De beste momenten van de Gamescom 2011De deuren van de Gamescom werden gesloten wegens te grote drukte. Diverse media meldden lange wachtrijen en een enorme mensenmassa in de hallen. Ondanks deze negatieve berichten zet ik mijn persoonlijke hoogtepunten op een rij.

3 - Starcraft II competitie

Na de release van Starcraft II: Wings of Liberty lijkt de Starcraft-hype sterker dan ooit. Op de Gamescom in Keulen was het vervolg, Starcraft II: Heart of the Swarm, speelbaar, maar er werd ook een toernooi georganiseerd. Professionele spelers van over de hele wereld deden mee in live competities die werden voorzien van commentaar door Duitse presentatoren. De indrukwekkende strijd der titanen werd getoond op grote beeldschermen voor een omvangrijk publiek. Door het enthousiaste, luide gejuich van de mensen leek het wel alsof er naar een voetbalwedstrijd werd gekeken: fantastisch om te zien.

2 - Playstation Vita

De Wii-U van Nintendo was helaas afwezig, maar de nieuwe hardware van Sony was wel beschikbaar. Hier kreeg ik voor het eerst de kans om op de Playstation Vita te spelen, en het was direct duidelijk hoe divers de games zijn die op deze handheld verschijnen. Door de vergelijkbare knoppenlayout kan de besturing vrijwel rechtstreeks worden overgezet van de PSP of Playstation 3 naar de Vita. Dit bracht echter bij Uncharted: Golden Abyss ook een nadeel met zich mee: hoewel de besturing vrijwel hetzelfde was als op consoledelen, bleek het schieten en met name het mikken toch lastiger. Little Big Planet maakt veel innovatiever gebruik van de Vita door in levels zowel het touchscreen als het touchpad achterop de Vita in te zetten. Zo moet je met je vingers platformen weghalen en tevoorschijn laten komen om verder te gaan in het level.

1 - De sfeer

Het leukste aan de Gamescom is toch wel de sfeer die er hangt. Er is natuurlijk de enthousiaste menigte gamers, een bepaalde ‘scene’ die in Duitsland veel meer lijkt te leven. Trouwe fans en toegewijde cosplayers lopen rond op de beursvloer en vermaken zich prima ondanks de absurd lange wachttijden. In het businessgedeelte gaat het er heel anders aan toe: tussen alle afspraken door is daar plek voor een massage of drankje. En dan is er nog de persruimte waar je kan kletsen met andere journalisten, om dan ’s avonds – dat is misschien nog wel het allerleukste - lekker te gaan eten en bieren met collega’s.

3 reacties

 1. Ruud · 22-8-2011 · 13.28 uur

  Vita is momenteel een beetje de lieveling van de traditionele gamepers geworden (niet de iPhone minded bashers hoor). Mede daardoor ben ik bang dat het enorm gaat tegenvallen.
  Situatie lijkt zoveel op de PSP1. Welk persoon met een Xbox360 / PS3 (dik 100 miljoen potentielen dus) gaat een Vita kopen en dan hetzelfde spel verkiezen boven de PS3 / Xbox360 variant?

  Ik zie enorme problemen, tenzij de prijs van een Vita-game niet 50+ euro, maar 30 euro of lagen gaat worden.

  Tevens heeft de 3DS al laten zien dat 250 euro toch best teveel is voor hardware.
  Het worden dus spannende tijden voor de Vita.

 2. Roy Groenen · 22-8-2011 · 16.46 uur

  Ik was er donderdag, toen was het rustig. Highlight moet toch wel zijn dat toen een (voormalig) Basher, Samuel, met een Power Unlimited microfoon rond liep.

  Ondanks dat het in het weekend een chaos was, is de geweldige interesse voor de games ook een highlight.

  Tot slot was de hands-on van Saints Rows 3 hilarisch.

 3. René · 24-8-2011 · 14.30 uur

  @Ruud Ik ben één van die mensen. Heb op de E3 met de Vita mogen spelen en het is een fantastisch apparaat. Lekker licht, fijne sticks, prachtig scherm en hele toffe games. Een leuke mix van kleinere artistieke games (zoals Sound Shapes) en blockbusters (zoals Uncharted). En het is toch leuk dat ik Uncharted bij mijn ouders kan spelen zonder een PS3 mee te hoeven sjouwen en aan te sluiten.

  Wil natuurlijk niet zeggen dat de PSV aan gaat slaan, maar ik ben in ieder geval wel om.

  Overigens is de eerste PSP allesbehalve een flop. Er zijn er geloof ik inmiddels zo’n 70 miljoen van verkocht wereldwijd, dat is meer dan van de 360.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>