Jerry Vermanen

Journalist, internetredacteur, weblogger en industrieel ontwerper.

Website: http://www.jerryvermanen.nl
Twitter: jerryvermanen
PSN:
Xbox Live: JerrYou

De 12 posts van Jerry:

De journo-game vertelt, verzamelt en verdientEen virtuele reis door Libië om de spanningen in dat gebied te tonen. Of een simulatiespel met meerdere spelers, waarin je een rol speelt in de gemeentelijke bezuinigingen. Games beginnen in het onderwijs al voet aan de grond te krijgen als digitale leermiddelen, maar ook de journalistiek kan hiervan profiteren. Wouter Baars, oprichter van de cursus Gamescool, geeft sinds 2010 een opleiding aan docenten in het middelbaar onderwijs om games te leren maken.

Zelf heb ik als journalist deze cursus sinds 31 maart gevolgd en ben afgelopen zomer geslaagd. Tijdens die cursus heb ik geprobeerd om een game te maken waarin een journalistiek verhaal wordt verteld, een genre dat ik de ‘journo-game’ noem. Waarom is een computerspel zo’n interessant medium voor journalisten?

Lees de rest van ‘De journo-game vertelt, verzamelt en verdient’

Reageer

Making the journo-game: Geslaagd!Vanaf 31 maart volgt Jerry Vermanen de cursus Gamescool om journalistieke games te leren programmeren. Op Bashers houdt hij een dagboek bij over zijn voortgang, struikelblokken en afwegingen.

Vijf maanden geleden begon ik met de Gamescool-cursus. Eigenlijk wist ik niet zo goed wat ik daarvan kon verwachten. Ik twijfelde aan mijn eigen programmeer-ervaring: Kan ik dit wel? Daarnaast wilde ik een spel maken waarin een journalistiek verhaal wordt verteld. “Je bent wel heel ambitieus”, vertelde cursusleider Wouter Baars mij tijdens de eerste bijeenkomst. Je mag best weten dat er een flinke knoop in mijn maag zat. Hoe zou ik dit ooit voor elkaar krijgen?

Maar het is gelukt! Ik heb de cursus afgerond, het diploma is binnen, mijn cijfers zijn om over naar huis te schrijven, de game is klaar. Ik begon zonder programmeerervaring, nu kan ik een simpel spel in Gamemaker maken. Tijd om terug te blikken op wat ik heb geleerd.

Lees de rest van ‘Making the journo-game: Geslaagd!’

9 reacties

Digital Dreams denkt met FYI ‘iets nieuws te hebben’“Ik werd ‘s ochtends een keer wakker met het idee om een game met infographics te maken”. Geert Nellen van de Utrechtse game-ontwikkelaar Digital Dreams leunt rustig achterover en glimlacht bij die gedachte. De werkruimte om hem heen wordt in beslag genomen door computers, snoeren en printjes van infographics. “Dat moment was een week voor de Global Game Jam. Het thema was ‘uitsterven’. Toen kwam ik met het idee van infographics. Dat was eigenlijk een hele logische stap op dat moment.”

De game FYI zag het daglicht tijdens het evenement. Sindsdien heeft Digital Dreams de game flink onder handen genomen. Sterker nog, FYI wordt op dit moment door de jonge ontwerpers opgepakt om als volledig afgerond spel op de markt te komen. “We zijn nu in gesprek met meerdere partijen om te kijken op welke platforms we het kunnen doorontwikkelen.”

Lees de rest van ‘Digital Dreams denkt met FYI ‘iets nieuws te hebben’’

Reageer

Making the journo-game: ‘Zorg dat het gevoel goed zit’Vanaf 31 maart volgt Jerry Vermanen de cursus Gamescool om journalistieke games te leren programmeren. Op Bashers houdt hij een dagboek bij over zijn voortgang, struikelblokken en afwegingen.

Sinds mijn laatste update is het concept voor mijn journo-game verder uitgekristalliseerd. Niet geheel op eigen kracht; ik mocht de hulp inschakelen van de Utrechtse spelontwikkelaar Digital Dreams, bekend van de infographics-game FYI. Nadat ik in mijn oproep liet weten dat ik een journalistieke game met infographics overweeg, nodigde Thijmen Bink mij uit om inspiratie op te doen in de Dutch Game Garden. Samen met zijn collega Geert Nellen probeerde hij mij te helpen om de eindspurt naar 15 augustus te halen: de deadline voor mijn journo-game.

Lees de rest van ‘Making the journo-game: ‘Zorg dat het gevoel goed zit’’

4 reacties

Making the journo-game: Wat ga ik maken?Vanaf 31 maart volgt Jerry Vermanen de cursus Gamescool om journalistieke games te leren programmeren. Op Bashers houdt hij een dagboek bij over zijn voortgang, struikelblokken en afwegingen.

Ken je dat gevoel? Dat je uit een flinke berg losse ideeën één concept kneedt? Tijdens mijn Gamescool-cursus begint die tintelende prikkel in mijn bovenkamer eigenlijk pas net op te komen. De eerste weken probeerde ik alle tips en trucs van Gamemaker in mijn vingers te krijgen, maar momenteel is het vooral een kwestie van wegstrepen: welke ideeën kan ik wel of niet gebruiken?

Lees de rest van ‘Making the journo-game: Wat ga ik maken?’

7 reacties

Making the journo-game: eerste huiswerk en bijeenkomstVanaf 31 maart volgt Jerry Vermanen de cursus Gamescool om journalistieke games te leren programmeren. Op Bashers houdt hij een dagboek bij over zijn voortgang, struikelblokken en afwegingen.

Ruim een half jaar nadat ik mijzelf als ‘student af’ beschouwde, zat ik op dinsdag 12 april ineens weer in de schoolbanken. Gamescool - op de foto met een ‘k’ geschreven, maar toch echt met een ‘c’ - opende zijn deuren voor de eerste bijeenkomst. En tja, daar zit je dan: journalist tussen de leraren. ”Je bent wel heel ambitieus”, aldus Gamescool-docent Wouter Baars. Ik geef hem gelijk. Na de eerste huiswerkopdracht wil ik zoveel mogelijk frutsels aan mijn toekomstige game plakken. Tegelijkertijd draaien mijn hersenen nog overuren om een goed thema te verzinnen. Het gewenste plan van aanpak: More thinking, less… aankloten.

Lees de rest van ‘Making the journo-game: eerste huiswerk en bijeenkomst’

Reageer

Making the journo-game: de aanloopVanaf 31 maart volgt Jerry Vermanen de cursus Gamescool om journalistieke games te leren programmeren. Op Bashers houdt hij een dagboek bij over zijn voortgang, struikelblokken en afwegingen.

Games als lesmiddel: twee maanden geleden schreef ik daar al een artikel over. Na het interview met Wouter Baars van Gamescool maalde het idee van een cursus programmeren in mijn hoofd. Als internetredacteur bij regionaal dagblad De Stentor ben ik al een tijd op zoek naar nieuwe manieren om verhalen te vertellen. Na het interview heb ik echter snel de knoop doorgehakt: ik wil journalistieke games leren programmeren.

Lees de rest van ‘Making the journo-game: de aanloop’

9 reacties

Leraren in de virtuele collegebanken van Gamescool
Een rondleiding door het bloedvatenstelsel van het menselijk lichaam of een multiplayer-simulatie van de politieke onderhandelingen na de Tweede Wereldoorlog; als het aan Wouter Baars (41) ligt, gaat het klaslokaal van de toekomst er zo uitzien. Met zijn bedrijf Gamescool leidt hij docenten in het middelbaar onderwijs op tot gamemakers. En dat is hard nodig, vindt Baars. “Scholen zijn toch heel conservatief in hun lesmodel,” stelt de Amsterdammer. “Met gaming kun je elkaar dingen leren. Je kunt lesstof op afstand presenteren, verhalen vertellen, vaardigheden trainen, sociale context toevoegen met multiplayer-games en simulaties draaien.”

Lees de rest van ‘Leraren in de virtuele collegebanken van Gamescool’

3 reacties

Mini Army en Jumpy: middelmatig, maar herkenbaar en uitgebreidRinkelende alarmbellen tijdens het lezen van de Android Market-omschrijving: de Nederlandse spelontwikkelaar Orange Pixel vergelijkt zijn twee meest recente mobiele games met Snake en Mario. Dat respectievelijk Mini Army en Jumpy deze hoge verwachtingen nauwelijks kunnen inlossen, lijkt niet meer dan realistisch. Maar op eigen kracht houden deze titels zich nog redelijk staande. Kort gezegd, middelmatige games met herkenbare art-style, veel features en extra’s.

Deze games van Orange Pixel maken namelijk gebruik van Openfeint, een online service voor mobiele platforms. Dat betekent dat deze Android-games achievements en online leaderboards hebben. Een gouden greep van de ontwikkelaar, want hierdoor ontstijgen deze twee games de status van ‘zwakke naäpers’. Voor Mini Army pakt dat echter iets beter uit dan voor Jumpy.

Lees de rest van ‘Mini Army en Jumpy: middelmatig, maar herkenbaar en uitgebreid’

Reageer

Swords and Soldiers-maker Ronimo is niet van ‘dit is mijn visie, zo doen we het’
Een bescheiden naambordje prijkt naast een verder nietszeggende houten deur: het kantoor van de Utrechtse game-ontwikkelaar Ronimo lijkt op het eerste gezicht een weinig inspirerende omgeving. Negen programmeurs op een zolderkamer boven het kantoor van het Nederlands Filmfestival. Schijn bedriegt echter, want de ruime werkvloer blijkt het broeinest te zijn van een jonge, creatieve groep gameontwerpers. Ronimo is druk in de weer om een nieuwe game uit te brengen. Volgens mede-oprichter Jasper Koning brengt dit ontwerpproces wel een aantal onverwachte moeilijkheden met zich mee. “Eigenlijk duurt alles drie keer langer dan je van tevoren denkt”, vertelt Koning, zittend aan de grote eettafel op de Ronimo-zolder.

Lees de rest van ‘Swords and Soldiers-maker Ronimo is niet van ‘dit is mijn visie, zo doen we het’’

7 reacties

Alice in Wonderland en de balans tussen unieke IP en filmgamesAfbeelding: Walt Disney Pictures

Ondanks de boycot van de film, verschijnt de game Alice in Wonderland in maart toch. Philip James, ‘senior producer’ bij Disney Interactive Studios, is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van deze filmgame. De kwaliteit van deze ‘movie-licensed games’ hoeft niet altijd te lijden onder de strakke deadline van de film, aldus James in een telefonisch interview. Het ontwikkeltraject van zo’n spel is volgens de producent wel een stuk eenvoudiger. “Uit eigen ervaring weet ik dat het een uitdaging is om een nieuwe serie (IP) van de grond te krijgen.”

Alice in Wonderland komt voort uit de samenwerking tussen het grote Disney en de kleine Franse ontwikkelaar Etranges Libellules. “We hebben allemaal ervaringen met slechte filmgames. We doen ons best om dat te voorkomen door de kwaliteit van deze games te verbeteren.” De gesprekken met filmregisseur Tim Burton waren erg belangrijk voor de producent.  “We hebben uitgelegd wat de uitdaging van game-ontwikkeling is. That this had to be a game, first and foremost. And a movie game secondly.”

Lees de rest van ‘Alice in Wonderland en de balans tussen unieke IP en filmgames’

1 reactie

Het eerste gamejournalistiekdebat van Nederland: mag het iets diepgaander?Niels, Jan, David, Jurrie

Afgelopen woensdag vond in het Crea Theater in Amsterdam het Bashers/Xi-debat over gamejournalistiek plaats. Het concept: zet vier invloedrijke personen uit de Nederlandse gamewereld bij elkaar, geef ze een pittige stelling en kijk wat er gebeurt. Hoewel niet alle deelnemers met het mes tussen de tanden discussieerden, kwamen er duidelijk twee problemen in de gamejournalistiek naar voren: onafhankelijkheid en diepgang - of beter gezegd: het gebrek daaraan.

Lees de rest van ‘Het eerste gamejournalistiekdebat van Nederland: mag het iets diepgaander?’

30 reacties