De grootste bullshit-commercial van het jaarGillian de Nooijer op zaterdag. Beeld: Paul Veer.

‘Scuzy voor het schuttingtaal, dit moet er even uit. EA bracht afgelopen week een featurette uit voor Mass Effect 3, waarin ze pronken met de Xbox Kinect-stemherkenning. Ik heb normaal geen probleem met dit soort gimmicks en lamme marketingvideo’s, maar deze clip raakte in één minuut wel zoveel foute snaren… d’r moet even iets van gezegd worden.

Overigens ben ik niet de enige die zich er aan kapot ergerde. Tycho Brahe van Penny Arcade kreeg ook neigingen tot fysiek geweld en moest het tevens van zich af schrijven, zoals je hier kan lezen. Kinect, Mass Effect 3 en EA vormen een wonderbaarlijk slechte combinatie. Bekijk de oorspronkelijke commercial op Gametrailers en erger na de jump met ons mee.

Er zijn vele intelligente manieren waarop we dit kunnen behandelen, maar ik kies er even voor om het via de quotes te doen. Quotes van mensen die overduidelijk zijn uitgezocht door een comité dat fan is van ‘tokenism’. Als je tijd hebt, is hier een extra uitdaging: Kijk eens zonder geluid naar de commercial en probeer twee ‘standaard’ blanke, jonge gamers in shots achter elkaar of in beeld naast elkaar te vinden. Lukt ‘t?

Oké, terug naar de teksten. Mass Effect 3 met je stem spelen is leuk omdat…

Token Black Man: ”With the Kinect I can stay engaged and continue without pauzing the game.”
Want als je een controller gebruikt staat de tijd stil? Ik denk dat er iets mis is met je Xbox, kerel. Of druk je telkens op de verkeerde ‘x’? Je moet die kleine blauwe x gebruiken, niet die grote, groen verlichte in het midden, dat is de pauzeknop.

Token Woman: ”I just finished playing Mass Effect 3 with the Kinect and it was absolutely incredible.”
Wow, ben jij altijd zo snel tevreden? Ik zou hier normaal een grap plaatsen over prestaties in bed, maar Robert heeft net een serieus artikel geschreven over seksisme, dus ik hou me in.

Invisible Man: ”It’s much more involving now that you don’t have to point and click, I can just see me screaming in the middle of battle.”
Waarom mag deze kerel niet in beeld? Is het zo’n stereotype gamer? Je weet wel, zo een die je spel daadwerkelijk koopt, EA? Anyway, ‘point and click adventures’ zijn al veertien jaar dood. En het is niet alsof Mass Effect bekend staat om zijn briljant uiteenlopende gebruik van ruimte. Beetje naar links en naar rechts wijzen is goed genoeg voor alle taken. En schreeuwen tijdens spannende momenten kan altijd. Alleen met Kinect Voice ben je nu verplicht om het ook daar buiten te doen! Jottum…

Gamer: ”Onderzoek.”
Kinect: ”…open boek?…”
Gamer: ”Onderzoek!”
Kinect: ”…blink…”
Gamer: ”Open deur.”
Kinect: ”…”
Gamer: ”Ik zei OPEN DIE KUT DEUR.”
Kinect: ”….zooof…”
Partner: ”Zit je in een moeilijk gevecht, schat?”
Gamer: ”Nee, ik loop gewoon door een kamer heen.”

Token Woman: ”All you do is just look at the enemy and say it and they do it.”
Ha, deed je vriendje dat ook maar! Sorry Robert, inkoppertje. Weet je hoe je ook je teammaten kunt aansturen? Door op een knop te drukken! Je hoeft niet eens hun volledige naam te spellen.

Middle-aged Man: ”Response in the game was quick. Really, really quick.”
Dus volgens jou is het commando ”Shepard - Shoot” sneller dan op de ‘a’ knop of trigger te drukken? En wat als er meerdere tegenstanders zijn? ”Shepard shoot shepard shoot shepar shoot sheshashoot…” Hou jij dat een uur lang vol?

Invisible Man: ”The precision actually florp?”
Ok, dit is niet eens verstaanbaar. Ging de editor op dit moment koffie halen ofzo?

Thin Asian Gamer: ”Using the voice commands on the Kinect, it helped my gameplay.”
Echt waar? Was je van te voren zo slecht dan? We zijn al bij Mass Effect deel DRIE voor alle duidelijkheid EA, ik denk niet dat je nieuwe mensen kan trekken met een nog simpelere gameplay dan het al heeft. Dat is alsof Peter Jackson bij het laatste deel van The Lord of the Rings ineens het idee krijgt om het verhaal toegankelijker te maken met minder orcs en meer elfjes.

Fat Asian Gamer: ”My favorite one was Liara - Singularity.”
Bewbs. Het lijkt me sterk dat je een betere, echte reden hebt voor een favoriet voice commando…

Medium Asian Gamer: ”I love to say James - Carnage.”
Invisible Token Woman: ”Carnage is fun.”

Yay, explosies! En ik hoef ze niet eens zelf te creëren, dat doet mijn computer teammaat nu automatisch voor me!

Thin Asian Gamer: ”Shotgun. Pulls out the shotgun, it’s that simple.”
Oh. Mijn. God. Echt waar?

Token Woman: ”Liara - Move. (ze beweegt, roept blij) Oh my god!”
Wauw, ze beweegt als je d’r een commando geeft. Wat een ervaring Kinect! Dat moeten we aan ieder spel sinds het begin de tijden toevoegen. Ik zie het al voor me met Pong: Paddle - Up! Paddle - Down! Paddle - Up! Down! Hmm, ik krijg meteen een idee hoe je de onvermijdelijke Mass Effect-seksscène met Kinect moet commanderen…

Token Black Man: ”I personally will be buying a Kinect just to play this game.”
Ze hebben u verkeerd geïnformeerd meneer, hij is gewoon speelbaar zonder deze onzin.

Zucht. Ik zie liever dat het ontwikkelingsteam zijn tijd besteed aan de game te verbeteren dan dit soort onzin toe te voegen. Wat zouden mensen liever willen? Minder gangetje-gangetje levels of de optie om tegen je spel te schreeuwen? Hmmm, die laatste optie klinkt onzinning en leidt tot ruzie met huisgenoten, doen we!

Ik heb verder niets tegen experimentatie met stemherkenning, maar denk alsjeblieft van te voren even na of het wel bij het spel past. Voor een indie-game die je een half uurtje of met vrienden speelt, cool. Maar wie dit voor een AAA-titel voorstelt, mag per direct in het schaamhoekje gezet worden. Of doe hetzelfde als de collega’s bij Kinect Star Wars: laat geen beschamende beelden meer zien, maar maak er een grappige campagne van.

4 reacties

 1. Robert August de Meijer · 28-1-2012 · 13.29 uur

  Hey! Erm, alleen een bril dragende nerd zoals jij kan zo druk maken om technologie :P

  Even serieus, mijn niet-zo-nerdy kant hoopt stiekem dat de Kinect echt gaat werken zoals in het filmpje. Menu’s onder de knie krijgen kan zo vermoeiend zijn. Misschien is dat een hobbel waar veel mensen tegen aanlopen.

 2. Fred · 28-1-2012 · 13.49 uur

  Goed stukje! Dit soort flauwe marketingfilms mogen wel vaker gefileerd worden!!

  Eén kleine toevoeging nog, in de eerste zin van de tweede alinea staat: “Overigens ben ik … aan kapot irriteerde”. Als je het woord irriteerde vervangt door ergert, dan is je column grammaticaal correct! ;-)

 3. Wesley · 30-1-2012 · 10.33 uur

  ik vind dit bericht net zo tenenkrommend als de commercial, zo niet nog tenenkrommender.

  Een gedeelte van je kritiek is absoluut terecht maar meer dan de helft is gewoon zeiken om het zeiken.

  Dit is nou echt een zeikstuk van een oud wijf.

 4. Gillian de Nooijer · 31-1-2012 · 14.50 uur

  Now get off my lawn! ^_^

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>