Roy Swiers

Werkt ruim 10 jaar bij een gameshop. Schrijft over zijn ervaringen achter toonbank en controller.

Website:
Twitter: royswiers
PSN: RoyDRGAMESnl
Xbox Live: ROY DR GAMES NL

De 15 posts van Roy:

Aux Pulse: Michael Vultoo en Rutger Muller maken muziek met een DSSinds een jaar maakt het duo Aux Pulse (Michael Vultoo en Rutger Muller) muziek op de Nintendo DS, met Korg DS-10.

Op de kunstexpositie Load It! presenteerden zij hun eerste album Dream Stages. Ik was zwaar onder de indruk van hun muziek en besloot dat het hoog tijd was voor een interview.

Lees de rest van ‘Aux Pulse: Michael Vultoo en Rutger Muller maken muziek met een DS’

6 reacties

In de gameshop: De Gemiddelde KlantRoy Swiers brengt verslag uit vanuit gameshop Nedgame in Utrecht.

Wat is nou een typische gameshopklant? Ik kan je er geen antwoord op geven. Ze zijn er in alle vormen en maten en passen zich aan aan je aanbod, personeel en uitstraling. Ze zijn het bleke gezicht dat eens in de twee maanden een prepaidkaart haalt voor World of Warcraft, maar óók het gezin dat terugkomt omdat de kinderen vragen wanneer ‘we weer bij Roy langs gaan’. Ze zijn de vriendin die al bellend probeert uit te vinden welke game hun vriendje ook alweer wilde hebben, maar ook de ‘oma’ die zelf graag Tomb Raider blijkt te spelen.

Lees de rest van ‘In de gameshop: De Gemiddelde Klant’

10 reacties

In de gameshop: Het gedoe rondom embargo’sRoy Swiers brengt verslag uit vanuit gameshop Nedgame in Utrecht.

bashersembargo

In veel (waarschijnlijk alle) industrieën bestaan embargo’s. De journalisten onder de lezers kennen ze wel: bijvoorbeeld omdat bepaalde ontvangen informatie op een persdag nog niet naar buiten gebracht mag worden. Dat mag pas vanaf een bepaalde datum. In de gameshop kennen wij ze ook. Deze gaan echter niet om informatie of nieuws, maar om de verkoop van games vóór een bepaalde datum.

Het gaat meestal om de grotere titels, waarbij het voor uitgevers van belang is dat het spel in alle winkels tegelijk verkocht zal worden. Dit kan zijn om de release aan te laten sluiten bij hun marketingcampagne. Maar bijvoorbeeld ook om ervoor te zorgen dat een winkel die de spellen een dag eerder binnen krijgt dan de concurrent, deze nog niet in de verkoop gooit. Het embargo zou er voor moeten zorgen dat iedereen op dezelfde (release)dag gaat verkopen.

Lees de rest van ‘In de gameshop: Het gedoe rondom embargo’s’

19 reacties

In de gameshop: het najaar is begonnen, de drukte tegemoetRoy Swiers brengt verslag uit vanuit gameshop Nedgame in Utrecht.

najaarsweer

De zomers zijn slopend in een gameshop. Slopend rustig. Als je van hard werken houdt in ieder geval. Ik vind ze vreselijk, die warme lange zomers. Thuis niet hoor! Lekker met een biertje genieten van de zon in de tuin of, nog beter, het park. Maar in de winkel staan is in die periode geen pretje. Daarom kijk ik altijd enorm uit naar begin oktober. Dan komen er weer meerdere grote releases per week uit. Nieuwsgierige klanten komen een kijkje nemen omdat ze niet weten wat er uit is. Op de zaterdag heb je een aantal uurtjes dat je alleen maar achter elkaar aan het afrekenen bent: genieten geblazen na zo’n rustige periode!

Lees de rest van ‘In de gameshop: het najaar is begonnen, de drukte tegemoet’

2 reacties

In de gameshop: Nintendo Wii’s prijsverlaging te vroeg?Roy Swiers brengt verslag uit vanuit gameshop Nedgame in Utrecht.

Tweedehands Wii op internet.

Tweedehands Wii op internet.

Je kunt bij ons in de winkel spellen en spelcomputer inruilen of verkopen en hier maken veel klanten dankbaar gebruik van. Soms komen ze langs met een console in ‘zo-goed-als-nieuw’-staat, maar minstens even vaak zijn alle toebehoren in een vuilniszak ‘gedumpt’. In het laatste geval worden de staat en werking van de apparatuur extra zorgvuldig gecontroleerd. Het transportmiddel is meestal al een belangrijk signaal over hoe mensen omgaan met hun hardware. We willen natuurlijk geen slechte spelcomputers in- en verkopen.

Lees de rest van ‘In de gameshop: Nintendo Wii’s prijsverlaging te vroeg?’

24 reacties

In de gameshop: soms staan er mooie blonde dames aan de balieRoy Swiers brengt verslag uit vanuit gameshop Nedgame in Utrecht.

Dr Games is nu Nedgame

Ik hoor regelmatig van mensen dat ze wel eens willen weten hoe een dag in een gameshop eruit ziet. Daarom vind je hieronder een chronologisch overzicht van een typische gameshopdag. Mocht het je opvallen dat deze blog niet erg actueel is, dit komt doordat de dag die ik beschrijf plaatsvond in mei.

Lees de rest van ‘In de gameshop: soms staan er mooie blonde dames aan de balie’

8 reacties

In de gameshop: zithoekregelsNedgame-zithoek

Bedrijfsleider Roy Swiers brengt bericht uit vanuit gameshop Nedgame in Utrecht.

In onze winkel hebben we al ruim vier jaar een zithoek. Een hoek, vlak naast de toonbank, met twee tv’s, meerdere klassieke en moderne spelcomputers, twee banken en een wand vol met gameposters. Al sinds dag één wordt de zithoek goed gebruikt. Vaak door dezelfde mensen: door de jaren heen hebben we mensen van 13 tot 35 zien komen en gaan, waaronder wekelijkse bezoekers, maar ook mensen die elke dag hun opwachting maakten.

Je kunt je voorstellen dat het met zo’n clubje gamers bij elkaar af en toe een bende wordt. Ze spelen verschillende spellen met en tegen elkaar op competitief niveau, voeren discussies over de beste manier om een bepaalde instance in World of Warcraft te behalen of hebben gezamelijk de slappe lach om grappen die alleen zij begrijpen. Een ongeorganiseerde chaos dus.

Lees de rest van ‘In de gameshop: zithoekregels’

13 reacties

In de gameshop: met treintjes spelenBedrijfsleider Roy Swiers brengt bericht uit vanuit gameshop Nedgame in Utrecht.

In-game screenshot

Toen de PSP nog niet zo gek lang uit was, kocht ik voor Dr Games zo nu en dan geinige importgames in uit Amerika en Japan. Games die hier niet uitkwamen, maar wel de moeite waard leken. Een titel die mijn aandacht al vrij snel greep was Mobile Train Simulator + Densha de GO!. Een treinsimulatiereeks waarvan er in Japan voor verschillende spelcomputers al meer dan 25 delen uitkwamen. Dit was echter de eerste keer dat er gebruik werd gemaakt van full-motion video.

In augustus 2003 speelde ik de PS2-versie al even in Tilburg op Game On. De daar aanwezige controller trok de aandacht, maar ik stoorde me aan de graphics. De PS2 kon niet voorkomen dat er pop-up ontstond in de horizon. Daar zou je mooi geen last van hebben bij een versie met FMV.

Goed, de game kwam binnen en ik was onder de indruk. Maar helaas wist-ie me niet heel lang bezig te houden. Ik liep tegen de taalbarrière aan, aangezien de game geen Engelse taaloptie had. Op internet was er maar weinig te vinden over het spel. Niemand die mij op weg kon helpen, nergens een goede Engelstalige handleiding. De game verdween in het rek met tweedehands games, werd door iemand gekocht en was daarmee definitief onderdeel van mijn geschiedenis geworden.

Lees de rest van ‘In de gameshop: met treintjes spelen’

9 reacties

In de gameshop: wat betekent OnLive voor ons?Bedrijfsleider Roy Swiers brengt bericht uit vanuit gameshop Nedgame in Utrecht.

OnLive

Op de Game Developers Conference in San Francisco, eind maart, werd een opzienbarend nieuw product gepresenteerd, genaamd OnLive. Ontwikkelaar Raerden Studios belooft met OnLive een systeem waarmee je naar je tv (middels een kastje) of pc (middels software) games kunt streamen vanaf een server van het bedrijf. De servers doen het rekenwerk en de consument hoeft geen dure pc of moderne spelcomputer meer aan te schaffen om de nieuwste games te kunnen spelen. Het systeem zou op elke pc en tv moeten werken, mits je internetverbinding snel genoeg is en je je (nog niet vrijgegeven) abonnementskosten betaalt.

Nadat ik de verschillende berichten en de videopresentatie tot me had genomen, droomde ik weg bij de genialiteit van het idee. Hoe fantastisch moet het zijn om álle games tot je beschikking te hebben? Ervanuitgaande dat je per uur, of bijvoorbeeld per level, een vaste prijs betaalt is het geen bezwaar meer om er na twee uurtjes achter te komen dat je een game toch niet zo leuk vind. Je gaat gewoon door met de volgende game.

Je hoeft dus niet meer bij je lokale gameshop een gewichtige keuze te maken, om je game de dag erna weer te ruilen omdat je toch de verkeerde koos, nee, je probeert ze gewoon allebei even. Wellicht is bij deze nieuwe service het spelen van een nieuwe game het eerste halfuur wel gratis of is er van iedere game een demo beschikbaar?

Lees de rest van ‘In de gameshop: wat betekent OnLive voor ons?’

5 reacties

Het gamejaar van Roy SwiersIn de weken rond de jaarwisseling kijken de medewerkers van Bashers terug op hun persoonlijke gamehoogtepunten van 2008. Vandaag de top vijf van Roy.

5. De Fall Update van de Xbox 360

Xbox Fall Update

Ik speel voornamelijk op mijn Xbox 360, terwijl de Wii en PS3 jaloers toekijken. Maar altijd irriteerde ik mij aan de herrie die de dvd-drive van de Xbox 360 voortbracht als een game stond te draaien. Dit is eindelijk verleden tijd dankzij de Fall Update van het systeemmenu. De game die ik op een bepaald moment veel speel wordt geïnstalleerd op de harde schijf en, hoppakee, weg herrie. Nu alleen nog meer opslagcapaciteit en ik kan er echt tegenaan.

Lees de rest van ‘Het gamejaar van Roy Swiers’

Reageer

In de gameshop: het onvoorspelbare najaarRoy Swiers brengt elke maand bericht uit vanuit gameshop Nedgame in Utrecht.

Dr Games is nu Nedgame

Geen verrassing: ook bij ons in de winkel zijn de laatste drie maanden van het jaar de drukste. Games vliegen over de toonbank alsof je ze gratis weggeeft en elke week komt er weer een belangrijke titel uit.

Tegelijk zijn elk najaar weer games die beter zijn dan verwacht, maar het minder goed doen. En titels die nog wat minder interessant zijn dan je al vermoedde, maar toch weer retegoed verkopen. Het is gewoon niet in te schatten hoe goed een game wordt en hoeveel kassabonnen je ervoor uit gaat printen. De onderstaande titels vielen dit najaar het meest op.

Lees de rest van ‘In de gameshop: het onvoorspelbare najaar’

12 reacties

In de gameshop: revalidatie, fysiotherapie en gehandicaptenzorgRoy Swiers brengt elke maand bericht uit vanuit gameshop Nedgame in Utrecht.

Wii Fit

In de media wordt steeds vaker gesproken over de zogenaamde ‘new breed of gamers’. Een nieuwe doelgroep die Nintendo aangeboord zou hebben voor het moderne gamen met de Wii en Nintendo DS en waar nu vooral ook Microsoft op jaagt met familiebundels (Xbox 360 met Kung Fu Panda en Lego Indiana Jones) en sponsoring van programma’s als Popstars met de karaokegame Lips. Naast deze massamarkt zijn er echter nog meer nieuwe doelgroepen waar niet veel aandacht voor is, maar wel potentie lijken te hebben. Hiervan wil ik er hier eentje uitlichten: de zorgdoelgroep.

Lees de rest van ‘In de gameshop: revalidatie, fysiotherapie en gehandicaptenzorg’

1 reactie

In de gameshop: Dr Games is nu NedgameRoy Swiers brengt elke maand bericht uit vanuit gameshop Dr Games Nedgame in Utrecht.

Bekijk die gevel nog maar even goed…

De Bullet Bill is door de kerk. Dr Games is door de eigenaar verkocht aan Nedgame BV, dat al vijf gameshops runde in Nederland. Dat is niet niks. Ik neem afscheid van wat er in al die jaren is opgebouwd: de merknaam die in Utrecht erg bekend was onder gamers, de nieuwstaatgarantie op ons uitgebreide tweedehands assortiment, de slechts twee maanden jonge webshop vol tweedehands games (waaronder zeer zeldzame snoepjes) en het Dr Games-gevoel dat veel mensen nog steeds in hun hart dragen.

Maar ik verwelkom gelukkig ook veel leuke nieuwe dingen: een zeer concurrerend prijsniveau (Media Markt eat your heart out), een enorm uitgebreid nieuw assortiment met ruim drie keer zoveel titels, een kassaprogramma waar we voorheen alleen van konden dromen en een hele groep nieuwe collega’s die allemaal fanatiek gamer zijn en bergen kennis met zich meedragen.

Lees de rest van ‘In de gameshop: Dr Games is nu Nedgame’

24 reacties

In de gameshop: heeft u een HDTV?Roy Swiers brengt elke maand bericht uit vanuit gameshop Dr Games in Utrecht.

Dikke vette tv

Je zou soms vergeten dat er een groep mensen is die consoles koopt en games speelt, maar niet of nauwelijk gamesites checkt, gamemagazines leest of in gameshops komt. Toch zijn ze er genoeg. Mensen die vaak niet goed op de hoogte zijn over de nieuwe producten en maar de helft van de mogelijkheden kennen van het apparaat dat ze in huis hebben gehaald. Mensen die eerst een console kopen en dan pas bedenken wat ze ermee willen doen.

We zien ze genoeg bij ons in de winkel. Mensen die net een maand een Wii hebben en zich hardop afvragen of je al die games niet met een gewone controller kunt spelen. Of mensen met een PS3 die een Full HD-televisie hebben en de PlayStation aansluiten met de standaard SCART-kabel omdat die er nu eenmaal bij zat.

Lees de rest van ‘In de gameshop: heeft u een HDTV?’

16 reacties

In de gameshop: de PSP laat het afwetenRoy Swiers brengt elke maand bericht uit vanuit gameshop Dr Games in Utrecht.

Een korte introductie: mijn naam is Roy Swiers. Al bijna zeven jaar ben ik als bedrijfsleider verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen van Dr Games in Utrecht. Voor wie het niet weet: Dr Games is een speciaalzaak die door de jaren heen expert is geworden in de inkoop en verkoop van tweedehands games en hardware. Onze nieuwste trots is de recent gelanceerde webshop, vol tweedehands videogames.

Vanuit Dr Games ga ik Bashers voorzien van mijn blik op de game-industrie. In mijn eerste blog wil ik inhaken op iets waar ik mij al lang over verbaas, namelijk het beperkte aanbod op de PSP. Ik kreeg laatst de nieuwe bestellijst van onze hoofdleverancier binnen. Deze lijst geeft voor ons een realistisch beeld van de spellen die de komende maanden uitkomen. Verbazingwekkend genoeg stonden er wederom weinig topgames op onder het kopje PSP.

Lees de rest van ‘In de gameshop: de PSP laat het afweten’

25 reacties