Matthijs Dierckx

Was hoofdredacteur van het gamevakblad CTW Benelux, van het Playstation-tijdschrift Playnation; uitgever van PC Zone Benelux, Gamequest en Playnation; hoofdredacteur van de filmglossy Filmvalley. Nu: mede-oprichter en uitgever van Control, het tijdschrift voor de Nederlandse game-industrie. Schrijft/schreef voor De Volkskrant en Het Financieele Dagblad en diverse andere kranten en tijdschriften.

Website:
Twitter:
PSN:
Xbox Live:

De 6 posts van Matthijs:

Killzone 3: terecht de grote winnaar van de Dutch Game Awards?Guerrilla Games was de grote winnaar van de Dutch Game Awards 2011. Tijdens het Control Industry Dinner verzilverde het team achter Killzone 3 maar liefst drie van de vier nominaties: Best PC/Console, Best Audio Design & Music en de overall prijs, de Control Industry Award. Met name over die laatste ontstond vervolgens op sociale media wat discussie. Robert Hoogendoorn, verslaggever van Novum Nieuws (persagentschap dat werkt voor o.a. Metro, De Pers, Trouw en nu NU.nl) schreef op zijn persoonlijke website: “Beetje teleurgesteld in Control Industry Award“.

Lees de rest van ‘Killzone 3: terecht de grote winnaar van de Dutch Game Awards?’

9 reacties

SequelproblematiekVandaag bij uitzondering geen column van Maarten Brands. Wel een speciale gastcolumn van Matthijs Dierckx.

Gisteren toch een rare zin gehoord. Of beter: een raar woord. “We bespraken de sequelproblematiek.” De sequelproblematiek… Alsof iedereen het er over eens is dat sequels slecht zijn, het resultaat van een kwaadaardig genie die arme consumenten wil uitknijpen. Dat sequels bestreden dienen te worden onder het mom van originaliteit en creativiteit.

Lees de rest van ‘Sequelproblematiek’

14 reacties

Xenoblade Chronicles: een liefdesverklaringSoms weet je ineens weer waarom je hele werkzame leven in het teken staat van games. Dan komt er een spel voorbij waarvan je, tja, gewoon gelukkig wordt. Voor mij is Xenoblade Chronicles zo’n game.

Lees de rest van ‘Xenoblade Chronicles: een liefdesverklaring’

18 reacties

Finally, Fantasy number XIII: producer Yoshinori Kitase en regisseur Motomu Toriyama over spijt en trotsDit artikel verscheen eerder (in het Engels) in de internationale editie van Control.

Yoshinori Kitase’s standaard gezichtsuitdrukking is een glimlach. Een enigszins bizarre, bijna onnatuurlijke glimlach, maar het is een ontwapende blik. En dat is mazzel voor de man die de afgelopen vijf jaar aan de ene kant bestuur en aandeelhouders koest trachtte te houden, en tegelijkertijd een steeds verder uitdijende massa aan developers in het gareel moest krijgen.

“Het was een project van epische proporties”, zegt de producer tijdens mijn interview in Parijs. Hij zucht er hoorbaar bij. “We hebben er vijf jaar aan gewerkt en ik ben blij dat het klaar is. Ik ben ook verheugd dat de game in Japan zo goed verkoopt; binnen een paar weken meer dan twee miljoen exemplaren. Wat dat betekent voor de internationale verkopen weet ik niet, dat is afwachten. Ik weet ook niet zeker wat de Xbox-community van Final Fantasy vindt. Traditioneel neigt die sterk naar online-gameplay en first person shooters, zolang het maar geen RPG is. Ik hoop echter dat ze deze game wel een kans geven, dan zien ze dat het niet een typische RPG is. Het is een frisse kijk op het genre.”

Lees de rest van ‘Finally, Fantasy number XIII: producer Yoshinori Kitase en regisseur Motomu Toriyama over spijt en trots’

8 reacties

Live vanaf de Tokyo (Role Playing) Game ShowUitgever van Control en Bashers-RPG-columnist Matthijs Dierckx Kuijper brengt verslag uit over zijn favoriete genre, live vanaf de Tokyo Game Show.

Tokyo door Eboy

Natuurlijk zijn er ook andere genres, maar wie dacht dat de Japanners hun interesse in de RPG aan het verliezen zijn: vergeet het maar. Het rollenspel domineert de zojuist geopende Tokyo Game Show. We maakten een heerlijk rondje langs de diverse publishers. (Plaatje van Tokio door Eboy.)

Lees de rest van ‘Live vanaf de Tokyo (Role Playing) Game Show’

4 reacties

RPG-column: Final Fantasy VII is onspeelbaarMatthijs Dierckx Kuijper is uitgever van Control. Voor Bashers schrijft hij over RPG’s.

Final Fantasy VII

Ik sta graag te boek als Final Fantasy-fan en nog liever als Final Fantasy-kenner. Dat eerste ben ik echt, dat tweede slechts ten dele. Final Fantasy VII heb ik immers nooit gespeeld.

Mijn kantoor is gevuld met Final Fantasy-prullaria, de geboortekaart van mijn zoon is gedrukt in Final Fantasy-letters en tot frustratie van mijn collega’s bestaat mijn favoriete muziek uit, juist, Final Fantasy-soundtracks. En toch heb ik het kennelijke hoogtepunt in de serie nooit gespeeld.

Tot een paar maanden geleden. Die vre-se-lij-ke koninginnedagvrijmarkten zijn tegenwoordig net iets minder afgrijselijk. Tussen de derdehands epilady’s en 386’s verschuilen zich immers ook games. En welke! Een half uurtje drentelen door Proletarië leverde naast een originele Metal Gear Solid ook een complete Final Fantasy VII op. Alle vier de schijfjes, waarvan alleen de laatste zodanig bekrast dat die het echt nooit meer zou doen.

Enfin, vol enthousiasme disk één nog diezelfde avond in mijn PS3 gegooid om op mijn PSP-schermpje de verrichtingen van Cloud en de zijnen te volgen (om de een of andere reden dragen de hoofdpersonen van veel Final Fantasy-titels een weer-onderdeel als naam; wat te denken van Lightning en Snow uit XIII?).

Lees de rest van ‘RPG-column: Final Fantasy VII is onspeelbaar’

24 reacties