De Linux-aberratieHarry Hol op dinsdag.
Beeld: Paul Veer.

De tweede helft van februari heeft altijd twee nogal slechte invloeden op me. In de eerste plaats word ik *altijd* verkouden rond Carnaval. In de tweede plaats wil ik in deze periode *altijd* ergens Linux op installeren.

Ik weet niet welke van de twee problemen het ergste is. Ja, het is ontzettend lastig om me niet goed op mijn werk te kunnen concenteren; om veel minder te kunnen schrijven en geen zin te hebben in een goed boek of leuke game. Maar aan de andere kant is verkouden zijn ook geen pretje.

Mijn relatie met Linux gaat ver terug. De eerste keer dat ik met dit OS in aanraking kwam was in 1996, vlak nadat ik een internetabonnement bij Planet Internet had afgesloten. Deze twee gebeurtenissen hadden niets met elkaar te maken, want ik ontdekte Linux niet op internet, maar in de boekwinkel op de hoek. Daar stond SUSE Linux, in een doos met handleiding. Ik kocht het en installeerde het op de tweede partitie van mijn P100 met 8MB Ram.

Zelden heb ik zo veel gevloekt.

Die eerste versies van Linux hadden nauwelijks werkende drivers. Van geluidskaarten had het nooit gehoord (haha!) en om een inbelverbinding tot stand te brengen moest ik diverse configuratiebestanden aanpassen.

Toch zette ik door, net zo lang tot het allemaal werkte, en ik mijn voorheen Windows 95 PC met een veel geavanceerde command prompt en shell scripts kon bedienen. Want Linux was gecompliceerder en dus - in mijn koortsige nerd-brein - beter dan Windows.

Na een weekje stoeien kwam ik er echter achter dat ik, als ik werkelijk iets nuttigs wilde doen (zoals Wing Commander IV of Privateer II: The Darkening) ik moest herstarten in Windows. Gamen op Linux bleek dan wel ‘gratis’ maar betekende ook een eindeloze rij schaak-, snake- en Civ-games waar ik toen echt niet op zat te wachten.

Ubuntu

Toch is Linux me om onverklaarbare redenen onder de huid gaan zitten. Het is een soort seizoensobsessie die, zoals ik al aangaf, iedere februari de kop opsteekt en me doet verlangen om X te configureren, en KDE naar smaak aan te passen, en een Apache-server te draaien. Het rationele deel van mijn brein weet dat het een totaal nutteloze bezigheid is, waar ik zeker een weekend vloekend mee door moet brengen. Want hoewel Linux inmiddels wel een paar drivers heeft, en USB ongeveer weet te vinden, is het installeren van bijvoorbeeld een draadloos netwerk met USB-dongle weer een nachtmerrie van Lovecraftiaanse proporties. Het is blijkbaar makkelijker om een poort naar de hel te openen dan een Wifi(spreek uit ‘wai fai’, NIET wie fie)-verbinding te maken met mijn router.

Vanavond probeerde het Linux-geïnfecteerde deel van mijn brein me nog te overtuigen dat ik tegenwoordig vast alles zou kunnen met Linux! Zelfs gamen! Helaas wijst Google mij op de feiten: behalve die eeuwige Civ II-kloon zijn er een aantal bijzonder krakkemikkige open source-spelletjes die (wauw!) polygonale beelden hebben, plus een emulator getiteld ‘Wine’ waarmee een handvol Windows-spellen *net* niet lekker draaien.

Het is dus ook dit jaar een volslagen zinloze oefening, dat enkel bijdraagt aan een creatieve woordeschat als ik in mijn blinde woede voel dat ‘FUCK’ niet meer voldoende is.

Volgend weekend moet het er maar van komen. Ubuntu, here I come.

13 reacties

 1. Arne · 21-2-2012 · 11.52 uur

  Ik zeg dan ook altijd:”Life’s too short for Linux” Er zijn zoveel betere manieren om tijd te besteden…

 2. Gill · 21-2-2012 · 13.02 uur

  Was Android niet ook gewoon Linux? Dan kun je er gewoon mee doorgaan :-)

 3. Bas Grolleman · 21-2-2012 · 14.10 uur

  Tja, gamen is nog steeds een drama, daar pak ik dan ook meestal gewoon de X-Box voor. De driver issues heb ik nagenoeg nooit, maar gezien ik alles met Linux doe en het meeste gewoon werkt gaat hardware die niet “out-of-the-box” werkt gewoon direct weer terug naar de winkel.

  Ben wel heel benieuwd of Unity+Chrome wat toekomst gaat brengen kwa games op Linux.

 4. Harry Hol · 21-2-2012 · 14.21 uur

  @bas gebruik jij Linux als je ‘main’ OS? Ik zou dat niet kunnen vanwege mijn afhankelijkheid van iTunes en de vele Windows-only MMO’s die ik volg.

  Misschien toch maar een mac, dan…

 5. Jerry · 21-2-2012 · 15.10 uur

  MacOS is toch ook een verbasterde linux ? :)

 6. Robert August de Meijer · 21-2-2012 · 15.22 uur

  Succes ermee!
  Operating systems zijn altijd een seksimago geweest. Nu dat Mac passé is, zijn alle wannabe-nerds Linux aan het uitproberen. Sommigen zijn al daar voorbij en doen aan BSD (Het is van Berkley! Ik heb daar altijd willen studeren, het past zo goed bij mijn fairtrade vegaleverpasthei, oh het is zo gnarly!).
  Ik was tot een week geleden Haiku aan het gebruiken, maar nu dat -iedereen- deze jongen willen zijn ( http://haiku-os.org/blog/rhapsodyguru/2011-12-06_haiku_tutorial_here ), besef ik dat ik weer verder moet.

  Ik ga maar MiNT gebruiken. Dan kan ik mijzelf ontzettend stoer vinden elke keer zo’n hipster denkt dat ik Linux Mint gebruik. Gag me with a spoon.

 7. Bas Grolleman · 21-2-2012 · 15.45 uur

  @Harry - Al meer dan 10 jaar ofzo, maar ik ben ook Linux Sysadmin. :)

  Games is en blijft een groot probleem, als je zoals in jouw geval frequent games moet testen wil je gewoon niet op Linux zitten.

  Maar bv op een netbookje om onderweg wat te schrijven/bloggen/etc.. is het wel ideaal, zeker in deze tijd waarin nagenoeg alles webbased is.

  iTunes afhankelijkheid nog steeds van toepassing nu we iCloud hebben? Geen ervaring mee gezien ik alleen maar Android gebruik en dus nooit mijn telefoon/tablet aan de laptop hoef te hangen.

 8. Bas van Boven · 22-2-2012 · 23.49 uur

  Linux is niet geschikt voor gamen. Dat is niet erg. Mijn telefoon is ook niet geschikt om op te tekstverwerken en mijn 3DS is ook onwijs slecht in draagbare mediaspeler zijn.

  Maar dat neemt niet weg dat er onwijs veel redenen zijn om wél Linux te gebruiken. Er is weldegelijk Linux-software die gehakt maakt van elk Windows-alternatief dat ervoor is: qua software voor eindgebruikers noem ik bijvoorbeeld lichtgewicht mediaspeler Banshee/Rhythmbox, IM-applicatie Pidgin en het briljante Software Center, maar qua software voor core-gebruikers wordt het pas echt interessant. Vele IDE’s (Netbeans, Eclipse, etc) zijn van oorsprong gebouwd voor Linux, en daar ook nog steeds het fijnste op. Een Android-app schrijven kan technisch gezien wel onder Windows, maar in de praktijk kom je zoveel extra problemen tegen dat je wel een behoorlijk gaatje in je hooft moet hebben als je daarvoor kiest. En ik kan in Windows zelfs geen .htaccess files aanmaken, broodnodig voor het bouwen van webapplicaties, zonder krankzinnige workarounds toe te passen.

  Voor de rest wordt Linux niet trager naar verloop van tijd, en is mede daardoor een extreem stabiel systeem wanneer je het eenmaal draaiende hebt. Op de PC van mijn zusje heb ik Ubuntu geinstalleerd omdat ze, naieve internetgebruiker die ze is, constant virusinfecties oploopt. En daar is ze, afgezien van het protest vooraf, eigenlijk heel tevreden mee!

  Dat jij kennelijk zo’n moeite met het configureren hebt ligt er, zonder je daarmee te willen beledigen, waarschijnlijk meer aan dat jij simpelweg opgegroeid bent met Windows, dat systeem veel beter kent en ook nooit echt de tijd hebt genomen om fundamentele kennis van het Linux-OS op te nemen.

  Als ik me opwindt over het niet kunnen tekstverwerken op mijn 3DS stel ik onrealistische eisen. Als jij wilt gamen op je Linux-systeem stel jij onrealistische eisen. Mijn advies: neem een Windows-partitie om op te gamen en een Linux-partitie voor de rest. Je zal, na wat fundamentele Linuxkennis opgedaan te hebben, voor de rest van je leven niet meer terugwillen.

  Deze post is getikt op Linux Mint 12.

 9. Bas Grolleman · 23-2-2012 · 10.07 uur

  Iemand die Suse Linux in 1996 werkend heeft gekregen lijkt me toch echt wel de basis dingen onder de knie te hebben.

  @Bas van Boven - Veel tekst, maar je gaat even voorbij aan het feit dat Harry Game Journalist is. Het jaarlijkse ritueel houd in dat hij elk jaar toch weer even de status van Linux wil zien, iets waarmee hij met kop en schouders boven de gemiddelde windows gebruiker uitsteekt.

  Dual boot is geen optie, is het nooit geweest.

  Trouwens ook op Linux Mint 12

 10. Rick · 23-2-2012 · 11.21 uur

  Ook Linux Mint 12 hier. Alleen om te ontwikkelen though, thuis draaien we gewoon lekker Win7.

 11. Harry Hol · 23-2-2012 · 11.28 uur

  “Dat jij kennelijk zo’n moeite met het configureren hebt ligt er, zonder je daarmee te willen beledigen, waarschijnlijk meer aan dat jij simpelweg opgegroeid bent met Windows, dat systeem veel beter kent en ook nooit echt de tijd hebt genomen om fundamentele kennis van het Linux-OS op te nemen.”

  *milde glimlach*

  Ik zeg niet dat ik het niet *kan* configureren. Ik zeg dat het bijzonder omslachtig en vloekgevoelig is :-)

  Linux is veel dingen, maar gebruikersvriendelijk is daar niet een van.

  Ennuh… mijn eerste kennismaking met een OS was CP/M, niet lang daarna gevolgd door VAX VMS, via mijn, erm, experimenten met een modem en onbeveiligd mainframe. Maar dit is geen nerd-fight, toch?

 12. Bas van Boven · 23-2-2012 · 23.43 uur

  Hihi, sorry! Ik wilde je niet beledigen en ik geloof dat je weldegelijk expertskillz hebt :). Voor de duidelijkheid: ik heb totaal geen ervaring met al die archaische OS’en die je noemt. Al bewijst dat an sich nog steeds niet echt dat je affiniteit hebt met Linux ins and outs, wat het punt was dat ik eigenlijk probeerde te maken.
  Desalniettemin: een Windows-PC configureren is naar mijn mening echt niet veel makkelijker (op sommige vlakken zoals de bootloader zelfs veel ingewikkelder) en configuratie is uberhaupt niet iets voor eindgebruikers. En als je een Ubuntu-bak eenmaal draaiende hebt is het wel degelijk een gebruiksvriendelijk systeem hoor, daar is mijn technisch-onbegaafde zusje het levende bewijs van.

  @Bas Grolleman: Dat dualboot geen optie is voor een eindgebruiker ben ik ook met je eens. Maar ik zie niet in waarom dat voor enthousiastelingen geen optie is. Zelfs op het liacs waar ik informatica studeer beschikken alle PC’s over een Windows/Linux dualbootsysteem.

 13. Bas Grolleman · 24-2-2012 · 7.40 uur

  Snap nog steeds niet waarom mensen liever avonden van hun leven vergooien met het “fixen” van wifi en printers als je voor 20 tot 50 euro z’n ding kan vervangen met een die het gewoon doet.

  Mijn dual boot opmerking heeft helaas meer met de menselijke natuur te maken, want het concept werkt perfect. Alleen een herstart is een drempel, en als beide OSen werken dan blijf je uiteindelijk aan 1 kant steken.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>