Cloud gaming: zo dichtbij, maar ook zo ver wegEn toen ging na vijf jaar trouwe dienst mijn Playstation 3 kapot. Uiteraard volkomen onverwacht, knipperend rood lampje, niets meer aan te doen. Jammer, want het spel waar ik zo ver in was zit nu vast. Maar ik moest vooral heel diep slikken toen ik me realiseerde dat ook al mijn savegames kwijt zijn. Honderden uren spelvoortgang, poef, weg. Eigen schuld, want ik had natuurlijk alles op een back-upschijf moeten zetten. Of ik had er voor kunnen kiezen om tegen betaling mijn spelvoortgang op te slaan op de servers van Sony.

Want ook in de game-industrie wordt er steeds meer gebruikgemaakt van de mogelijkheden van ‘de cloud’. Iedereen die ook maar iets op internet doet, heeft er al mee te maken gehad. Dataopslag of rekenwerk wordt uitbesteed aan externe computers. Een mooi voorbeeld is Apple’s iCloud-integratie in mobiele games. Op de iPad kun je een game verder spelen op het punt waar je op de iPhone bent gestopt.

De logische stap die volgt op het opslaan van gamedata is ‘cloud gaming’. Hierbij worden alle taken van de spelcomputer uitbesteed aan krachtige servers. Via een internetverbinding worden de gamebeelden op tv getoverd. Nieuwe aanbieders als Gaikai, Playcast en G-cluster beloven dat een high-end spel spelen op tv even makkelijk wordt als van televisiekanaal wisselen.

Om heel eerlijk te zijn zou ik het helemaal niet erg vinden om die dure, lawaaiige apparaten niet onder mijn tv te hebben staan. Ze nemen collectief veel ruimte in, ze zorgen voor een onnoemelijke berg snoeren en ze gaan dus net iets te snel kapot.

Helaas lijkt cloud gaming in Nederland even dichtbij als ver weg. In België is sinds een paar dagen het Amerikaanse bedrijf OnLive actief. Voor 10 euro per maand kunnen meer dan tweehonderd recente games worden gespeeld.

Toch zal het even duren voordat ik kan overstappen, kijkend naar het dramatische aanbod van internetverbindingen bij mij in de buurt. Want om zonder haperen te cloudgamen is een stabiele, snelle internetverbinding essentieel. En dus wacht ik tot ook in mijn stadsdeel met 133.000 inwoners eindelijk glasvezel wordt aangelegd. Ik hoop dat mijn nieuwe Playstation het tot die tijd volhoudt.

Next Level staat elke vrijdag in nrc.next.

Geen reacties

  1. In de toekomst speel je in de cloud : studiomonster · 13-9-2012 · 15.08 uur

    […] Bashers, […]

     

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>