Bulletstorm: Bloedfonteinen en exploderende koppenBulletstorm

Ouder worden heeft volgens veel mensen flink wat voordelen. Er kleven echter ook meer dan genoeg nadelen aan. Achter de voordelen hoop ik ooit nog te komen. Het grootste nadeel is dat er een hoop dingen zijn die ik niet meer kan doen nu ik een gediplomeerde ouwe zak ben. Het geeft geen pas om op mijn leeftijd als een blij kind rond te rennen in de speeltuin.

Waarschijnlijk hebben de makers van Bulletstorm hetzelfde gemis gevoeld: deze game is in feite de digitale versie van een dagje heerlijk ravotten in een pretpark. Je hoeft niet eens te vrezen dat je broek vies wordt. Het grootste verschil met een echte speeltuin is dat hier alles kapot kàn, màg en móét.

Fuck shit up! En goed ook.

Aspirant-sadisten kunnen hun lol op met Bulletstorm: deze game spoort je aan om je tegenstanders zo creatief mogelijk om zeep te helpen. Combineer je lompe wapentuig met de ‘electro whip’, de zool van je laars en alle gevaren in de omgeving en voilà: de mogelijkheden zijn eindeloos! Zet bad guys in de fik, schiet ze in hun ‘bathing suit area’, trap ze het prikkeldraad in en verdien zo dikke scores met het ‘skillshot’-systeem. De kolderieke vormgeving van Bulletstorm doet anders vermoeden, maar dit bloederige ballet vereist flink wat strategisch inzicht.

Bulletstorm

Ontwikkelaar: People Can Fly
Platform: Playstation 3, Xbox 360 (gespeeld), PC
Adviesprijs: €59,99

Het verhaal achter Bulletstorm heeft niet zoveel om het lijf, maar is gelukkig doorspekt met banale humor en bizarre scheldwoorden, waardoor ik de tussenfilmpjes toch af keek. Het kan er ook mee te maken hebben dat ik een warm plekje in mijn hart heb voor games met grofgebekte klootzakken in de hoofdrol.

Na al het sublieme, creatieve geweld in de singleplayermodus valt de multiplayerstand helaas wat tegen. De coöp-matches met vier spelers verlopen veel onoverzichtelijker en rommeliger dan wanneer je alleen speelt. Gelukkig kun je in de ‘echoes’-mode een aantal memorabele gevechten nog een keer flink dik overdoen, al moet dat wel in je eentje.

Het zou verboden moeten worden!

Medewerkers van de Ikea hoeven me niet meer gedwongen uit de ballenbak te verwijderen, want Bulletstorm is de ultieme speeltuin voor grote jongetjes. Alle jankerds die deze game veroordelen vanwege de gewelddadige inhoud wil ik een boodschap meegeven voor het slapengaan. De jaren vijftig hebben gebeld: ze willen hun opvattingen terug.

9 reacties

 1. Bart Breij · 14-3-2011 · 18.08 uur

  Ja, heerlijk spel! Gisteren uitgespeeld. Moet zeggen dat een bombastische climax ontbreekt. En dat is jammer.

 2. Berrie · 14-3-2011 · 23.42 uur

  Gezien de kritische reviews op de site, deze conclusie niet verwacht. Ik vond het een alleraardigste game en heb me absoluut vermaakt, maar het kan niet in de schaduw staan van die andere creatieve shooter (die toch enigszins te vergelijken is), namelijk Vanquish… wat een dijk van een game is dat zeg…

 3. Roland van Hek · 15-3-2011 · 1.15 uur

  Laat ik Vanquish nou toevallig nèt niet gespeeld hebben….

 4. Wormpaul · 15-3-2011 · 9.28 uur

  Maar vind jij de SP ook leuk genoeg om meerdere keren te spelen? Voor `t verbeteren van je score e.d.?

 5. René · 15-3-2011 · 12.44 uur

  Ontzettend leuke game, helemaal als je je verdiept in de mechanics en het maximale uit de game wilt halen. Ik vind Anarchy overigens wel geslaagd, maar speel wel met vrienden want coördinatie is van het grootste belang.

 6. Roland van Hek · 15-3-2011 · 13.02 uur

  @Wormpaul: In de ‘echoes’ mode kun je een (ik meen) twintigtal singleplayer gevechten keer op keer spelen en zo kun je lekker experimenteren met verschillende tactieken en wapens. In feite zijn dit gewoon levels uit de game, maar dan met een high-score-optie.

 7. Jaap · 15-3-2011 · 14.27 uur

  @wormpaul: ik vind van wel. Je kan het idd doen om je score te verbeteren, maar vooral omdat het verhaal niet de drijvende kracht achter dit spel is.

  Als ik wat meer tijd had, zou ik na de eerste keer het spel direct een tweede keer gespeeld hebben.

 8. Roland van Hek · 15-3-2011 · 21.06 uur

  @Berrie: Ik vraag me trouwens af wat je bedoelt met ‘gezien de kritische reviews, op de site’. Ik heb ook meteen maar even je eerste comment verwijderd, want dubbelop heeft weinig zin. :)

 9. Berrie · 16-3-2011 · 19.31 uur

  @Roland: haha, jah, dank je. Liep even vast allemaal en door ongeduldig handelen 2x geplaatst ;)

  Oa Epic Mickey en Killzone 3 zijn kritisch bekeken, waar helemaal niets mis mee is. Ben het ronduit eens met bv de review van Killzone 3. Mijn opmerking is niet zozeer kritiek richting jullie, maar meer een constatering over “jullie” blik naar diverse games. Ik had verwacht dat deze toch wel “popcorn” shooter 3 sterren zou krijgen :)

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>