Da-don! Tien jaar Taiko no TatsujinOok al heb je nog nooit van de serie gehoord, laat staan daadwerkelijk gespeeld, de kans is groot dat je hem voorbij hebt zien komen in de film Lost in Translation. Terwijl de jonge Scarlett Johansson zich een weg baant door een Japanse arcadehal, speelt een Japanner een van de openingsnummers van de populaire anime Doraemon op een Taiko no Tatsujin-arcademachine.

Sinds de lancering van de franchise in arcadehallen in 2001, ontwikkelt Bandai Namco tegenwoordig de games ook voor consoles, handhelds en smartphones. De console-versies worden optioneel geleverd met een ‘taiko’ als controller, de ‘Tatacon’, vergelijkbaar met de plastic gitaren van de Guitar Hero-serie. De DS- en smartphone-versies maken gebruik van het touch-screen.

Katsu da-don!

Taiko no Tatsujin betekent letterlijk ‘Meester der Taiko’. De taiko is een Japanse trom die op een kunstzinnige en choreografische manier bespeeld wordt; een ware performance. De bewegingen je die als Taiko no Tatsujin-speler maakt, zijn niet zo belangrijk, zolang je maar op het aangegeven ritme van de muziek meespeelt.

De manier van het ritme noteren is simpel en effectief. Gekleurde hoofdjes schieten van rechts naar links over het scherm. Bij een rood hoofdje sla je op het centrale vlak van de taiko, de onomatopeïsche don; bij een blauwe tik je op de rand, de zogenaamde katsu. Bij een geel hoofdje krijg je gedurende de strip extra punten voor elke willekeurige slag die je maakt.

 

 

Tracklists spelen niet alleen in op het Japanse publiek, maar specifiek op wat er ninki (‘populair’) is in Japan. In de categorie j-pop schommelt de laatste jaren tussen de boyband Arashi, de meidengroep AKB48 en zingende synthesizer Hatsune Miku, terwijl onder het kopje ‘klassiek’ al tijden wordt geteerd op Mozart, Dvorak en Beethoven. Ook game-, anime- en andere Bandai Namco-muziek vormen in elk deel een vast segment van de totale tracklist.

Overal gezichtjes

Wat Taiko no Tatsujin voor velen aantrekkelijk - of juist afschuwelijk - maakt, is de presentatie van de game. Het hoofdpersonage, geheel in lijn met het Japanse kawaii (‘schattig’), is een felgekleurde taiko met een gezichtje, vier pootjes en een fel stemmetje. ‘Da-don!’, roept hij achter elke zin. Hij wordt bijgestaan door talloze andere personages met eenzelfde stijl, waaronder Bachio-sensei, een duo speelstokken (met ieder een eigen gezichtje) die samen één personage vormen. Eigenlijk heeft alles een gezichtje.

Veel ‘Japanser’ dan Taiko no Tatsujin vind je games tegenwoordig niet meer. De donkergrijze balk waarover de gekleurde ritmenotatie beweegt, representeert een kaitenzushi (‘sushi aan de lopende band’). De moeilijkheidsgraad wordt bovenin beeld aangegeven met flora, zoals bloesems (‘Easy’) en bamboe (‘Medium’), terwijl onderin het beeld personages in traditionele Japanse omgevingen dansen op de maat van de muziek.

Naast de hoofdmodus experimenteert het ontwikkelteam ook met de andere mogelijkheden van de serie. Zo biedt het derde Nintendo DS-deel een heus RPG-avontuur, waarin je vijanden verslaat door het zo goed mogelijk spelen van bepaalde nummers. In het derde deel voor de Wii zit een party-modus, waarbij Mario Party-achtige taferelen worden bedreven middels button bashen.

En wij dan?

Ondanks de populariteit en het succes van Taiko no Tatsujin in Japan, heeft Bandai Namco maar één keer de moeite genomen om een deel naar het Westen te brengen. De tracklist werd aangepast naar de muzieksmaak van Westerlingen, waardoor het de unieke vibe van de serie mist. De positieve reacties van Amerikaanse critici en spelers zijn onvoldoende gebleken voor Bandai Namco om in te zetten op een tweede gelokaliseerde versie.

Door regioblokkeringen op veel consoles is het aanbod van Taiko-games voor de welwillende Europeaan uiterst beperkt: alleen de drie delen voor de Nintendo DS en Playstation Portable zijn speelbaar op Europese modellen. Gelukkig zijn de schermteksten dermate audiovisueel georiënteerd dat Taiko no Tatsujin prima gespeeld kan worden zonder een Japans karakter te lezen!

Eén reactie

  1. YamiHoshi.nl · 12-3-2012 · 21.35 uur

    Het is wel leuk om te zien dat er een van onze video’s wordt gebruikt op deze site.
    Dat had ik eerlijk gezegd zelf niet verwacht.

    Mooi stuk tekst, overigens!

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>