Gillian de Nooijer

Mag zich tv-journalist noemen, maar schrijft net zo graag. Analyseert game- en geekcultuur.

Website: http://twitter.com/GillianDN
Twitter: GillianDN
PSN:
Xbox Live:

De 38 posts van Gillian:

Beslis: uitstellen, rushen of cancellen?Gillian de Nooijer op zaterdag. Beeld: Paul Veer.

Wanneer we het hebben over het maken van spellen, gaat het vaak over graphics, geluid, gameplay, enzovoorts. Dit creatieve en technische deel is het kloppende hart van de uiteindelijke game. We lezen graag interviews met artists en gamedesigners, om te weten waar ze hun inspiratie vandaan halen en hoe ze op de mooie momenten zijn gekomen die we beleven.

Daarnaast is er echter nog een minder creatieve groep; de anti-ontwikkelaars, de saaie geldtellers, de party-poopers. Oftewel de producenten. Hun rol verschilt per bedrijf, maar in principe staan ze vooral bekend als de mensen die het creatieve proces onderuit halen met stomme deadlines, bureaucratische doelstellingen en het wegmieteren van leuke onderdelen. Toch zijn het helden.

Lees de rest van ‘Beslis: uitstellen, rushen of cancellen?’

2 reacties

3D PixelsGillian de Nooijer op zaterdag. Beeld: Paul Veer.

Afgelopen week kwam Minecraft uit op de Xbox 360. Een prima conversie, lees de recensie maar voor de details. Wanneer men het over Minecraft heeft, gaat het vooral over de invloed die je als speler hebt op de wereld. Ieder steentje is te verwijderen en ieder gat weer op te vullen met een blokje naar eigen keuze. Zo creëer je een denkbeeldig huisje of kasteel.

Trots laat men elkaar de fantastische creaties zien waar honderden uren in zijn gestoken. Het is een unieke vorm van gameplay, waar alleen de bouw modus van The Sims zich nog een beetje mee kan vergelijken. Naast de gameplay zit er nog een uniek element in: wanneer je The Sims speelt, zien de huizen er realistisch uit. Een huis in Minecraft is echter niet meer dan een berg blokjes met een ander patroontje.

Lees de rest van ‘3D Pixels’

2 reacties

De ultieme online shooter die nooit doorbrakGillian de Nooijer op zaterdag. Beeld: Paul Veer.

Laatst heb ik aan een serie artikelen gewerkt voor Gamer waarin we keken naar de online houdbaarheid van multiplayergames. Leuk onderzoek met opvallende conclusies, lees het maar een keer door. Ik wil het echter over een spel hebben dat nét buiten deze test viel: Enemy Territory - Quake Wars van Splash Damage uit 2007.

Wat was het probleem? Quake Wars deed het niet meer. De online support is een tijdje terug gedumpt door zowel de makers/uitgever als anti-cheat firma Punkbuster. Hierdoor krijg je het probleem dat je iedere vijf minuten van de servers wordt geschopt door Punkbuster, omdat je hun software niet meer kan updaten naar de laatste versie. Als een uitsmijter die de deur van een kroeg sluit en de sleutel wegflikkert.

Lees de rest van ‘De ultieme online shooter die nooit doorbrak’

2 reacties

Over de tieten van EvonyZoals een aantal van jullie misschien wel door hebben, probeer ik regelmatig om op alternatieve gebieden in de gamesindustrie te wijzen waar mogelijk nog geld te verdienen valt. Het is een lastig werkveld, dus soms moet je een beetje ‘out-of-the-box’ denken. Een van de meest aparte plekken die al jaren goed lijkt te lopen, zijn de ‘online multiplayer browser games’. Dit zijn geen standaard Flash-spelletjes, maar prehistorische mmo’s waarin je een leger opbouwt door middel van een veredelde Excel-sheet.

Lees de rest van ‘Over de tieten van Evony’

2 reacties

De WCG is dood, lang leve de E-sportsGillian de Nooijer op zaterdag. Beeld: Paul Veer.

Voor iedereen die ‘E-sports’-nieuws niet echt op de voet volgt, even een korte samenvatting. Er is een mail gelekt waaruit blijkt dat de World Cyber Games alle hardcorespellen uit zijn programmering gaat gooien. In plaats daarvan, zal de organisatie zich richten op mobiele games. Een bizarre en onverwachte wending die de professionele gamingwereld aardig op zijn kop zet.

De reden voor de verandering is vrij simpel: de World Cyber Games zijn vrijwel volledig in handen van Samsung. Samsung wil telefoontjes verkopen en de PC-markt levert niet zoveel geld meer op. Het is een puur commerciële beslissing, met sport heeft het in ieder geval niets te maken. Dus in plaats van spannende potjes Starcraft, FIFA of Tekken, kun je nu uitkijken naar een flitsend spektakel rondom… euh, Angry Birds ofzo.

Lees de rest van ‘De WCG is dood, lang leve de E-sports’

1 reactie

Zeiken om een extra wapenGillian de Nooijer op zaterdag. Beeld: Paul Veer.

Check deze headline eens die afgelopen week op Kotaku verscheen: ”Hitman: Absolution Joins the List of Games Screwing You Over With Pre-order Weapons”. Oh mijn god, wat is er gebeurd? Waar is de brand? Don’t make me angry, IO Interactive, you won’t like me when I’m angry… (The Avengers komt binnenkort uit, yay Hulk!)

Volgens schrijfster Kate Cox is het volgende onrecht gepleegd: wanneer je de nieuwe Hitman pre-ordert bij Amazon, Best Buy, GameStop of Walmart, dan krijg je er een gratis wapen bij. Ik herhaal: bestel het spel en je krijgt een extra wapen. Hoe durven ze! En dat bovenop de standaard pre-order editie waar je al drie extra wapens bij krijgt. Wat een eikels.

Lees de rest van ‘Zeiken om een extra wapen’

3 reacties

Over de voorlopers van Mass EffectGillian de Nooijer op zaterdag. Beeld: Paul Veer.


Mass Effect
is niet nieuw. Het ‘originele’ verhaal van de sciencefictionserie is eigenlijk een oud concept. Van de zoektocht naar artefacten van uitgestorven Protheans, tot aan het zwerven door de ruimte op zoek naar intergalactische bondgenoten tegen universumvernietigende Reapers; het is allemaal oude koek.

De Mass Effect-serie is een remake van een sloot aan spellen die zo’n twintig jaar geleden aardig populair waren. Okee, remake is overdreven. Mass Effect is verder gewoon een origineel spel (voor zover je een shooter met de ‘Unreal 3’-engine nog origineel kunt noemen, hahaha… *zucht*), maar voor de rest is het weldegelijk een moderne uitwerking van spellen als Starflight en Star Control. Zoals Casey Hudson vorig jaar eens twitterde: ”Yep, Starflight was a key inspiration for the ME series. It’s now older than some ME3 team members!”

Lees de rest van ‘Over de voorlopers van Mass Effect’

Reageer

BREKEND: Rogier Kahlmann verlaat BashersUtrecht - Volgende week vrijdag verschijnt de laatste videocolumn van Rogier Kahlmann op Bashers.nl. De populaire satirist vertrekt naar maandblad Power Unlimited, dat al maanden om zijn overname vecht met tv-show Gamekings. Volgens anonieme insiders gaat Kahlmann bij PU ‘de grapjes van Ed verbeteren’. Het vertrek komt op een zeer slecht moment voor de kritische weblog.

Lees de rest van ‘BREKEND: Rogier Kahlmann verlaat Bashers’

11 reacties

Teabaggers kunnen ook sociaal zijnGillian de Nooijer op zaterdag. Beeld: Paul Veer.

Afgelopen week verschenen er behoorlijk wat berichten over Journey. Daarbij gaat het vooral over de communicatie tussen spelers. Robert schreef er ook nog over. Omdat je geen teksten kan typen of over de chat schreeuwen, wordt iedere speler gedwongen om woordloos samen te werken. Wat volgt is een vrolijk sociaal avontuur.

Ik vind het jammer dat bij dit soort analyses vaak wordt verwezen naar de algemene gamers als een stel sociaal gestoorde individuen. Ik neem nu even Journey als aanleiding, maar hardcore gamers hebben over het algemeen een slechte naam. Schrijvers en commentatoren zeuren regelmatig over de ‘schreeuwende dertienjarige teabaggers op Xbox Live’.

Lees de rest van ‘Teabaggers kunnen ook sociaal zijn’

5 reacties

Een nieuwe vorm van entertainmentGillian de Nooijer op zaterdag. Beeld: Paul Veer.

Verhalen worden gedeeld. Dat doen we al sinds de oertijd. Toen Grok vier mammoeten omzeep hielp, kon hij er op rekenen dat Brak het ‘s avonds op de muur zou kalken als bewijs. Iedereen die de grot bezocht kreeg dit verhaal te zien en vermaakte zich prima met de gedachte.

Tegenwoordig stoppen we er iets meer explosies in en is de kwaliteit van de tekeningen wat verbeterd. Maar de essentie is hetzelfde: een goed verhaal deel je. Dat wil ik ook vaak doen met games. Alleen kan ik dat meestal alleen maar doen met andere gameliefhebbers. De rest wil niets met spellen te maken hebben. Van schieten lopen ze weg, wat erg jammer is. Ik heb een voorstel dat de bereikbaarheid iets kan vergroten…

Lees de rest van ‘Een nieuwe vorm van entertainment’

3 reacties

Hou je waffel over Mass Effect 3Gillian de Nooijer op zaterdag. Beeld: Paul Veer.

Spoiler alert: Deze tekst is veilig voor iedereen die Mass Effect 3 nog zit te spelen of er aan moet beginnen. Ik refereer alleen aan headlines die je ongetwijfeld eerder voorbij hebt zien vliegen en ga niet in op details. Geen interesse in de sciencefictionserie, maar heb je wel een mening over spoilers? Vervang dan het woord Mass Effect met een ander favoriet spel.

Eigenlijk wilde ik het vandaag over een ander, origineel onderwerp hebben, maar mijn werkweek werd vrijwel gedomineerd door het ontwijken van Mass Effect-berichtgeving. Aangezien dat met de dag erger wordt, kan ik het moeilijk negeren voor de column. Over gamejournalistiek, kopieergedrag en regels voor de toekomst.

Lees de rest van ‘Hou je waffel over Mass Effect 3’

27 reacties

Review: Mass Effect 3 door ‘FemShepard’FemShepard op zaterdag. Beeld: Gillian de Nooijer.

Soms wil je een beetje afwisseling in je recensies. Onze collega’s bij Gamersdag opperden het leuke idee om het spel te laten bespreken door de hoofdrolspeler. Om te kijken of dit wellicht iets is voor Bashers, proberen wij hun model eens uit als experiment bij Mass Effect 3…

 

Hallo, mijn naam is FemShepard. Aangezien de rest van de crew de ontwikkelingen probeert te volgen van de GDC, hebben ze mij gevraagd of ik deze game wilde reviewen. Omdat mijn spel nu in de winkels ligt en gepromoot moet worden, en omdat jullie van die lieve rakkers zijn natuurlijk, wil ik dit wel voor jullie doen.

Lees de rest van ‘Review: Mass Effect 3 door ‘FemShepard’’

9 reacties

Uitdaging voor de toekomstige gamejournalistGillian de Nooijer op zaterdag. Beeld: Paul Veer.

Ik zit in de bus op weg naar een persevent. Op de stoel voor mij zit een meisje van een jaar of zes. Het kind vraagt of ze de telefoon van haar moeder mag lenen. Die geeft haar dochter een iPhone en het meisje start Snake op. De rest van de reis rolt ze vrolijk met de slang over het scherm. Haar moeder deed dertig jaar geleden hetzelfde.

Iedereen kent Snake. Het spelconcept is meer dan drie decennia oud en generatie na generatie heeft kennis gemaakt met de hongerige slang. Net als Tetris, Asteroids en Pong zijn sommige historische games niet te missen. Maar dat geldt niet voor alles. Wolfenstein 3D is een historisch spel. Half-Life is een historisch spel. En er komt een generatie gamejournalisten aan die deze spellen nog nooit heeft aangeraakt…

Lees de rest van ‘Uitdaging voor de toekomstige gamejournalist’

20 reacties

Ik speel niet met meisjesGillian de Nooijer op zaterdag. Beeld: Paul Veer.

Sommige mannen houden er van om een vrouw te besturen. Om ze precies te vertellen wat ze moeten doen. Hoe ze zich moeten gedragen. Met wie ze mogen praten. En wat ze iedere dag voor kleding aan mogen trekken. Vul maar in. Sommige mannen doen dat ook in games.

In spellen waar je je eigen personage mag samenstellen, kiezen veel mannen er voor om met een vrouw te spelen. Iets dat ik me eerlijk gezegd niet zo goed kan voorstellen, want ik ben geen vrouw (ja, Gillian is gewoon een mannennaam). Ik game altijd als mezelf, dus tenzij ik ineens een stel borsten kweek, zou ik me niet goed kunnen binden met een vrouwelijk karakter. Ook met andere uitspattingen heb ik wat moeite. Een blik achter de schermen van mijn avatars…

Lees de rest van ‘Ik speel niet met meisjes’

19 reacties

Het laatste seizoen van Call of Duty?Gillian de Nooijer op zaterdag. Beeld: Paul Veer.

Assassin’s Creed 3 komt dit jaar nog uit, zo kondigde Ubisoft afgelopen week trots aan. Een paar dagen later lekte dat we in de herfst wederom een Call of Duty: Black Ops mogen verwachten. Twee populaire franchises die het equivalent zijn geworden van een televisieserie voor de gamesindustrie.

Ieder jaar een nieuw seizoen en miljoenen mensen die braaf naar het volgende deel uitkijken. Hoewel de omgevingen goedkoper zijn om aan te passen dan in een televisieproductie, kan een fan ieder jaar exact dezelfde gameplay verwachten. De historische klimserie en de coole oorlog. Mensen kijken ook naar een tv-show als House M.D. omdat ze ieder jaar een kinderachtige, chagrijnige Hugh Laurie kunnen verwachten.

Lees de rest van ‘Het laatste seizoen van Call of Duty?’

18 reacties

Puddle – Spelen met kotsOoit een regendruppel op het raam bestudeerd? En daarbij intensief gekeken wat voor patroon het achterlaat terwijl het over het glas glijdt? De maker van Puddle heeft er een heel puzzelspel aan gewijd. Een spel waarin je een wisselende hoeveelheid vloeistof naar zijn doel moet leiden. Klinkt simpel en ontspannend, maar dat kun je al snel vergeten.

Lees de rest van ‘Puddle – Spelen met kots’

2 reacties

Gamedevelopers, ga lekker jammenGillian de Nooijer op zaterdag. Beeld: Paul Veer.

Het nieuws werd afgelopen week gedomineerd door één onderwerp. Een spel waarin men een lange, heroïsche tocht moet afleggen door een winters landschap. Waar men luidkeels vloekend strijdt tegen de natuur, aangemoedigd door Noorderlingen. Ik heb het natuurlijk over de Elfstedentocht. Maar dat boeit niemand hier.

Gelukkig was er nog een equivalent te vinden in de gamejournaals, genaamd Skyrim. Bethesda bracht namelijk de Creation Kit uit, waardoor geïnteresseerden wat makkelijker mods kunnen bouwen. Met deze release kwamen ook enkele promotiefilmpjes uit, waarvan ik er een wil uitlichten.

Lees de rest van ‘Gamedevelopers, ga lekker jammen’

10 reacties

Gedachten na afloop van Global Game Jam 2012Gillian de Nooijer op zaterdag. Beeld: Paul Veer.

Zoals je wellicht uit de titel hebt vernomen, was ik ook aanwezig op de Global Game Jam. Op locatie Hilversum, net als Eline en Peter. Maar ik schrijf er lekker geen Post Mortem over! Die staan er al genoeg op deze week. Van Berlijn tot aan Thailand, een betere coverage kan bijna niet. Volgend jaar van Australië naar Hawaii? Wie wil in zwembroek of bikini verslag doen?

Wat een macaber woord trouwens, ‘Post Mortem’. Anyway, om nu de hele Game Jam te negeren zou ook nergens op slaan, dus tijd voor een Gedachten Na Afloop Van…! (jingle wordt aan gewerkt) Ik zag een aantal reacties voorbijkomen over de prijsuitreiking en daar wil ik even iets aan toevoegen. Daarnaast enkele gedachten over gamejournalisten en waarom ze minstens één keer mee moeten doen.

Lees de rest van ‘Gedachten na afloop van Global Game Jam 2012’

2 reacties

De grootste bullshit-commercial van het jaarGillian de Nooijer op zaterdag. Beeld: Paul Veer.

‘Scuzy voor het schuttingtaal, dit moet er even uit. EA bracht afgelopen week een featurette uit voor Mass Effect 3, waarin ze pronken met de Xbox Kinect-stemherkenning. Ik heb normaal geen probleem met dit soort gimmicks en lamme marketingvideo’s, maar deze clip raakte in één minuut wel zoveel foute snaren… d’r moet even iets van gezegd worden.

Overigens ben ik niet de enige die zich er aan kapot ergerde. Tycho Brahe van Penny Arcade kreeg ook neigingen tot fysiek geweld en moest het tevens van zich af schrijven, zoals je hier kan lezen. Kinect, Mass Effect 3 en EA vormen een wonderbaarlijk slechte combinatie. Bekijk de oorspronkelijke commercial op Gametrailers en erger na de jump met ons mee.

Lees de rest van ‘De grootste bullshit-commercial van het jaar’

4 reacties

A laptop, a laptop! My kingdom for a laptop!Gillian de Nooijer op zaterdag. Beeld: Paul Veer.

Ik heb een nieuwe laptop. Tenminste, dat hoop ik. De webshop beloofde dat er nog zo’n twaalf stuks zouden liggen. Het is echter niet de eerste keer dat een onlinewinkel mij dit belooft, dus helemaal zeker ben ik niet. Producten kopen op internet doet me soms denken aan een ‘handje-klap deal’ om een koe; je staat uren een goeie vette koe te zoeken en af te dingen naar de juiste prijs.

Dan ben je het eindelijk over iets eens, steekt de boer op het laatste moment zijn handen in de lucht en zegt ”oh wacht, ik heb die koe helemaal niet!” Dan blijkt de koe plots een kartonnen mock-up te zijn, waar de boer snel een bordje aan hangt met ”deze koe is niet te koop” en doet alsof z’n neus bloed.

Lees de rest van ‘A laptop, a laptop! My kingdom for a laptop!’

9 reacties