Jeroen Bos

Heeft heimwee naar het Sega-tijdperk en houdt van alles wat Japans ruikt.

Website: http://www.bashers.nl
Twitter:
PSN:
Xbox Live:

De 295 posts van Jeroen:

Nobuo Uematsu en Arnie Roth over gamemuziek in de concertzaalOp 5 november 2011 wordt geschiedenis geschreven. De respectabele, Londense Royal Albert Hall zal een podium bieden voor Distant Worlds II: More Music from Final Fantasy, een multimediale concertreeks waarin muziek uit de Final Fantasy-franchise ten gehore wordt gebracht door een orkest. Het is de eerste keer dat men de Britse hoofdstad aandoet, maar het is niet de Europese première. Die was op 11 juni 2010 in het Konserthuset te Stockholm. Voorafgaand aan die première had ik een vraaggesprek met dirigent en uitvoerend producent Arnie Roth en componist Nobuo Uematsu.

Lees de rest van ‘Nobuo Uematsu en Arnie Roth over gamemuziek in de concertzaal’

3 reacties

Varen om kruidnagel, peper en nootmuskaat: Kim Soares over East India CompanyEast India Company

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) blijft een lastig gevalletje als onderdeel van onze historische canon. Een instituut om trots op te zijn? Premier Balkenende vond van wel toen hij zich de (inmiddels klassieke) uitspraak over “VOC-mentaliteit” permitteerde. Direct werd hij eraan herinnerd dat er ook duistere zaken aan de ‘Loffelijcke Compagnie’ kleefden: corruptie, slavernij, exploitatie en zelfs genocide werden niet geschuwd om de meeste winst te trekken uit de Indische producten. Is de VOC toch niet iets waar we ons eigenlijk voor zouden moeten schamen?

De verschillende Europese compagnieën waren in feite ministaatjes die zich bezighielden met de financiële boekhouding, diplomatie, oorlogvoering en het aanleggen van infrastructuur (forten en opslagplaatsen). Dat gegeven maakt het interessant voor een spelontwikkelaar om een strategische game aan op te hangen.

Het Finse Nitro Games stortte zich op dit, voor gamestermen, onontgonnen thema en ontwikkelt momenteel de pc-game East India Company, die in het najaar wordt uitgegeven door Paradox Interactive. En die duistere kanten dan? “Yes, we know imperialism and colonialism was not humanity’s finest hour, but we still think that it is an interesting subject for a game.” Een interview met lead designer Kim Soares.

Jeroen: Could you describe who you are and what your role is at Nitro Games? How did you get involved in the development of East India Company?
Kim Soares: “My name is Kim Soares and I’m the lead designer here at Nitro Games. I’ve been a gamer since the age of five, written more than 1000 game reviews since 1996 and been designing games from 2005. I have been involved with both East India Company and Nitro Games from the start.”

Lees de rest van ‘Varen om kruidnagel, peper en nootmuskaat: Kim Soares over East India Company’

1 reactie

Beeld: het Nederlandse De Sims 3-launchfeestjeDe Sims 3 cocktails

Gisteren kwam De Sims 3 uit en dat was voor de Nederlandse tak van Electronic Arts reden voor een feestje. Loungebar en restaurant Jinso aan de Amsterdamse Arena Boulevard was de plek waar dit gebeurde. De band Valerius zong de hit She doesn’t know in het Simlish, de cocktails waren toepasselijk groen en een aardig deel van de Bashers was erbij aanwezig.

Lees de rest van ‘Beeld: het Nederlandse De Sims 3-launchfeestje’

14 reacties

Vijf dingen die opvallen aan Little King’s StoryLittle King's Story

Onbewust kennen we allemaal meer klassieke nummers dan we denken (of willen toegeven). Tot dat inzicht kwam ik na het spelen van de eerste uurtjes Little King’s Story. Wie had gedacht aangepaste versies van Ravels Boléro of Griegs Morning Mood in een game terug te vinden? Ik niet in ieder geval. Het was de eerste van vele leuke ervaringen waar ik tegenaan liep met deze Wii-game.

Al direct in de opening word je getrakteerd op Boléro. Daar blijkt ook voor welke visuele stijl de makers zijn gegaan. Producer Yasuhiro Wada, bekend van de Harvest Moon-reeks, heeft duidelijk zijn stempel op deze game gedrukt. Het vergt voor een dertiger als ik even wat doorzettingsvermogen, zoals ik ook in een forumtopic stelde. Maar Little King’s Story heeft me toch ingepakt. Mede dus vanwege die aparte muziekkeuze.

Lees de rest van ‘Vijf dingen die opvallen aan Little King’s Story’

3 reacties

Carice van Houten spreekt stem Heavy Rain inimage

Entertainmentprogramma RTL Boulevard had vandaag een opmerkelijke scoop: Carice van Houten spreekt een stem in voor Heavy Rain. Het item gaat in op de stemmige, psychologische kant van de game. Het blijft echter in het midden of Van Houten ingehuurd wordt voor de Engelstalige versie van de game of voor een (mogelijke) Nederlandstalige lokalisatie van Heavy Rain.

9 reacties

Nederlandse releasedatum DSi bekendimage

Vanaf 3 april zal de DSi verkrijgbaar zijn in Nederland voor een richtprijs van € 169,99. Geheel tegen Nintendo’s natuur in wordt deze verbeterde versie van de DS voorzien van allerlei non-gametoepassingen. De handheld maakt het mogelijk om foto’s te nemen en uit te wisselen, naar muziekbestanden te luisteren en software te downloaden vanuit de DSi Shop. Wil Nintendo hiermee Apple (wat) wind uit de zeilen nemen?

6 reacties

Killzone 2 siert cover universiteitsblad Foliaimage

Deze week siert Killzone 2 de cover van Folia. Ik weet niet of het een primeur betreft, maar een universiteitsblad met een gamecover is toch zeker een zeldzaamheid. De insteek is origineel: drie UvA-alumni die voor Guerrilla werken komen aan het woord. Wat moet aantonen dat je met een UvA-opleiding overal aan de slag kunt.

Reageer

Het gamejaar van Jeroen BosIn de weken rond de jaarwisseling kijken de medewerkers van Bashers terug op hun persoonlijke gamehoogtepunten van 2008. Vandaag de top vijf van Jeroen.

5. Kauwgum plakken onder de Wii sensorbalk

Wii sensorbalk

Een jaar gaat niet voorbij zonder een paar smakelijke anekdotes. Hoewel, smakelijk? Het volgende vond plaats bij een perspresentatie van Overlord: Dark Legend voor de Wii op de Leipzig Games Convention. De producer die de demo toonde, werd geplaagd door een telkens maar schuivende sensorbalk van de Wii. Het wilde maar niet netjes bovenop het (licht gekantelde) beeldscherm blijven liggen. Na enkele pogingen vroeg hij plots: “Iemand kauwgum in de mond die ik mag lenen?” Met verbaasde blik gaf ik mijn stukje af en zag hoe de producer het aandrukte op de bovenkant van het scherm. De sensorbalk bewoog de rest van de presentatie niet meer.

Lees de rest van ‘Het gamejaar van Jeroen Bos’

5 reacties

Caroline Breunesse van het Museum voor Communicatie over Robbie Cooper en Alter EgoAlter Ego

Androniki Makridou en haar avatar Amymona. Foto: Robbie Cooper, 2007

Gamers zijn niet onbekend met het begrip ‘avatar’: de verpersoonlijking van een speler in een digitale omgeving. Of het nu vastomlijnde iconen betreft (Mario, Link) of zelf aan te maken ‘poppetjes’ (De Sims, World of Warcraft); vanaf de begindagen van de videogame wordt er al gespeeld met avatars. En met de komst van de New Xbox Experience en PlayStation Home staan het aanmaken en aankleden van avatars in de gamewereld momenteel volop in de belangstelling.

Het Museum voor Communicatie in Den Haag wil hierop inhaken. Tot 4 januari 2009 is daar nog de fototentoonstelling Alter Ego: Mijn Avatar en ik van fotograaf en videoartiest Robbie Cooper te bezichtigen. Het toont een serie portretten van mensen met bijbehorende avatars, uit de digitale werelden waarin zij spelen. Ik had een vraaggesprek met Caroline Breunesse, hoofd van de afdeling Presentatie en Educatie.

Lees de rest van ‘Caroline Breunesse van het Museum voor Communicatie over Robbie Cooper en Alter Ego’

1 reactie

Treft de recessie de gameindustrie nu wel of niet?image

Ik kwam vandaag twee tegenstrijdige berichten tegen over de invloed van de financiële crisis op de gameindustrie. The Daily Gleaner ziet in de recessie een aanjager voor stijgende gameverkopen. De redenatie is dat mensen even de dagelijkse zorgen willen ‘wegspelen’ (escapisme). Daar is Alistair Dawber van The Independent het grondig mee oneens. Het lijkt hem sterk dat de klappen in de echte economie geen gevolgen zouden hebben voor de gameverkopen en raadt aan om aandelen Game Group (de grootste gameretailer van Groot-Brittannië) te verkopen. Wie het weet mag het zeggen…

4 reacties

Zie de passie in Beyond the Game
Op het documentairefestival IDFA ging vorige week Beyond the Game in première. Regisseur Jos de Putter volgde een jaar lang de verrichtingen van Warcraft III: The Frozen Throne-kampioenen Xiaofeng Li en Manuel Schenkhuizen. In bovenstaande clip zie je vooral de passie voor de game, bij spelers én publiek. Actualiteitenprogramma EénVandaag maakte er dit item over. Helaas moet daar de term ‘verslaving’ in vallen, maar Schenkhuizen en De Putter weten dat onderwerp mooi te pareren.

4 reacties

Xbox-avatars die op celebrities lijkenimage

Op regelmatige basis komt GamesRadar met een geinig item. Dit keer toont de site een greep uit het aanbod Xbox 360-avatars die lijken op celebs. Van gameidolen als Mario en Kratos tot filmpersonages als Spock en Leia Skywalker. Ook vinden mensen het schijnbaar leuk om celebrities van vlees en bloed na te maken, zoals Sarah Palin of Obama. Grappig, want als ik mijn vriendenlijstje bekijk, zie ik dat iedereen toch vooral braaf een gelijkenis van zichzelf heeft proberen te maken.

8 reacties

Spil Games richt zich op casual MMO’simage

Spil Games, de te Hilversum gevestigde aanbieder van casual games, gaat zich richten op casual MMO’s. Dat valt op te maken uit een artikel van NRC Handelsblad over de casual gamemarkt. Spil heeft zich de afgelopen jaren opgewerkt tot een van de grootste spelers in de markt en moet mondiaal slechts Yahoo Games voor zich dulden. Volgens directeur Peter Driessen is een reden voor het succes het aanbieden van verschillende typen games aan verschillende leeftijdsgroepen en culturen. Basher Ellen de Lange-Ros legt in het artikel uit wat casual games zo aantrekkelijk maakt: “Casual games hebben een verslavend element.”

Reageer

Adviseur Call of Duty: “Commercialiteit staat integriteit niet in de weg”Hank Keirsey

Hank Keirsey voorzag de ontwikkelaars van Call of Duty: World at War van advies.

“Omdat er nog zoveel over valt te vertellen.” Dat is het antwoord op de vraag aan militair adviseur Hank Keirsey waarom men voor de setting van Call of Duty: World at War weer teruggreep op de Tweede Wereldoorlog. “Het is belangrijk het verhaal van de veteranen over te brengen op een nieuwe generatie, voor wie namen als Peleliu of Okinawa niets zeggen.”

Keirsey ziet zichzelf graag als tussenpersoon. Hij heeft gediend, heeft een respectabele leeftijd en had aanvankelijk weinig op met videogames. Dat maakt hem (naar eigen zeggen) de ideale gesprekspartner voor veteranen, die hun verhaal wel willen overdragen, maar scepsis hebben bij het idee dat het gebruikt wordt voor een commerciële game. Keirsey overtuigt ze door te wijzen op het belang hun verhaal over te dragen aan de volgende generatie. “Met games worden meer jongeren bereikt dan via suffige documentaires of tentoonstellingen.”

Lees de rest van ‘Adviseur Call of Duty: “Commercialiteit staat integriteit niet in de weg”’

Reageer

Dead Space krijgt alsnog een demoimage

Deze week verschijnt alsnog een demo van Dead Space op Xbox Live en PlayStation Network. Opvallend is dat de game al een maand in de winkels ligt. Reden: de sci-fi-horrorgame doet het niet goed aan de kassa, volgens de GfK Chart Track. Een haastige wanhoopspoging van Electronic Arts om de titel onder de aandacht te brengen dus. Of toch een onderdeel van een lang geleden uitgestippeld marketingplan?

2 reacties

Triangle Studios denkt aan Amerikaanse expansieimage

De Nederlandse ontwikkelaar Triangle Studios denkt aan uitbreiding naar Amerika. Dat laat CEO Remco de Rooij aan het FD weten. Eerder deze maand won Triangle met Stratego voor de Nintendo DS een Dutch Game Award in de categorie beste handheldgame. Triangle wil, na een aantal licentiegames, nu een eigen game ontwikkelen. De Award moet samen met een Amerikaans kantoor als breekijzer dienen om bij de grote uitgevers aandacht te krijgen. “Ik denk dat tussen nu en een jaar of twee, het heel goed mogelijk zou zijn dat wij een dependance hebben in Amerika,” aldus De Rooij.

1 reactie

Kogel door de kerk: Beatles naar Rock Bandimage

De strijd om de nummers van The Beatles is gewonnen en wel door Rock Band. Dat meldt The Wall Street Journal. Naar verwachting wordt het nieuws in de loop van de dag officieel bekendgemaakt. Opmerkelijk is niet zozeer de exclusieve deal voor Rock Band, maar dat een muziekgame iTunes verslaat. De nummers van The Beatles zijn tot op heden niet als download te verkrijgen via de iTunes Store.

3 reacties

Levels maken in LittleBigPlanet is leuk voor ‘nutjobs’LittleBigPlanet

Eurogamer over LittleBigPlanet, dat begin november op de PlayStation 3 verschijnt: “The promise that anyone could create something simple and fun and personal with LittleBigPlanet hasn’t come true. In a way, it’s the opposite of Spore, which makes it easy and fun for every single player to have creative input, but doesn’t let any of them change the fabric of the game. LittleBigPlanet lets them run wild, with unprecedented results, but it locks the majority out of the creative process, because it’s time-consuming and simply not very enjoyable.”

Ik voelde dat al een tijdje aankomen. Om een werkelijk goed uitgebalanceerd level te ontwikkelen, is het aanbieden van een gebruiksvriendelijke toolset niet voldoende. De maker moet gewoonweg ook over een stevige dosis creatief inzicht beschikken. En flink veel vrije tijd om zijn idee uit te werken. Tijdens het End of Year Event dat Sony enkele weken geleden organiseerde, maakte kunstenaar Micha Klein dat (onbedoeld) al duidelijk.

Lees de rest van ‘Levels maken in LittleBigPlanet is leuk voor ‘nutjobs’’

22 reacties

Telegraaf verzoekt lezers om vragen voor Miyamotoimage

We linken niet vaak naar andere Nederlandse websites, maar het bericht dat Telegraaf Games het voorrecht te beurt is gevallen om Shigeru Miyamoto te mogen interviewen, verdient een vermelding. Zeker als je bedenkt dat men - naast de eigen vragen - ook ruimte heeft om lezersvragen te stellen aan een van ‘s werelds grootste gamedesigners. Aarzel dus niet, kruip in de pen en stel (via Telegraaf) jouw intelligentste vraag aan de gamegoeroe. En wie weet win je er een unieke, door Miyamoto gesigneerde Wii mee.

Reageer

Vervolg No More Heroes verschijnt in twee versiesimage

Het vervolg op de cultgame No More Heroes, met als ondertitel Desperate Struggle, werd vorige week aangekondigd. Speciaal voor de Europese markt komen er twee versies van de game uit: een ‘gore’ en een ‘light’ versie. Veel Europese gamers reageerden verheugd op het nieuws straks bloedklodders op het scherm te zien. Ben ik dan de enige die de versie met zwarte smurrie en muntjes ziet zitten?

3 reacties