Vervroegde zomermodus: denk mee over de toekomst van BashersIn voorgaande jaren was Bashers in juli en augustus in zomermodus, met minder (regelmaat in de) posts. Zo kon de redactie even op adem komen, terwijl er door het lekkere weer toch al wat minder mensen op de site kwamen.

Dit jaar doen we het een maandje langer, om precies te zijn vanaf vandaag. Dat heeft een speciale reden: we zijn achter de schermen hard aan het nadenken over de toekomst. Het afgelopen seizoen hebben we zwaar ingezet op dagelijkse columns, Bashers Beat en de Bashers Gameclub – die aanpak is zeker niet mislukt, maar we denken dat er meer in Bashers zit. Daarom gaan we deze zomer terug naar de tekentafel en ons buigen over vragen als: Wat is Bashers? Wat zou het moeten zijn? Hoe kan de redactie zich beter organiseren? Hoe ziet de volgende versie van de site eruit?

Voor de duidelijkheid: de zomermodus betekent niet dat er geen posts verschijnen. Maar zowel op Beat als op de hoofdsite zal de hoeveelheid en regelmaat wel teruglopen. Bovendien gaan de eerder aangekondigde Gameclubs op 14 juni (over Max Payne 3) en 28 juni (over Diablo 3) niet meer door. We nemen even gas terug, sturen bij en gaan er vanaf september weer hard tegenaan.

We zijn ook erg benieuwd wat jij op Bashers zou willen zien. Stel er kwam een hele nieuwe site gericht op volwassen, intelligente gamers, wat zou je dan willen lezen, luisteren en kijken? Wat is er elders niet te vinden, waar Bashers juist goed in is? Laat je vooral niet weerhouden door wat wel of niet praktisch haalbaar is: er mag nu even grenzeloos gedroomd worden over de ideale gamesite. We horen graag van je in de reacties hieronder.

34 reacties

 1. Sven · 1-6-2012 · 22.31 uur

  Voorop gesteld: Bashers is een kwalitatief goed product. Ik denk dat jullie allemaal bijdragen aan deze kwaliteit.

  Wat ik soms wel jammer vind is dat de discussies die volgen op een artikel soms te veel door de redacteuren zelf plaatsvinden.

  Wat lijkt me tof om te zien?
  - Meer videoreportages
  - Interviews met kopstukken uit de gameindustrie
  - Iets vaker de vlam in de pan door gewaagde journalistiek. (voorheen waren er nog wel eens verhitte discussies, deze mis ik nu wel een beetje)
  - Terugblik op vroegere ontwikkelingen en producten (Atari, Commodore) en oude games (another world, sensible soccer, doom, noem maar op)

  Volgt vast nog wel meer.

  Daarnaast: blijf ontwikkelen maar behoud ook jullie identiteit

 2. Martijn · 1-6-2012 · 22.50 uur

  Het zou mooi zijn als er een manier gevonden kan worden om kritisch te zijn zonder negatief over te komen.

  En ik denk dat wat duidelijker gescheiden onderdelen ook zouden helpen om het wat minder bloggerig en wat meer als een serieuze website waar van alles gebeurt over te laten komen.

 3. Sven · 2-6-2012 · 8.00 uur

  Vind het een goed punt van Martijn. Is bashers (omdat wordpress is gebruikt) ook echt een blogplatform? Of willen jullie meer een volledige website zijn met meer dan dat?

 4. Lolke · 2-6-2012 · 9.21 uur

  Het leukste vind ik de artikelen waar flink op andere site’s gebashed wordt. Dat heb ik dit jaar maar hééél weinig gezien; jammer.

 5. Rogier Kahlmann · 2-6-2012 · 15.58 uur

  @Lolke

  Mijn voorstel dat gewoon alleen maar te doen werd van de hand gewezen jammer genoeg.

 6. Ronald van der Woude · 2-6-2012 · 20.59 uur

  Als ik heel eerlijk ben, vind ik Bashers perfekt zoals het nu is. Graag zou ik wat meer kritische Rogier stukken zien verschijnen (net als vroeger). Maar dat is het dan ook wel. En een manier om een reactie achteraf aan te passen zou heel fijn zijn!

 7. Alex · 3-6-2012 · 22.02 uur

  - een kritische blik op gamenieuws. Het liefst met hoor- en wederhoor. Het maakt de site ook leuker om vaker te bezoeken omdat nieuws een hogere ververssnelheid heeft.
  - minder artikelen over de dromen en wensen van de redacteuren. Leuk om te lezen af en toe, maar meestal vraag ik me achteraf af of het de moeite waard was om te lezen (vb. twee artikelen hierboven over de gameboy).
  - diepte interviews met mensen uit het vak.
  - het uitlichten van bepaalde vakkennis: wat doet bijv. een scenario-schrijver? En hoe doet hij dat? In welk deel van het proces wordt hij actief?
  - vraag om gastbijdragen (al dan niet van bezoekers)
  - besteed niet twaalf artikelen van 5 redacteuren aan een game (journey bijv). Balans is de sleutel, variatie het sleutelgat (jaja, net verzonnen)
  - update meer frequent of op meer gezette tijden (dan weet ik als bezoeker wat ik kan verwachten)
  - artikelen waarin de gamebranche wordt geanalyseerd: kunnen we voorspellingen doen over bijv. Nintendo op basis van hun financiele achtergrond of op basis van hun development-historie.

  Geniet van jullie vakantie!

 8. Joe van Burik · 5-6-2012 · 13.24 uur

  Dit is wel een beetje de Rita Verdonk-manier van gamejournalistiek bedrijven. Uitgaan van je eigen kracht lijkt me veel beter. Kijk eens goed wie je aan boord hebt en wat ze goed kunnen, en bouw die zaken uit. En vraag daarna hoe dat bij ons in de smaak valt. Maar de brainstorm bij het publiek neerleggen, vind ik raar.

  Ik zou Bashers graag zien teruggaan naar hoe het ooit begon, en vlak daarna. Toen het nog onderdeel was van Small Media Group - maar dan zonder de geforceerde videos. Dus: nieuwsberichtjes brengen met een eigen twist (maar niet gelijk een heel epistel), reportages met een eigen invalshoek en recensies van mensen met verstand van zaken.

 9. sven · 5-6-2012 · 14.38 uur

  @Joe: Het een hoeft het ander toch niet uit te sluiten? M.a.w. de opinie vragen van de bezoekers en deze kennis meenemen zodat met de kracht van de bashersredacteuren een nog vollediger product kan worden neergezet?

  Mijn wedervraag (in z’n algemeenheid) is: Wat zijn de bezoekersaantallen van bashers? En wie is de doelgroep? Is het aantal bezoekers de reden dat bashers deze vernieuwing wil doorvoeren? Of probeert bashers zich elk jaar weer opnieuw uit te vinden?

  Ik ben bang dat met de voorgestelde aanpak van Joe er een prachtig product voor en door bashers wordt neergezet. M.a.w. een site waar vooral de redacteuren zelf reageren op de door elkaar geschreven artikelen. Vind ik nu vaak al het geval. Of moeten we anders concluderen dat A: men bashers voor bezoekt om de leechen en verder niet reageert of B: Er weinig intelligente volwassen gamers zijn die verder kijken?

 10. Bas Bouwman · 5-6-2012 · 15.22 uur

  Enkele jaren gelden was bashers voor mij dagelijkse kost.
  het moment dat je de site opende en zag, JA er is weer een leuk stuk bijgekomen. Je had veel verschillende schrijvers, alle een eigen visie en insteek. Er waren veel verschillende rubrieken, interviews, de bashers Podcast, eens in de zoveel weken de “4 bashers 1 game”podcast.

  Het was gewoon een leuk platform, dan weer een stuk dat dieper over de filosofie van Bioshock of een compleet E3 overzicht
  Dan had je nog next level, uitgespeeld, opinies.

  Ik heb echt genoten van alle stukken, de humor van Harry, de klaagzang van Rogier, de kritische blik van Vincent, de nostalgie van Robert Augustus, de leuke stukken van Niels Peuchen, Vlad Micu en Eline Muijres. ik mis Menno, samuel en Niels in de Podcast.

  Toen verdwenen de vele verschillende rubrieken, de bashers podcast verdween en werden we overspoeld door recensies.

  Ik mis de diversiteit de laatste tijd, het plezier om bashers te lezen.
  Elke week een podcast met daarin DE updates van de week, met elke week een andere gastspreker.

  Waarom moest bashers een identiteit switch maken, het was zo goed in wat het deed (kritsch, scherpe journalistiek over games en de wereld er omheen). Breng die structuur terug en ik denk dat bashers weer leuker wordt!

 11. RastaHenkie · 5-6-2012 · 15.31 uur

  1 Tip: kan de zomermodus volgende jaar niet na de E3?

 12. Rick · 6-6-2012 · 9.17 uur

  Ik kan me wel een beetje vinden in het commentaar van Bas. Op één of andere manier lees ik Bashers niet meer met evenveel plezier als vorig jaar of daarvoor. Ik krijg de laatste tijd een beetje het gevoel dat de inspiratie op is bij een aantal Bashers. De artikelen zijn lang zo sterk of scherp als voorheen. De edge lijkt er vanaf te zijn. De sleur heeft toegeslagen bij de auteurs?

  En er lijkt steeds minder over games zelf geschreven te worden, maar steeds meer over allerlei zaken die (een beetje) wat met games te maken hebben. De enige game die nog iets los wist te maken was Journey, maar daar werd meteen zo achterlijk veel over geschreven (niet alleen door Bashers) dat het irritant werd.
  Nu wordt er alleen echt over games geluld in de podcast. Maar hou er rekening mee dat er (veel?) mensen zijn die niet even een uur de tijd hebben om naar ge-ouwehoer te luisteren. Graag zou ik iets van een samenvatting, of misschien een snippet die interessant is uit de podcast in tekstvorm op de site zien. Ik ben één van die mensen die Bashers leest in zijn lunchpauze (ik gok dat een groot deel van de bezoekers dat doet?), dus een podcast van een uur luisteren is voor mij uitgesloten.

  Verder zou ik zeggen: Concentreer je op waar je goed in bent. Schrijf als je inspiratie hebt, niet alleen omdat het weer “jouw beurt” is om een stukje op te leveren. Trek meer columnisten/schrijvers aan, zodat er meer variëteit is. Elke week dezelfde dagelijkse auteurs blijkt erg voorspelbare stukjes op te leveren. Ik weet nu al op welke dagen ik niet op Bashers hoef te kijken, omdat ik weet dat de betreffende dagelijkse auteur steeds stukjes schrijft die ik niet interessant vind. Zorg voor meer verrassingen, meer afwisseling.

 13. Rick · 6-6-2012 · 9.27 uur

  lang *niet* zo sterk of scherp als voorheen

  Inderdaad, een edit knopje zou geen gekke wezen ;)

 14. Rick · 6-6-2012 · 9.35 uur

  Oh en Bashers Beat is leuk, maar voelt nog steeds een beetje als het debiele kleine broertje van Bashers. Soms zijn er meerdere updates op een dag, soms een dag helemaal niets. Het type berichten vind ik ook een beetje schizofreen. Soms is het nieuws, soms gewoon iets geinigs, soms alleen een plaatje. Maar zelden nieuwswaardig. Juist nu met de E3 had ik wel wat meer interessante dingetjes verwacht op Bashers Beat, maar het laatste bericht is alweer twee dagen het Mario aquarium (en vogelhuis…).

  Stoot het af of doe er meer mee. Maar in zijn huidige vorm voegt het weinig toe aan Bashers.

  Also, als jullie er mee doorgaan, kan ervoor gezorgd worden dat de stream hier links gelijk loopt met de daadwerkelijke Beats site? Vaak lopen deze uit elkaar, waardoor de stream hiernaast een beetje zinloos is.

 15. Robert August de Meijer · 6-6-2012 · 10.49 uur

  Heh, ik ben in ieder geval nog lang niet in de buurt gekomen van een sleur :P Elke week moet ik kiezen uit een lijst van tien+ dingen. Misschien dat de lezers in een vermoeide sleur zijn door mijn eeuwige gezeik over paradoxen in interactieve narrativiteit…

 16. Han · 6-6-2012 · 14.04 uur

  Ik ben het met Rick, Bas en Joe eens dat het nieuwe format niet helemaal lekker van de grond is gekomen. Uiteraard persoonlijk, wellicht zijn de bezoekcijfers beter.. Toch vond ik het oude format echt sterker. Vooral de podcast. Een uur of anderhalf uur bijgepraat worden over games en interessante discussies daarover. Ideaal voor in de auto/trein, en om je daarna eens te verdiepen in een of meerdere punten.

  Nu komt er van alles voorbij in mijn RSS-reader van vaste schrijvers, maar die vastigheid heeft het ook saai gemaakt. Titel + naam schrijver, zei meestal al genoeg. Ik vond de stukken zelden echt verrassend, hoewel vaak helemaal niet slecht geschreven en meestal best interessant. Bashers beat is oke om even doorheen te scrollen, maar dat is het dan ook wel. De stukjes in de next zijn leuk, en bewijzen het succes van Bashers, maar vervolgens is Bashers een beetje aan dat succes ten onder gegaan naar mijn gevoel. Het is logisch dat mensen op een gegeven moment verder gaan, maar er zijn nu wel erg veel rubrieken verloren gegaan die ik persoonlijk leuk vond, en vaak voor levendige discussies zorgden. Bijvoorbeeld de briefwisselingen, de boekentips van David, game van de week en zelfs the good, the bad and the ugly. Ik mis de ontwikkeling van nieuwe rubrieken met dezelfde aantrekkingskracht.

 17. Zhero · 6-6-2012 · 14.07 uur

  1: pas na de e3 met zomermodus gaan
  2: iets minder columns misschien, doordat het elke dag is heb ik het idee dat ze soms een beetje geforceerd zijn, heb er liever wat minder van hogere kwaliteit
  3: en ik mis de actuele “scherpe” en tegendraadse discussies van voorheen

 18. sven · 6-6-2012 · 14.45 uur

  Ja dat goede oude podcast-format mis ik ook! Menno, Samuel en Niels en gastpodcaster. Het had toen iets speels en ik kon me er goed mee identificeren. Ik verheugde me na het luisteren van de podcast alweer op de volgende. Dat is idd helaas verdwenen. En hoe leuk ik de gameclub ook vond, het gouwe ouwe format was toch het beste in mijn ogen.

  Daarnaast moet ik toegeven dat de opzet/indeling van de site en artikelen voorheen ook duidelijker waren.

  Als ik zo alle commentaren tot nu lees, kan ik me ook goed vinden in de meeste en bekruipt me het gevoel van: Never change a winning team.

  Wellicht iets te veel geforceerde vernieuwingen willen doorvoeren? Of misschien gevormd door de nieuwe bezetting achter de schermen?

 19. Niels ’t Hooft · 6-6-2012 · 18.59 uur

  @Iedereen: Het is me duidelijk dat de huidige opzet een dood spoor is, maar ik ben benieuwder naar wat je graag praktisch zou willen lezen/horen/zien, dan naar wat je je herinnert wat tof was. Ik merk (al jaren trouwens) dat mensen Bashers achteraf het leukst vonden in de periode dat ze het ontdekten. Dat is altijd een tijdje in het verleden: zodat ze eigenlijk niet meer écht weten hoe het toen was.

  Daarnaast zijn sommige dingen praktisch niet meer mogelijk (zoals de podcast, doordat Menno is gaan studeren en Samuel bij PU zit), en andere niet meer zinnig (omdat andere publicaties inmiddels ook doen wat Bashers ooit voor het eerst deed).

  Overigens @Joe, we hebben zelf zat ideeën, maar terwijl wij die op een rijtje zetten, lijkt het me niet meer dan logisch om onze vaste bezoekers om hun input te vragen. De vergelijking met Rita Verdonk is lullig, alsof we bij Bashers geen ideeën hebben over hoe gamejournalistiek zou moeten zijn. WTF!

  En @Rick: zoals Beat er nu bij staat is het duidelijk niet hoe zoals het bedacht is. Het moest een mix van ‘grappige dingen’ met goede artikelen en vers nieuws. Dat het niet lukte om dat niveau te halen is een van de redenen om een vervroegde adempauze in te lassen. (En: als Beat terugkomt is het sowieso geïntegreerd in de hoofdsite.)

 20. Han · 6-6-2012 · 22.22 uur

  Niels, goed om te horen dat er weer veel aangepast wordt. Ik ben benieuwd wat er uit komt. Volgens mij was de podcast een centrum van de site. Daar werden dingen besproken van de site, wat een verdieping gaf, en ook vaak een aanzet voor nieuwe columns etc. Is het echt niet mogelijk om een nieuwe podcast te gaan maken, wellicht met andere mensen? Zo niet, dan moet er eens goed nagedacht worden over wat een zelfde soort rol kan vervullen. Misschien gewoon een lang artikel oid.

  Zelf ben ik het meest geïnteresseerd in tips naar games die ik anders wellicht voorbij was gegaan. Analyses over nieuwe ontwikkelingen, en discussies over games. Voor het Bashers beat gedeelte zou ik meer doorverwijzingen naar langere artikelen willen zien. Van mij mag Bashers ook iets laagdrempeliger worden.

  Ik vind het niet heel erg als andere sites dezelfde soort rubrieken hebben, voor mij doet Bashers dat over het algemeen beter en biedt het daarin meerwaarde. Tot slot, volgens mij is het een compliment als mensen deels oude rubrieken terug willen. Sommige rubrieken waren ook gewoon echt goed :-).

 21. Scarbir · 7-6-2012 · 0.36 uur

  Ik kan me wel vinden in Joe’s kreet. Bashers mag best terug naar de roots. Gewoon het scherpste gamesblog van Nederland. Lekker vlot, soms jubelend, soms venijnig. Altijd gepeperd. Zo’n platform is er domweg niet meer.

 22. Joe van Burik · 7-6-2012 · 0.47 uur

  @Niels: zo lullig was het natuurlijk niet bedoeld. Wat ik er wel mee wil zeggen: er zit ontzettend veel potentie in Bashers, en ik denk dat jij en je mensen dat er prima zelf uit kunnen halen. Aan interessante ideeën over gamejournalistiek immers geen gebrek - en die ideeën op een goede manier uitgewerkt zien worden, dat is wat het publiek hier (volgens mij) wil!

  Maar ik heb het idee dat er de afgelopen twaalf maanden niet zoveel met die ideeën gedaan is, terwijl ze juist bestaansrecht geven aan Bashers. Laat het weer de gamesite zijn die nieuwe inzichten geeft op games en ontwikkelingen in de game-industrie (en minder de gamejournalistiek, al valt dat de laatste tijd sowieso wel mee).

  In het logo van Bashers zie ik “Voor gamers die verder kijken.” Dat lijkt me nog steeds een uitstekend credo. Misschien is het goed om die zin eens op papier te zetten en te gaan brainstormen?

 23. Niels ’t Hooft · 7-6-2012 · 0.52 uur

  @Bart: Zoiets als Duimschroef? Of Games.blog.nl?

 24. Marries · 8-6-2012 · 17.09 uur

  Ik vind het erg goed dat jullie regelmatig de positie van Bashers heroverwegen en daarbij ook met grote veranderingen experimenteren, zoals de dagelijkse columns van het afgelopen half jaar. Niet alle experimenten zijn even succesvol, maar dat hoort erbij.

  Het sterke punt van Bashers vind ik het analyserende karakter, en daar mag best wat meer nadruk op komen. Het gaat dan niet alleen om het analyseren van games, maar ook van trends, gamejournalistiek en misschien wel meer.

  Er zijn op dit moment allerlei interessante dingen gaande, van de hitman absolution trailer controverse (+ tegengeluid) tot de aankomende 7DFPS challenge waarbij indies massaal de AAA industrie willen laten zien hoe innovatie er wél uit ziet. Volgens mij kunnen de Bashers hier geweldig interessante stukken over schrijven!

  Het probleem van de huidige grote hoeveelheid columns is voor mij dat ze vaak over de columnist zelf gaan. Dat hoort natuurlijk wel een beetje bij columns, maar zo blijft het perspectief erg beperkt. Soms een radicale column is erg leuk, maar nu is het verrassende er vaak wel een beetje af.

 25. Léonhard Weijmar Schultz · 9-6-2012 · 15.59 uur

  Hey Niels. Ik zou graag meer het soort artikelen willen lezen dat niet specifiek over één game gaat, maar meer om ‘alles eromheen’. Lekker vaag zul je denken, maar de artikelen van Robert August de Meijer zijn een goed voorbeeld. Ze zijn interessant, herkenbaar, leuk om te lezen, informatief, kijken verder en zijn kwalitatief goed. Ook de discussies/gesprekken die onder de artikelen ontstaan zijn inhoudelijk goed. Daarnaast lijkt het mij ook interessant en passend op Bashers om eens wat gedetailleerder, vaker en ‘journalistieker’ naar het handelen van bepaalde bedrijven te kijken.
  Verder zou ik Rogier lekker zijn gang laten gaan, goed voor de balans en lachspieren.
  Persoonlijk vind ik dat die mini recensies weinig tot niets toevoegen. Zoiets als The Good, The Bad & The Ugly mis ik dus niet. Ook de columns die weinig te maken hebben met de game-industrie vind ik overbodig en mogen worden vervangen, of kritischer en meer industrie-gerelateerd. Het terugbrengen van de podcasts zou fijn zijn.
  Bashers heeft een hoop kwaliteit in huis, maar ik heb het idee dat al een behoorlijke tijd voor niemand echt duidelijk is welke koers de site nu eigenlijk vaart. Zorg voor een duidelijke formule/opzet, wees uniek, maar zorg ook dat het haalbaar is. Ik wil weten waar ik aan toe ben als ik de site bezoek. Ik hoop oprecht dat dit de laatste keer is dat de site zich opnieuw probeert uit te vinden omdat het moet. Succes deze zomer!

 26. Jasper Driessens · 10-6-2012 · 1.11 uur

  1) Meer bezoekers
  2) Meer reacties en discussies in de comments
  3) Meer ‘community’
  4) Meer influence! Meer macht in gameland!

  Het enige puntje waarvan ik serieus vind dat jullie er iets aan kunnen doen is de tweede. Artikelen, en daarmee hun comments, raken (te) snel in de vergetelheid. Wanneer ik reageer op een artikel van een week geleden, ziet niemand dat meer, terwijl het best eens een heel interessante discussie had kunnen opwekken.

 27. Jasper Driessens · 10-6-2012 · 1.13 uur

  Als jullie dat fixen, dan volgt uit puntje 1 vanzelf puntje 3 en vervolgens puntje 4!

 28. Wormpaul · 10-6-2012 · 22.33 uur

  Ik vind het goed dat Bashers zichzelf altijd wilt blijven verbeteren en dat kan zeker met behulp van de mensen die het lezen, heb bovenstaande comments allemaal gelezen en vanuit daar ook een deel van mijn (opbouwende)kritiek / tips opgemaakt;

  1) Er zijn vaak weinig comments in de stukken en daar doe ik zelf ook aan mee want vaak zijn de columns niet echt dingen waar je op kan reageren (hoe moet ik op iemands gevoel reageren) en als iemand super interessante dingen schrijft dan (Robert August met zijn zoektocht) is het weer te lastig om goede inhoudelijke comment achter te laten.

  Toch zou ik wel graag iets makkelijker willen zien wanneer er reacties zijn gekomen op een oud stuk (via mail?) want als ik nu na een paar dagen wil zien of er nog mensen reageren moet je vaak onnodig ver scrollen/zoeken. Dus graag iets meer aandacht voor de comments.

  2) Bashers Beat vind ik in deze vorm echt overbodig, het ziet er niet mooi uit, staan amper leuke dingen in en de regelmaat ontbreekt volledig. Graag intergratie in de hoofdsite en met meer aandacht maken zodat het echt op Bashers niveau komt.

  3) De dagelijkse collumns zijn mooi maar na een jaar ook een beetje saai geworden, het is nog steeds een goed concept met goede schrijvers maar misschien is elke week 1 per persoon wat teveel of moeten ze misschien iets minder elke keer over “gevoel” spreken en meer op specifieke zaken van de business ingaan.

  4)Is David nog betrokken bij de site? Heb zo weinig van hem gezien de laatste tijd en hij had in het verleden absoluut goede inzichten / opinies.

  5) Het grootste punt van Bashers was voor mij altijd de podcast, nu snap ik dat het met Menno / Samuel niet meer kan maar is er een mogelijkheid dat er naast de Bashers gameclub (kom ik nog op terug) ook weer iets komt dat op regelmatige basis gewoon discussiert over alles wat met de game industrie heeft te maken. (niet elke week, bijvoorbeeld 1x per 2 weken of 1x per maand?) Vond het altijd erg fijn om in de trein richting werk de podcast te luisteren en veel inspiratie opdoen over onderwerpen waar ik soms nog niet eens bij stil had gestaan…

  6) Bashers Gameclub is erg leuk en ook kwalitief goed gedaan (complimenten!) Zou ik graag volgend jaar terug willen zien en in deze vorm (1 game per keer) heeft het volgens mij genoeg toekomst!! (alleen is elke 2 weken niet wat veel zoals afgelopen tijd??)

  7) Jullie hadden ook speciale podcasts afgelopen jaar, sommige daarvan waren heel slecht (die 1e speciale was tenenkrommend, naam ff kwijt) maar de laatste met de 2 artiesten die nu in Japan werken vond ik razend interessant en zou ik ook graag meer van horen in de toekomst.

  Voor de rest heel veel complimenten naar iedereen van Bashers want ik kom er nog steeds elke dag maar hoop voor volgend jaar op iets minder “gevoel / nostalgie” columns, geen matige beeld producties meer (is nooit goed v/d grond gekomen), een betere bashers Beat en vooral weer heel veel felle discussies (al dan niet in de comments) over allemaal interessante onderwerpen waar geen enkele site zo goed is in als Bashers!!

  Ik zie uit naar een prachtig nieuw seizoen, zie jullie in 12/13

 29. Wormpaul · 10-6-2012 · 22.37 uur

  @ mijzelf;

  Toen ik comment afsloot zag ik dat ik wel reacties kan volgen, nooit gezien blijkbaar (zat dat er al lang??) en dat puntje kan je dus wegstrepen)

  Maar de bovenbalk met de icoontjes die nieuwe onderwerpen laten zien moeten ook beter bij gewerkt blijven, deze worden nu eens in de paar weken vervangen terwijl dit toch gewoon op regelmatige basis moet zijn?

 30. Rick · 11-6-2012 · 9.31 uur

  Wormpaul: Ik weet niet hoe het zit met de nieuwe posts, maar de nieuwe reacties worden altijd direct weergegeven in de bovenbalk zodra ze geplaatst zijn. Sterker nog, ik navigeer vrijwel alleen maar via dat dropdownlijstje.

 31. Roy Groenen · 18-6-2012 · 15.08 uur

  De gameclubs bevallen me wel, wat dieper ingaan op een enkele titel. Mis de oude podcasts. Vorig jaar lekker op mijn terras luisteren naar de E3 podcast van Menno en Niels, dit jaar is het erg stil, jammer. ga er ook een keer voor, al jaren hoor/lees ik dat jullie nog steeds opzoek zijn naar het format. Verbetering is goed maar zet een frame neer waar vervogens aan gebouwd wordt. Suc6. Ik blijf zeker lezen/luisteren in welke vorm dan ook omdat het vaak net wat dieper gaat dan andere gamesites.

 32. B · 19-6-2012 · 19.20 uur

  Ik ken Bashers.nl nog niet zo lang, paar maanden. Het is heel goed mogelijk dat ik jullie te kort volg om echt te weten wat voor content er zoal door deze site gaan en dus dingen suggereer die al bestaan op deze site.

  - Ik vond het jammer dat jullie dit jaar de E3 gemist hebben. Ik zou het leuk hebben gevonden om een gameclub te hebben gehad over de (klote) E3.

  - Ik heb de gameclub een tijdje gevolgd en iedere keer als ik erbij was, was er ook een gast aan het woord. Ik vond deze altijd bijzonder interessant spreken over betreffende games. Dit gaf mij het idee deze mensen misschien ook als gastschrijvers aan te trekken, wellicht in combinatie met een interview. Dit hoeven niet de grootste namen te zijn en ik zou ze het liefst niet alleen horen spreken over hun laatste game. Ik denk dat kritische mensen uit de industrie een flinke bijdrage aan de site kunnen doen.

  - Er is volgens mij vrij veel kritiek dat jullie te negatief zouden zijn. Ik snap heel goed dat mensen dit vermoeiend vinden. Dit zou de site dus niet geheel moeten kleuren. Even goed denk ik dat er wel ruimte is voor vernietigende kritiek is in het huidige landschap. ik vind het vooral interessant om kritiek te lezen die de hardcore gamer misschien tegen het zere been vind. BV: ‘diablo is een spel dat moedwillig mensen verslaafd maakt voor zolang mogelijk’ of ‘met het steeds realistischer wordende geweld in games is de overvloed en functieloze ervan een beetje belachelijk aan het worden.’

  - Ik hoop dat in de toekomst meer mensen deel nemen in de discussie onder jullie artikelen. Dit is natuurlijk lastig, maar misschien kunnen jullie hier in de artikelen (nog) iets meer rekening mee houden. Zodat in een artikel het delen van een ‘kijk op dingen’ en het stellen van een vraag aan de lezer allebei gebeuren. Je kan de lezer ook letterlijk uitnodigen; ‘laat weten wat je denkt in de comments.’

  - Een schrijver aantrekken die meer affiniteit heeft met de technologie die games voortdrijven. Ik vind het heel goed om hier dingen te lezen over de problemen in gamedesign. Tegelijkertijd vind ik technologie, graphics en die vooruitgang wel degelijk een heel belangrijk onderdeel van hoe de industrie nu in elkaar zit. Dit is misschien wat platter dan Ludonarratieve dissonantie maar ook dit kan een gebied voor kritische stukken en discussie zijn. Zo is John Carmack deze E3 naar buiten getreden met een VR constructie die volgens ingewijden best wel te gek was. Of heb je die australiers met een nieuwe manier van renderen (euclideon), die werkt met atomen. Je hebt het pushen van 3D, ontwikkeling van physics, de next gen die eraan komt, games streamen via On live, LA noire met zijn nieuwe manieren om gezichten te capturen, de ontwikkeling van AI die stil ligt, steam consoles, de heropkomst van PC etc. ter variatie is dit best een goede invalshoek, denk ik.

  - De site gametrailers bezoek ik eigenlijk alleen nog maar voor ’ Hey Ash watcha playin?’ en ’ The Angry Video Game Nerd.’ Ik weet niet of dit in jullie format past of dat jullie een manier hebben dit soort content te genereren maar het kan veel toevoegen om iets te bieden wat geld als lichtere content denk ik.

  - Ik vind het zelf niet erg dat er over bijzondere games ook veel geschreven word. Games als Dark Souls of Journey creëren gewoon meer mogelijkheden tot nadenken over gamedesign dan God of War 4.

  - Verder zat ik te denken hoe deze site voor mij als gebruiker van extra nut kan zijn, ik kwam op het idee voor een aantal pagina’s waarvan ik het idee heb dat jullie deze informatie toch al uitzoeken, maar alleen niet georganiseerd aanbieden.
  1. een pagina waar jullie linken naar interessante (gratis) games op het internet, spellen die iets unieks doen en waar jullie vervolgens op in gaan.
  2. Een pagina waar je de games gaat bijhouden die echt iets doen (bashers certified zeg maar) en interessante media die hieromheen ontstaat.
  3. Links naar interessante lezingen en artikelen van journalisten en game makers

  Ideeen voor artikelen:

  - Artikelen waarin afgevraagd wordt wat de maker wilde bereiken of overdragen met een game. (Dit werkt uiteraard voor de meeste games niet goed omdat ze gemaakt zijn om geld te verdienen, verslaving te creeeren en de concurrentie af te troeven).

  - In gaan op het nieuw leven inblazen van oude franchises.

  - In gaan op games die een grote, slechte invloed hebben gehad op het medium of de industrie.

  - Inzoomen op componisten en grafisch vormgevers in de industrie.

  - In gaan op de cultuur rondom games; Waarom is er al zoveel nostalgie naar vroeger in een industrie die nog zo jong is? Waarom voelen gamers zich zo geroepen het medium te verdedigen ipv kritiek te uiten op de platheid, stereotyperingen, herhaling en creatieve lafheid?

  Het is een lange lijst, ik hoop dat er iets tussen zit. Ik vind Bashers erg de moeite waard zoals het is. Het is een site die ik met veel plezier lees. Het is alleen geen site die ik dagelijks bezoek (ik bezoek andere, vaak slechtere gamesites wel dagelijks) ik weet niet of dat jullie streven is, maar als dat zo is dan is het denk ik belangrijk om dicht op de actualiteit te zitten. Als er BV een interessante game uitkomt, kom dan met een analyse als andere sites hun review doen.

 33. Marries · 19-6-2012 · 20.57 uur

  Wat B zegt over een schrijver met technische kennis lijkt me ook erg interessant! Ik zal uiteraard erg kritisch zijn over de technische correctheid ;)

 34. bas · 24-6-2012 · 15.27 uur

  Bashers mist in mijn ogen:
  -Actualiteit
  -Diversiteit
  -Passie

  Potentie voor Bashers:
  -Een pay-wall voor kwaliteit-nieuws (dus geen lauwe vage columns, maar actueel nieuws, meningen en diepgang hierachter. Ook retro aandacht, wat er nieuw in de winkel ligt, gespotte budgetprijzen, reviews, aandacht voor game-speciaalzaken, evenwichtige aandacht voor alle platformen en artikelen behind-the-scene. En dat in een magazine-style (als ik even mag dagdromen)

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>