Aux Pulse: Michael Vultoo en Rutger Muller maken muziek met een DSSinds een jaar maakt het duo Aux Pulse (Michael Vultoo en Rutger Muller) muziek op de Nintendo DS, met Korg DS-10.

Op de kunstexpositie Load It! presenteerden zij hun eerste album Dream Stages. Ik was zwaar onder de indruk van hun muziek en besloot dat het hoog tijd was voor een interview.

(Disclaimer: Michael Vultoo is een persoonlijke vriend en collega. Ik kreeg zijn muziek op Load It! voor het eerst goed te horen; de vragen kwamen vanzelf.)

Roy: Yo, Aux Pulse. Wie zijn jullie en hoe maken jullie nou precies jullie muziek?
Michael: “Wij zijn Michael Vultoo en Rutger Muller, twee doodgewone jongens met een gezonde obsessie voor elektronisch muziek. Deze obsessie heeft ertoe geleid dat we allebei op zoek zijn gegaan naar een tool om onze obsessie om te zetten in muziek. Analoge synthesizers worden in de elektronische muziekscene geprezen om hun klank en speelbaarheid, maar zijn behoorlijk prijzig. Deze apparaten zijn op zich een goede investering, maar we zochten een betaalbaarder alternatief.

In 2008 kondigde Nintendo aan dat Cavia, een Japans softwarebedrijf, een emulatie zou gaan uitgeven van een klassieke analoge synthesizer geproduceerd door Korg in 1978, de Korg MS-10. Deze virtuele emulatie zou worden uitgeven voor de Nintendo DS en zou in essentie meer bieden dan het origineel. De Korg DS-10 werd een feit en dreef ons uiteindelijk bij elkaar om zo tot Aux Pulse te komen.”

Dus Korg DS-10 is een softwarevariant van een originele synthesizer. Kun je uitleggen wat precies de mogelijkheden zijn van deze software?
Rutger: “Korg DS-10 bestaat eigenlijk uit 5 verschillende onderdelen die met elkaar samenwerken, waaronder 2 virtuele analoge synthesizers waarmee wij geluiden maken doormiddel van subtractieve synthese. Met de gemaakte geluiden componeren we melodieën die we programmeren in een 16-staps sequencer die vergelijkbaar is met een blokschrift of ponskaart.

Verder programmeren wij onze ritmes met de drum sequencer. Deze stelt ons in staat om 4 verschillende percussiegeluiden te maken en te programmeren. Om de perfecte volumebalans te vinden biedt Korg DS-10 een 6-kanaals mixer waarmee we het volumeniveau en de stereolocatie (panning) kunnen aanpassen. Daarnaast heeft Korg DS-10 een drietal effecten: delay, flanger en chorus. Deze zijn te gebruiken om het geluid meer vorm te geven.”

In welke genre kunnen we jullie muziek het beste plaatsen? Wat is de achterliggende gedachte?
Michael: “Aux Pulse is een combinatie van verschillende muziekstijlen die wij beide als inspiratie zien. Hierbij moet je denken aan klassieke acid uit begin jaren negentig en de gabber die daaruit voortvloeide, maar ook IDM, techno en ambient hebben ons beïnvloed gedurende het ontwikkelingsproces. Normaliter worden deze vormen van elektronische muziek gemaakt met complexe studio’s of middels computersoftware. Wij wilden het anders doen en mensen laten zien waartoe een Nintendo DS in staat is.

Korg DS-10 maakte het voor ons mogelijk om de typische klanken te maken die direct herkend worden door mensen met een interesse voor elektronische muziek. Als die mensen zien waar deze klanken en ritmes vandaankomen, staan ze vaak versteld. In de eerste plaats is ons doel een klassiek ravegevoel over te brengen, maar het is mooi meegenomen als mensen verbaasd zijn over wat er met minimale middelen als een Nintendo DS mogelijk is, ook live.”

Hoe ziet jullie act eruit?
Michael: “De essentie van onze live-act is dat deze ook echt live is. Onze nummers bestaan uit 16 kleine patronen die wij handmatig aan elkaar koppelen. Gedurende dit traject tweaken we de sounds en passen we ritmes aan, om zo elke keer tot een nieuwe variatie te komen. Korg DS-10 is vrij beperkt qua mogelijkheden, dus we zijn genoodzaakt om out of the box te denken. Improvisatie is daarom een perfecte basis om op voort te vloeien gedurende een live-optreden en zo ons publiek telkens te verrassen met live gemaakte variaties. Door improvisatie ontstaan ruwe randjes en vreemde uitschieters die we vaak missen in andere live-acts.”

Houden jullie nog tijd over om te gamen en zo ja, wat spelen jullie graag?
Rutger: “Ik speel weinig games, al kan ik er wel in opgaan. Ik hou van adventures. De laatste game die ik speelde was dan ook de iPad-remake van Broken Sword en mijn favo gamesite is Adventuregamers.com. Een van de briljantste games van de afgelopen jaren vind ik Singstar. Ik hou ervan hoe deze game zorgt voor real-life sociale interactie, humor en de mogelijkheid tot expressie.

Verder zou ik zo weer veel Commodore Amiga-games kunnen spelen zoals Lotus 2 of The Chaos Engine, ik heb heel veel plezier gehad in dat tijdperk en heb er mijn eerste muzikale invloeden opgedaan.”

Michael: “Gamen is altijd mijn grootste hobby geweest. Zelf ben ik al ruim 6 jaar werkzaam als assistent-bedrijfsleider van een gameshop in Utrecht. Maar omdat mijn interesse in elektronische muziek zo groot is geworden kom ik bijna niet meer aan gamen toe. Mijn favoriete genres zijn de action-adventure en de top-down shooter. Mijn favorite games zijn dan ook The Legend of Zelda: Ocarina of Time en Ikaruga.”

Wat kunnen we van jullie verwachten in de toekomst? Een soundtrack voor een game maken?
Rutger: “Onze huidige focus is om zoveel mogelijk shows te geven in binnen- en buitenland.

Met Dream Stages streefden we naar een klassieke maar eigenzinnige interpretatie van acid en rave, maar tijdens de ontwikkeling van dit album hebben we ook al ideeën voor andersvormige vervolgalbums in de ijskast gezet.”

Michael: “Een soundtrack? Dat is best mogelijk met Korg DS-10 en iets dat we ook zeker niet uitsluiten. Korg DS-10 is een zeer geschikte tool voor het maken van geluidseffecten en kan daardoor bijdragen aan de ontwikkeling van een (indie)game.

Als het gaat om elektronische muziek verschillen we beiden nogal van invloeden. De balans vinden we vooral in het vertrouwen in elkaars kunnen. We inspireren elkaar en leren van elkaar. We hebben plezier in deze manier van samenwerken en komen tot onverwachte resultaten. Ik denk dat we zullen blijven zoeken naar het onverwachte.”

Dream Stages, de eerste EP van Aux Pulse is gratis te downloaden op hun website.

6 reacties

 1. Bas Bouwman · 1-11-2011 · 19.52 uur

  Heey Collega!

  Leuk stukje kerel, ga zeker ff de EP downloaden.
  Laat nog wel weten hoe t was.

 2. Robert August de Meijer · 1-11-2011 · 23.16 uur

  Als de Korg DS-10 in deze clip voorkwam, zou het wijzer flauwvallen van geilheid.

  http://videosostav.ru/video/002ccdb86676f31a500dbacb664ca2a2/

 3. AuxPulse · 3-11-2011 · 21.52 uur

  20 December mogen we een liveset doen in het Muziekhuis te Utrecht. Deze set zal voornamelijk een ambient zijn met Korg DS-10 en Ipad applicaties. Tot dan!

 4. Rodi · 4-11-2011 · 11.33 uur

  Korg DS-10 is zeker vet, maar ik zie dat jullie ook de iPad gebruiken. Die is nog veel geschikter en daar heeft korg voor de iMS-20 gezorgd. En Moog net voor animoog en nog veel meer mooie synths e.d. (nanostudio, sunrizer, bassline etc. Etc.)
  Er wordt ook hard gewerkt aan een platform voor virtuele midi om Apps met elkaar te laten werken op 1 iPad zonder gebruik van externe apparaten. Zeer interessant allemaal.
  Maar zeker respect voor jullie prestaties met de DS. Ga zo door.

 5. AuxPulse Rutger · 6-11-2011 · 23.09 uur

  Dit album is gemaakt met alleen KORG DS-10. Echter heb ik ook 1 van de officiele demo tracks gemaakt voor KORG iMS-20: http://soundcloud.com/inalog/no-compromises

 6. Rodi · 7-11-2011 · 12.36 uur

  Dat is vet zeg. Jullie hebben goede contacten met Korg (of de afdeling die zich bezig houdt met mobile apps)?
  Ik heb iMS-20 ook ,maar nog niet echt iets mee gedaan. Gaat wel wat tijd inzitten om dat uit te diepen. Ik doe heel af en toe eens wat met muziek maken. Laatste uitstapje kun je vinden door op mijn naa te klikken: Back to paradise. 100% iPad.
  Succes nog verder en ga zo door.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>