Nick Kivits

Freelance journalist. Publiceert en pent boeken. En is verantwoordelijk voor de aansturing van de nieuwsrubrieken op Bashers.

Website: http://www.nick-kivits.nl
Twitter: www.twitter.com/NickKivits
PSN:
Xbox Live:

De 20 posts van Nick:

Gfk-cijfers voor 26 februari
Bekijk de top tien meest verkochte games in Nederland (of een van de platformspecifieke lijsten) bij Dutchcharts, klik verder voor onze analyse.

Lees de rest van ‘Gfk-cijfers voor 26 februari’

7 reacties

Gfk-cijfers voor 19 februari
Bekijk de top tien meest verkochte games in Nederland (of een van de platformspecifieke lijsten) bij Dutchcharts, klik verder voor onze analyse.

Lees de rest van ‘Gfk-cijfers voor 19 februari’

1 reactie

Gfk-cijfers voor 12 februari
Bekijk de top tien meest verkochte games in Nederland (of een van de platformspecifieke lijsten) bij Dutchcharts, klik verder voor onze analyse.

Lees de rest van ‘Gfk-cijfers voor 12 februari’

2 reacties

Gfk-cijfers voor 5 februari
Bekijk de top tien meest verkochte games in Nederland (of een van de platformspecifieke lijsten) bij Dutchcharts, klik verder voor onze analyse.

Lees de rest van ‘Gfk-cijfers voor 5 februari’

1 reactie

Gfk-cijfers voor 8 januariBekijk de top tien meest verkochte games in Nederland (of een van de platformspecifieke lijsten) bij Dutchcharts, klik verder voor mijn analyse.

Lees de rest van ‘Gfk-cijfers voor 8 januari’

3 reacties

Gfk-cijfers voor 1 januari 2011Bekijk de top tien meest verkochte games in Nederland (of een van de platformspecifieke lijsten) bij Dutchcharts, klik verder voor mijn analyse.

Lees de rest van ‘Gfk-cijfers voor 1 januari 2011’

3 reacties

Gfk-cijfers voor 25 decemberBekijk de top tien meest verkochte games in Nederland (of een van de platformspecifieke lijsten) bij Dutchcharts, klik verder voor mijn analyse.

Lees de rest van ‘Gfk-cijfers voor 25 december’

2 reacties

Gameverslaafd? Och, dat is maar tijdelijkDit artikel is eerder verschenen in Nieuwe Revu.


3 procent van de Nederlandse jongeren heeft een vorm van gameverslaving. Retourtje afkickkliniek dus. Maar is dat gameprobleem eigenlijk wel zo groot? Nieuwe Revu’s gamer Nick Kivits (twee uur per dag) besluit zelf maar eens af te kicken en leert dat het verslavingsprobleem weinig met games an sich te maken heeft.

Lees de rest van ‘Gameverslaafd? Och, dat is maar tijdelijk’

8 reacties

Gfk-cijfers voor 18 decemberBekijk de top tien meest verkochte games in Nederland (of een van de platformspecifieke lijsten) bij Dutchcharts, klik verder voor mijn analyse.

Lees de rest van ‘Gfk-cijfers voor 18 december’

Reageer

Gfk-cijfers voor 11 decemberBekijk de top tien meest verkochte games in Nederland (of een van de platformspecifieke lijsten) bij Dutchcharts, klik verder voor mijn analyse.

Lees de rest van ‘Gfk-cijfers voor 11 december’

1 reactie

Gfk-cijfers voor 4 decemberBekijk de top tien meest verkochte games in Nederland (of een van de platformspecifieke lijsten) bij Dutchcharts, klik verder voor mijn analyse.

Lees de rest van ‘Gfk-cijfers voor 4 december’

4 reacties

Sony: “3D-gaming is nog een leerproces”3D-gaming moet het helemaal gaan worden. Tenminste, als we Sony mogen geloven. Sony rolde op 10 juni zijn allereerste 3D-televisies uit. Tegelijkertijd met die 3D-televisies kwam Sony met een firmware-update voor de Playstation 3 en bracht het bedrijf ook de eerste 3D-games op de markt. De Stereoscopic 3D Collection is een pakket met daarin de games Wipeout 3D, Super Stardust 3D, Pain en een exclusieve 3D-demo van Motorstorm: Pacific Rift.

Vorige week vrijdag werden die games (met uitzondering van PAIN) gepresenteerd aan de pers. De games zijn volgens Bernard Groeneveld van Sony vooral bedoeld om te laten zien wat er in de toekomst mogelijk zal zijn. “De games zijn nu nog niet zo heel indrukwekkend”, geeft hij toe. “Dat komt omdat deze games pas achteraf naar 3D omgezet zijn. Een game later omzetten naar 3D is vele malen moeilijker dan een game vanaf de start in 3D opbouwen. Dan sta je bij het begin af aan al stil bij zaken als cameraposities.”

Lees de rest van ‘Sony: “3D-gaming is nog een leerproces”’

7 reacties

Gamecrush: betaald spelen met meisjesDit artikel is ook verschenen in Nieuwe Revu.

Online gamen is hot. Maar je komt er alleen maar andere kerels tegen. Website Gamecrush zegt de oplossing te bieden: gamers kunnen daar op zoek gaan naar een meisje om mee te gamen. Tegen betaling. En dat is populairder dan je zou denken.

Lees de rest van ‘Gamecrush: betaald spelen met meisjes’

14 reacties

Defensie werft met computergames: “Ik heb je, motherfucker!”Dit artikel is eerder verschenen in weekblad Revu.

Games zijn stoer en de doelgroep van Defensie gamet. Een plus een is twee… We horen vaak genoeg dat het Amerikaanse leger werft met games, maar hoe zit dat eigenlijk in Nederland? Is Uruzgan een spelletje?

Lees de rest van ‘Defensie werft met computergames: “Ik heb je, motherfucker!”’

5 reacties

De 3 gamenieuwtjes waar niet-gamers niet omheen kondenDe hoogtepunten van het afgelopen gamejaar, volgens de medewerkers van Bashers. Nick Kivits kiest de 3 gamenieuwtjes waar niet-gamers niet omheen konden.

3. iPhone en iPod als gamesysteem

Loop door een forse binnenstad en je komt ongetwijfeld een Apple-winkel tegen. Grote kans dat de hele zijkant van die winkel bestickerd is met grote, kleurrijke platen van de nieuwste downloadbare games. Apple startte dit jaar een offensief om van zowel de iPod Touch als de razend populaire iPhone echte handheldconsoles te maken. En niet zonder succes. Niemand kan er omheen. Net zoals niemand om de iPhone zelf heen kan.

Lees de rest van ‘De 3 gamenieuwtjes waar niet-gamers niet omheen konden’

5 reacties

Duitse gamers demonstreren, CDA-Kamerlid Mirjam Sterk wil Nederlands gameverbodDit artikel verscheen eerder in weekblad Revu.

gamedemonstratie

Demonstraties in Duitsland. Niet tegen het geweld in Iran of om banenverlies door de economische crisis, maar voor hun recht op videogames. Werden bij onze oosterburen eerder al ‘extreem gewelddadige videogames’ zoals Manhunt verboden, nu moeten ook de in mindere mate gewelddadige games eraan geloven. Want het drama op de school in Winnenden van 11 maart van dit jaar is volgens Duitse ministers de schuld van computergames.

Op 6 juni van dit jaar dienden Duitse ministers een verzoek in bij de Bundestag waarin ze vragen om een verbod op deze zogenaamde Killerspiele. De productie en verkoop van gewelddadige games moet verboden zijn. Bekende titels zoals Counter-Strike en Unreal Tournament verdwenen uit de schappen.

Lees de rest van ‘Duitse gamers demonstreren, CDA-Kamerlid Mirjam Sterk wil Nederlands gameverbod’

15 reacties

Shirts van Gamershirt.nl: hip of niet?Gamershirt

Op een uitgebreide vakantie naar de VS opgepikt: een hip, beige shirt met de tekst “Born in the Eighties” en een springende Mario. Hartstikke normaal daar natuurlijk, maar in Nederland een wat minder frequent gezien straatbeeld. Eerder schreef Niels al over het toffe Donkey Kong-loze Donkey Kong-shirt van Bureau MDM. Kritiek van Bashers-bezoekers op dat shirt: te wijd, te wit en alleen voor mannen. De bedenkers van Gamershirt.nl lazen de kritieken en komen nu zelf met op games gebaseerde T-shirts. Net als het shirt van MDM betreft het shirts zonder de daadwerkelijke gamepersonages. En ik moet zeggen: ze zitten lekker en zien er nog tof uit ook. Vooral het Camper!-shirt en het hiernaast afgebeelde I’m a gamer-shirt vallen bij mij persoonlijk erg in de smaak. Hip? Of niet?

26 reacties

Grubby: “Soms durf je tijdens een wedstrijd niet eens met je ogen te knipperen”Manuel Schenkhuizen

Een kijkje in het leven van professionele gamers op hoog niveau. Dat is het idee van de gamedocumentaire Beyond the Game, waarin regisseur Jos de Putter meeloopt met de professionele Warcraft III-spelers Li ‘Sky’ Xiaofeng en Manuel ‘Grubby’ Schenkhuizen, in de aanloop naar de World Cyber Games 2007. In een tweeluik laat ik zowel regisseur Jos de Putter als hoofdrolspeler Manuel ‘Grubby’ Schenkhuizen aan het woord. In deze aflevering hoofdrolspeler Manuel ‘Grubby’ Schenkhuizen: “Er is geen perfectie in dit spel. Maar je streeft er wel naar.”

Let op: dit artikel bevat spoilers.

Nick: In Beyond the Game geef je je fans eigenlijk een kijkje in de keuken van het leven van een professioneel gamer. Ben je tevreden over hoe de film uiteindelijk geworden is?

Grubby: “Ik ben pas tevreden als mensen precies weten hoe de vork in de steel zit. Dit is een hele goede ijsbreker, die de leek kan laten proeven van het leven van een pro-gamer. Je ziet heel veel terug van de wedstrijdstress, de training en de concentratie die er voor nodig is, maar ik denk niet dat als je deze film gezien hebt, dat je echt precies weet wat het is om pro-gamer te zijn. Bepaalde dingen als de diepgang en de tactieken die je in de game nodig hebt, komen niet terug. Dat kun je ook niet goed doen in een film. Voor de gemiddelde Nederlander gaat dat te diep.”

Lees de rest van ‘Grubby: “Soms durf je tijdens een wedstrijd niet eens met je ogen te knipperen”’

1 reactie

Regisseur Jos de Putter: “Beyond the Game is een moderne western”Jos de Putter

Een kijkje in het leven van professionele gamers op hoog niveau. Dat is het idee van de gamedocumentaire Beyond the Game, waarin regisseur Jos de Putter meeloopt met de professionele Warcraft III-spelers Li ‘Sky’ Xiaofeng en Manuel ‘Grubby’ Schenkhuizen, in de aanloop naar de World Cyber Games 2007. In een tweeluik laat ik zowel regisseur Jos de Putter als hoofdrolspeler Manuel ‘Grubby’ Schenkhuizen aan het woord. In deze aflevering regisseur De Putter: “Ik vond het flauwekul, tot ik zag hoe veeleisend de game kan zijn.”

Let op: dit artikel bevat spoilers.

Nick: Waarom een film over pro-gaming?

Jos de Putter: “Eigenlijk omdat ik er zelf heel weinig van af wist. Ik ben zelf geen gamer, maar als filmmaker zag ik wel die nieuwe beeldcultuur ontstaan. Voor het type films dat ik maak, maakt het onderwerp in wezen niet uit. Ik maak als het ware portretten van mensen die in een belangrijk moment van hun leven staan. Door op iets kleins in te zoomen, hoop ik dat er iets groters aan het licht komt.”

Lees de rest van ‘Regisseur Jos de Putter: “Beyond the Game is een moderne western”’

1 reactie

Junkie XL: “Games zijn de nieuwe radio”Junkie XL

Sinds 14 november in de winkel: de rennen-springen-schieten-vallen-en-weer-opstaan-actiegame Mirror’s Edge. Op de soundtrack van deze game prijkt onder andere de naam van dj Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL, van de hit A Little Less Conversation uit 2002. Ik sprak met hem voor een stukje in Revu. Dit is het hele interview.

Nick: God of War 2, The Matrix: Path of Neo, Forza Motorsport, SSX Blur, De Sims 2. Allemaal grote titels waar je een bijdrage aan leverde. En dan nu Mirror’s Edge.

Junkie XL: “Mirror’s Edge is een wat kleiner project voor me. Ik heb alleen een remix gemaakt van de titelsong. De oorspronkelijke titelsong werkte niet goed in de game, vonden de makers. Voor veel van die andere games heb ik wel de hele muzikale score geschreven. Dan schrijf je zo’n anderhalf tot twee uur muziek. Daar ben je wel een paar maandjes zoet mee.”

Lees de rest van ‘Junkie XL: “Games zijn de nieuwe radio”’

4 reacties