De 10 grootste videogamebloopersDe hoogtepunten van het afgelopen gamejaar, volgens de medewerkers van Bashers. Gamecolumnist Herman Dijkstra kiest de 10 grootste videogamebloopers van 2009.

10. Wolfenstein uit de Duitse winkelschappen

Om de 9 miljoen gamers in Nederland en nog een paar andere in de wereld te bedienen gaat er wel eens wat fout. Mijn lijsje gaat niet over mijn persoonlijke toppers, maar over de grootste blunders, fuck-ups, boners en glijers van het afgelopen jaar. Waar gehakt wordt vallen spaanders en zij die in de gameindustrie werken zijn ook maar gewoon mensen!

Als eerste het volgende. Wolfenstein zette destijds het genre van de first-person shooter op de kaart. De game was niet alleen vernieuwend, maar zat ook bomvol SS’ers, hakenkruizen,  Nazi-liederen en natuurlijk snorremans Adolf. Dit jaar maakte Activision een nieuwe Wolfenstein en voor de Duitse markt gooide men, zonder pardon, het nationaalsocialisme overboord. Bij Activision is men immers commercieel!

Maar door een blunder moesten alle exemplaren kort na de release toch uit de Duitse winkelrekken worden teruggehaald. De medewerker die de opdracht had gekregen alle swastika’s uit het Duitse exemplaar te verwijderen, was één poster met een hakenkruis vergeten. Op het tonen van een hakenkruis in een videogame staat in Duitsland een flinke straf. Hier is trouwens een mooi Duits spreekwoord voor: “Was sich liebt, das neckt sich!”

9. De iPhone als gameplatform

Dat Apple een geduchte concurrent gaat worden in de markt voor handheldgames is bij Sony en Nintendo inmiddels wel duidelijk. Hiervoor hadden de multinationals de dia die Apple toonde tijdens zijn ‘It’s only Rock and Roll’ media event niet nodig.

Apple zette de ruim 21.000 entertainmentsoftwaretitels, waaronder ook applicaties als de iFart-schetenmachine, af tegen volwaardige PSP- en DS-games. Als dat geen Apples met peren vergelijken is!

8. Beyond Good & Evil 2

Op de Ubidays in 2008 onthulde Ubisoft Montpellier met een indrukwekende teasertrailer dat het werkte aan deel 2 van het onterecht geflopte Beyond Good & Evil.

Iedereen was onder de indruk en het leek of het doel, reuring creëren, meer dan voldoende was bereikt. In 2009 doken er ineens gameplaybeelden op. De kenners zeiden dat de rondrennende vrouw niemand minder was dan hoofdrolspeelster Jade!

Zowel fans als nieuwkomers waren enorm enthousiast en de teleurstelling was dan ook groot toen Colin Solal Cardor, gamejournalist bij het Franse Gamersyde, het volgende twitterde: “I Got confirmation at Cologne’s Gamescom that Beyond Good & Evil 2 is on hold for now. No idea if it’s def or temporary, but it sucks.”

Later wist zelfs Ubisoft-directeur Laurent Detoc zich niet te herinneren de game ooit in productie te hebben gehad. We zijn hier dus blij gemaakt met een dode mus of, voor wie de teaser trailer heeft gezien, met een heel groot smerig dood varken.

7. De PSP Go

Iedereen in de industrie wist dat Sony op de E3-beurs een nieuwe PSP ging aankondigen. Tijdens de persconferentie noemde Kaz Hirai, hoge pief bij Sony, de PSP Go “het slechtst bewaarde geheim van de E3”. Het lek bleek de juni-aflevering van het videomagazine Qore te zijn, die net iets te vroeg in Sony’s eigen PlayStation Store online was gezet.

Toch is de echte blunder het verzonken analoge joystickje dat Sony speciaal voor de nieuwe PSP ontwikkelde. Tijdens het gamen krijg je een rauwe duim doordat je huid steeds een beetje klem blijft zitten in de uitsparing. In Nederland noemen we de nieuwe PSP Go daarom ‘de kaasschaaf’. De meeste Nederlanders hebben niet van die kleine Japanse karatevingertjes en na een half uurtje gamen is er van je duim alleen nog een stompje over!

6. Duke Nukem Forever

De ontwikkeling van het vervolg op 3D Realms’ first-person shooter Duke Nukem 3D, een kruising tussen John Wayne, Clint Eastwood en Arnold Schwarzenegger, heeft 12 lange jaren mogen duren. Dat is inderdaad forever! Hoe is het mogelijk dat het geld ineens op was? 3D Realms is niet meer, maar gelukkig hebben we de foto nog!

Geknield (L-R): Chris Cummings, Randy Forsyth, David Riegel, Pat Jones, Pete Knepley, Jay Brushwood, Dave Ratti, George Broussard, Allen Blum, Chris DeSimone, Brian Hook (pink tie), Quinn DelHoyo (GDC shirt), Scott MacLean, Rob "MacGuvyer" Faison, Andrew "Sonic" Kerschner, Bryan Turner, Steve Blackburn, Kaiser the dog. Staand (L-R): Brian Lawson, John Pollard, James Houska, Andrew Baker, Eric Von Rothkirch, Chris Skelton, Mark Skelton, Gary Buchanan, Kevin Green, Joe Siegler, Rick Huenick, Chris Smith, Ben "Too Happy" Eoff, Trammell "T-ray" Isaac, David Carter, Bryan Brewer, Layne Johnson, Brad Jacobs, John Anderson.

5. De DLC van Resident Evil 5 stond al op de disk

Gamers voelden zich belazerd door Capcom toen ze het gevoel kregen dat de downloadable content, de Versus-stand, reeds op de Resident Evil 5-disk aanwezig was. De file die je tegen betaling kon downloaden was wel érg klein. 1,8 MB voor de Xbox 360 en 351 KB voor de Playstation 3.

Capcom liet snel weten dat de download meer inhield dan een ontgrendelsleutel. In het verleden had men reeds duidelijk aangegeven dat er aanwezige informatie op de disk, zoals levels, models, en audio worden gebruikt.  Een wijze les voor Capcom, die zijn downloadable content waarschijnlijk nooit meer zo compact en klein zal maken. Softwarevraagstukken moeten uitleggen aan consolegamers kun je maar beter voorkomen. Als ze het zouden begrijpen waren ze wel op de pc gaan gamen!

4. Hideo Kojima wandelt in vrede

Eerst zweer je, met je hand op je hart, bij elk Metal Gear Solid (MGS)-deel dat het je laatste project is. Daarna zweer je, met je hand op je hart, dat MGS 4 alleen mogelijk is op de Playstation 3. En daarna mopper je de hele wereld bij elkaar dat een 50 GB Blu-ray-disk wel heel klein is voor een next-gen MGS.

Voor mij viel Hideo Kojima van zijn voetstuk. Toch een MGS 5 maken op de PSP, onder de naam Peace Walker en MGS Rising die ook nog naar de Xbox komt.  Over Rising zegt Kojima dat dit de mooiste MGS ooit wordt. Waarschijnlijk krijgt de Xbox 360-bezitter, bij gebrek aan een Blu-ray-speler, de game op meer dan 10 cd’tjes. Het doet me denken aan een oude platenspeler met bijbehorende lp’s, die je om de haverklap moest omdraaien om verder te luisteren.

De namen van de games passen eigenlijk wel heel erg goed. MGS Rising omdat je steeds moet opstaan om een cd’tje te wisselen en Peace Walker omdat Kojima nooit meer zonder een wit vredesvlaggetje door de gangen van Sony’s hoofdkantoor kan wandelen.

3. Boerende avatars op de Xbox

Voordat Twitter en Facebook naar de Xbox kwamen was daar, samen met een update van het Dashboard, de avatar. Creatievelingen ontdekten al snel dat je de avatar kon laten boeren, lachen, boos maken en zelfs met zijn hoofd tegen het scherm kon laten slaan.

Begin 2009 liet microsoft weten dat het geluid van het boeren van je avatar op de Xbox 360 gerepareerd was en nu voor iedereen hoorbaar was. Hoe was het mogelijk! Stond ik wekenlang voor mijn gamevriendjes het alfabet te boeren, heeft niemand het gehoord. Nu deze blunder is rechtgezet, haalde men bij Microsoft opgelucht adem. Nu is The New Xbox Experience pas echt compleet!

2. Playstation verovert Zuid-Amerika

Wat niet in deze lijst mag ontbreken is de ambitie van Sony om Zuid-Amerika te veroveren. In de eerste week van november heeft het bedrijf zijn PlayStation gelanceerd in Brazilië. Eindelijk kunnen de Braziliaanse gamers op officiële wijze een Playstation 2 kopen.

Ja, je leest het goed! Het is nog niet bekend wanneer de Playstation 3 in Brazilië gaat uitkomen. Als Sony een consequent beleid voert zal dit ongeveer, even rekenen, in 2015 zijn.

1. Hold your wee for a Wii

Echte blunders zijn niet grappig. In 2007 deed Jennifer Strange, moeder van drie kinderen, mee aan een wedstrijd ‘Hold Your Wee for a Wii’. De deelnemers aan deze wedstrijd moesten flesjes water drinken en hun plas ophouden. De Wii ging naar the last one standing. Jennifer, die niet eens gewonnen had, stierf enkele uren na thuiskomst aan watervergiftiging.

Pas in 2009 kwam de uitspraak dat het radiostation, KDND 107.9, 16 miljoen dollar schadevergoeding moet betalen aan de nabestaanden. Schokkend aan het verhaal is dat de DJ’s tijdens de uitzending van de wedstrijd werden gebeld en gewaarschuwd. Zo belde er een zuster om aan te geven dat het heel gevaarlijk was en dat deelnemers er dood aan konden gaan. De DJ grapte: “That’s OK, we’ve had them all sign releases.” Wat klinken dit soort dingen belachelijk als er achteraf echt iemand aan de gevolgen komt te overlijden.

Onderstaande filmpje is nog van voor de uitspraak en bevat de schokkende fragmenten uit de radioshow:

6 reacties

 1. Piccolo · 17-1-2010 · 14.54 uur

  Leuke lijst, maar de eerste blunder van 2010 is ook een feit:
  “Was sich liebt, das neckt zich!” moet zijn:
  Was mann liebt, das neckt sich! het spreekwoord cq. gezegde gebruikt men ook in een iets andere context. Ach…who is counting?

 2. Herman Dijkstra · 17-1-2010 · 18.20 uur

  @Piccolo Het Duitse spreekwoord, de verbastering is alom geaccepteerd, is prima op zijn plek. Hij wordt vaak verkeerd begrepen vanwege de verwarring tussen het Duitse “necken” (plagen) en het Nederlandse “nekken” (de nek omdraaien, doden). Wie van elkaar houden (Wolfenstein en het Neonazisme)die plagen elkaar.

 3. Justin · 17-1-2010 · 22.51 uur

  Ik neem wel aan dat “zich” vervangen kan worden door “sich”.

 4. Herman Dijkstra · 18-1-2010 · 2.38 uur

  @Justin Gelijk aangepast, bedankt!

 5. Thymon AW · 18-1-2010 · 11.06 uur

  In dit lijstje mis ik een beetje het CDA-MW2 verbod wat er niet was… Of de demonstraties van Sony’s ehm… dildo’s?
  Over Brazilië: ik geloof dat de Gamecube daar al heel vroeg in 2002 uitgebracht was (kan het alleen niet zo snel terug-googlen). Zou de Playstation de Gamecube daar nog kunnen inhalen dan? :-P

 6. Wormpaul · 18-1-2010 · 11.27 uur

  Mooie lijst, waar mijn persoonlijk verdriet (B.G&E 2) goed naar voren kwam..zelfs nu ik dit namelijk in je top 10 weer tegenkwam voelde ik ergens iets van binnen roepen dat de hele wereld achterlijk is geworden door deze game (vermoedelijk) on hold te zetten…

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>