Hein Baks

Schrijft voor diverse regionale kranten in de omgeving van Nijmegen. Wat games betreft begon het voor Hein allemaal met Eindeloos, het uiterst verslavende helikopterspelletje op de Commodore 64. Eindeloos zijn ook het aantal uren dat hij tegenwoordig stopt in het halen van Achievements op zijn Xbox 360 en het levelen van online characters in diverse MMO´s. Speelde en programmeerde al games toen hij nog bij papa en mama op schoot zat. Heeft een groot aantal dieptepunten in zijn leven gekend, waarvan de grootste tot nog toe de blikseminslag in zijn pc was. Hoogtepunt was zijn terugkeer uit de psychiatrie, waar geen spelcomputers te vinden zijn.

Website: http://steamcommunity.com/id/sjokolata
Twitter: @HeinBaks
PSN:
Xbox Live: Sjocolata

De 10 posts van Hein:

Homefront: een overhaaste launch?Homefront ligt sinds deze week in Nederland in de winkels (terwijl hij officieel pas vrijdag uitkomt). Maar de launch gaat gepaard met ernstige problemen op de Xbox 360. Hoewel de multiplayer volgens veel reviewers het sterkste deel van het spel is, zit er een ernstige bug in.

Lees de rest van ‘Homefront: een overhaaste launch?’

15 reacties

De raakvlakken tussen literatuur en games in Passionate MagazineHet januari/februari-nummer van literair tijdschrift Passionate Magazine heeft als thema ‘games’. In dat nummer vind je onder meer een artikel van Bashers-hoofdredacteur Niels ‘t Hooft, waarin hij ingaat op de verbanden tussen games en verhalende literatuur.

Ik had een kort interview met Erik Brus, eindredacteur van Passionate Magazine over het themanummer en de conclusies die getrokken kunnen worden na het lezen ervan.

Lees de rest van ‘De raakvlakken tussen literatuur en games in Passionate Magazine’

4 reacties

No Time To Explain – Kort tussendoortje? Dacht het niet!Je kent ze wel: van die browsergames die je even in de pauze speelt om te ontspannen. Omdat ze er grappig uit zien en niet al te moeilijk en lang zijn. Alle lezers die zich hierdoor aangesproken voelen, zijn bij deze gewaarschuwd: de flashgame No Time To Explain ziet er ook aantrekkelijk uit en is kort, maar dat wil nog niet zeggen dat je hem even uitspeelt.

Lees de rest van ‘No Time To Explain – Kort tussendoortje? Dacht het niet!’

2 reacties

De top 3 alternatieve games van Hein BaksIn de weken rond de jaarwisseling kijkt Bashers terug op het afgelopen jaar. In zijn top 3 deelt interviewer en recensent Hein Baks aan welke ‘alternatieve’ games hij in 2010 verslingerd raakte.

Dit jaar waren er zoveel tijdverslindende big budget RPG’s op de markt, dat het makkelijk was de wat meer alternatieve games links te laten liggen. Toch werd ik gegrepen door een aantal anderssoortige games, door hun afwijkende en opvallende gameplay. Sommige originele games zijn net zo verslavend als hun ‘grote’ broers.

Lees de rest van ‘De top 3 alternatieve games van Hein Baks’

2 reacties

Craft of Gods – Een parodie op MMO’s?Terwijl menig MMO-speler zich vol overgave stort op de World of Warcraft-uitbreiding Cataclysm zijn er concurrenten van dat spel die spelers proberen weg te trekken met een Free-to-Play-model. Lord of the Rings Online is hier het bekendste voorbeeld van. Een veel minder bekende titel is het Italiaans/Russische Craft of Gods. Dat die game niet gerekend kan worden tot een serieuze tegenkandidaat voor games van het formaat Lord of the Rings Online, Warhammer Online of WoW wordt helaas al snel duidelijk als je het spel opstart.

Lees de rest van ‘Craft of Gods – Een parodie op MMO’s?’

7 reacties

5 vragen aan een gamejournalist: Jan Meijroos van Power Unlimited (e.v.a.)Gedurende het afgelopen decennium is een nieuw journalistiek genre ontstaan: de gamejournalistiek. Steeds meer media schrijven over games. Hoe kijken de verantwoordelijke journalisten aan tegen elkaar en de wereld om hen heen? Eerder sprak ik hierover Jeroen Janssen, JJ Belderok en Rolf Venema. Nu is het de beurt aan Jan Meijroos. Hij publiceert al 17 jaar over games en de game-industrie in uiteenlopende media. Meijroos is het bekendst als vast gezicht bij Power Unlimited (en eerder ook bij Gamekings), maar is ook vaste radiogast bij Giel op 3FM, en freelancet voor onder andere Veronica Magazine, Entertainment Business en Off The Record.

Hein: Je bent net terug uit Los Angeles. Wat deed je daar precies?
Jan: “Ik was er om een nieuwe game van de makers van Ratchet en Clank uit te proberen, Resistance 3.”

Lees de rest van ‘5 vragen aan een gamejournalist: Jan Meijroos van Power Unlimited (e.v.a.)’

25 reacties

Nieuwe koers voor een gametijdschrift: PC Gameplay wordt GameplayDe cover van het aankomende novembernummer. Klik om te vergroten.

Per november verandert het Belgische gametijdschrift PC Gameplay zijn naam in ‘Gameplay’. Zonder ‘PC’ dus. Het blad schrijft vanaf het volgende nummer niet alleen meer over pc-titels, maar ook over consolegames. Is dit het definitieve teken dat de pc-markt dood is? Of zit er iets anders achter? Via e-mail vroeg ik het aan Peter Beirsmans, die de scepter zwaait over het blad dat na al die jaren nog steeds een vaste schare fans heeft.

Hein: Heeft deze overgang te maken met een teloorgang van de pc-markt?
Peter: “Ik denk dat het niemand is ontgaan dat er de laatste jaren minder pc-games verschijnen. Dat gegeven op zich is echter niet de aanleiding van onze uitbreiding naar console-verslaggeving. De volgende argumenten hebben een doorslaggevende rol gespeeld in onze beslissing:

Er worden nagenoeg geen pc-exclusieve titels meer ontwikkeld. Bovendien zijn de tegenstellingen tussen de verschillende gamesplatformen sterk aan het vervagen. Vroeger had ieder platform zijn eigen typische gamereeksen en gamegenres. De pc was voor hardcore shooters en RTS-games, daar waar je op de consoles vooral platformgames, hack and slash en racegames had. Nu worden bijna alle grote nieuwe titels voor meerdere platformen tegelijk ontwikkeld en het leek ons dan ook logisch om deze evolutie met het blad te volgen.

Lees de rest van ‘Nieuwe koers voor een gametijdschrift: PC Gameplay wordt Gameplay’

3 reacties

5 vragen aan een gamejournalist: Jeroen Janssen van EvilgamerzGedurende het afgelopen decennium is een nieuw journalistiek genre ontstaan: de gamejournalistiek. Steeds meer media schrijven over games. Hoe kijken de verantwoordelijke journalisten aan tegen elkaar en de wereld om hen heen? In de vorige aflevering was JJ Belderok aan het woord. We willen alle kanten van het gamejournalistieke spectrum laten zien - daarom is nu de beurt aan Jeroen Janssen van de gamesite Evilgamerz.com.

Hein: Hoe bevalt het om gamejournalist te zijn? Het lijkt mij een droombaan. Is dat zo?
Jeroen: “Het is regelmatig leuk, maar soms ook minder interessant. Je vult het vak veelal toch in als hobby. De grootste voordelen zijn toch wel het verkrijgen van reviewexemplaren van games, en het bezoeken van beurzen als pers. Ik bedoel, drie uur in de rij staan bij Diablo III en Uncharted 2 is niet iets wat ik persoonlijk zou kunnen. Het bezoeken van beurzen is voor mij dan ook enkel interessant als pers. Het is tegenwoordig toch vrij moeilijk om een crew samen te stellen voor een website als die van ons, aangezien veel (eventuele) journalisten aardig wat terug verwachten voor relatief weinig werk. Daardoor moet je als journalist ook veel werk verrichten, en zo nu en dan blij zijn met die paar reviewexemplaren en beursbezoekjes die je daarvoor terug kunt krijgen. Het motiveren en zorgen dat iedereen actief meewerkt is niet het makkelijkste in dit vak. Sinds 2008 is Evilgamerz echter wel winstgevend geworden, dus dat motiveert wel om er mee door te gaan. Maar het heeft ook z’n mindere kanten: de tijd die je kwijt bent voor het schrijven van artikelen, het spelen van kwalitatief mindere games, en dat alles in weinig tijd.”

Lees de rest van ‘5 vragen aan een gamejournalist: Jeroen Janssen van Evilgamerz’

11 reacties

5 vragen aan een gamejournalist: JJ Belderok van Power Unlimited en GamekingsGedurende het afgelopen decennium is een nieuw journalistiek genre ontstaan: de gamejournalistiek. Steeds meer media schrijven over games. Maar hoe kijken de verantwoordelijke journalisten aan tegen elkaar en de wereld om hen heen? In deze maandelijkse rubriek komen ze aan het woord, in vijf vragen. In de eerste aflevering sprak ik Rolf Venema van De Telegraaf. In deze tweede editie komt JJ Belderok aan het woord. Hij schrijft over games voor Power Unlimited en is daarnaast te zien bij Gamekings op TMF.

Hein: Hoe bevalt het om gamejournalist te zijn? Het lijkt mij een droombaan. Is dat zo?
JJ: “Ja, dat is het voor mij zeker, ten eerste omdat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken en ten tweede omdat het mij de vrijheid biedt die ik graag heb. Ik ben niet iemand die van 9 tot 5 op een kantoor zit. Maar het is niet allemaal zonneschijn. Jij speelt games die je leuk vindt, ik niet altijd. Slechte of middelmatige games testen hoort er ook bij. En ook die moet je een flink aantal uren doorspelen. Ook zie jij van de vele trips vooral de leuke kanten, maar vijftig procent bestaat uit wachten, wachten en nog eens wachten. Maar goed, dat heb ik er graag voor over.”

Lees de rest van ‘5 vragen aan een gamejournalist: JJ Belderok van Power Unlimited en Gamekings’

97 reacties

5 vragen aan een gamejournalist: Rolf Venema van De TelegraafHet afgelopen decennium is een nieuw journalistiek genre ontstaan: de gamejournalistiek. Steeds meer media schrijven over games. Maar hoe kijken de verantwoordelijke journalisten aan tegen elkaar en de wereld om hen heen? In deze maandelijkse rubriek komen ze aan het woord, in vijf vragen. Rolf Venema, die sinds enkele jaren bij De Telegraaf werkt, trapt af.

Hein: Hoe bevalt het om gamejournalist te zijn? Het lijkt mij een droombaan. Is dat zo?
Rolf: “Het is inderdaad een droombaan. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Vervelen doet het nog steeds niet, ook niet na 4,5 jaar. Ik vind het nog steeds geweldig. Na mijn opleiding journalistiek in Zwolle ben ik meteen aan de slag gegaan bij De Telegraaf. Ik liep hier stage en ze hadden blijkbaar iemand nodig.”

Lees de rest van ‘5 vragen aan een gamejournalist: Rolf Venema van De Telegraaf’

6 reacties