Niels ’t Hooft

Hoofdredacteur van Bashers. Schrijft ook voor Nrc.next, Bright en Control. Bezig met gamedesign en een nieuwe roman.

Website: http://nielsthooft.com
Twitter: nielsthooft
PSN: nielsthooft
Xbox Live: nielsthooft

De 875 posts van Niels:

Bashers stopt, bedankt allemaal!Na 6 jaar en 8 maanden Bashers is het tijd om te stoppen.

Wat begon als een snel gameblog, werd vervolgens een experiment in gamejournalistiek, en eindigde als onvervulde belofte. Uiteindelijk was het te lastig om Bashers in zijn huidige vorm te combineren met andere bezigheden, en daarbij het niveau te bereiken dat we eigenlijk ambieerden.

Bovendien is er de afgelopen jaren juist ook buiten Bashers steeds beter en anders over games geschreven: voor een deel zit onze taak erop. Lees meer over mijn visie hierop op mijn persoonlijke website (in het Engels).

Bedankt allemaal!

Verder wil ik iedereen vooral bedanken voor het lezen, kijken, luisteren, reageren en natuurlijk meewerken aan het succes van Bashers.

Speciale dank aan: True, dat Bashers al die tijd vrijblijvend heeft gehost. Zonder True was Bashers een duur avontuur geweest.

Ook speciale dank aan mede-oprichters en bloggers van het eerste uur: Bart Breij, Debby Rijnbeek en Vincent Leeuw, zonder wie Bashers nooit had bestaan.

Dat geldt ook voor de mensen van Small Media Group: Michiel Frackers, Stef Dol en Godfried de Vries.

Voor het ontwerp: Sigfrid van Driel en Fredo Houben.

Voor het mede verder uitbouwen van Bashers, zowel inhoudelijk als zakelijk: Robert Gaal en David Nieborg.

Voor de onvolprezen podcast: Menno Schellekens en Samuel Hubner Casado, en SonicPicnic voor de tune.

Voor de Bashers Gameclub: Rik Nieuwdorp van Claynote, Martijn Frazer en de Dutch Game Garden.

Voor de (soms meer dan) wekelijkse bijdrages: Harry Hol, Rogier Kahlmann, Jeroen Bos, Gillian de Nooijer, Robert August de Meijer, Sander van der Vegte, Ellen de Lange-Ros, Luke van Velthoven, Niels Peuchen, Maarten Brands, Guan van Zoggel, Stefan Popa, Wesley Akkerman, Thom Stokkel, Roland van Hek, Peter Dijkstra, Joshua van Middelkoop, Laura Kempenaar, Maarten Broekhof, Ronn Perdok, Erwin Vogelaar, Bas Vroegop, Karsten Fouquaet, Nicolas van Hoorde en Claire Donkersloot.

Voor de onregelmatige, maar net zo belangrijke bijdrages: Jordy Keupink, Martijn van Best, Nick Kivits, Nikki Kuppens, Kars Alfrink, Noël Hamer, Eline Muijres, Frans Coehoorn, Gerthein Boersma, Herman Dijkstra, Hein Baks, Jaap Olsthoorn, Jerry Vermanen, Jesse Zuurmond, Joe van Burik, Joost Rietveld, Joost Schellevis, Laurens Naudts, Maarten de Koning, Marijn van Herpt, Philip Vincent Fokker, Rainier Jaarsma, Roy Swiers, Vlad Micu, Arjen de Jong, Alper Çuğun, Arjan Punter, David van der Lof, Emile Schrijvers, Erik Welleweerd, Francis Doornaert, Geert Oosterwijk, Matthijs Dierckx, Guus Valk, Jan Wicher Emmens, Jan Willem Nijman, Jan Willem Rozema, Jochen Meischke, Jurjen Tiersma, Robert Hoogendoorn, Olivier Oosterbaan, Peter Koelewijn, Reinier Kist, Ruben Meintema, Seth van der Meer, Stijn Roelofs, Thalia Verkade, Tuur Hendrikx, Walter van den Berg, Yarno Ritzen en Dirk-Jan Hoeks.

Tot slot nog wat éxtra speciale dank: als eindredacteur maakte Stefan Keerssemeeckers jarenlang de artikelen klaar voor de site. Waarschijnlijk is er niemand behalve ikzelf die meer uren in Bashers heeft gestoken.

34 reacties

Day Z en de opmars van permadeath: you are really, really deadHet is goed mis in Chernarus: bijna iedereen is dood en jij straks ook. Hoezeer je ook je best doet op een van de Day Z-servers, en het uitgestrekte Centraal-Europese land uitkamt op water, voedsel, medicijnen en wapens, en nobel samenwerkt met andere spelers, als je weet te overleven is dat slechts tijdelijk. Want er kan van alles fout gaan. Als je valt, breek je je benen, waardoor je niet meer kan lopen. Je kan infectieziektes oplopen of flauwvallen door een te lage bloeddruk. Zelfs je lichaamstemperatuur is van belang. En dan word je ook nog belaagd door bloeddorstige zombies én medespelers, bandieten die het op je spullen hebben gemunt.

Lees de rest van ‘Day Z en de opmars van permadeath: you are really, really dead’

3 reacties

De rel als spel: ‘Haren’ en de theorie achter destructief spelen‘Haren’ is inmiddels volledig doodgeanalyseerd, maar één woord ben ik nog niet tegengekomen: spel. Toch hebben rellen speelse trekjes.

Als je speelt, kom je in een andere mentale modus terecht, waarin je je veilig voelt en daardoor vrijer bent om iets nieuws te proberen. Je tast als het ware de werkelijkheid af: in een game ontdek je spelenderwijs de spelregels, in de werkelijkheid tast je de grenzen af van natuurkundige, morele en justitiële wetten. Spel is een effectieve manier om ‘agency’ op te roepen, het machtige gevoel dat je handelingen ertoe doen, dat je iets teweegbrengt.

Lees de rest van ‘De rel als spel: ‘Haren’ en de theorie achter destructief spelen’

Reageer

Lekker eindeloos rennenHet was de zomer van 1991. Op de camping in Frankrijk was een jongen die de Amerikaanse versie van Super Mario Bros. 3 al had gespeeld. Elke dag zocht ik hem op, en dan vroeg ik of hij weer vertelde over wat je allemaal kon doen in mijn aanstaande favoriete spel. Ik luisterde ademloos, want de lijst van nieuwe werelden, vijanden en power-ups was zowat oneindig: je kon een wasbeer worden en vliegen. Zo stelden we ons de toekomst voor: games zouden almaar ingewikkelder en uitgebreider worden. Het leven was goed en werd nog beter.

Lees de rest van ‘Lekker eindeloos rennen’

7 reacties

Welkom op Bashers, seizoen 2012-2013Vandaag is de eerste maandag van september, de zomermodus is voorbij, en we gaan weer aan de slag met Bashers! Het is een soft launch, wat betekent dat we de productie van artikelen langzaam maar zeker weer gaan opvoeren. Een nieuwe versie van de website komt later, net als het vervolg van de Bashers Gameclub.

Lees de rest van ‘Welkom op Bashers, seizoen 2012-2013’

11 reacties

Hoe nieuwsgierig zijn we? Unity, Peter Molyneux en CuriosityHet was misschien wel de eerste god game: Populous, uit 1989. Volgens de inmiddels 53-jarige Engelse maker, Peter Molyneux, had de game niet bestaan zonder zijn “totale incompetentie als programmeur”. Het lukte hem gewoon niet om de mensjes in de spelwereld zelfstandig rond te laten lopen. Dus kreeg jij als speler de taak om ze te gidsen.

Hoe anders zou dat zijn gegaan in 2012! Molyneux deed afgelopen woensdag het openingspraatje van Unite 12, de conferentie rond Unity, een softwarepakket om games mee te ontwikkelen, die vorige week plaatsvond in Amsterdam. Met een pakket als Unity, dat makers veel werk uit handen neemt, had Populous nooit bestaan, vertelde Molyneux. Unity had de mensjes immers wel laten rondlopen. Ergens ook wel jammer, impliceerde hij.

Lees de rest van ‘Hoe nieuwsgierig zijn we? Unity, Peter Molyneux en Curiosity’

4 reacties

Liever een kleinere KickstarterMet de Ouya-campagne eindigde vorige week donderdag een van de succesvolste Kickstarter-campagnes tot nu toe. Via de crowdfundingsite werd veel meer opgehaald dan de door de makers gevraagde 950.000 dollar (787.000 euro): bijna 7 miljoen euro.

Wat is er gefinancierd? Ouya is een kubusvormige spelcomputer die Android draait, op de tv wordt aangesloten, geheel open en programmeerbaar is, en zich richt op gratis games. Na decennia hegemonie van controlfreaks als Nintendo en Sony, komt de spelcomputer nu eindelijk in handen van de gamer. En dat voor tachtig euro. Althans, zo luidt de belofte.

Lees de rest van ‘Liever een kleinere Kickstarter’

Reageer

Wolfje zal nooit vergeten worden.Er zijn wolven gesignaleerd, en je kan ze temmen. Dat is het verhaal dat de ronde doet. En dus gaan ze op zoek, een man en zijn drie kinderen. Dagenlang speuren ze de heuvelachtige, blokkerige wereld af, zonder een spoor van wolven te vinden. De onzekerheid groeit. Klopt het gerucht wel, of is het gefabriceerd? Dan zien ze er ineens toch een. Wit en houterig, maar onmiskenbaar een wolf. Ze hebben alleen geen idee hoe hem te temmen. Zo snel als het dier verschijnt, verdwijnt het ook weer. Ze hebben hun kans gemist.

Lees de rest van ‘Wolfje zal nooit vergeten worden.’

1 reactie

Stikjaloers op kinderen die schitterende games makenHet introscherm is al fraai: een stemmige sterrenhemel met de naam van het spel in strakke letters. Ook daarna kloppen alle details: het grappige tovenaartje dat zijn kasteel probeert te verdedigen. De manschappen en kanonnen die komen aanhobbelen. De trampolines die je met de muis tekent om vijandige projectielen terug te kaatsen. Prachtig.

En dan te bedenken dat Fortissimo een inzending is voor een scholierenwedstrijd. Dit schitterende spel is gemaakt door een kind! Ik zit mezelf op te vreten achter de testcomputer, een stikjaloers jurylid.

Lees de rest van ‘Stikjaloers op kinderen die schitterende games maken’

4 reacties

De subtiliteiten van de Wii U laten zich lastig uitleggenOngeveer zes jaar geleden pakte ik voor het eerst een Wii-afstandsbediening op. Ik zwiepte ermee door de lucht, en op het scherm sloeg een cartoony mannetje de bal over het net. Ik zag het meteen: dit is simpel, leuk en vernieuwend. Dit wordt een hit. En in de loop der jaren werden er inderdaad bijna 100 miljoen Wii’s verkocht. Een tijdje was er zelfs sprake van de ‘Wii-arm’, die je kreeg als je er te lang mee speelde.

Lees de rest van ‘De subtiliteiten van de Wii U laten zich lastig uitleggen’

11 reacties

Verhalen of herhalen: een analyse van filmische game Max Payne 3Typisch: vorige week verscheen een nieuwe James Bond-trailer op internet. Een double feature waarin een nieuwe film en game werden voorgesteld. Eerst de trailer van Skyfall, de Bond-film die dit najaar in de bioscopen draait. Een grimmig, ingehouden filmpje waarin de bekende 007-muziek nergens te bekennen is. Maar dan de trailer van Legends, de Bond-game die eveneens in de herfst verschijnt. Alle clichés worden van stal gehaald: de muziek, vijanden zoals Jaws, onmogelijke stunts. De makers lijken te zeggen: kijk eens hoe filmisch ons spel is. Alsof een game die speelt als een klassieke Bond-prent het hoogst haalbare voor ze is.

Lees de rest van ‘Verhalen of herhalen: een analyse van filmische game Max Payne 3’

9 reacties

Vervroegde zomermodus: denk mee over de toekomst van BashersIn voorgaande jaren was Bashers in juli en augustus in zomermodus, met minder (regelmaat in de) posts. Zo kon de redactie even op adem komen, terwijl er door het lekkere weer toch al wat minder mensen op de site kwamen.

Dit jaar doen we het een maandje langer, om precies te zijn vanaf vandaag. Dat heeft een speciale reden: we zijn achter de schermen hard aan het nadenken over de toekomst. Het afgelopen seizoen hebben we zwaar ingezet op dagelijkse columns, Bashers Beat en de Bashers Gameclub – die aanpak is zeker niet mislukt, maar we denken dat er meer in Bashers zit. Daarom gaan we deze zomer terug naar de tekentafel en ons buigen over vragen als: Wat is Bashers? Wat zou het moeten zijn? Hoe kan de redactie zich beter organiseren? Hoe ziet de volgende versie van de site eruit?

Lees de rest van ‘Vervroegde zomermodus: denk mee over de toekomst van Bashers’

34 reacties

Bashers Gameclub – FezNiels ’t Hooft, Menno Schellekens en gamedevelopers Hessel Bonenkamp (Two Tribes) en Rami Ismail (Vlambeer) spraken gisteravond met het aanwezige publiek over Fez. Het gesprek duurt 1 uur en 16 minuten, en is mede mogelijk gemaakt door Dutch Game Garden en Claynote.

 

3 reacties

Win een kaart voor de Max Payne-comedynight in Tivoli op 6 juniKomende woensdag 6 juni gaat het dak eraf in de Spiegelbar van Tivoli te Utrecht: dan organiseert onze eigen Roland van Hek samen met Het Comedyhuis en Rockstar Games een comedynight rond het thema games, specifiek: Max Payne 3. Meer info via het Facebook-event, kaarten kopen kan via de Tivoli-pagina.

De avond begint om 19.30 uur, kost 8 euro, en bestaat uit optredens van zes comedians, waaronder Arie Koomen en Bob MacLaren, maar ook Bashers-veteraan Gerthein Boersma en mijn favoriete GMR-eindredacteur ooit, Eric van der Woude. Je leest het goed: grappige gamejournalisten!

De eerste twee lezers die hieronder op overtuigende wijze duidelijk maken waarom het hoog tijd is voor een game-comedyavond (met een geldig e-mailadres in het daarvoor bestemde veld), winnen bovendien een gratis kaart.

5 reacties

Donderdag vanaf 20.00 uur – Bashers Gameclub over FezDonderdag is voor de vijfde keer de Bashers Gameclub: een uur lang praten over een interessante game met deskundigen en publiek. Dit keer: Fez, de Xbox Live Arcade-puzzelplatformgame van Polytron, met Hessel Bonenkamp (Two Tribes) en Rami Ismail (Vlambeer) als speciale gasten.

Er is nog ruimte, dus kom ook! De Gameclub vindt plaats in de Dutch Game Garden in Utrecht. De deuren openen om 19.30, stipt om 20.00 uur beginnen we. Geef je op via Facebook of lees meer op de Gameclub-pagina. Kun je er niet bij zijn, stem dan af (en chat mee) op de livestream via Ustream. En anders kun je vrijdag altijd nog de podcast downloaden.

Reageer

Bashers Gameclub – The Witcher 2Niels ’t Hooft, Menno Schellekens en gamedeveloper Thijmen Bink (Digital Dreams) spraken gisteravond met het aanwezige publiek over The Witcher 2. Het gesprek duurt 1 uur en 19 minuten, en is mede mogelijk gemaakt door Dutch Game Garden en Claynote.

De volgende Gameclub gaat over Fez, donderdag 31 mei vanaf 20.00 uur in de Dutch Game Garden in Utrecht. Kom langs of luister live! Meer info op de Gameclub-pagina.

 

3 reacties

Donderdag vanaf 20.00 uur – Bashers Gameclub over The Witcher 2Donderdag is voor de vierde keer de Bashers Gameclub: een uur lang praten over een interessante game met deskundigen en publiek. Dit keer: The Witcher 2, de fantasy-RPG voor pc en Xbox 360 van Poolse makelij, met gamedeveloper Thijmen Bink (Digital Dreams) als speciale gast.

Er is nog ruimte, dus kom ook! De Gameclub vindt plaats in de Dutch Game Garden in Utrecht. De deuren openen om 19.30, stipt om 20.00 uur beginnen we. Geef je op via Facebook of lees meer op de Gameclub-pagina. Kun je er niet bij zijn, stem dan af (en chat mee) op de livestream via Ustream. En anders kun je vrijdag altijd nog de podcast downloaden.

Reageer

Jack Tramiel, 1928-2012Wie Walter Isaacsons biografie van Steve Jobs heeft gelezen, weet dat de Apple-oprichter een eigengereide hufter was omdat hij werd afgestaan door zijn biologische ouders, en omdat zijn adoptie-ouders hem altijd het idee gaven dat hij uitzonderlijk was.

Jack Tramiel richtte ook een belangrijk computerbedrijf op, Commodore, en stond ook bekend als eigengereide hufter. Maar Tramiel werd geboren in Polen, overleefde Auschwitz, kwam als 19-jarige naar Amerika en bouwde zonder enige hulp een zakenimperium op: van typemachines repareren naar thuiscomputers fabriceren. Kijk, dán heb je een goeie reden.

Lees de rest van ‘Jack Tramiel, 1928-2012’

1 reactie

Fez – Opletten met een kladblokAan een muur in de eerste ruimte van Fez, de slaapkamer van hoofdfiguurtje Gomez, hangt een screenshot van de eerste The Legend of Zelda uit 1986. Dat is niet zomaar. Zelda zat vol geheimen, die je alleen kon kraken als je gewapend met een kladblok aantekeningen maakte achter de tv. Plattegronden uittekende. De logica van het spel probeerde te doorgronden. Zulke games worden amper nog gemaakt, maar met Fez heeft de Canadese gamedesigner Phil Fish er een ode aan gebracht. Want wie ver wil komen in Fez, moet goed opletten.

Lees de rest van ‘Fez – Opletten met een kladblok’

1 reactie

Bashers Gameclub – JourneyNiels ’t Hooft, Menno Schellekens, Rogier Kahlmann en gamedesigner Richard Boeser (Ibb & Obb) spraken gisteravond met het aanwezige publiek over Journey. Het gesprek duurt 1 uur en 43 minuten, en is mede mogelijk gemaakt door Dutch Game Garden en Claynote.

De volgende Gameclub gaat over The Witcher 2, donderdag 17 mei vanaf 20.00 uur in de Dutch Game Garden in Utrecht. Kom langs of luister live! Meer info op de Gameclub-pagina.

 

5 reacties