Brief aan de koninginStefan Popa op zondag.
Beeld: Paul Veer.

Lieve Majesteit,

Ik wil een bekentenis afleggen: ik heb ontzettend moeten lachen om de beroemde ‘Koninklijke sketch’ van Hans Teeuwen waarin hij, ik parafraseer een beetje afwijkend, keihard in uw bips heeft gewroet. Ik lach dubbel. Ik houd niet eens van Hans Teeuwen, moet u weten, maar ik houd nog veel minder van u. Ik ben nu eenmaal een republikein.

Zo. Ik beken kleur: ik hekel oranje. Nederland is rood, wit, blauw en heeft uw kleur van Nassau niet nodig. Monarchisten zijn het vanzelfsprekend niet met mij eens en sommigen kunnen prima beargumenteren waarom onze monarch, u dus, geld oplevert en niets kost. Maar ja, ik ben van de moderne democratische principes en weerleg die argumenten of leg ze naast me neer. Er is echter één argument waar ik niets tegenin kan brengen: Koninginnedag.

Vrije dagen stel ik boven mijn principes, daar ben ik heel eerlijk in. Ik vind Koninginnedag echter niet alleen leuk omdat uw feestje het weekend verlengt. Nee majesteit, ik ben absoluut geen fan van koekhappen of ezeltje prik, maar des te vrolijker word ik van de andere spelletjes die je op 30 april door het hele land kan vinden: games.

Vroeger struinde ik de vrijmarkt af om leeftijdsgenootjes van hun games af te helpen. ‘Vijftien gulden voor een Batman-spelletje? Dat vind ik wel wat veel. Ik geef je er twaalf gulden vijftig voor.’ Ik huppelde naar huis om het onzinnige gezakloop van uw familie op televisie te verruilen voor de Super Nintendo. Tussendoor bracht mijn moeder mij een oranje tompouce – niet te vreten, die zou u mogen verbieden als u enige macht had – en dat was dan mijn Koninginnedag.

Ook morgen struin ik met een rugzak op mijn rug langs de kleedjes, begeleid door meisjes met vlechtjes en oranje strikjes die net zijn begonnen met blokfluitles en ‘Oranje boven’ blazen. Ik kijk uit naar jongetjes die van papa (lees: mama) zijn oude spelletjesverzameling mogen verkopen. Daar profiteer ik heerlijk van. Zoals gezegd houd ik niet van u als ‘mijn vorst’, maar op Koninginnedag maakt u mij toch een klein beetje gelukkig.

Ach weet u, ik jok ook enigszins. Daar ben ik wederom heel eerlijk in. Mijn excuses. Ik houd namelijk best van Hans Teeuwen. ‘Toen spoot ik in dat gezicht’, zo beschreef hij de finale van jullie samenzijn, ‘en dat is heel gek, want het is net alsof je tegen een hele grote rijksdaalder aanspuit’. En daardoor proestte ik mijn toetsenbord onder het water, ondankbare republikein die ik ben.

Dus sorry voor veel en bedankt voor heel weinig. Moge u nog lang leven, maar niet als koningin.

Stefan Popa

6 reacties

 1. Mitch · 29-4-2012 · 16.43 uur

  Het eerste waar op bezuinigd zou moeten worden in deze tijden is het Koningshuis. Het liefst tot er niets meer van over is.

  Weg met deze voorkeursbehandeling op basis van afkomst die stamt uit de middeleeuwen.

 2. Martijn van Best · 29-4-2012 · 20.49 uur

  Fun fact: “de kleur van Nassau” is het blauw in de Nederlandse vlag.

 3. Gillian de Nooijer · 29-4-2012 · 21.45 uur

  @Mitch: Weet je hoeveel geld een nationaal symbool waard is? Zijn landen waar ze de afgelopen eeuwen hun koningshuis hebben afgezet jaloers op, zoals Duitsland en Italie.

 4. Bram Ruiter · 30-4-2012 · 12.07 uur

  Dankzij haar verjaardag kocht ik 5 jaar terug Super Mario Bros. 3 (in kartonnen doosje en met Duitse handleiding) en Kirby’s Adventure voor nog geen 5 euro. Dankzij haar verjaardag ben ik nu een trotse bezitter van de Sega Dreamcast. Ik ben het volledig met je eens dus.

 5. Juney Dijkstra · 30-4-2012 · 16.49 uur

  ♥ koninginnedag. Wij struinen de markt af sinds ik er zelf zat met m’n moeder op 6-jarige leeftijd, komt erop neer dat ik nu al 15 jaar vanaf 1 mei vooruit kijk naar volgend jaar.. Dit jaar geen uitzondering.

  Beste vangst vandaag: Super Mario RPG voor 2 euro :*

  En verder nog zo’n 80-90 euro aan spelletjes, pokemon rommel & andersoortig leuk spul.

  Hoop daar net zo’n goede vangst!

 6. Wesley · 1-5-2012 · 9.02 uur

  @ Gillian

  Nou, hoeveel geld is het waard dan?

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>