Joost Rietveld

PhD-student in London (Cass Business School) over strategie en videogames. Consultant over strategisch management in digital games. Zie mijn About-pagina voor meer info.

Website: http://www.strategyguide.nl
Twitter: gjrietveld
PSN: FiksPS
Xbox Live:

De 32 posts van Joost:

Wat is de toegevoegde waarde van publishers bij digitale distributie?Joost Rietveld gaat regelmatig een academische managementpublicatie bespreken over een onderwerp dat speelt in de game-industrie. De artikelen bieden een interessant perspectief of stof tot discussie, met praktische implicaties. Hij begint met een publicatie van eigen hand.

Het is een veelbesproken issue. In het oude model van fysieke distributie waren publishers een belangrijke, zo niet dé belangrijkste partij in de game-industrie. Maar hebben publishers nog bestaansrecht in een setting van digitale distributie, waar developers zonder al te veel restricties zelf hun games kunnen uitbrengen op iOS, Wii Ware of PSN? De indie-community doet in ieder geval zijn best om zijn publiek te laten geloven dat dit niet het geval is. Nota bene, in een wereld waar fysieke en financiële barrières tot het uitgeven zijn weggevallen, who needs Chillingo anyway?

Lees de rest van ‘Wat is de toegevoegde waarde van publishers bij digitale distributie?’

1 reactie

Wat de Activity Feed betekent voor de marktpositie van Spil GamesEen van Nederlands prominentste gamebedrijven blijft me maar achtervolgen. Al sinds mijn tijd als adviseur bij Two Tribes heb ik regelmatig contact met Spil Games, een van de wereldwijde grote spelers in webgames, waarover Niels anderhalf jaar geleden nog een interessant profiel schreef.

Lees de rest van ‘Wat de Activity Feed betekent voor de marktpositie van Spil Games’

2 reacties

De top 3 social gaming trends van Joost RietveldEen jaarwisseling is niet alleen geschikt voor terugkijken. In de laatste adem van de Top 3-lijstjes op Bashers probeer ik vooruit te kijken naar de trends van een bepaald type games in 2011. Voor mijn werk als strategisch consultant voor onder andere Media Monks in London ben ik de afgelopen maanden veel met social games bezig geweest. Een interessante productgroep die momenteel, net als de Wii in 2006, het gamerspubliek weet te vergroten en verbreden. Social games is een jong genre dat in razend tempo volwassen aan het worden is, gekarakteriseerd door honderden miljoenen spelers, overnames van honderden miljoenen dolars en betrokkenheid van de groten der aarde, waaronder Google, Disney en ook EA.

Wat volgt is een Top 3 trends in social gaming voor 2011, geheel vanuit mijn eigen optiek.

Lees de rest van ‘De top 3 social gaming trends van Joost Rietveld’

4 reacties

Hoe Deutsche Telekom innoveert door gamesportal GamesloadOp woensdag schrijft Joost Rietveld, Ellen de Lange-Ros of Maarten de Koning over de gameindustrie.

Deze november viert de internationale gamesportal Gamesload haar eerste verjaardag in Nederland. Sinds de oprichting van het Duitse bedrijf in 2005, is de portal uitgegroeid tot een internationaal platform dat 28 landen beslaat. Gamesload biedt zowel traditionele, console-games alsmede casual en ‘free to play’-titels. Daarmee zijn zowel grote uitgevers als Ubisoft en minder bekende, lokale, uitgevers op het platform vertegenwoordigd. Gamesload, dat goed te vergelijken valt met Impulse Driven of GamersGate is een dochteronderneming van multinational Deutsche Telekom (DT) dat het bedrijf in eerste instantie oprichtte als middel voor strategische innovatie.

Lees de rest van ‘Hoe Deutsche Telekom innoveert door gamesportal Gamesload’

1 reactie

Hoe gebruik je games in je marketing? Bashers vertelt het je graag!Games zijn leuk om te doen maar bieden ook volop mogelijkheden, bijvoorbeeld om in te zetten als reclame voor je bedrijf. Toch gebeurt dat nog maar mondjesmaat. Het valt namelijk niet altijd mee om games te gebruiken voor marketing. Een game is iets heel anders dan een commercial op televisie of een printcampagne. Daarom zijn er nog steeds bedrijven die op dit gebied kansen laten liggen. Als kenners van games en de industrie zien we dat met lede ogen aan.

Daarom organiseert Bashers in Business het seminar ‘Games in Marketing’. Het event is gericht op marketing- en communicatiemanagers en -bureaus die willen weten hoe ze games effectief kunnen inzetten om hun marketing- en communicatiestrategie te verbeteren.

Het evenement wordt georganiseerd door Ellen de Lange Ros en Joost Rietveld met hulp van Bashers, ervaren sprekers en gamebedrijven. Met slechts 50 beschikbare plaatsen en een interactief programma belooft het evenement persoonlijk en zeer waardevol te zijn! Wil je meer weten, ga dan naar de Bashers in Business-site.

1 reactie

Strategy Guide: Een businessblik op de Nintendo 3DSOp woensdag schrijft Joost Rietveld, Ellen de Lange-Ros of Maarten de Koning over de gameindustrie.

26 februari komt hij uit in Japan. Een maand later al in Europa en Amerika. Nintendo heeft gisteren nieuwe informatie over de recentste telg in de DS-familie ontsloten. De Nintendo 3DS komt later dan gepland (en gewenst) maar wel, zoals beloofd, binnen het boekjaar 2010 op de markt. Naast de ontsloten informatie hebben verschillende bronnen hun mening over Nintendo’s zetten gegeven. Bashers zou Bashers niet zijn als we hier niet ons steentje aan bijdroegen.

Lees de rest van ‘Strategy Guide: Een businessblik op de Nintendo 3DS’

6 reacties

Strategy Guide: Spil Games en de integratie van ‘social’, ‘mobile’ en ‘portals’ door HTML5Waar er in Nederland al twee grote traditionele consolegamesdevelopers onderuit zijn gegaan, is de minder sexy doch financieel aantrekkelijke online casual games-hoek nog altijd booming. Echter, met de opkomst van sociale netwerken en technisch geavanceerde mobiele apparaten als gameplatforms leeft ook hier het besef dat er geanticipeerd moet worden op een veranderlijke omgeving. Wereldwijde marktleider Spil games, gevestigd in Hilversum, met maandelijks 130 miljoen unieke bezoekers wil voorop lopen in deze verandering. Na een minder geslaagde poging succesvol te zijn in de App store, probeert Spil het nu met een nieuwe toekomstvisie waarin HTML5 een belangrijke rol speelt.

Lees de rest van ‘Strategy Guide: Spil Games en de integratie van ‘social’, ‘mobile’ en ‘portals’ door HTML5’

1 reactie

Strategy Guide verhuist!Bashers’ ‘Strategy Guide’-auteur Joost Rietveld zal begin september verhuizen naar Londen, om aldaar een PhD. (promotie-)traject te doorlopen met als onderzoeksonderwerp videogames. Naast zijn artikelen op Bashers heeft Joost tegenwoordig ook een eigen blog, waarop hij verslag uitbrengt over zijn videogame gerelateerde avonturen. Het blog met als titel ‘Strategy Guide’ heeft als onderliggend doel financiering te krijgen ten behoeve van het onderzoek.

Lees de rest van ‘Strategy Guide verhuist!’

1 reactie

Consolidatie in de social gaming sector: Disney en Google kopen zich inMaandelijks post Joost Rietveld over actuele businessberichtgeving uit de gameindustrie.

* Met dank aan Hessel voor het plaatje

Tijdens het Festival of Games was het al een van de buzzwords, veelal gehoord uit de monden van de internationale sprekers: consolidatie. Social gaming verkeert momenteel in een consolidatiefase. Er vinden veel fusies en overnames plaats, met als gevolg dat de grote spelers groter worden en de kleine spelers kleiner. Soortgelijke activiteit vond de afgelopen jaren ook in de consolesector plaats, ook de mobile gaming-sector vertoont tekenen van een consolidatie-fase. Een toonaangevend voorbeeld in social gaming is de overname van Playfish door EA voor $300 miljoen.

Lees de rest van ‘Consolidatie in de social gaming sector: Disney en Google kopen zich in’

1 reactie

De staat van de gameindustrie volgens PricewaterhousecoopersOp woensdag donderdag post Joost Rietveld over actuele businessberichtgeving uit de gameindustrie.

Pricewaterhousecoopers (PwC) komt jaarlijks met een uitgebreid marktonderzoek naar een aantal cruciale mediaindustrieën, waaronder de gameindustrie. In het Global Entertainment & Media Outlook 2010 – 2014 van PwC staan een aantal interessante bevindingen op zowel nationaal als internationaal vlak. Een beknopte samenvatting van het hoofdstuk over games.

Lees de rest van ‘De staat van de gameindustrie volgens Pricewaterhousecoopers’

Reageer

Het succesverhaal Nintendo 3DS: van blauwe oceaan naar innovatie-diffusieElke woensdag post Joost Rietveld over actuele businessberichtgeving uit de gameindustrie.

De E3-beurs was nog niet voorbij of Nintendo was al als grote winnaar uitgeroepen door menig industry insider. Paradepaardje van Nintendo’s persconferentie was de nieuwe DS-handheld, de Nintendo 3DS. ‘Slechts’ een iteratie op de huidige DS-familie, met de toevoeging van een 3D-scherm waarvoor geen bril benodigd is. Geheel naar de filosofie van Nintendo geen disruptive technologie, maar een bestaande technologie die nieuw is voor de gameindustrie. Een iteratie op een 6 jaar oude handheld, geen disruptive technologie en een hoop onduidelijkheid… en toch ‘winnen’. Hoe heeft Nintendo dat geflikt?

Lees de rest van ‘Het succesverhaal Nintendo 3DS: van blauwe oceaan naar innovatie-diffusie’

3 reacties

De E3 vanuit een analistenperspectiefMet de persconferenties van Microsoft, Sony en Nintendo is de E3 2010 in al zijn glorie losgebarsten. Namens Bashers houden Gerthein, Jesse en Vlad deze showcase nauwlettend in de gaten. Omdat er geen bedrijf zo gek is om buiten deze conferentie een paradigmaverschuivende aankondiging te doen, deze week een korte Strategy Guide. Wat zeggen de analisten tot dusver over de E3?

Lees de rest van ‘De E3 vanuit een analistenperspectief’

2 reacties

Jeroen Elfferich over scheduled gamingFestival of Games was voor mij een leuke, en minstens zo belangrijk, nuttige ervaring. Ik heb er voor mezelf, voor Two Tribes en Bashers leuke contacten opgedaan en interessante sprekers gehoord. Weinig heeft me echter inhoudelijk echt kunnen verrassen tijdens dit tweedaagse congres. Een spreker die hier wel in slaagde, was Jeroen Elfferich van het Amsterdamse bedrijf Ex-Machina met een presentatie over ‘scheduled gaming’. Waarom moeten games altijd op Hollywood-films lijken en niet zozeer op wat we op TV zien? Zeker in Nederland, wat te boek staat als groot productieland van tv-formats, zou de gamesindustrie veel meer moeten kijken naar de tv- in plaats van de filmindustrie.

Lees de rest van ‘Jeroen Elfferich over scheduled gaming’

4 reacties

Strategy Guide voor het Festival of GamesElke woensdag post Joost Rietveld over actuele businessberichtgeving uit de gameindustrie.

Morgen gaat het Festival of Games (FoG) van start; een tweedaags congres in hartje Utrecht met een internationaal karakter en een focus op digitale distributie en de link tussen film- en gamesindustrie. Waar de zakelijke kant van videogames nogal eens overbelicht wordt tijdens bijeenkomsten die op de consument gericht zijn, is deze focus op een business-to-businesscongres als de deze uitermate op zijn plek. Zowel vanuit professioneel als privé-oogpunt is het FoG voor ondergetekende een ware traktatie. Een korte walkthrough door een deel van de door mij te bezoeken presentaties.

Lees de rest van ‘Strategy Guide voor het Festival of Games’

6 reacties

Het Mushroom Kingdom als rigide organisatiestructuurElke woensdag post Joost Rietveld over actuele businessberichtgeving uit de gameindustrie.

Wie wel eens in het Mushroom Kingdom is geweest, weet wat hem te wachten staat. In de levels tref je het voetvolk, afgewisseld met zwaarder geschut. Halverwege een wereld kom je een tussenbaas in een wachttoren tegen, die je vervolgens aan het einde van de wereld in versterkte vorm opnieuw aantreft. Nadat dit trucje zeven keer herhaald is, wordt het in wereld acht menens; hier tref je Bowser jr., en vervolgens eindbaas Bowser, die van je komst op de hoogte zijn gebracht door handlanger Kamek. Het patroon dat zich hier tekent, kent vergaande overeenkomsten met een organisatiestructuur die we kennen uit de organisatiekunde. Het is een functionele organisatiestructuur waarbinnen Mario er telkens weer in slaagt de organisatie te doen wankelen.

Lees de rest van ‘Het Mushroom Kingdom als rigide organisatiestructuur’

3 reacties

Omzetrapportage april: een veranderend landschap waar nodig op gereageerd moet worden!Elke woensdag post Joost Rietveld over actuele businessberichtgeving uit de gameindustrie.

http://www.slashgamer.com/wp-content/uploads/2010/01/Luigis-Mansion.jpg

April was veruit de slechtste maand voor de Amerikaanse gamesindustrie sinds tijden. Marktonderzoeker NPD rapporteerde een omzetvermindering van $766,2 miljoen; oftewel 26% ten opzichte van vorig jaar april. Meer specifiek: softwareverkoop daalde met 22% ($398,5 miljoen), hardwareverkoop met 37% ($249,3 miljoen) en accessoireverkoop met 9% ($118,4 miljoen). Hoewel de daling niet geheel onverklaarbaar is, zijn analisten stomverbaasd; ze spreken over reden tot paniek. De videogamesindustrie verandert en hierop moet gereageerd worden!

Lees de rest van ‘Omzetrapportage april: een veranderend landschap waar nodig op gereageerd moet worden!’

7 reacties

Nederlands onderzoek naar de Amerikaanse gamemarktElke woensdag post Joost Rietveld over actuele businessberichtgeving uit de gameindustrie.

Het vinden van betrouwbare data over digitaal gedistribueerde videogames is nog altijd een soort zoektocht naar de heilige graal. Geen enkele distributieportal geeft verkoopdata vrij, en door geheimhoudingsclausules in contracten met uitgevers en developers, valt ook van deze partijen weinig informatie te verwachten. Daarom was er dinsdag enige verbazing: uitgerekend een Nederlands bedrijf bracht een nieuwsbericht naar buiten waarin stond dat 46% van het aan games bestede budget van de Amerikaanse gamer opgaat aan tweedehands games, digitaal gedistribueerde games en online gameabonnementen.

Lees de rest van ‘Nederlands onderzoek naar de Amerikaanse gamemarkt’

3 reacties

Kritiek op ‘annualization’: hoop op meer innovatieElke woensdag post Joost Rietveld over actuele businessberichtgeving uit de gameindustrie.

Al eerder bracht ik een betoog uit tot meer (radicale) innovatie in de videogamesindustrie. Innovatie zou namelijk bedrijven en zelfs hele industrieën kunnen doen floreren. Aanleiding waren de toenemende berichten over het op jaarlijkse basis uitbrengen van iteraties op bestaande franchises en de hieraan gekoppelde risico’s; of beter, het wegvallen van risico’s voor de investeerders achter deze producten. Hoewel ik niet in de waan ben dat de hele industrie meeleest op Bashers*, zijn er sindsdien enkele hoopgevende berichten omtrent dit onderwerp de revue gepasseerd!

Lees de rest van ‘Kritiek op ‘annualization’: hoop op meer innovatie’

5 reacties

‘Star Power’ in de videogamesindustrie: Activision vs de SterrenElke woensdag post Joost Rietveld over actuele businessberichtgeving uit de gameindustrie.

http://www.game-boyz.com/content/files/Guitar%20Hero%20Aerosmith%20-%20Judy%20Star%20Power.bmp

'Star Power'; ook in Activisions Guitar Hero

Net als in de filmindustrie krijgen invloedrijke mensen die achter de schermen werken in de gamesindustrie steeds meer een individuele status. In sommige uitzonderlijke gevallen is dit een sterrenstatus. Sterren in de filmindustrie zijn een welbekend begrip, van acteur tot regisseur, we kennen allemaal een aantal toppers in hun vakgebied. In de gamesindustrie is deze trend ook steeds meer in opkomst: namen als Shigeru Miyamoto en Will Wright zullen ons bekend in de oren klinken. Sinds kort vallen ook de namen van ex-Infinity Ward-leiders Jason West en Vince Zampella veelvuldig in de media.

Lees de rest van ‘‘Star Power’ in de videogamesindustrie: Activision vs de Sterren’

1 reactie

Tweedehandsgames: een relevante markt – Gamestop als casusElke woensdag post Joost Rietveld over actuele businessberichtgeving uit de gameindustrie.

http://manchupeug.files.wordpress.com/2009/01/gamestop.jpg

Hoewel publishers er niet blij mee zijn, is het segment voor tweedehandsvideogames een markt die voor zowel consumenten als winkeliers interessant is. Consumenten kunnen tegen een aantrekkelijke prijs een game aanschaffen die vaak in goede staat verkeert, terwijl winkeliers hun eigen inkoopbeleid en winstmarge kunnen bepalen.

Dat deze factoren elkaar versterken blijkt uit het recent uit de grond gestampte Gamemania. Een groot deel van de omzet van deze keten wordt naar alle waarschijnlijkheid met de in- en verkoop van gebruikte games gerealiseerd. De raamvullende kreet ‘Wij kopen jouw games’ zet dit vermoeden kracht bij. In Amerika is gisteren bekend gemaakt dat ’s werelds grootste winkel, 7-Eleven, ook in de tweedehandsgamesmarkt stapt. Een stap van een dergelijk bedrijf impliceert vertrouwen in dit marktsegment. Maar, hoe groot is dit marktsegment nu eigenlijk?

Lees de rest van ‘Tweedehandsgames: een relevante markt – Gamestop als casus’

15 reacties