Vlad Micu

Aanstormend game producer, consultant en journalist. Hij is tevens managing editor van WindowsPhoneFans.com en big chief van VGVisionary.com.

Website: http://www.vgvisionary.com
Twitter: gamesauce
PSN: vgvisionary
Xbox Live: vgvisionary

De 86 posts van Vlad:

Thai Game Jam 2012: FIRST!Waar is Vlad?

Terwijl mijn vrolijke mede-Bashers in het Westen met de laatste loodjes bezig zijn, schrijf ik dit temidden van de inpakkende mensen, hier op de Thai Game Jam 2012 op de Rangsit University-campus in Thailand. Met 180 deelnemers is het de op vijf na grootste locatie dit jaar. Na drie keer de Global Game Jam in Nederland meegemaakt te hebben, was dit weer eens iets helemaal anders. Een welkome afwisseling dus, met vele verrassingen.

Lees de rest van ‘Thai Game Jam 2012: FIRST!’

4 reacties

Beeld: Een betere blik op Abunai! 2011Tijdens mijn vuurdoop in de wonderlijke wereld van de Nederlandse animeconventie liepen er talloze bezoekers - in zelfgemaakte kledij - rond om vele fotografen van mooie fotosessies te voorzien. Sommigen leefden zich compleet in hun personage in, wat nogal interessante situaties opleverde. Jezelf verbergen achter een compleet andere persoonlijkheid heeft nu en dan zijn charmes. Een uitgebreide fotoreportage mag dus eigenlijk niet ontbreken!

Lees de rest van ‘Beeld: Een betere blik op Abunai! 2011’

7 reacties

Abunai! Looking For Group – Dag 2: Diepe duikvluchtDe tweede dag van mijn avontuur in de wereld van Abunai zit er alweer op en ik kan er maar niet genoeg van krijgen. Het driedaagse evenement voor liefhebbers voor Japanse (pop)cultuur, entertainment, mode, anime, manga en cosplay heeft me gisteren ontvangen en vandaag opgeslokt. Daarom is het tijd om de diepte in te duiken.

Lees de rest van ‘Abunai! Looking For Group – Dag 2: Diepe duikvlucht’

7 reacties

Abunai! Looking For Group – Dag 1: Op verkenningDit weekend stort ik mij in de wonderlijke wereld van Abunai!, een driedaags evenement voor liefhebbers van Japanse (pop)cultuur en entertainment. Gedurende dit weekend zullen de bezoekers deelnemen aan de competities, lezingen, workshops en presentaties die Abunai te bieden heeft. Laat ik allereerst maar even op verkenning gaan!
Lees de rest van ‘Abunai! Looking For Group – Dag 1: Op verkenning’

1 reactie

Beeld: EA moet vaker livedemo’s gevenGamescom is nog niet eens begonnen, of de horde aan internationale pers is al verzameld op een industrieterrein om de persconferenties van EA en Sony mee te maken. En nog voor aanvang van de EA-show laat het bedrijf zien dat het eindelijk snapt dat CG-animatie mensen maar voor beperkte tijd warmhoudt. Wil je een van de meest geanticipeerde MMO’s vertonen, toon dan een end game raid in volle glorie! Een trucje dat men op de E3 2010 ook al gebruikte voor de multiplayer van Medal of Honor. En een goeie.

9 reacties

Beeld: Een terugblik op het avontuur van de E3 2011GO GO POWER RANGERS!

De laatste weken zijn we allemaal overspoeld met nieuws, beelden en aankondigingen waar een leger gamejournalisten tijdens (en vooral na) de E3 op heeft gezwoegd. Daarom bied ik, in samenwerking met goede vriend en E3-huisfotograaf Jonathan Racasa, nu pas een visuele terugblik op onze E3-ervaring. Kijkt u in alle rust even mee?

Lees de rest van ‘Beeld: Een terugblik op het avontuur van de E3 2011’

6 reacties

Hands-on: De Wii U-controllerEen ding verbaast meteen: het gewicht. De nieuwe Wii U-controller is, voor een apparaat met een ingebouwd scherm, ontzettend licht te noemen. De knoppen voelen lekker soepel aan en doen meteen denken aan de besturing van de Nintendo DS. Tijdens de E3 mocht ik van Nintendo enkele games met de nieuwe controller uitproberen. Hier zijn mijn ervaringen met de nieuwe controller van de Wii U.

Lees de rest van ‘Hands-on: De Wii U-controller’

2 reacties

SOCOM 4: Special Forces – Zonder Navy Seals, maar wel met pitSOCOM

De interessante bijtitel van de NTSC-versie (U.S. Navy Seals, Red.) is op tijd gecorrigeerd voor de PAL-editie van SOCOM 4: Special Forces die ik te recenseren krijg. Het is tenslotte een game waarbij de singleplayer-modus draait om een Britse commando genaamd Cullen Gray en zijn multinationale NAVO-eenheid! Ondanks dat kleine identiteitsfoutje weet deze derdepersoons cover-based shooter te verrassen in visuele schoonheid, de Playstation Move-controller weer op vermakelijke wijze van nut te voorzien, en ons te verrassen met de kwaliteit van diens single- en multiplayermodi.

Lees de rest van ‘SOCOM 4: Special Forces – Zonder Navy Seals, maar wel met pit’

Reageer

Skyrim is Fallout 3 met zwaarden en drakenVlad is momenteel aanwezig op de E3-beurs in Los Angeles.

De cirkel is compleet. Nadat mensen Bethesda’s Fallout-interpretatie bestempelden als ‘Oblivion with Guns’, kan zelfs lead artist Matt Corafano er tijdens zijn presentatie hier op de E3 niet omheen dat het nu wat anders ligt. Skyrim zal namelijk ontzettend veel bekende mechanieken overnemen uit Fallout 3. Zo zullen verschillende mechanics, de kill-camera en technologieën erg bekend aanvoelen. Daarnaast zal een gloednieuwe engine de lat voor de nieuwste toevoeging aan de Elder Scrolls serie nog hoger leggen.

Natuurlijk zijn er naast 150 dungeons en 300 boeken dit keer ook draken verspreid over de wereld. Ze vliegen rond, landen om je aan te vallen en spuwen vuur. “Ze zijn compleet niet gescript, hebben speciale AI en hun eigen speciale eigenschappen”, legt Corafano uit tijdens zijn presentatie. Door wat er getoond werd tijdens de demonstratie van het spel, wordt duidelijk dat zowel Oblivion- als Fallout 3-fans deze game niet mogen missen.

2 reacties

De indiegames op Nordic
Tijdens Nordic Game 2011 waren er tal van onafhankelijke ontwikkelaars aanwezig met hun games. In dit artikel zet ik er een paar in het zonnetje.

Lees de rest van ‘De indiegames op Nordic’

1 reactie

Festival of Games: Gesprek met Patrick Liu van DICE over zijn carrière als producerPatrick Liu is blij met zijn baan bij DICE. Tijdens het Festival of Games eind april vertelde de producer over het avontuur dat Battlefield 1943 van een klein project door 3 man veranderde in de best verkopende multiplayer shooter op Xbox Live Arcade. Deel 2 van de video vind je na de klik, in deel 1 keren we terug naar het begin van Lui’s gamecarrière en bespreken we het volgende:

Deel 1:
0.40 Van chemical engineering naar games
2.15 Liu’s vuurproef met The Darkness
3.45 Hoe Mirror’s Edge Liu over de streep trok bij DICE
4.00 Bad Company
6.00 De lessen van DICE
7.00 De oorsprong van Battlefield 1943
7.45 “Trusting your gut”
9.45 De interne hype van 1943 binnen de studio
11.00 Het jongleren van alle bijdragen aan 1943
12.00 De Medal of Honor multiplayer goed krijgen
15.00 Samenwerken met gamestudio Danger Close

Lees de rest van ‘Festival of Games: Gesprek met Patrick Liu van DICE over zijn carrière als producer’

Reageer

Nordic scoop: Prince of Persia-bedenker toont zijn allereerste gameOp de tweede dag van Nordic Game 2011 (dat ik momenteel bijwoon) werden bezoekers getrakteerd op een emotionele keynote van Jordan Mechner, de bedenker van Prince of Persia. Mechner vertelde hoe hij de inspiratie voor zijn games zowel uit films als games haalde en dook terug in de tijd; hij toonde jeugdfoto’s van zichzelf en zijn Apple II, en liet (voor het eerst!) beelden zien van zijn allereerste game uit 1982, Deathbounce. Tot slot ging hij verder in op het avontuur dat hij persoonlijk beleefde dankzij de groei van de Prince of Persia-franchise, totdat zijn droom om aan een film te werken vorig jaar uitkwam, toen de game op het witte doek verscheen.

Een maand geleden gaf Mechner op de GDC in San Francisco een postmortempresentatie over het ontstaan van Prince of Persia. Deze is gratis te bekijken in de GDC Vault.

Reageer

Festival of Games: In gesprek met Jeroen Elfferich, pionier in interactieve tv
Jeroen Elfferich zit met Ex Machina op de dunne lijn tussen entertainment en games. Zijn bedrijf produceert applicaties en formats voor tv-programma’s, die ervoor zorgen dat de kijker interactief mee kan doen. Kortom, Elfferich wil mensen wereldwijd anders naar tv-programma’s laten kijken. Deel 2 van de video vind je na de klik, in deel 1 bespreek ik het volgende met Elfferich:

Deel 1:
0.30 Wat doet Ex Machina nou precies?
1.30 De uitdagingen van interactieve applicaties maken: meer server, minder client.
3.00 De keuze voor HTML5.
5.40 De achtergrond van entertainmentproducties en Ex Machina’s betrokkenheid bij het ontwikkelen van formats.
7.15 Voorbeelden van recente formats die Ex Machina ontwikkeld heeft.
8.30 Ex Machina’s samenwerking met Microsoft voor 1 vs. 100.
11.30 De oorsprong van Ex Machina.
14.00 Tv-zenders omarmen (eindelijk) online.
14.30 Het voorzien van honderden tv-programma’s met ‘second screen facilities’.
15.30 Ex Machina’s kantoor in San Francisco.

Lees de rest van ‘Festival of Games: In gesprek met Jeroen Elfferich, pionier in interactieve tv’

1 reactie

Festival of Games: In gesprek met Leisure Suit Larry-maker Al LoweTijdens het Festival of Games in Utrecht, vorige week, kwam de bedenker van Leisure Suit Larry spreken over zijn carrière bij Sierra, de uitdagingen waar hij en zijn team mee te maken kregen en nog veel meer. In dit video-interview met Al Lowe ga ik wat dieper in op deze onderwerpen en bespreek ik met hem het volgende:

0.15 Lowe over het gebrek aan comedy in games
0.44 Games ontwikkelen in de tijd van Leisure Suit Larry
2.15 Creativiteit door beperkingen
3.30 Lowe’s eigen website AlLowe.com
5.30 Game-ontwikkelaars met pensioen
6.30 Waarom Lowe geen games speelt
7.30 Het verzoek van Lowe aan onze kijkers
8.00 De oude Larry-games in de App Store

3 reacties

Mindjack – Poppenkast zonder verhaalAl sinds het eerste contact met onze voorvaderen op het eiland Deshima staan Japanners bekend om hun vakkundigheid met het namaken van Westerse technologie, kunst en voedsel. Mindjack is hierop een uitzondering: het is een tevergeefse poging van uitgever Square Enix om een volwaardige Westerse coverbased shooter op de markt te brengen. Het is dan ook treurig als het beste deel van het spel bestaat uit het teisteren van anderen door ze online herhaaldelijk in hun hoofd te schieten en ze hun voortgang in het spel te onthouden.

Lees de rest van ‘Mindjack – Poppenkast zonder verhaal’

5 reacties

Op bezoek bij Codeglue in RotterdamCodeglue's co-founders Peter de Jong and Maurice Sibrandi

CEO Peter de Jong en CTO Maurice Sibrandi van Codeglue zijn niet alleen de mede-eigenaren en oprichters van de Rotterdamse game-studio. Het duo is al sinds de middelbare school bevriend, is samen gaan studeren op de Hogeschool van Rotterdam en heeft recentelijk het tienjarige bestaan van hun bedrijf gevierd. Met een uitgebreid portfolio van mobiele games en applicaties achter de rug, een prijswinnende titel op XBLA en een nieuwe titel in de maak voor PSN, heeft Codeglue grootste plannen voor 2011. Voor Gamesauce ben ik op bezoek geweest op kantoor en sprak ik De Jong over tien jaar games maken, het CD-i tijdperk, werken met XNA en het balanceren van passies en behoeftes binnen hun studio.

Lees de rest van ‘Op bezoek bij Codeglue in Rotterdam’

Reageer

Muziek in games – Interview met componist/audiodesigner Jonathan van den WijngaardenJonathan van den Wijngaarden

We staan er niet altijd bij stil, maar ook bij games moet de muziek gecomponeerd worden. Enter componist en audiodesigner Jonathan van den Wijngaarden. In dit uitgebreide interview met Gamesauce.org, uitgevoerd en uitgewerkt door mijzelf en collega Javier Sancho, licht hij een tipje van de sluier op. Zo praat Van den Wijngaarden onder andere over zijn werk voor Coded Illusions, zijn mentor, zijn liefde voor Command & Conquer en kijkt hij terug op zijn werk aan Fairytale Fights, de ‘laatste’ game van de Nederlandse gamestudio Playlogic.

Lees de rest van ‘Muziek in games – Interview met componist/audiodesigner Jonathan van den Wijngaarden’

2 reacties

De lead designer van Machinarium over wereldverovering, publishers en piraterijDit artikel verscheen eerder in beknopt formaat op Control-Online.nl. Deze uitgebreide versie is al wat ouder, maar nog steeds interessant.

Lead designer en sticher van Amanita Design Jakub Dvorsky

Jakub Dvorsky is een erg bescheiden leider. De lead designer bij Amanita Design stichtte de studio en vormde het team creatievelingen en kunstenaars dat verantwoordelijk is voor de succesvolle point-and-click adventure Machinarium. Een jaar geleden sprak ik met deze leider, om terug te blikken op de geschiedenis van de Tsjechische studio.

Lees de rest van ‘De lead designer van Machinarium over wereldverovering, publishers en piraterij’

3 reacties

Thatgamecompany’s Robin Hunicke over Journey en haar werk als producerDit artikel verscheen eerder in het Engels op Gamesauce.org

Op het kantoor van onafhankelijke game-ontwikkelaar ‘thatgamecompany’ staat Robin Hunicke voor twee grote uitdagingen: slagen als producer en werken aan het nieuwste project van thatgamecompany: Journey. We spraken tijdens de GDC Europe kort met Hunicke over haar ervaringen bij het bouwen van Journey (dat in 2011 moet verschijnen), haar baan bij thatgamecompany en wat zij zelf verwacht van een goede producer.

Lees de rest van ‘Thatgamecompany’s Robin Hunicke over Journey en haar werk als producer’

3 reacties

Scoop: Jagged Alliance Online aangekondigdTijdens het GDC Europe-panel ‘Browser vs. Client games’ kon Patrick Streppel van MMO-uitgever Gamigo zich niet inhouden. Hij verklapte bij het panel dat morgen de officiële aankondiging plaatsvindt voor een online browserversie van de klassieke strategiegame Jagged Alliance. “Jagged Alliance Online is bedoeld voor de hardcore gamers”, verklapte hij. “We verwachten niet zo veel geld te gaan verdienen als bijvoorbeeld Dark Orbit.”

1 reactie