De gamecolumnist: bekentenis van een anonieme Snuggie-gamerHerman Dijkstra woont in Utrecht, is getrouwd en heeft twee katten. Maar hij houdt niet van katten en zijn vrouw niet van gamen. Maandelijks lees je hoe Herman zijn hobby combineert met de beslommeringen van alledag. Games gaan voor het meisje, toch Herman?

In de dagen rond de jaarwisseling wordt het gamenieuws gedomineerd door lijstjes met jaaroverzichten. Welke games we kochten, welke we speelden en welke we het beste vonden. Maar ook waar we waren, wat we deden en wat ons inspireerde. Alles wat het afgelopen jaar ons bracht kwam aan bod. Wat mij opviel was dat de belangrijkste productintroductie van 2009 door alle gamejournalisten over het hoofd is gezien. Ik heb het over de Snuggie. Een comfortabele deken, gemaakt van een ultrazachte, dikke en luxueuze fleece met oversized mouwen, zodat armen en handen gebruikt kunnen worden.

Dat de Snuggie, ondanks de tsunami van Tell Sell-reclames, volledig aan de schrijvende gamepers voorbij is gegaan, begrijp ik als geen ander. Ook ik kende een tijd waarin ik onwetend was. Voor mij was de Snuggie niks meer dan een romantisch kerstcadeau dat ik voor mijn vrouw wilde kopen. Zij komt uit Centraal-Amerika, en als tropische bloem heeft ze het altijd koud. Op een dag kwam zij hevig teleurgesteld thuis. Bij de retailketen Blokker waren binnen één dag alle Snuggies in heel Nederland uitverkocht. Ze was te laat!

Voor mij als gamer is het vinden van een schaars item gelukkig een koud kunstje… En dus lag er voor mijn vrouw onder de kerstboom een ingepakte Snuggie met een grote roze strik. Ze was verrukt en draagt hem nu elke dag. Ik keek er naar, maar ik zag het niet. Ik was blind.

Op een koude nacht in december kwam mijn ommekeer en bekeerde ik mij tot de gemeenschap van Snuggie-dragers. Het kwam omdat ik niet graag game als ik samen met mijn vrouw thuis ben. Ik vind dat ongezellig. Mijn oplossing is om pas te gaan gamen als mijn vrouw naar bed gaat. Ik begin al ongeduldig te wippen bij haar eerste gaapje. Er is echter één nadeel. De thermostaat van onze centrale verwarming gaat na middernacht in de nachtstand en dan wordt het koud in huis. Iedereen weet dat het voor je reactiesnelheid van levensbelang is om je spieren warm te houden. Het kan wel microseconden schelen! Er was meer één praktische oplossing. De Snuggie van mijn vrouw!

“Als ik na mijn nachtelijke activiteiten naast haar in bed kruip, moet ik heel zachtjes doen. Voorzichtig zijn met mijn koude voeten en vooral niet wapperen met de dekens.”

Op zoek naar de Snuggie kwam ik uit in de slaapkamer. Daar lag mijn vrouw, diep in slaap met haar Snuggie nog aan. Mijn vrouw is altijd heel duidelijk over het feit dat ik haar niet wakker mag maken. Als ze eenmaal wakker is, komt ze niet meer in slaap. Als ik na mijn nachtelijke activiteiten naast haar in bed kruip, moet ik heel zachtjes doen. Voorzichtig zijn met mijn koude voeten en vooral niet wapperen met de dekens, want dan komt er kou onder het dekbed. Natuurlijk heb ik haar, na een nacht gamen, perongeluk een keer wakker gemaakt. Als represaille is ze toen om de tien minuten met het leeslampje gaan knipperen en keihard ‘Disco!’ gaan roepen.

De herinnering aan deze nachtmerrie speelt door mijn hoofd als ik besluit om toch te proberen haar de Snuggie te ontfutselen.  Mijn vrouw is lezend in slaap gevallen. Het is een vredig tafereel. Ik leg haar bril en het boek op het nachtkastje. Voorzichtig, arm voor arm en mouw voor mouw, pak ik de Snuggie. Even is het spannend, als ze ineens begint te mompelen. Snel fluister ik “Ik hou van je” en vanuit een diepe slaap klinkt het: “Ik meer van jou.” Daarna blijft het stil en snurkt ze weer vredig verder.

In mijn gameroom, achter de PlayStation, vallen de schellen van mijn ogen. Ik kan zien. Een Snuggie is de ultieme gamegadget voor wie gaat gamen in koude winternachten. Een comfortabele deken, gemaakt van een ultrazachte, dikke en luxueuze fleece met oversized mouwen, zodat armen en handen gebruikt kunnen worden.  Dat ik het niet eerder heb gezien en dat er niet één gamejournalist is geweest die mij hierover wist te tippen!

In Amerika zijn er zelfs speciale bijeenkomsten, snuggen en huggen, waar mensen hun Snuggie publiekelijk dragen. Ik wist het niet, ik was onwetend. Ik kocht de ultieme gamegadget, de beste productintroductie van 2009, in het knalroze. Mocht er ooit een Nederlandse bijeenkomst voor Snuggie-gamers komen, dan kan ik daar niet bij zijn. Als gamer met een knalroze Snuggie blijf ik liever anoniem. Het is een kleur die mijn vrouw heel goed staat, maar waar ik me persoonlijk een beetje ongemakkelijk in voel. Ik ben er gewoon nog niet klaar voor om uit de arcadekast te komen.

18 reacties

 1. Joe van Burik · 13-1-2010 · 21.27 uur

  Grappig: vijf minuten geleden had ik nog nooit van Snuggie gehoord, maar nu domineert het fenomeen m’n gedachten. Binnenkort eens bij een Blokker binnen wandelen om ook eens te zien wat het nou precies is.

 2. Snuggie koning · 13-1-2010 · 21.51 uur

  Whaha… weer een zieltje gewonnen voor de snuggie community

  Hier gaat de snuggie discussie verder….

 3. Joshua van Middelkoop · 13-1-2010 · 22.22 uur

  Haha, geweldig :P Voor wat betreft jouw koude voeten is er ook een oplossing: Slippies. Sloffen die je kunt opwarmen in de magnetron. In roze leverbaar, dus ze passen perfect bij je knalroze Snuggie. En je vrouw heeft geen last meer van je koude voeten.
  http://www.girlscene.nl/fashion/SSS/2009/december/slippies

 4. Lucas Seuren · 13-1-2010 · 22.42 uur

  Oh, dit klinkt als een heerlijk systeem. Ik wil nog wel eens te lui (lees: gierig) zijn om de thermostaat omhoog te zetten als ik het koud heb achter de console.

 5. Bart de Boer · 13-1-2010 · 23.04 uur

  ik sluit me aan bij Joe. Naar dat ik er nu ook een wil

 6. Peter · 14-1-2010 · 9.35 uur

  Als je wat vaker de internationale websites leest over fighting games dan had je afgelopen jaar zeker de Street Fighter IV snuggie voorbij zien komen. Absurd vond ik het, maar ergens wel lekker voor die koude nachten. Ik had mezelf beloofd dat nooit toe te geven. Maar nu ik zelfs hier over de snuggie begin te lezen: ik wil ook een SFIV snuggie!

 7. Jelle Schut · 14-1-2010 · 11.01 uur

  Hahaha, schitterende column. Vanaf het eerste moment dat ik die Tell Sell voorbij zag komen heb ik me voorgenomen om nooit, maar dan ook nooit zo’n wanstaltig ding te kopen.

 8. Noël Hamer · 14-1-2010 · 11.22 uur

  Kijk wat je nu gedaan hebt Herman, straks wordt het nog een succes bij Nederlandse gamers ook! Hoe handig het wel niet is, het blijft een beetje idioot staan.

 9. Bart de Boer · 14-1-2010 · 11.28 uur

  hoezo? Ik verheug ma al op de snuggieconventie

 10. Roland van Hek · 14-1-2010 · 12.00 uur

  Een snuggie….. *ril*
  What’s next? Crocs dragen op straat onder een driekwart broek?

 11. Lucas Seuren · 14-1-2010 · 13.34 uur

  @Bart volgend jaar op FirstLook allemaal in een Snuggie aan komen zetten. Ik zie het wel zitten…

 12. Ellen · 14-1-2010 · 13.46 uur

  Ik denk dat Niels een grote stapel snuggies met het Bashers-logo gaat bestellen en het hele jaar als prijsvraag bij de podcast beschikbaar gaat stellen. Bovendien komt er eind 2010 weer een redactiefoto, met iedereen in een Bashers-snuggie. Herman, bedankt!

 13. Thymon AW · 14-1-2010 · 14.21 uur

  Right.. Een gamersblog gaat los een zoiets als de Snuggie. Handig ding, al heb ik meer last van koude vingers zo nu en dan… :-(
  Wel heb ik het leeslampje wat ik op de officiële site zie staan.
  inclusief *TellSell reclamebonus!!*
  http://www.getsnuggie.com/flare/next

 14. Ruud · 14-1-2010 · 16.08 uur

  Hell yeah, heb voor mijn vriendin ook een snug-and-hugg gekocht en het is inderdaad een heerlijk ding. Uiteraard gekocht in het spuuglelijke groen, gezien deze dingen inderdaad moeilijk verkrijgbaar zijn.

  Leuke en herkenbare column.

 15. berend jan · 14-1-2010 · 20.14 uur

  NIELS, laat dat bashers tshirt maar zitten. Doe mij een rose bashers snuggie met een stoere gametekst…

  Ff serieus, ik erken je probleem maar ik vind dit wel een erg ehhh pluizige oplossing. Ik doe mijn CV gewoon weer lekker aan, wat ook goed werkt is een bed in de kamer zetten. Met dank aan de Phyfer van mijn vrouw. Die is EN snel moe en gaat dan naar bed EN er staat een bed in de kamer om op te gamen…

 16. Vlad Micu · 14-1-2010 · 23.24 uur

  Ik ken al een jaar lang die Snuggies, maar heb het gewoon geacht als zo’n simpel Tell Sell item wat ik nooit in het echt zou tegenkomen. Maar goed, dat kreng heeft nu officieel ‘George Foreman Grill’ faam (die ik trouwens wél bezit). Waar blijft de Master Chief snuggie!?

  Oh enneh, na mee te lezen wil mijn vriendin er nu ook eentje…

 17. Bladieboe · 15-1-2010 · 3.49 uur

  Nou Herman, dit levert natuurlijk veel sappige roddels in de winkel, gna gna gna…Jij ouwe Snuggie!
  Jij lust er wel Snuggie van, etc etc…hehe :D

 18. Snezana Nedeski · 15-1-2010 · 13.50 uur

  Ik baal echt enorm van deze uitvinding. Een paar jaar geleden was ik aan het gamen en dacht ik: verdomme, het is te koud om de controller vast te houden, en onder de dekens is het alleen maar irritant.. was er maar iets waardoor ik makkelijk kon gamen, én het warm kan hebben.
  Kortom, ik had de Snuggie uit kunnen vinden, maar ik was te druk bezig met gamen. In de kou. Balen :P

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>