Menno Schellekens

Begon in 2007 bij GamersNet.nl, ging in 2008 werken bij Bashers. Draait aan de knoppen bij de Bashers Podcast, beheert de rubriek Uitgespeeld en heeft grote ambities voor hemzelf en Bashers.

Website: http://Bashers.nl
Twitter: mhschel
PSN:
Xbox Live: MEN2882

De 158 posts van Menno:

Mijn naam is Menno en ik ben ook uitgebuitEr is recentelijk wat commotie ontstaan rond een filmpje waarin Gameking JJ een oproep doet aan lezers of zij vrijwillig nieuwsberichten willen schrijven. Veel collega’s, inclusief onze eigen Rogier, bekritiseerden de Gamekings, die geld verdienen aan hun site, dat zij hun vrijwilligers op een onrechtvaardige manier inzetten.

Nu deze misstanden ter sprake komen, kan ik mijn niet mond langer houden. Dit is het moment om mijn verhaal te vertellen.

Lees de rest van ‘Mijn naam is Menno en ik ben ook uitgebuit’

18 reacties

Briljante programmeur ontwikkelt technologie voor oneindig gedetailleerde werelden (of niet)Het verhaal is voor programmeurs ‘too good to be true’, voor journalisten te goed om te laten liggen: een briljante programmeur ontwikkelt een revolutionair algoritme, dat de techniek achter games voor eeuwig zal veranderen. Het idee dat één man met een goed idee de wereld kan veranderen spreekt tot de verbeelding. Dat blijkt wel uit het gegeven dat de media wereldwijd op het verhaal van Bruce Robert Dell sprongen, een Australische programmeur, en zijn bedrijf Euclideon.

Dell beweert een methode te hebben gevonden om oneindig gedetailleerde gamewerelden op tv-schermen te toveren met bestaande technologie. Hij demonstreert zijn technologie in het bovenstaande filmpje. Niet iedereen is echter overtuigd door Dell, vooral omdat hij niet prijsgeeft hoe zijn techniek werkt. Zijn verdediging is natuurlijk dat hij dat niet doet omdat het een bedrijfsgeheim is.

Lees de rest van ‘Briljante programmeur ontwikkelt technologie voor oneindig gedetailleerde werelden (of niet)’

14 reacties

Youtube ‘sportscasters’ maken een sport van Starcraft 2“Is the Medivac going to go down? Oh my god! OH MY GOD! And the Medivac goes down!” In de filmpjes van Youtube-sterren HDstarcraft, Day9 en HuskyStarcraft klinken dit soort kreten maar al te vaak. Deze jongens uploaden dagelijks opnames van potjes Starcraft 2 van professionele spelers met hun commentaar op de achtergrond. Ze begonnen tijdens de bèta-periode en bereiken ondertussen ongeveer zestigduizend spelers met hun video’s. Ze zijn het kloppende hart van de Starcraft-community, zonder gesteund - of überhaupt officieel erkend - te zijn door ontwikkelaar Blizzard.

Het verhaal van de eerste Starcraft ontvouwde zich op toernooien in Zuid-Korea en donkere zolderkamertjes, buiten het oog van het grote publiek. Husky en HD hebben zich opgeworpen als verslaggevers voor het tweede deel en verslaan alle intriges, trends en verhalen over rijzende sterren op toegankelijke wijze. Hun video’s maken de klinische sport menselijk. Dit artikel gaat over drie manieren waarop de verslaggevers dat doen: ze maken potjes spannend om te volgen, ze verslaan de trends en tonen de persoon achter de sterspeler.

Lees de rest van ‘Youtube ‘sportscasters’ maken een sport van Starcraft 2’

9 reacties

Ticket to Ride: een bordspel op maat voor de iPadDe iPad ligt al ruim een jaar lang in de winkels, maar het gebruiken van het grote aanraakscherm voelt nog altijd als het aanraken van toekomst. We hebben zo’n futuristisch superscherm na al die jaren dromen eindelijk in onze handen en nu is het aan de ontwikkelaars om daadwerkelijk de spellen van de toekomst te bouwen. Ticket to Ride is zo’n spel.

Lees de rest van ‘Ticket to Ride: een bordspel op maat voor de iPad’

2 reacties

Luister deze speciale Bashers Podcast over de E3 2011Ter gelegenheid van de E3 namen Niels en ik een speciale podcast op om alle ontwikkelingen te bespreken en te analyseren. Twee uur lang praten we over de persconferenties van Microsoft, EA, Ubisoft, Sony en Nintendo. Als laatste geven wij een overkoepelende analyse met een verrassende uitkomst.

Download de podcast hier los, abonneer je via RSS, abonneer je via iTunes of luister via de onderstaande player.

 

9 reacties

The Good, the Bad & the Ugly: de Nintendo-persconferentieMet de persconferentie, eerder vanavond voorafgaand aan de E3 2011, ‘won’ Nintendo de E3 - vind ik. Ik heb de belangrijkste aankondigingen gerangschikt naar goed, slecht en heel, heel lelijk.

Lees de rest van ‘The Good, the Bad & the Ugly: de Nintendo-persconferentie’

12 reacties

The Good, the Bad & the Ugly: de Sony-persconferentieDe persconferentie van Sony, vannacht voorafgaand aan de E3 2011, liet me koud noch warm. Ik heb de belangrijkste aankondigingen gerangschikt naar goed, slecht en heel, heel lelijk.

Lees de rest van ‘The Good, the Bad & the Ugly: de Sony-persconferentie’

14 reacties

The Good, the Bad & the Ugly: de Ubisoft-persconferentieDe persconferentie van Ubisoft, vannacht vooraf aan de E3, was even excentriek als de Franse uitgever zelf. Ik heb de belangrijkste aankondigingen gerangschikt naar goed, slecht en heel, heel lelijk.

Lees de rest van ‘The Good, the Bad & the Ugly: de Ubisoft-persconferentie’

1 reactie

The Good, the Bad & the Ugly: de EA-persconferentieDe persconferentie van EA, eerder vanavond vooraf aan de E3 2011, was elegant en bijna vlekkeloos: negen ontwikkelaars lieten negen (top)games zien. Ik heb de belangrijkste aankondigingen gerangschikt naar goed, slecht en heel, heel lelijk.

Lees de rest van ‘The Good, the Bad & the Ugly: de EA-persconferentie’

2 reacties

The Good, the Bad & the Ugly: de Microsoft-persconferentieDe persconferentie van Microsoft, eerder vanavond vooraf aan de E3 2011, was een herhaling van zetten. Net als vorig jaar heb ik de belangrijkste aankondigingen en presentaties gerangschikt naar goed, slecht en heel, heel lelijk.

Lees de rest van ‘The Good, the Bad & the Ugly: de Microsoft-persconferentie’

11 reacties

Een nieuwe koers voor de game-industrie (na drie jaar wapperen)De game-industrie maakt heftige tijden door. De ‘vercasualisering’, de indie-beweging, de economische crisis, de App Store en de opkomst van social games hebben de wereld van videogames op zijn kop gezet. De klassieke titanen - Sony, Microsoft en Nintendo - kunnen niet meer rekenen op een vaste consolecyclus. Zij moeten een nieuwe plek voor zichzelf vinden in de markt voor entertainment, ergens tussen Facebook en Netflix in.

Twee E3’s was het antwoord ‘wapperen voor de tv’. Nintendo zette haar jacht op blauwe oceanen voort met Wii Motion Plus; Microsoft en Sony haastten zich erachter aan met hun eigen motion controllers. Omdat weinig mensen zaten te wachten op de aanschaf van een nieuwe spelcomputer, wilde men het bestaande platform uitbreiden met deze aanhangsels. Alleen Kinect is een succes geworden, al kun je daar ook vraagtekens bij zetten.

Nintendo, Microsoft en Sony moeten alledrie een nieuwe strategie inzetten om deze crisis heelhuids door te komen. Op de vooravond van E3 2011 bekijk ik hun (zeer verschillende) uitgangsposities stuk voor stuk.

Lees de rest van ‘Een nieuwe koers voor de game-industrie (na drie jaar wapperen)’

17 reacties

Call of Duty Elite is een stap in de goede richting, eindelijkGisteren kondigde Activision speciaal voor de fanatiekste fans Call of Duty Elite aan. Elite is een betaalde dienst die fans toegang geeft tot alle beschikbaar downloadable content, uitgebreide statistieken over hun prestaties en meer, voor alle CoD-delen vanaf het vorige deel; Black Ops.

Bij de aankondiging ontstond direct gemor onder gamers, die deden alsof de prijs verhoogd wordt door die gierige vrekken bij Activision. Die kritiek is onterecht. Activision doet haar fans niet alleen een plezier met Elite, maar zet ook een voorzichtige stap naar een duurzamer verdienmodel voor haar games.
Lees de rest van ‘Call of Duty Elite is een stap in de goede richting, eindelijk’

3 reacties

Gamelab en de definitie van gameplayKomende woensdagavond is er weer een Gamelab in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger. Mooie gelegenheid voor Menno Schellekens om nog even zijn gedachten te spuien naar aanleiding van de vorige editie.

Bij de vorige Gamelab was ‘gameplay’ het onderwerp. Er werd veel gediscussieerd, maar niemand gaf een heldere definitie. En zonder een heldere definitie, heb je ook geen heldere discussie. Aan het eind van de avond was ‘gameplay’ nog steeds een magisch goedje waar men naar zoekt om spellen leven in te blazen. Om betere gesprekken mogelijk te maken, stel ik bij deze een algemeen geldige definitie van ‘gameplay’ voor: gameplay is alle interactie met spelsystemen. Hopelijk komt het morgen van pas.

Lees de rest van ‘Gamelab en de definitie van gameplay’

17 reacties

Rock Band 3 – Op de grens tussen echt en nepDe geur van plastic muziekinstrumenten, vers uit de Chinese fabriek, is in huize Schellekens nog altijd reden voor enthousiasme. Al sinds 2005 voegen wij elk jaar een plastic piano, drumset of gitaar aan de collectie toe. Het is traditie. Het hoort evengoed bij het najaar als vallende bladeren en vroege pepernoten.
Maar ook wij zijn toe aan iets nieuws. Guitar Hero is ontspoord en kan zich geen houding meer geven. Het is nu dus aan Harmonix om muziekspellen weer fris en relevant te maken. Rock Band 3 is een poging, maar geen volwaardige stap vooruit.

Lees de rest van ‘Rock Band 3 – Op de grens tussen echt en nep’

12 reacties

De top 3 bedrijven met ballen van Menno SchellekensIn de weken rond de jaarwisseling kijkt Bashers terug op het afgelopen jaar. Podcastkoning Menno Schellekens kiest zijn top 3 bedrijven met ballen.

Ik vond 2010 een deprimerend baggerjaar op het gebied van games. Door de economische crisis hebben uitgevers meer dan ooit risico’s vermeden, wat resulteerde in een stroom slappe spellen. 2010 heeft het medium games weinig goed gedaan. Juist in deze donkere dagen is het belangrijk om zij die wél hun nek hebben uitgestoken extra te belichten. Daarom is dit de top 3 bedrijven met ballen van 2010.

Lees de rest van ‘De top 3 bedrijven met ballen van Menno Schellekens’

17 reacties

Bashers Podcast seizoen 3, aflevering 10: James Bond, Gran Turismo, BrotherhoodLuister naar Niels ’t Hooft, Joe van Burik en ondergetekende in een podcast over games van een uur. We behandelen een James Bond-gerucht, een video op Insidegamer, Gran Turismo 5 en Assassin’s Creed: Brotherhood. Door een technisch probleem is Niels helaas minder goed te verstaan dan de rest. Mijn excuses hiervoor.

Luister op woensdagavond vanaf 21.00 uur live naar de podcast via ons Ustream-kanaal, abonneer je via RSS, abonneer je via iTunes, download deze nieuwe aflevering los of luister in je browser.

 

13 reacties

Bashers Podcast seizoen 3, aflevering 9: Keita Takahashi, journafans, KinectLuister naar Niels ’t Hooft, Rogier Kahlmann en ondergetekende in een podcast over games van 51 minuten. We behandelen het bezoek van Keita Takahashi aan Nederland, het artikel over ‘journafans’ van David Nieborg, de “deceptie” van Kinect en de vraag welke games we de afgelopen week hebben gespeeld.

Luister op woensdagavond vanaf 20.30 uur live naar de podcast via ons Ustream-kanaal, abonneer je via RSS, abonneer je via iTunes, download deze nieuwe aflevering los of luister in je browser.

 

23 reacties

Bashers Podcast seizoen 3, aflevering 8: met publiekIedere maand maken we een Bashers Podcast met publiek vanuit Amsterdam. Niels ’t Hooft en ondergetekende presenteren, en er zijn drie onderdelen met verschillende gasten. Eerst praten we met Paul Naber en Vincent Leeuw over Kinect en Bizarre Creations. Vervolgens doen we de Time Trial, waarin mensen uit het publiek kort de tijd krijgen om een punt te maken. Tot slot behandelen we Call of Duty: Black Ops met Han Rusman en Maarten Morshuis. Deze aflevering duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten.

Luister op woensdagavond vanaf 20.30 uur live naar de podcast via ons Ustream-kanaal, abonneer je via RSS, abonneer je via iTunes, download deze nieuwe aflevering los of luister in je browser.

 

5 reacties

Phoenix – Een stroom aan kogels zonder begin of eindEen tweedimensionaal schietspel is een dapper gevecht tegen de bierkaai. Je bent een klein ruimteschip, verloren in de chaos van een oneindige oorlog. Net als dat de enige zekerheid in het leven is dat de klok blijft tikken, is de enige zekerheid in schietspellen dat je schip blijft vliegen. Vliegen naar het volgende scherm, vliegen naar de volgende eindbaas, vliegen naar het onbekende. Vliegen tot je erbij neervalt.

Phoenix, een iPhone-spel van de jonge Nederlandse ontwikkelaar Firi Games, is een waardige afstammeling van Gradius. Het is een goed schietspel. Echter: het gevoel van betekenis dat de beste schietspellen oproepen biedt het niet.

Het leven is méér dan een eindeloze stroom aan beeld en geluid. Het schietspel is meer dan een eindeloze stroom aan kogels en vijanden. Leven en spel zijn beiden eindig, met tijd en levens als de tellers die aftikken naar het einde. Wat ons, onder andere, bang maakt voor het einde is dat je alles verliest wat je bereikt hebt. Je progressie wordt teniet gedaan (games en boeddhisten hebben het voordeel van de ‘Retry’-knop).

Lees de rest van ‘Phoenix – Een stroom aan kogels zonder begin of eind’

5 reacties

Bashers Podcast seizoen 3, aflevering 7: Kinect, Black Ops, gameverslavingLuister naar Niels ’t Hooft, David Nieborg en ondergetekende in een podcast over games van 50 minuten. We behandelen de lancering van Kinect en Call of Duty: Black Ops en het proefschrift van Jeroen Lemmens over gameverslaving.

Luister op woensdagavond vanaf 20.30 uur live naar de podcast via ons Ustream-kanaal, abonneer je via RSS, abonneer je via iTunes, download deze nieuwe aflevering los of luister in je browser.

 

9 reacties