De 10 beste gratis games van het afgelopen jaarElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje. Dit zijn Sanders 10 hoogtepunten van het afgelopen jaar.

10. Ivory Springs

Het is nog een beetje buggy wat resolutie-instellingen betreft, het is nog niet af en het is in slechts een halfuur uit te spelen. Toch vind ik Ivory Springs deze tiende plek waard. Klassieke platformgames die visueel zo aantrekkelijk zijn als deze zie je steeds vaker, en dat is goed nieuws. De besturing is soepel en de actie heerlijk. Perfect materiaal voor tijdens je lunch. Nu maar hopen dat ze de makers zo gek kunnen krijgen om er een volwaardige consolegame van te maken.

9. Rockabilly Head

Het pad van een Rockabilly is zwaar dezer dagen. Maar ook bijzonder komisch, zo bewijst Rockabilly Head. Je bestuurt een vetkuif die zichzelf graag wil bewijzen tegenover zijn lotgenoten. Op melige muziekjes kun je in volledige vrijheid je beste danspasjes aan de omstanders tonen. Je kekke bewegingen worden gekeurd, dus doe je best.

8. Devil’s Tuning Fork

Het trillende effect wat je hoort als je een stemvork laat klinken is in Devil’s Tuning Fork gevisualiseerd. Kijk vooral naar het filmpje, want potverdorie, wat ziet dit er tof uit! Het zou zo in een videoclip van Daft Punk gebruikt kunnen worden. Wat spel betreft is het een FPS-doolhof met een grote hoeveelheid uitdagingen die vooral met verzamelen, lopen, springen en timing te maken hebben.

7. GeneRally

Een gouwe ouwe die ik nog maar net heb ontdekt. De laatste update mag dan vijf en een half jaar geleden zijn uitgebracht, GeneRally doet nog steeds mee als het gaat om uitgeklede racegames. Of moet ik partyrally zeggen? Je kunt namelijk met tot zes mensen achter de computer zitten voor flink wat plezier. Op een korte racebaan moet je logischerwijs als eerste over de streep komen. Je leert de bochten snel, kan er lekker doorheen slippen en met een beetje geluk ram je de tegenstander zo van de baan.

6. Captain Forever

Het is lang geleden dat ik een browsergame speelde die even verslavend was als The Space Game (nummer 2 in deze lijst). In Captain Forever heeft je scheepje de mogelijkheid om restanten van kapotgeschoten vijanden te gebruiken voor uitbreiding. Als je handig omgaat met aandrijving en geschut, kun je binnen de kortste keren een enorm ruimtevaartuig bouwen waarmee je alles en iedereen aankan. De besturing kan soms wat frustrerend zijn, maar dat is meteen ook alle kritiek. Dit filmpje laat in versneld tempo zien wat je allemaal kan meemaken. Overigens, de game is gratis omdat de opvolger net is uitgegeven. Vind je het spel leuk en heb je een slordige 15 euro over? Koop dan Captain Successor.

5. Enviro-Bear 2000: Operation: Hibernation

Enviro-Bear 2000: Operation: Hibernation gaat over een beer die op het punt staat in winterslaap te gaan. Om nog wat nodige vetten op te bouwen, besluit hij in zijn jeep te stappen op zoek naar vis en besjes. Probleem is echter dat hij al zo slaperig is dat hij slechts één poot kan gebruiken. Dus stuur, schakel en geef gas met zijn rechterpoot. In tegenstelling tot wat de afbeelding doet vermoeden, is dit spel volledig 3D en maakt het gebruik van physics.

4. Battleships Forever

Stel je voor dat je een ruimtegevecht kunt aangaan met een vloot zelf ontworpen ruimteschepen. Geweldig, toch? Battleships Forever geeft je deze vrijheid. De abstracte lijntjes en iconen die samen een ruimteschip maken zijn puur functioneel en zorgen geheel incidenteel voor een bijzondere vormgeving. Hoewel de overwinning in theorie afhangt van het ontwerp van je schip lijken de gevechten al snel op tactloze herhaling van twee boksers die zonder verdediging om de beurt een beuk op de kaak incasseren. De schepen vliegen als stroop, maar met een goede opbouw van wapens en schilden kun je hier wel degelijk een voorsprong krijgen. Grootste minpunt is de drempel om alles in dit spel te leren en begrijpen, deze ligt erg hoog.

3. Minecraft

Het is niet echt een spel, maar Minecraft kan flink wat vrije tijd opslurpen. In een wereld vol kubussen kun je naar wens blokken plaatsen en verwijderen. Het is dan ook niet meer dan een sandboxgame waarin je creatief kunt zijn met beperkte middelen. Het geheel voelt nog wat spartaans aan, maar er wordt hard aan gewerkt. Alle nieuwe toevoegingen zijn goed te volgen op het blog van de maker. Je kunt natuurlijk ook Sketchup downloaden.

2. The Space Game

Verwacht niet al te veel met zo’n ongelukkige titel, zou je in eerste instantie denken. The Space Game is echter een verdraaid leuk strategiespel. Haal energie uit asteroïdes, zorg dat je energie op peil blijft en schiet potentiële snoodaards aan stukjes. De abstracte pictogrammen en lijntjes die alle informatie overbrengen zijn op een vreemde manier aantrekkelijk om naar te kijken. Met een reeks missies en modes die het je langzaam moeilijker maken is dit een game die heel wat vrije tijd zoekmaakt.

1. Spelunky

Alleskunner Derek Yu laat zich weer van zijn beste kant zien. Hij geeft leiding aan de populaire website TIGSource, werkt mee aan topproducties als Aquaria en heeft toch nog tijd gevonden om een eigen spel uit te geven. Spelunky is een ouderwets 2D-platformspel waarin je een ontdekker van het ondergrondse bestuurt. Ren rond en gebruik allerlei verschillende tools om op interessante plekken te komen. Een groot gedeelte van het spel is elke keer dat je het opstart anders.

5 reacties

 1. Wormpaul · 31-12-2009 · 19.18 uur

  hmmm…

  Duidelijk een verschil van smaak, hoop spellen die in je wekelijkse top 5 naar voren kwamen vond/vind ik leuker dan de games die jij noemt.

  Heb ze niet allemaal gespeeld in de top 10 maar dat lijkt me een goed voornemen voor in 2010….

 2. R1chard · 1-1-2010 · 22.36 uur

  Devil’s Tuning Fork was zeker een mooi spel. Jammer dat Tinker niet in je lijstje staat.

 3. Sander van der Vegte · 1-1-2010 · 22.46 uur

  De lijst is niet alleen gebaseerd op fun-factor, Wormpaul. Elk van deze games biedt een opvallend uniek en bijzonder element die in zekere zin een bepaalde trent schetst. Misschien had ik het woord ‘beste’ moeten vervangen door ‘bijzonderste’ ;)

  Maar goed, het blijft subjectief, dat in ieder geval.

 4. Justin · 3-1-2010 · 0.33 uur

  De link bij game 6 werkt hier niet..?

 5. Niels ’t Hooft · 3-1-2010 · 12.01 uur

  Captain Forever werkt bij mij wel gewoon?

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>