De hardcore tegemoetHelder staat Sony’s conferentie vooraf aan de E3 2011 mij niet meer voor de geest. Om vier uur vannacht ging ik naar bed. Moe en warrig van alle informatie die ik nu, deze ochtend, probeer op te dissen. Ik vergeet er waarschijnlijk de helft van.

Nathan Drake, die herinner ik mij nog wel. De mannen van Naughty Dog lieten met Uncharted 3 hun kenmerkende shooting folks, cracking jokes-stijl zien. Ik weet dat Uncharted een beetje de U2 van games aan het worden is. Iedereen vindt het goed en mensen die het maar zo zo vinden, snappen er niets van. Ik sluit me voor de goede vrede aan bij de massa: Uncharted 3 zal wel weer een geweldig tof spel worden!

Resistance leerde mij hoe ik mijn verwachtingen moest opschorten; bij de aankondiging van de eerste brak mijn hart. Ik wilde dat Insomniac alleen maar Ratchet & Clank bleef maken en niet een grauwe shooter. Maar de eerste Resistance bleek een fantastisch, grimmig en uitdagend spel te zijn. Bij de aankondiging van de tweede waren mijn verwachtingen opeens wél hoog, ook omdat het er beter uitzag. En dat spel stelde me vervolgens teleur. Dus Resistance 3? Ik durf er niets meer van te verwachten. De roddels over een nieuwe God of War bleken niet meer dan dat. Enkel opgepoetste PSP-versies in 3D.

Move en 3D

Kennelijk slaat 3D nog niet zo aan bij de consument, getuige de aankondiging van een relatief goedkope Playstation-beeldbuis. Brillen worden, meen ik, ook goedkoper en allerlei bundels zullen ervoor moeten zorgen dat 3D definitief in onze strotten past. Alleen nog even slikken dus, lijkt de onuitgesproken boodschap.

Zoals ik mij erger aan Kinect, zo enthousiast ben ik over de Move. Ik weet, het is een nogal schandalige kopie van de Wii Remote sans mass-appeal. Toch speel ik er tegenwoordig graag shooters mee; tafeltennis in Sports Championships blijft daar naast mijn favoriete bewegingsspelletje. En ook al leek Ken Levine, terwijl hij geforceerd poogde mij enthousiast te maken voor Move, op een doorgesnoven David Duchovny (een pleonasme wellicht); het werkte. Ja, ik wil Bioshock met Move. Omdat Move niet zoveel te maken heeft met beweging, maar met precisie.

Vita

Het klinkt eerder als een yoghurtdrank met bifidusculturen dan een logge, draagbare console. Het zal wel wennen. De eerste, en minst flatterende associatie die ik met het ding had was de Atari Lynx. Ook zo’n portable die zichzelf al draagbaar vindt omdat je hem met twee handen op kan pakken. Maar hoezeer het ook indruist tegen de trend der toegankelijkheid: ik wil zo’n lomp ding. Al is het alleen om me weer een echte gamer te voelen in een tijd waarin gamen gemeengoed is geworden.

Dat is een controversieel besef misschien, maar ik hou van de drempel waar de echte gamer overheen moe(s)t. Ik wil betalen voor exotische en onhandige techniek om als een van de weinigen Wipeout te spelen in plaats van Angry Birds. Eindelijk weer eens een portable waarvoor je je kontzak uitscheurt. Liefst flopt het apparaat ook zo snel mogelijk en word ik vreemd aangekeken door medereizigers. Fluisteren ze weer: “Kijk, daar zit zo’n gamer.” Dankjewel daarvoor, Sony.

2 reacties

  1. Berend Jan · 7-6-2011 · 14.04 uur

    Je vergeet dat Naast het floppen ook het ding gehacked moet worden en door de nerd gemeeschap van de meest exotische hardcore spellen moet worden voorzien. Natuurlijk de Duke / Quake ports maar ook de MAME en zelfs SCUMM emulator moeten op de PSVita goed uitkomen. En vergeet daarbij de bullet hell shooters niet en de (soft)erotische tentakelgames.

    En voor de aanschaf prijs hoef je het niet te laten, 250 euro voor een stukje Japanse top electronica. Welke gamer wil dat nu niet in zijn bezit hebben, voor de prijs van een rockband pack een hele console.

    Nu nog goede spellen maken ik wil geen thuiservaringen op een handheld…

  2. Rogier Kahlmann · 7-6-2011 · 14.20 uur

    Ja die prijs, die is eigenlijk net iets te laag.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>