdoors worden gevonden waarin je op verschillende manieren het systeem zuivert. Dat gebeurt meestal door het verslaan van Heartless of vijanden bestaande uit die lelijke blokken.

Lees de rest van ‘Kingdom Hearts Re:coded – Eindeloos herkauwen’

2 reacties

Global Game Jam 2011: dag 3Eline sloot zichzelf 48 uur op met 142 gamemakers en bracht verslag uit. Lees ook haar reportages over dag 1 en dag 2.

Dag 3 van de Global Game Jam. Als ik dit weekend iets geleerd heb, dan is het wel dat een game nooit af is. Elk team is nog aan het werk en waar het bij de een stressen is om iets speelbaars af te leveren, is de ander bezig met kleinere aanpassingen. “Eigenlijk zijn we al klaar, maar we zijn nog wat dingen aan het verbeteren”, is een veelgehoorde reactie wanneer ik vraag hoe het gaat. Bij een team gaat niet alles volgens plan. Ze hebben zich allemaal verslapen en worden vier uur later wakker dan de bedoeling is. Er moeten nu belangrijke keuzes worden gemaakt.

Lees de rest van ‘Global Game Jam 2011: dag 3’

4 reacties

Global Game Jam 2011: dag 2Eline sloot zichzelf 48 uur op met 142 gamemakers en bracht verslag uit. Lees ook haar reportages over dag 1 en dag 3.

Dag 2 van de Global Game Jam. De nacht was voor velen kort: de een had helemaal niet geslapen, een ander hooguit een paar uur. De meeste ruimtes ruiken nu naar zweet. Er wordt hard doorgewerkt, want ’s middags moet er een speelbare versie van de game zijn. Dan is er de Show & Tell, waar de deelnemers bij elkaar gaan kijken.

Er is ’s nachts een hoop gebeurd. Een groep heeft het concept dat ze hadden helemaal omgegooid. De besturing bleek vrij uitdagend en ze waren het niet eens over of dat nu wel of niet positief was. Na wat commentaar van andere Jammers zijn ze na 16 uur weer helemaal opnieuw begonnen. Nu wordt het een game over radioactieve kakkerlakken die proberen te overleven in een postapocalyptische wereld. De muziek schiet wel lekker op en er is regelmatig een nummer of sound effect in de ruimte te horen.

Lees de rest van ‘Global Game Jam 2011: dag 2’

Reageer

Global Game Jam 2011: dag 1Eline sloot zichzelf 48 uur op met 142 gamemakers en bracht verslag uit. Lees ook haar reportages over dag 2 en dag 3.

Het is zover: de Global Game Jam 2011 is van start gegaan. In landen over de hele wereld komen game developers, studenten en andere enthousiastelingen bijeen om samen in 48 uur een game te maken. De Nederlandse editie vindt net als vorige jaren plaats in het gebouw van de HKU in Hilversum. Ruim 140 man doet dit jaar mee. Volgepakt met energydrinks, noedels en tosti-apparaten komen ze ‘s middags in de kantine bij elkaar. Iedereen krijgt een kaart met een mysterieus puzzelstuk. Het blijkt de sleutel tot de teamvorming die later plaatsvindt.

De Jam wordt georganiseerd door Dutch Game Garden. Het weekend wordt ingeleid met een aantal inspirerende presentaties, met handige tips. Wees niet bang om ideeën helemaal weg te gooien, voer de eerste drie concepten die je bedenkt nooit uit en zie de Jam vooral niet als een wedstrijd. Er waren vorig jaar een aantal teams die, bedolven in het werk, zich hadden opgesloten in hun ruimte. Contact leggen met andere teams tussendoor wordt van harte toegejuicht. We krijgen een humoristische keynote van Keita Takahashi te zien en Niels ‘t Hooft praat over blokjes, buffels en bavianen (het klonk vanmiddag heel logisch allemaal, heus). De stemming zit er goed in en de sprekers worden met veel gejuich ontvangen.

Lees de rest van ‘Global Game Jam 2011: dag 1’

4 reacties

Golden Sun Dark Dawn: de RPG voor kinderenZeven jaar zat er tussen Golden Sun: The Lost Age en dit derde deel op de DS. Hoewel de eerste twee GBA-games als één groot verhaal kunnen worden beschouwd speelt Golden Sun: Dark Dawn zich dertig jaar later af in een compleet veranderde wereld. En dat is niet alleen vanwege de mooie grafische beelden op de DS, maar ook omdat er in de wereld van Weyard flink is huisgehouden. Het verhaal van Dark Dawn is helaas zo standaard als maar kan voor een sequel: de wereld redden blijkt consequenties te hebben en de kinderen van de helden moeten de duisternis die vrijkomt stoppen. Makkelijk en onorigineel, maar bovendien komt alles ook traag op gang. Na pakweg vijf uur krijg je een vaag idee van wie de vijanden zijn en pas tegen het einde worden er echt veel dingen over het plot uit de doeken gedaan. Maar tijdens de reis komen er genoeg interessante dingen op je pad.

Lees de rest van ‘Golden Sun Dark Dawn: de RPG voor kinderen’

5 reacties

Just Dance 2: no-nonsense dansgame met magere contentJust Dance 2 draait om, zoals de titel al zegt: ‘gewoon dansen’. En meer doen dan dat is kennelijk niet de bedoeling als je kijkt naar de mogelijkheden die de game biedt. Er is geen sprake van een career-modus of nummers vrijspelen zoals dat in andere muziekgames gebeurt: alle nummers staan vanaf het begin al klaar om gespeeld te worden. Hierdoor is Just Dance 2 enorm saai wanneer je alleen speelt. Dit spel moet het hebben van de multiplayer, want samen dansen zorgt voor veel hilariteit. De dansmoves zijn makkelijk te imiteren, waardoor iedereen meteen van start kan. Meteen dansen zonder gedoe, dat is de gedachte.

Lees de rest van ‘Just Dance 2: no-nonsense dansgame met magere content’

15 reacties

Fallout: New Vegas – Voorzichtig rondzwerven in woestijnlandschapHet is niet verrassend dat Fallout: New Vegas weinig vernieuwend is, maar het biedt wel meer keuzevrijheid. Helaas wordt er ook het een en ander ingeleverd. Voorzichtigheid is geboden: niet alleen vanwege de gevolgen van de keuzes, maar omdat de game vroeg of laat onherroepelijk zal crashen.

Lees de rest van ‘Fallout: New Vegas – Voorzichtig rondzwerven in woestijnlandschap’

8 reacties

Fallout: New Vegas, een sfeerverslag van de woestijnTijdens de Gamescom kreeg ik de mogelijkheid om Fallout: New Vegas drie kwartier lang te spelen. Ik mocht starten vanaf het begin van de game, waar in een kort filmpje het hoofdpersonage al gelijk wordt neergeschoten. Een robot komt tot de redding en brengt je naar het dorpje Goodsprings, waar je verder wordt opgelapt en je een korte tutorial krijgt. Zodra ik de controle kreeg over het personage, besloot ik in deze korte sessie zoveel te zien als ik maar kon.

Lees de rest van ‘Fallout: New Vegas, een sfeerverslag van de woestijn’

3 reacties

Waarom Bioshock Infinite tóch een Bioshock isTijdens de Gamescom werd de demo van Bioshock Infinite getoond aan de pers. Als liefhebber van de eerste twee delen was ik uiteraard benieuwd. Naderhand kwam ik de demonstratiezaal uit met gemengde gevoelens. Ik had geen Bioshock gezien, maar een heel nieuwe game. De vraag is in hoeverre Bioshock Infinite nog een sequel te noemen is als de verschillen tussen de games zo groot zijn. Of is dit een simpele marketingtruc om van een onbekende game meer exemplaren te verkopen?

Lees de rest van ‘Waarom Bioshock Infinite tóch een Bioshock is’

3 reacties

The Leviathan: de ‘state of nature’ van de mens in Fallout 3De laatste tijd lijkt er sprake te zijn van een herleving van de apocalyps in populaire media. Films als 2012 laten zien hoe de wereld wordt verwoest, maar het is duidelijk dat het lang niet meer alleen de ramp zelf is die ons boeit. Wat erna plaatsvindt is minstens zo interessant: wat gebeurt er met de mensheid in een post-apocalyptische wereld? Games als Fallout 3 spelen hier op in en schetsen een beeld van wat er van ons overblijft na een grote ramp. Daarbij is het niet eens belangrijk wat de oorzaak is van de vernietiging, maar hoeveel beschaving er overblijft wanneer de wereld is verwoest.

Lees de rest van ‘The Leviathan: de ‘state of nature’ van de mens in Fallout 3’

15 reacties

Atlas Shrugged: de filosofie van BioshockPlato, Aristoteles en Nietzsche zijn elk filosofen met zeer invloedrijke ideeën, maar waarom zien we die ideeën zo weinig terug in games? Games hebben de potentie je gedachten te beïnvloeden, net als romans en films dat kunnen doen – en toch treffen we vaker filosofische romans dan filosofische games. Een voorbeeld van hoe games met filosofie kunnen omgaan is de first-person shooter Bioshock.

Lees de rest van ‘Atlas Shrugged: de filosofie van Bioshock’

31 reacties