Rainier Jaarsma

Studeert Amerikanistiek, Filosofie, Journalistiek en Oost-Europese Relaties aan de Rijksuniversiteit Groningen, en aan de Universiteit van Skopje, in Macedonië. Is als cultuurwatcher geïnteresseerd in de opkomst van het 'gamen' als een cultureel fenomeen. Kijkt met een open, soms abstracte en altijd kritische blik naar de nieuwste games. Speelt graag verhalende games met een dubbele bodem. Staat met zijn terughoudendheid lijnrecht tegenover technologiejunkies.

Website: http://rjaarsma.blogspot.com/
Twitter: Rjaarsma
PSN: Keepertje8
Xbox Live: Keepertje8

De 6 posts van Rainier:

Gamen in het Oostblok: Wachten op Diablo III in SkopjeHalsreikend werd er naar uitgekeken door miljoenen fans over de hele wereld; Diablo III was eindelijk daar! Blizzard organiseerde zelf launch events in elf verschillende wereldsteden, waaronder Parijs en Berlijn. Maar daar bleef het natuurlijk niet bij; talloze winkels gingen ook elders in Europa om middernacht open, om zo de horde Diablo-fans van hun langverwachte game te voorzien. Een van die feestelijke bijeenkomsten vond plaats in Skopje, de grijze hoofdstad van Macedonië, waar gamen voor velen de uitweg vormt in een verder kleurloos bestaan. Een verslag van een buitenstaander.

Lees de rest van ‘Gamen in het Oostblok: Wachten op Diablo III in Skopje’

8 reacties

War has never seemed this real: oorlogsgames en het verlies van het ‘echte’Academy is de populair-wetenschappelijke rubriek van Bashers. We zijn altijd op zoek naar nieuwe bijdragen - lees daarover de introductiepost.

Medal of Honor is controversieel, zo hebben we in oktober ook op Bashers kunnen merken. Maar ondanks de discussies is er ook een punt waar de gamejournalistiek het roerend over eens lijkt; Medal of Honor is behoorlijk ‘realistisch’. Joystiq heeft het over een ‘middle ground between a realistic military simulation and a great piece of entertainment’. De game biedt een ‘genuine, realistic look into the struggles of being a modern warrior.’ Het realisme is ‘unnerving’, aldus de reviewer.

Lees de rest van ‘War has never seemed this real: oorlogsgames en het verlies van het ‘echte’’

3 reacties

Een introductie van het land Skyrim, uit de nieuwe The Elder ScrollsFans van het RPG-genre beleefden onlangs, tijdens de Spike Videogame Awards, een mooie nacht. Nog voordat Mass Effect 3 officieel werd aangekondigd, verscheen Todd Howard van Bethesda Game Studios op het podium, samen met een groep in zwart geklede monniken. Hij kondigde daar het vijfde deel van de befaamde The Elder Scrolls-serie aan. Nadat we in TES III: Morrowind het eiland Vvardenfell konden verkennen, en in TES IV: Oblivion het rijkelijk beboste Cyrodiil van de ondergang moesten behoeden, richten we onze blik nu op de noordelijk gelegen provincie Skyrim. Wat kunnen we van Skyrim verwachten? Om die vraag te beantwoorden duik ik in de duizenden (!) in-game boeken die de laatste zestien jaar zijn verschenen.

Lees de rest van ‘Een introductie van het land Skyrim, uit de nieuwe The Elder Scrolls’

8 reacties

Elkaars taal leren: Bashers in de Bible-Belt en De Wereld Draait DoorMomenteel verblijf ik in de Verenigde Staten, in het zonnige en subtropische Charleston, in South Carolina. Ik studeer hier binnen het kader van mijn studietraject in de Amerikanistiek. Hier begon in 1861 de Amerikaanse Burgeroorlog; South Carolina was de eerste staat die zich afsplitste van de Union. Charleston staat in de VS ook wel bekend als de ‘Holy City,’ vanwege de overvloed aan kerken in het stadscentrum. Bashers in de Bible-Belt dus.

Tijdens mijn verblijf hier praat ik met veel christelijke jongeren over hun ervaringen met games. Hun beeld van games is logischerwijs haast uitsluitend negatief. Natuurlijk spelen ze zelf ook wel graag eens een potje FIFA. Ik heb ze zelfs wel Modern Warfare 2 zien spelen. Maar de geest van Jack Thompson, die zo’n schamele 500 kilometer verderop zijn thuisbasis heeft, spookt hier wel degelijk rond. Grand Theft Auto IV is natuurlijk een prime example van excessief geweld in games, en het is dan ook geen wonder dat die game vaak wordt aangehaald als we het hebben over dit onderwerp. Kort door de bocht: in het oerconservatieve South Carolina staan games niet zo goed bekend.

Lees de rest van ‘Elkaars taal leren: Bashers in de Bible-Belt en De Wereld Draait Door’

15 reacties

Woestijnen van ideeën: waarom agency en een goed verhaal slecht samengaanMotorcross Madness

Grote vlaktes strekken zich uit over het pannenkoekplatte beeldscherm. Heuvels interrumperen de kale woestijn van de zinloosheid. In de verte doemt een grote rifwand op, als een vermaning om om te keren. De egale textuur van het zand doet de hoofdpersoon smeken om verfrissing. Geen oase te bekennen. Motieloze stoomtreinen puffen onophoudelijk voort aan de horizon.

Lees de rest van ‘Woestijnen van ideeën: waarom agency en een goed verhaal slecht samengaan’

9 reacties

The Desert of the Unreal: het Wilde Westen van Red Dead RedemptionRed Dead Redemption

Zand, saloons en shootouts: dat zijn zo’n beetje de termen die we steevast met het ‘Wilde Westen’ associëren. Rockstar gaat nu met Red Dead Redemption op dezelfde tour, door het urbane karakter van de Grand Theft Auto-serie in te ruilen voor de lege vlaktes van ‘rural America’. Of beter gezegd: de lege vlaktes van een symbolische ruimte die men, vreemd genoeg, het ‘Amerika aan het begin van de twintigste eeuw’ noemt.

Reviewers zijn dolenthousiast over het authentieke Amerika dat geportretteerd wordt in de game. Waar de een spreekt van een ‘eerbetoon aan de ondergang van het Wilde Westen’, durft de ander zover te gaan om te stellen dat Red Dead Redemption ‘een historische periode in het verleden van de Verenigde Staten weerspiegelt’. Fout, fout, fout.

Lees de rest van ‘The Desert of the Unreal: het Wilde Westen van Red Dead Redemption’

7 reacties