Stijn Roelofs

MA Journalism RuG met BA Geschiedenis aan de UvA. Een 26 jarige game-enthousiasteling woonachtig in Amsterdam. Speelt honkbal liever in het echt.

Website:
Twitter:
PSN:
Xbox Live:

De 2 posts van Stijn:

Brad Bushman over games en geweld: daar gaan we weerAls het gaat over games en de media, gaat het meestal over games en geweld. Dan kun je als geïnformeerde gamejournalist of recensent hoog en laag springen, dat is gewoon zo. Dit ondervond ik ook tijdens mijn onderzoek naar gamejournalistiek in Nederland. Wat dat betreft mijn complimenten voor de mannen van Gamekings, die toch maar weer elke keer komen opdraven om de slecht geïnformeerde pers bij te sturen als ze bijvoorbeeld een link leggen tussen Tristan in Alphen aan den Rijn en Call of Duty.

Onlangs hield de VU een openbare lezing van professor Brad Bushman. Hij wordt elke zomer sinds 2005 overgevlogen vanuit de Verenigde Staten om in Nederland zijn onderzoek naar de relatie tussen games en agressief gedrag toe te lichten. De lezing was gebaseerd op een metastudie naar alle studies wereldwijd die dit effect hebben onderzocht tot vorig jaar. Zijn conclusies zullen niet elke gamejournalist aanspreken, maar aangezien het een metastudie is naar 381 verschillende studies, lijkt het me wel de moeite waard om hier even naar te kijken.

Lees de rest van ‘Brad Bushman over games en geweld: daar gaan we weer’

6 reacties

Wie is de Nederlandse gamejournalist?Stijn Roelofs doet voor zijn opleiding onderzoek naar gamejournalisten. Op verzoek van Bashers publiceert hij hier de resultaten van een enquête.

Ze zeggen het zelf: het is de beste baan ter wereld en als er dan toch een puntje van kritiek moet zijn: het mag best wat meer verdienen. De gemiddelde gamejournalist in Nederland is een man, eind 20 met een freelance contract die van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt.

Statistisch gelul

Net voor de E3 heb ik alle gamejournalisten in Nederland proberen te bereiken. Maar wie zijn er eigenlijk ‘gamejournalist’? Is dat ook de puber die Tiger Woods 2010 opgestuurd krijgt met de vraag om binnen een week een stukje van 500 woorden in te leveren? En zijn het ook de mensen die van zichzelf eigenlijk niet vinden dat ze ‘journalist’ zijn? Ja. Voor dit onderzoek wel. In feite heb ik iedereen benaderd die min of meer als vaste (bij)baan heeft om te publiceren over games. Uiteindelijk vulden 34 mensen de enquête geheel in. Geen groot aantal, maar ik vermoed dat ik hiermee zeker de helft heb bereikt van de mensen die voldeden aan het criterium om überhaupt mee te doen.

Lees de rest van ‘Wie is de Nederlandse gamejournalist?’

7 reacties