Bellen met de biz: Paul NaberVanaf vandaag maakt Gerthein Boersma of Rogier Kahlmann - je zag ze al samen in hun First Look-verslag - je vrijdagmiddag onveilig met een nieuwe column.

Als het een van de doelstellingen van deze column is om de vinger aan de pols van de gamebiz te houden - en dat is het! - dan vrees ik dat af en toe een cynisch stukje tikken niet voldoende zal zijn. Geen zorgen: 9 van de 10 keer doe ik exact dat. Maar eens in de zoveel tijd zal ik me genoodzaakt voelen de telefoon te pakken om contact te leggen met spraakmakende figuren in de spellenbranche… in een onderdeel dat ik graag noem: Bellen met de biz.

Deze eerste column is daarvoor een mooie gelegenheid. Die greep ik aan om even bij te praten met een man die trouwe Bashers-bezoekers goed kennen: Paul Naber, country manager van de Microsoft-divisie Entertainment & Devices. Oftewel dé Xbox-bobo van Nederland.

Hoe zat het ook alweer? Enkele maanden geleden spraken mijn collega-Bashers uitvoerig met deze man over het heden en de toekomst van de Xbox 360 in het algemeen en de bewegingsgevoelige Kinect in het bijzonder. In dat gesprek, op deze site gepubliceerd als speciale podcast, deed Naber een aantal uitspraken - met name over Sony’s Kinect-concurrent Move - die nogal wat stof deden opwaaien en wenkbrauwen deden fronsen. Binnen de kortste keren vloog de headline ‘Dutch Microsoft Exec: Sony Doesn’t Give a Sh*t About Move’ het internet over, samen met de bijbehorende samenzweringstheorie dat Sony de Move alleen bedacht zou hebben om Microsoft en Kinect de wind uit de zeilen te nemen.

Inmiddels zijn we bijna een halfjaar verder en is de Kinect-hype in volle gang: afgelopen week was de launch in de VS, komende week is Nederland aan de beurt. Een prima aanleiding om bij te babbelen met Paul Naber. En die deed, zo verklap ik vast, weer menig opvallende uitspraak. Je hoort het zelf in deze allereerste aflevering van Bellen met de biz (4 minuten), die je kunt luisteren via de onderstaande speler of los kunt downloaden. Enjoy!

 

22 reacties

 1. Sloes · 5-11-2010 · 16.57 uur

  Jammer, een echt interview was interessant geweest..

  Intro tune is wel grappig, rest: tsja..

 2. Menno Schellekens · 5-11-2010 · 17.05 uur

  17 november komt Paul Naber langs bij de live-podcast om te praten over de lancering van Kinect! De échte Paul Naber ;)

 3. Tjerk · 5-11-2010 · 17.07 uur

  Is dit niet meer iets voor Bureau Renkema? Een keertje de gamejournalistiek op de hak nemen in een video-item is erg grappig, maar dit vind ik toch niets meer dan een flauwe persiflage, die weinig toevoegt…

 4. Robert Hoogendoorn · 5-11-2010 · 17.13 uur

  Intro-tune is episch. Maar mannen, Bashers, ik snap het even niet meer. Bashers ontstond als blog met achtergrond en analyse, maar lijkt nu te ontaarden in flauwe grappen die de helft (speculatie) van de (vrij serieuze, wederom speculatie) bezoekers niet snappen.

  Het is grappig ja, met een knipoog. Maar richt dan gewoon een website op waar alleen maar onzin nieuws op geplaatst wordt met een sporadische scoop en ongenuanceerde meningen. Maar dit druist toch tegen alles in waarmee Bashers in de loop der tijd is opgebouwd?

  Niels, correct me if I’m wrong en ik ben benieuwd naar je motivatie om dit als hoofdredacteur tot onderdeel te maken van je site.

 5. Thom Stokkel · 5-11-2010 · 17.36 uur

  @Robert ik denk dat humor een goede manier kan zijn om kritiek of achtergrond te geven. Je hoeft niet altijd op een serieuze manier iets te benaderen om iemand ergens serieus over na te laten denken. Denk dat Gerthein hier de spijker op z’n kop slaat en ons laat nadenken of het eigenlijk wel kan wat Naber eerder zei (en waar ophef over ontstond). Dit gebeurt door uitvergroting, humor en persiflage. Of je dat een aangename vorm vindt is een ander verhaal, Ik ben van mening dat het een doeltreffende, vermakelijke en intelligente vorm van kritiek is. Past goed bij Bashers toch? Of vind je humor per definitie plat vermaak?

  Daarnaast verschijnt achtergrond en analyse toch ook genoeg op de website? Minder zware kost zoals dit is dan toch ook leuk op z’n tijd?

 6. Marijn · 5-11-2010 · 17.46 uur

  Dacht ik een leuk interview met Paul Naber te gaan horen, blijkt het Jort Kelder te zijn. Wat een deceptie.

  De intro was trouwens geniaal, maar ik miste wel een ‘We zijn hier klaar’ aan het einde. Ach, er is altijd ruimte voor verbetering.

 7. Wormpaul · 5-11-2010 · 18.07 uur

  Dammit…dacht weer een echt leuke interview te horen, episch intro (gaaf!) maar vervolgens ging `t nergens meer on.

  Heb de onzin uitgezet na 1 minuut omdat er toch niks uitkomt…

  @ Robert; Ik kan me helemaal vinden in je verhaal, irriteert me steeds meer dat dit soort onzin op Bashers komt als ik gewoon serieuze en goede onderwerpen verwacht :*(

 8. Niels ’t Hooft · 5-11-2010 · 18.22 uur

  @Robert: We willen op alle fronten nieuwe dingen proberen. Wat Thom zegt - satire is ook een manier om ‘verder te kijken’.

  De balans op de site is natuurlijk superbelangrijk - daarom zeggen we vanaf nu heel duidelijk: elke vrijdagmiddag iets ‘anders’ (de ene week Gerthein, de andere week een column van Kahlmann). Te herkennen aan de noemer Kaal & Kahl. Verder blijft Bashers (meestal) serieus.

 9. Bart de Boer · 5-11-2010 · 18.31 uur

  Zou briljant zijn als dit ook de wereld over vliegt

 10. Bart · 5-11-2010 · 18.38 uur

  De Vermaeckvrijdag op Bashers. Goed. Leuk. Anders.

 11. Jerry Vermanen · 5-11-2010 · 19.39 uur

  Mag ik dit gewoon grappig vinden en iets minder serieus reageren? Dank!

  Als alle satirische audio-dingen herkenbaar worden gemaakt (zelfde kopje o.i.d.), dan stoot je ook geen lezers af. Ik vind het origineel en goed uitgevoerd. Net als bij de mini docu op Bashers: meer Meer MEER!

 12. Jesse Zuurmond · 5-11-2010 · 20.23 uur

  Oké ik lag compleet gevouwen bij ‘meneer Bashersma’.

  Verder vind ik het idee van een satirish gesprek wel interessant en is het punt hier aardig gemaakt, maar misschien werkt het beter met een bekender persona.

  Ben benieuwd naar meer van dit soort bizbelletjes.

 13. Wormpaul · 6-11-2010 · 10.29 uur

  Correctie op mijn eigen reactie, nu ik meer wist wat er kwam kon ik er meer on lachen (geniale intro blijft), blijkbaar was ik eerste keer te verbaast om er überhaupt om te kunnen lachen.

  Te snel reageren, volgende keer eerst tot 10 tellen :)

 14. sven · 6-11-2010 · 11.44 uur

  Een beetje luchtigheid om onzelf niet al te serieus te nemen! Top!

 15. Niels · 6-11-2010 · 15.54 uur

  Voor dit artikel wist ik niet wie Paul Naber was. Maar ik moet zeggen dat ik dit een erg geslaagd en vooral leuk stuk vind op Bashers. Ook voor mensen die niet in de biz zitten. Ik heb er hard om gelachen.

  En grappig om te zien hoe er ook hier, op zo’n prachtige site & in zo’n jonge industrie, al verzuurde conservatieve klagers zitten die het allemaal te serieus nemen. Probeer het een beetje eclectisch te blijven bezien hé. Een mooie combinatie van low & high culture, een combinatie die iedere industrie bezit. En die iedere zichzelf serieus nemende website die verder kijkt dus ook moet kunnen representeren.

 16. Ronald van der Woude · 6-11-2010 · 17.33 uur

  Leuk stukje! Ik moet zeggen dat ik Boersma altijd wel vermakelijk vind!

 17. Laura · 8-11-2010 · 0.13 uur

  Ik ben wel benieuwd wat Paul Naber ervan vindt though..

 18. Niels ’t Hooft · 8-11-2010 · 13.14 uur

  @Laura: Volgens mij kan die wel tegen een geintje.

 19. Ronald van der Woude · 8-11-2010 · 17.12 uur

  Hij klonk best vriendelijk in de podcast, alleen een klein beetje kortzichtig soms. Maar dat zal wel komen omdat hij voor Microsoft werkt en natuurlijk bepaalde uitspraken niet kan doen.

 20. Robert Hoogendoorn · 8-11-2010 · 18.11 uur

  Satire. Ok. Nou prima, vrijdag humordag op Bashers kan ik best mee leven. Klein puntje nog, moeten we dit nu gaan zien als de game-industrie versie van de TV-kantine? Zo ja, binnenkort ook in tv-vorm te verwachten? ;)

 21. RonaldG · 9-11-2010 · 13.34 uur

  Van mij mag dit wel blijven. Simple as that.

 22. WEDhicks · 10-11-2010 · 13.44 uur

  Zeer flauw dit. Ik wacht liever op de volgende postcast met Paul Naber er in.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>