De Mars voor Informatie, oftewel Participerende Journalistiek in LOTROHarry Hol speelt al MMO’s sinds de dagen van de tekst-MUDs. In de rubriek Level Up bericht hij wekelijks uit de wondere wereld van ‘s werelds massaalste gamegenre.

Ik sta op de rots op het plein van Bree. Voor mij staan zo’n vijftig andere spelers. We zijn samen gekomen om van ons te laten horen. Ik houd de eerste virtuele toespraak van mijn leven. Mensen roepen ‘Free Middle-earth’ of slaken een strijdkreet. Als we daarna met zijn allen door de stad marcheren vraag ik me af hoe ik hier ooit zo diep in verzeild ben geraakt.


Het is dinsdag, 7 september. Ik check mijn Twitter-tijdlijn en zie een verontrustend bericht. Snel log ik in op de forums van Lord of the Rings Online. En inderdaad: het is officieel. De Free-to-Play-update, inclusief de nieuwe gratis uitbreiding, is uitgesteld. Ik baal en ben me terdege bewust van de ironie. Bij de eerste aankondiging dat LOTRO gratis speelbaar zou worden, slaakte ik nog een kreet van afschuw.

Ik baal niet alleen als speler, maar ook als journalist. Een week eerder had ik nog een stukje geschreven voor de krant waarin ik de gratis versie van LOTRO aankondigde voor 10 september. En vooral het vage van de berichtgeving irriteert me. Nergens wordt duidelijk waarom het feest is uitgesteld, of hoe lang het nog gaat duren. Ik waag een telefoontje naar Codemasters, waar ik uiterst vriendelijk te horen krijg dat ik mijn vragen even op mail moet stellen.

Vragen

Ik vraag hen wat de reden is van de vertraging. Of het allemaal nog wel doorgaat. Of de nieuwe lanceerdatum vóór of na die van Duke Nukem Forever valt. Oh, en ook voor de zekerheid hoe lang Codemasters de licentie behoudt om het spel (dat gemaakt is door het Amerikaanse Turbine) in Europa mag blijven draaien.

Het antwoord is een luid en duidelijk: “geen commentaar”. Ik mail er nog even achteraan: “Ook niet op de duur van de licentie?” Nee, even helemaal nergens op.

Het wachten begint. Ik ben inmiddels gekluisterd aan het forum waar ik driftig meediscussieer. Ja, ik ben een van die mensen die graag een robbertje ruzie maa… ik bedoel stevig debatteert op een officieel gameforum. De daarop volgende dagen begint het LOTRO-forum zelfs in mijn dromen op te duiken. Een totaal gebrek aan informatie is iets waar mijn brein helemaal niet mee overweg kan.

Er verschijnen druppelsgewijs nieuwe berichten van Codemasters op het forum. Dat het nieuws niet goed is. Dat het zeker tot het einde van de maand zal duren. En nee, ze gaan niet zeggen wat er aan de hand is.

Waar is Zapruder als je hem nodig hebt

Inmiddels laait het vuur van speculatie op tot zulke ongekende hoogte, dat het me niet zou verbazen als iemand de vertraging in verband brengt met de aanslag op Kennedy. Turbine zou expres de zaak rekken om zo veel mogelijk spelers op de eigen Amerikaanse servers te lokken. Codemasters zou de update verknald hebben. Bugs zouden het probleem zijn. Of de Europese wetgeving. Of misschien is er wel een kwaadaardig gemuteerd konijn in de serverruimte geslopen die iedereen met de updatedisc naar de keel vliegt…

Als het einde van de maand stevig in zicht komt, en de meesten van ons (ik voel me nu geheel onderdeel van de LOTRO-gemeenschap) nu ècht rekenen op een lancering op 30 september, duikt een nieuw bericht op: nog een paar weken geduld, mensen.

Wat is een paar? Twee? Drie? Is het een maand? Komt het dit jaar nog? Wat is er toch in Tolkiens naam aan de hand met LOTRO EU?

The enemy of my enemy

Op het forum zie ik tegelijkertijd dat de frustratie van de spelers omslaat in cynisme en onderling gekissebis. Zonder informatie en zonder een echte uitlaatklep vliegen de forumbezoekers elkaar naar de keel.

Deze gemeenschap heeft iets nodig om te doen. Tegelijk besef ik de ironie dat het reclamespotje dat Turbine onlangs lanceerde om de gratis versie in de VS te promoten, bijna letterlijk waarheid wordt. Daarom suggereer ik de ‘Mars voor Informatie’. Verzamelen voor de herberg The Prancing Pony, en dan marcheren! Free Middle-earth!

Ik besef dat dit geen effect gaat hebben. Dat wat er ook aan de hand is, een stel virtuele poppetjes in een fictieve stad de zaak niet gaan versnellen. Maar het is een uitlaatklep. Iets om te doen.

De opkomst is niet slecht, maar niet gigantisch. Waar sommigen hoopten op genoeg spelers om de server te crashen ben ik zelf al verbijsterd dat er zo veel (zo’n vijftig) mensen aan mijn oproep gehoor geven. De podcast Mordor Or Bust heeft een verslaggever gestuurd. Er verschijnen screenshots op Twitter (waar ik ‘The Great Instigator’ wordt genoemd). In de chatkanalen klagen de rollenspelers dat al dat volk voor de Pony hun wekelijkse privé toneelstukjes in de war schoppen.

Ik heb een droom…

Ik sta na de Korte Mars (naar de stadspoort en terug, eigenlijk best een zielig stukkie) weer op de rots, geflankeerd door twee andere spelers. Alsof ik inderdaad de Muad’Dib van Middle-earth ben, spreek ik de aanwezigen toe en roep hen op om hun stemmen te laten klinken als de donder en niet te rusten voor we ons doel bereikt hebben: FREE MIDDLE-EARTH.

Een kwartier later is het plein voor de Pony echter weer leeg. Ik ben ook uitgelogd en zit op de bank naast mijn vriendin. Ze vraagt me hoe het protest was gegaan.

“Ze noemden me The Great Instigator”, zeg ik.
“Wat betekent dat?”, vraagt ze.
“Ach, het klinkt cool.”
“Hebben jullie wat bereikt?”
“Denk het niet.”
“Thee?”, vraagt ze.
“Graag”, zeg ik.

Epiloog

Op het moment van schrijven is er nog steeds geen nieuws, maar kleine veranderingen op de LOTRO EU-website lijken te wijzen op vooruitgang. De samenzweringstheorieën gaan gewoon door. Een nieuwe mars dan misschien?

3 reacties

 1. Berend Jan · 30-9-2010 · 22.48 uur

  Codemasters zit aardig in de ellende, ze zouden het het spel jumpgate evolution ook uitgeven in europa. Maar ook daar is de informatie gestopt en zitten ze volgens mij in een juridische toutrek wedstrijd met de spelmaker. Bij Dungeons en Dragons Online heeft codemasters ook Free to play aangekondigd en toen ik het wilde proberen bleken ze de licentie te hebben verloren. Ook hebben ze bij de lanceren van LOTRO in europa gedoe gehad met de Founders boxes waarin een gouden ring hoorde te zitten maar ziet zat en er miste nog een kaart in de box die ze later wel hebben nagestuurd.

  Het spel is geweldig maar ik ben niet zo tevreden over Codemasters, maarja ach ik zeur niet meer ik kan in iedergeval tot 2017 nog spelen…

  Ik kon niet bij je wandeling zijn omdat ik juist die avond moest werken.

 2. Harry Hol · 30-9-2010 · 22.58 uur

  Codies heeft voor DDO nooit f2p aangekondigd…

 3. Berend jan · 30-9-2010 · 23.19 uur

  Niet? Ik dacht van wel… ze zijn de licentie in ieder geval wel kwijd dat is confirmed…

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>