Peter Dijkstra

Momenteel full-timer in een gameswinkel. Heeft een jaar gamedesign gestudeerd en zet dit op eigen voet verder. Heeft een tuintje in z'n hart voor Nintendo.

Website: http://famicom.nl/
Twitter: Superdajk
PSN: Superdajk
Xbox Live: Superdijk

De 130 posts van Peter:

Mijn Global Game Jam 2012-postmortem: The Making of AFTERDit jaar was mijn tweede keer Global Game Jam. Ik weet nog goed dat ik het vorig jaar doodeng vond: een vreemd gebouw, allemaal vreemde mensen, ikzelf die niet meer kon dan een beetje 3D-modelleren en wat verzinnen. En je dan nog houden aan een vast thema ook. Ik scheet in mijn broek, maar uiteindelijk vond ik toen een fantastisch team en hebben we een leuke game neergezet. Dit jaar was het anders. De HKU is inmiddels mijn wekelijkse verblijfplaats voor de ochtend en middag geworden, er waren meer bekende gezichten en ik ben na vorig jaar ook bekend met hoe de Global Game Jam in z’n werk gaat.

Lees de rest van ‘Mijn Global Game Jam 2012-postmortem: The Making of AFTER’

2 reacties

Deze week in de winkel: Driver en BodycountDeze week: de nieuwe Driver! Zowel voor Playstation 3, Xbox 360, PC en een ietwat andere versie voor de Nintendo 3DS. Omgevingen naar hun grootje schieten doe je in Bodycount en sporten met twee pennetjes kan in Dual Pen Sports. Side scrollen doen we tenslotte op de oude DS in Aliens Infestation van pixelpushers Wayforward Technologies.

01/09 Driver: Renegade (3DS)
01/09 Driver: San Francisco (X360, PS3, PC)
01/09 Aliens Infestation (DS)
02/09 Bodycount (X360, PS3)
02/09 Dual Pen Sports (3DS)

Lees de rest van ‘Deze week in de winkel: Driver en Bodycount’

Reageer

Razer toont laptop, Counter-Strike met een muis en de opvolger van LimboRazer toont gaming-laptop
Computeraccesoireboer Razer heeft zijn eerste computer onthult. Het betreft de Razer Blade, een laptop speciaal gemaakt voor gaming.

Counter-Strike: Global Offense op PS3 met muis en toetsenbord
Wie Counter-Strike: Global Offense op zijn Playstation 3 speelt, krijgt niet alleen Steam-ondersteuning. Spelers kunnen er namelijk ook voor kiezen om op dat platform met muis en toetsenbord te spelen.

Playdead’s volgende game komt over 3,5 jaar
Het volgende spel van Limbo-ontwikkelaar Playdead zal nog een goede drie en een half jaar op zich wachten. Ook gebruikt de studio Unity voor hun volgende product.

Speel Castle Crashers, steun goed doel
Voor de eerste 50.000 downloads van de nieuwe update voor Castle Crashers zal ontwikkelaar The Behemoth een dollar schenken aan de Keep A Breast Foundation. De update bevat een toepasselijke roze Castle Crasher.

Reageer

Steve Jobs stopt, Valve wil Steam op de Xbox en geen Porsche in ForzaSteve Jobs stapt op bij Apple
Vannacht kwam het bericht dat Apple-topman Steve Jobs zijn CEO-functie neerlegt, en die overdraagt aan Tim Cook. Wat betreft games is Jobs vooral bekend van Atari, waar hij gewerkt heeft aan Breakout, en de App Store.

Valve wil Steam op Xbox
Valve zou graag haar gameplatform Steam naar de Xbox 360 brengen, tegelijkertijd met de nieuwe Counter-Strike. Microsoft is echter streng met haar beleid wat betreft Xbox Live, in tegenstelling tot Sony.

Geen Porsche in Forza 4
Vanwege een licentie die EA bezit, zullen er geen Porsche-wagens in Forza 4 zitten. In de eerdere Forza-delen had ontwikkelaar Turn 10 een deal gesloten met de uitgever.

Nintendo Eshop-kaarten dit weekend te koop
De prepaid-kaarten om digitale content aan te schaffen op de Eshop van de Nintendo 3DS zullen dit weekend verkrijgbaar zijn, maar wel alleen eerst bij de Primera. Later volgen andere winkels.

1 reactie

Game-subsidie voor Radboud, Nieuwe Theme Park en Microsoft’s XBLA-beleidRadboud Universiteit krijgt game-subsidie
De Radboud Universiteit krijgt een half miljoen euro subsidie voor het ontwikkelen van online games die helpen bij het leren van vreemde talen. Hierbij werkt de Nijmeegse universiteit samen met de Katholieke Universiteit Leuven en de universiteiten van Newcastle en Pretoria.

Steam over From Dust: “Niet goed, geld terug”
Wie ontevreden is met de PC-versie van From Dust kan zijn of haar geld terugkrijgen van Steam. Veel spelers zijn kwaad vanwege het feit dat Ubisoft voor de release aangaf dat From Dust niet de bekende, strenge Ubisoft-DRM zal hebben. Dit bleek uiteindelijk toch wel zo te zijn.

Microsoft over games die eerst op PSN verschijnen
Games die eerst op PSN verschijnen, zie je niet terug op XBLA. Eurogamer legt uit waarom.

Nieuwe Theme Park op komst
Er komt een nieuwe versie van de bekende Bullfrog-titel Theme Park aan voor iOS-apparaten. De game zal in 3D zijn

Reageer

Koop deze week: Deus Ex: Human RevolutionVorige keer was het de beurt van Xenoblade Chronicles, ditmaal mag Deus Ex: Human Revolution zich presenteren aan winkelend Nederland. Voor de Nintendo 3DS komt ook Pac-Man & Galaga Dimensions, die onder andere het snelle Pac-Man Championship Edition bevat. Arcana Heart 3, een 2D-fighter voor Xbox en Playstation, komt na ruim twee jaar eindelijk ook hier uit. De episodische game Sam & Max: The Devil’s Playhouse ligt ook in zijn volledigheid in de schappen en hardcore platformen kan met de Ultra Edition van Super Meat Boy. De dictator uithangen kan ten slotte in Tropico 4.

26/08 Deus Ex: Human Revolution (PC, PS3, X360)
26/08 Arcana Heart 3 (PS3, X360)
26/08 Pac-Man & Galaga Dimensions (3DS)
26/08 Sam & Max: The Devil’s Playhouse (PC)
26/08 Super Meat Boy Ultra Edition (PC)
26/08 Tropico 4 (PC, X360)

Lees de rest van ‘Koop deze week: Deus Ex: Human Revolution’

Reageer

Redesign Wii, Notch tegen Bethesda en dedicated servers voor MW3Wii-redesign op komst
Net als de PSP krijgt ook de Wii een budgetmodel. Er is wel slecht nieuws: deze Wii zal geen backwards compatibility hebben met Gamecube-games. Het apparaat mist daarom ook de benodigde poorten daarvoor.

Notch daagt Bethesda uit
Een klein tijdje terug kwam het bericht dat Bethesda niet blij is met Mojang. Het bedrijf wil niet dat de studio achter Minecraft hun nieuwste game Scrolls gaat noemen, want dat lijkt teveel op The Elder Scrolls.

Modern Warfare 3 krijgt dedicated servers
De PC-versie van Modern Warfare 3 zal ondersteuning krijgen voor dedicated servers. Dit betekent dat spelers zelf hun eigen gameservers kunnen draaien.

Mad Catz geeft Rock Band 3 opnieuw uit
Mad Catz gaat Rock Band 3 opnieuw uitgeven, inclusief gitaren. Een opvallende zet, gezien het Guitar Hero-genre onofficieel is doodverklaard.

Reageer

Koop deze week: Xenoblade Chronicles en Age of Empires OnlineNiet alleen luidt deze week het begin in van een hele hoop nieuwe games die de komende weken en maanden zullen verschijnen, ook komt de opvallende titel Xenoblade Chroniclesuit. Liefhebbers van Age of Empires kunnen uitkijken naar een nieuw deel in de serie: Age of Empires Online. Ook komt Sword of the Stars 2: The Lords of Winter uit.

16/08 Age of Empires Online (PC)
19/08 Xenoblade Chronicles(Wii)
20/08 Sword of the Stars 2: The Lords of Winter (PC)

Lees de rest van ‘Koop deze week: Xenoblade Chronicles en Age of Empires Online’

Reageer

Nintendo patenteert MMO, details Counter-Strike en MGS HD CollectionNintendo patenteert single-player MMO
Wie aan Nintendo denkt, denkt o.a. aan een gebrekkig online-netwerk. Het is dan ook redelijk opvallend dat Nintendo een patent heeft ingediend voor een Massively Single-Player Online Game. Het patent beschrijft een game waarbij de speler invloed kan uitoefenen op een game van een andere speler, a la Animal Crossing, dus.

Details nieuwe Counter-Strike
Valve heeft de afgelopen tijd wat professionele Counter-Strike spelers uitgenodigd om de nieuwste telg in de serie, Counter-Strike: Global Offensive, te playtesten. Zo zijn er enkele details naar voren gekomen: de game is gebaseerd op de Portal 2-versie van Source en zijn er nieuwe wapens toegevoegd.

Metal Gear Solid HD Collection bevat nog twee games
Wie dacht dat de Metal Gear Solid HD Collection alleen bestond uit deel twee, deel drie en Peace Walker heeft het mis. De geupdate versies van MGS2 en 3 (Substance en Subsistence) staan namelijk op de schijf.

Bethesda forums wederom gehackt
Het zit Bethesda niet mee: het bedrijf is voor de tweede keer gehackt. In ieder geval zijn alle wachtwoorden gereset, want er zijn mogelijk inloggegevens gestolen.

Tips? Mail ze naar tips@bashers.nl.

Reageer

Humble Bundle, games inruilen bij Steam en verplicht online is goed2 miljoen voor Humble Indie Bundle
Er is maar liefst een dikke twee miljoen dollar opgehaald met de derde Humble Indie Bundle! Hoeveel hiervan precies naar het goede doel, Child’s Play, en de Electronic Frontier Foundation gaat is niet bekend.

Games inruilen bij Steam mogelijk
Steam heeft op het moment in testfase een functie draaien om spellen in te ruilen. Het is echter wel alleen mogelijk bij spellen die geschonken zijn, en ze kunnen ook alleen ingeleverd worden voor items in Team Fortress 2. Later zullen daar nog andere in-game items van andere games bij komen, waaronder Portal 2.

Id: “verplichte onlineverbinding is bevordelijk”
Veel gamers zijn er op tegen: games die enkel speelbaar zijn als de desbetreffende computer online is. Volgens Id is dit echter goed. Zo kunnen er namelijk makkelijk updates worden gedaan, zonder dat de eindgebruiker hier iets van merkt.

‘Echte’ Hitchhiker’s Guide to the Galaxy op komst
De ontwikkelaar van Deathspank, Hothead Games, komt met een Hitchhiker’s Guide to the Galaxy-app voor iOS. De fictieve encyclopedie uit de boekenserie bevat alles wat je moet weten over het universum. Don’t panic!

Tips voor de redactie? Mail ze naar tips@bashers.nl.

5 reacties

Metroid is 25, Bobby Kotick naar Hollywood, Rage en Kim Jong IlMetroid is jarig!
Niet alleen Mario en Zelda mogen zichzelf 25 jaar oud noemen, ook Samus Aran is jarig! Of Nintendo nog iets doet ter ere van haar verjaardag is nog onduidelijk, maar Kotaku heeft een artikel geschreven. Inclusief filmpjes van elke Metroid-game.

Bobby Kotick, de filmster
Bobby Kotick, die grote baas van Activision -die de meesten zien als gemenerik- blijkt ook een goed hart te hebben. Binnenkort heeft hij een rolletje in de film Moneyball, als eigenaar van de Oakland Athletics. Hij doet het niet om gewoon in een film te spelen, maar voor zijn goede doel: The Call of Duty Endowment.

Rage kost je 22 gigabyte
Wie Rage op zijn Xbox wil spelen en daarbij de game wil installeren moet zo’n 22 gigabyte vrijmaken op zijn harde schijf, aldus Id-topman John Carmack. Dat en meer vertelt hij in zijn anderhalf uur durende keynote op Quakecon.

Kim Jong Il besteelt Zuid-Koreaanse MMO’s
Kim Jong Il lijkt geld te stelen van drie populaire Zuid-Koreaanse MMO’s, namelijk Lineage, Dungeon en Fighter.

Tips? Mail ze naar tips@bashers.nl.

2 reacties

Minecon, Vita pas in 2012 en veredelde Starcraft II-demoMinecraftMinecon: de Minecraft-conferentie
De eerste details over de conferentie die enkel om Minecraft draait, zijn bekend. Zo zal de conventie in Las Vegas worden gehouden op 18 en 19 november. Tevens wordt de eerste ‘echte’ versie van Minecraft dan gelanceerd door hoofdontwikkelaar Markus Persson. De ontwikkeling van de game gaat echter gewoon door, ook al is het geen bèta meer.

Playstation Vita komt in 2012
Playstation-liefhebbers die hoopten op een 2011-release van de nieuwe handheld: helaas. De Playstation Vita zal pas in 2012 hier te koop zijn. De prijs blijft - ondanks de flinke prijsverlaging van de Nintendo 3DS - hetzelfde. De nieuwe zakcomputer van Sony zal eind dit jaar al wel in Japan te koop zijn.

Starcraft II: Starter Edition
Blizzard heeft een nieuwe versie van zijn populaire RTS Starcraft II aangekondigd: de Starter Edition. Deze zal de huidige demo-versie vervangen. De veredelde demo kent geen tijdsrestricties en heeft meer content dan voorheen. Ook worden behaalde achievements meegenomen naar de volledige versie, mocht de speler deze eventueel aanschaffen.

Modern Warfare 3 komt naar de Wii
Activision heeft bekendgemaakt dat Call of Duty: Modern Warfare 3 ook naar de Wii zal komen. Eerder kwamen Modern Warfare (als Reflex Edition) en Black Ops uit op de Wii. Modern Warfare 2 heeft zijn neus helaas niet laten zien op Nintendo’s spelcomputer.

Reageer

Sony wint Pwnie, Unlimited Detail is een scam en Humble Bundle 3+2PwnieSony wint een Pwnie
Sony heeft een Pwnie gewonnen! Deze prijs is te vergelijken met een Razzie. Een Razzie krijg je voor een bijzonder slechte film; een Pwnie win je door een ernstige bug of lek in je software te laten zitten. Sony wint zelfs de speciale ‘Pwnie for Most Epic FAIL’-prijs. Dit onder andere vanwege de PS3-jailbreak en de op grote schaal gehackte PSN-servers.

Unlimited Detail is oplichterij
Als we Markus Persson, oftewel Notch, moeten geloven, is Unlimited Detail een grote scam. In zijn blogbericht legt hij duidelijk uit wat de tekortkomingen zijn van Unlimited Detail en waarom de ontwikkelaars dit proberen te verhullen.

Humble Bundle 3 bevat nu ook Humble Bundle 2
Ook deze keer blijft de Humble Bundle verrassen. Gisteren al een extra game en vandaag de vorige bundel er als extraatje bij als je meer dan het gemiddeld betaalde bedrag van $4,80 hebt betaald.

Star Fox was geïnspireerd door de Thunderbirds
Star Fox blijkt geïnspireerd te zijn door de bekende serie Thunderbirds. Sterker nog: Miyamoto hoopte stiekem dat er eveneens een serie van de ruimtevos zou komen.

Reageer

Diablo III, Street Fighter: Arcade Edition wellicht naar 3DS en The Witcher 2Diablo III: geen mods, altijd online, auction house
Gisteren maakte Blizzard verschillende dingen over Diablo III bekend. Zo zal je, net als bij enkele games van Ubisoft, altijd online moeten zijn om te het spel te spelen. Ook zullen mods volledig verboden worden: dit om cheaten en hacken tegen te gaan. Als laatste voegt Blizzard een ‘echt’ auction house toe aan het spel. Hierin kun je met daadwerkelijk geld items verhandelen.

Mogelijk Street Fighter IV: Arcade Edition voor 3DS
De producer van de Street Fighter-serie, Yoshinoro Ono, overweegt het om de derde iteratie van Street Fighter IV naar de 3DS te brengen. Ook denkt hij er over na om hetzelfde te doen met Street Fighter X Tekken. Toevalligerwijs laat Nintendo vrijwel tegelijkertijd weten dat er betaalde DLC naar de 3DS komt tegen het einde van dit jaar.

Xbox-versie The Witcher 2 in 2012
De Xbox 360-versie van CD Projekt’s The Witcher 2 is uitgesteld naar 2012. Tom Ohle, vicepresident van marketing bij de ontwikkelaar, geeft er twee redenen voor. Reden één: ze hebben meer tijd nodig. Reden twee: juridisch akkefietje met Namco Bandai.

Opiniestuk Matthijs Dierckx over Noors drama
Op de website van Control heeft Matthijs Dierckx zijn opiniestuk over het Noors drama in zijn volledigheid geplaatst. Eerder verscheen het stuk verkort in het NRC Handelsblad.

5 reacties

3DS wordt goedkoper, MX vs. ATV Alive geen succes en Level-5Nintendo snoeit prijs 3DS
Vanwege tegenvallende verkopen van Nintendo’s nieuwe handheld zal de prijs, met ingang van 12 augustus, van 250 dollar naar 170 dollar zakken. Spelers die voor die datum een 3DS hebben aangeschaft, krijgen ter compensatie tien NES Virtual Console-games en tien GBA Virtual Console-games. Hier in Europa zakt de prijs met ongeveer een derde.

Verkoopmodel MX vs. ATV Alive geen succes
THQ-CEO Brian Farell heeft laten weten dat het verkoopmodel van MX vs. ATV Alive - waarbij de game veertig euro kost en meer winst uit DLC wordt gehaald - geen succes is geworden. De game verkocht wel sneller, maar een markt voor de DLC bleef uit. Ook stopt THQ met de Red Faction-serie.

Level-5 doet onderzoek
Game-ontwikkelaar Level-5 vraagt zich af welke van hun Japanse games een opwachting moet maken in het westen. Op het moment topt Professor Layton Vs. Ace Attorney de lijst, maar de ontwikkelaar garandeert niet dat de winnaar ook daadwerkelijk hieruit komt.

Bonami heeft een nieuwe locatie
Het spelcomputermuseum Bonami is verhuisd naar een nieuwe locatie: het oude gemeentehuis in Epe. Vanaf morgen is het te bezichtigen!

8 reacties

Pac-Man & Galaga Dimensions en Activision beloont indiesBattlefield 3Pac-Man 3DS-save is niet te verwijderen
Net als Resident Evil: Mercenaries 3D zal Pac-Man & Galaga Dimensions een save-bestand hebben dat niet te verwijderen is. Dit om tweedehands verkoop tegen te gaan. Capcom kreeg hierdoor al veel kritiek te verduren, en heeft aangegeven het niet meer te doen bij toekomstige titels. Ter verduidelijking: Pac-Man & Galaga Dimensions is van Namco Bandai.

Driver: San Francisco vereist permanente internetverbinding
De pc-versie van de nieuwe Driver-game vereist een permanente internetverbinding om hem te kunnen spelen. De uitgever haalde deze truc al eerder uit met Assassin’s Creed II en kreeg hierbij een hoop boze gamers over zich heen. Hierna besloot Ubisoft het in het vervolg wat soepeler aan te pakken, maar Driver: San Francisco blijkt een uitzondering te zijn op die regel.

Eerste winnaars Activision’s indie-contest
Uitgever Activision heeft de eerste winnaars bekendgemaakt van hun indie-competitie. Op nummer één staat Peter Angstadt met zijn spel Dstroyd. Plaats twee is voor de groep Engient met hun titel Rigonauts: Broadside. De uitgever heeft nog een tweede fase gepland staan.

Battlefield 3-maps op consoles kleiner
De multiplayer-maps van Battlefield 3 zullen op de consoles kleiner van formaat zijn dan bij hun grote broer op de pc. De consoles kunnen namelijk online slechts 24 spelers aan, in plaats van 64. Kleinere maps zullen dit verschil accommoderen.

Reageer

Koop deze week: De Sims 3: Buurtleven Accesoires en De SmurfenVier kekke releases deze week! De zoveelste Sims 3-uitbreidingsset ligt in de schappen en de onvermijdelijke filmgames van The Green Lantern: Rise of the Manhunters en De Smurfen zijn te koop. Voor de Smurfen zelfs twee verschillende games: De Smurfen - naar de gelijknamige film - en De Smurfen: Dance Party.

26/07 De Sims 3: Buurtleven Accesoires (PC)
27/07 The Green Lantern: Rise of the Manhunters (PS3, 360, Wii, NDS, 3DS)
28/07 De Smurfen (NDS)
28/07 De Smurfen: Dance Party (Wii)

Lees de rest van ‘Koop deze week: De Sims 3: Buurtleven Accesoires en De Smurfen’

Reageer

Geen Mega Man Legends meer, Crush3D komt later en de Chain WorldMega Man Legends 3 geannuleerd
Tot groot verdriet van vele fans is het vervolg op de inmiddels tien jaar oude Mega Man Legends-games voor de Nintendo 3DS gecanceld. Eerder werd bekend gemaakt dat ook Assassin’s Creed: Lost Legacy niet meer in ontwikkeling is voor de 3D-handheld.

Crush3D komt later
Nog meer vervelend 3DS-nieuws: de game Crush3D is uitgesteld vanwege tegenvallende verkopen van de handheld. Het spel komt nu op 17 februari uit. De nieuwe Shinobi komt wat eerder, namelijk op 11 november.

De Chain World van Jason Rohrer
Een tijd terug kwam indiegameontwikkelaar Jason Rohrer, bekend van o.a. Sleep is Death en Inside A Star-filled Sky, op het idee om wel een hele markante Minecraft-spelervaring te creëren. Wired legt de hele situatie nog even haarfijn uit.

Goldeneye komt ook naar Xbox en Playstation
De goed ontvangen Bond-remake Goldeneye 007 voor de Wii zal dit najaar ook uitkomen op de Xbox 360 en Playstation 3. Er zal ook een nieuwe spelmodus aan de game worden toegevoegd.

Tips voor de redactie? Mail ze naar tips@bashers.nl.

4 reacties

Modernwarfare3.com, Xbox 720 lijkt op Avatar en Steam is sterker dan ooitActivision tegen Modernwarfare3.com
Het verspreidde zich rap over de sociale netwerken toen bleek dat de URL Modernwarfare3.com naar de website van Battlefield 3 bleek te verwijzen. En daar was Activision niet blij mee. Hun oplossing? De domeinnaam opeisen.

Xbox 720 heeft Avatar-graphics
Als we chipbakker AMD moeten geloven zal de volgende Xbox graphics hebben op het niveau van de film Avatar. AMD levert onder andere de chips voor de huidige Xbox, maar kan/wil niet zeggen of het bedrijf ook aan de opvolger werkt.

Steam is beter geworden
Valve heeft hun downloadplatform Steam een flinke oppepper gegeven: zowel de server als client hebben een grote update gekregen. Zo zouden downloads sneller en stabieler moeten gaan, en kunnen updates veel efficiënter verspreid worden.

De nieuwe game van Edmund McMillen
Liefhebbers van Team Meat en diens game Super Meat Boy hebben iets om naar uit te kijken: The Binding of Isaac. Waar Super Meat Boy veel weg heeft van de Mario-games, doet The Binding of Isaac sterk denken aan de eerste Zelda.

Tips voor de redactie? Mail ze naar tips@bashers.nl.

Reageer

Koop deze week: Call of Juarez: The Cartel en Earth Defense ForceOndanks de rustige zomermaanden komen er deze week toch aardig wat games uit! Zo verschijnt de nieuwste game in the Call of Juarez-serie: The Cartel. Liefhebbers van co-op knallen kunnen uitkijken naar Earth Defense Force: Insect Armageddon. Heb je een Playstation 3 maar heb je nooit Uncharted, Resistance of Ratchet & Clank gespeeld? Sony komt met Dual Packs van de drie series. Twee voor de prijs van een! Alle downloadable content voor Just Dance 2 komt ook op schijf uit in de vorm van Just Dance 2: Extra Songs. De laatste, maar verre van de minste game die deze week in de schappen ligt, is Street Cleaning Simulator.

21/07 Call of Juarez: The Cartel (X360, PS3)*
21/07 Just Dance 2: Extra Songs (Wii)
22/07 Earth Defense Force: Insect Armageddon (X360, PS3)
22/07 Uncharted Dual Pack (PS3)
22/07 Resistance Dual Pack (PS3)
22/07 Ratchet & Clank Dual Pack (PS3)
22/07 Street Cleaning Simulator (PC)

Lees de rest van ‘Koop deze week: Call of Juarez: The Cartel en Earth Defense Force’

Reageer