Beeld: Een terugblik op het avontuur van de E3 2011GO GO POWER RANGERS!

De laatste weken zijn we allemaal overspoeld met nieuws, beelden en aankondigingen waar een leger gamejournalisten tijdens (en vooral na) de E3 op heeft gezwoegd. Daarom bied ik, in samenwerking met goede vriend en E3-huisfotograaf Jonathan Racasa, nu pas een visuele terugblik op onze E3-ervaring. Kijkt u in alle rust even mee?


Oh, en klik vooral op de afbeeldingen voor gedetailleerdere versies!

Frontale aanval

World of Tanks is een uitstekende, maar helaas onderbelichte team-based MMO action-game waarin je jouw eigen klassieke tank bouwt en upgradet om het tegen andere mensen op te nemen. Met hun aanwezigheid op de E3 poogden de makers het gebrek aan aandacht recht te zetten door bijna letterlijk een ‘frontale promotie-aanval’ uit te voeren. Ondanks dat ik al tijden goede dingen over deze game heb gehoord, ben ik ook pas net overtuigd om daadwerkelijk de client gratis te downloaden en de game te proberen.

Minecraft overwint!

Mojang is sinds een paar maanden een echt bedrijf en op de E3 kon je niet om ze heen. Met de aankondiging dat Minecraft op de Sony Xperia Play en de Xbox 360 verschijnt, kan ik me alleen maar inbeelden wat die Zweedse jongens van Mojang allemaal doormaken. Het was voor velen van hen de eerste E3 die ze meemaakten. Een die geheid gevuld was met vele schouderklopjes.

Even ademhalen

In tegenstelling tot de voorgaande, wat kleinere E3-events sinds 2008, was er ditmaal weinig gastvrijheid te bespeuren bij de meeste grote booths van uitgevers. 2K was een van de weinigen die investeerde in een uitgebreide Sports Bar, waar veel leden van de pers in ieder geval een broodje en een flesje water mochten pakken. Het is inmiddels bekend dat je op de E3 nauwelijks plek of tijd hebt om te rusten, iets te drinken of te eten. Hulde dus aan 2K, omdat ze daar dit jaar aan dachten.

Goed uit je doppen kijken

Het kan geen toeval zijn dat de E3 in Los Angeles plaatsvindt en er dus een kans bestaat dat je tegen wat bekende gezichten aanloopt. De grootste fout die je dan ook op de E3 kan maken, is NIET af en toe om je heen kijken wie er rondloopt. Zo stond ik samen met Jon op een gegeven moment naast Simpsons-bedenker Matt Groening en zijn zoon Will. Beiden stonden te wachten om bij EA Battlefield 3 te bekijken. Blijkbaar brengt hij zijn zoon al meer dan 16 jaar mee naar de E3, de bofkont. Na een gezellige babbel over de game en een foto gingen we maar weer verder.

Eeuwige blijerik

Charles Martinet, de bekende stem acteur achter Mario, heeft mijn eeuwige respect verdiend. Jaarlijks kom ik hem weer ergens tegen waar mensen met hem op de foto willen of vragen of hij even Mario nadoet. De man heeft een onuitputtelijke energie waar ik elke keer weer van opkijk. Het lijkt er echt op dat hij er keer op keer van geniet. “Ik ben er zo blij mee”, vertelde Martinet me. “Ik kan doen waar ik dol op ben en dat is mijn advies aan iedereen. Ik ben Nintendo echt dankbaar dat ze elke keer weer bij me terugkomen.” De man heeft natuurlijk ook andere dingen gedaan, waardoor een vlugge blik op zijn IMDB-profiel zeker de moeite waard is!

Oog voor detail

Ik voelde me dit jaar als een Japanse toerist op de E3. Japanners hebben namelijk doorgaans ontzettend weinig vakantiedagen. Hoe ze dat oplossen? Ze boeken een uitgebreide reis door een specifiek land, bezoeken maar een handvol belangrijke steden en brengen daar maar 15 minuten per monument door. De foto’s die ze maken zijn bedoeld om pas thuis in volle rust van de vakantie te kunnen genieten. Zo wil ik mijn E3 eigenlijk helemaal niet doorbrengen! Het belemmert namelijk ontzettend je blik op de kleine dingen en kleine momenten die om je heen kunnen gebeuren. Gelukkig kon Jon een paar van die momentjes nog te pakken krijgen, ook al werd het ook voor hem wat zwaarder. Met zoveel poespas en titels die er dit jaar vertoond werden, was het zeker voor de eenzame journalist een heuse klus om het kaf van het koren te scheiden. Gelukkig hebben we altijd de beelden nog, om nu nog eens… rustig naar te kijken.

Trotse mannen

De E3 was dit jaar gelukkig niet alleen een podium voor ‘big budget’-titels en krachtige publishers. Bij de ingang van de West Hall hadden de organisatoren van de Indiecade ontwikkelaars de kans gegeven om bij hun eigen kleine stand hun games te tonen. Zie hier de mannen van Haunted Temple Studios, die daar hun nieuwe PC- (en hopelijk XBLA-) game Skulls of the Shogun lieten zien. Ze hebben door hun slimme PR en aanwezigheid ook nog eens vijf awards en twee nominaties binnengehaald. Helaas heeft Skulls of the Shogun nog weinig aandacht van de Europese pers ontvangen. Daar gaan Jake Kazdal (midden) en zijn doorgewinterde collega’s hopelijk deze zomer nog verandering in brengen!

Fotografie: Jonathan Racasa.

6 reacties

 1. Randy Timmers · 28-6-2011 · 12.26 uur

  Die dozen op foto 2 (Minecraft) zijn erg gaaf!

 2. Rick · 28-6-2011 · 13.34 uur

  Toffe foto’s!

 3. Rick · 28-6-2011 · 13.40 uur

  De overige foto’s zijn trouwens ook erg… erm… mooi! ;)

 4. Mike · 28-6-2011 · 16.29 uur

  Je weet dat de E3 al drie weken achter ons ligt he?

 5. Vlad Micu · 28-6-2011 · 21.23 uur

  @Mike
  Precies. En kun jij eerlijk zeggen dat je alles ervan hebt meegekregen in de laatste drie weken? Denk het niet :).

 6. Randy Timmers · 29-6-2011 · 14.50 uur

  Het is nooit te laat voor leuke foto’s.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>