De Special, Collector’s, And All That Crap editionGerthein Boersma en Rogier Kahlmann maken om beurten je vrijdag onveilig met hun columns.

Een paar dagen terug heb ik iets gedaan wat ik normaliter nooit doe. Ik heb een special edition gekocht van een spel. Het was die van Bioshock 2. Niet eens omdat ik Bioshock nou zo geweldig vind. De box zag er gewoon mooi uit. Er zat een boek en een plaat in, en - niet geheel onbelangrijk - hij kostte maar 20 euro.

Eenmaal thuis pakte ik het gevaarte een beetje nerveus uit. Het had de omtrek van een platenhoes en was versierd met fraai artwork. Terwijl ik het pakket voor mezelf omhooghield keek ik er tevreden naar, maar ook ietwat onwennig. Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik nou met zo’n special collector’s item aanmoest. Een ding wist ik zeker: hij zou niet zomaar tussen mijn stapeltje spelletjes komen te liggen. Nee, deze box mocht aandacht opeisen in de woonkamer.

Eerst liep ik ermee naar het kastje waar ook mijn TV op staat en zette het er rechtop naast. Dit leek mij de perfecte plek voor mijn allereerste collector’s item. Ik ging er tegenover zitten op de bank en bleef er zo even naar kijken, iets waar ik me vreemd genoeg verplicht toe voelde. De tijd verstreek. Een vreemdsoortige mengeling van verveling en lichte spijt bekroop me. Ik bleef naar de doos kijken zoals ik vroeger naar nieuw speelgoed kon kijken. Niets mee doen, niet aankomen. Gewoon kijken en genieten.

Eenmaal besloten daar klaar mee te zijn, stond ik op uit de bank en liep ik op mijn Bioshock 2-collector’s edition af. Voorzichtig, alsof het heel fragiel was, legde ik hem op zijn rug en deed het deksel eraf. De plaat, voorzichtig tussen mijn vingers geklemd, legde ik op de pick-up. Terwijl ik de arm langzaam op het vinyl liet zakken mompelde ik tegen mezelf: ‘Dit is toch écht wel een hele mooie special edition’. Daarna, terwijl de muziek speelde, bladerde ik door het fraai geïllustreerde boek dat erbij zat.

Van screenshots naar wapen- en vijandendesigns turend, vouwde ik langzaam de bladzijden over elkaar heen. Weer praatte ik in het luchtledige om mezelf te overtuigen van mijn geweldige aankoop: ‘Kijk nou toch, Kahlmann! Wat een fantastische box! En voor die prijs!’ Ergens, heel erg diep in mijn achterhoofd, vroeg een ander stemmetje zich af wat ik nu toch weer in godsnaam aan het doen was.

Dat stemmetje negerend haalde ik de plaat van de speler af, deed hem voorzichtig terug in de hoes en pakte ik de doos weer netjes in. Daarna zette ik hem terug naast de TV en ging weer op de bank zitten. Het werd al wat donkerder en ik leek vast te zitten in een soort apathisch staren. Ik vroeg me af of dit nu het begin was van een verzameling. Zou ik straks ook andere collector’s, special en prestige-editions gaan kopen? Waar zou ik ze neer moeten zetten? Spookbeelden van vitrines, verzamelbeurzen en figurines passeerden mijn geestesoog.

Ik stond op, liep weer naar de doos, trok het deksel eraf en groef door de rotzooi heen naar het spelletje zelf, dat ik op de stapel achter het kasdeurtje smeet. De zwarte doos, de plaat en het artworkboek kieperde ik haastig de prullenbak in. Nog een beetje aangeslagen, maar vooral opgelucht mijmerde ik: ‘Dat ging daar bijna even fout’.

27 reacties

 1. Roland van Hek · 3-12-2010 · 16.33 uur

  Hey Rogier, ga je binnenkort een keer mee naar de neuzelbudgetbeurs? Ik wil graag mijn verzameling Happy Meal-toys compleet maken. Misschien tik ik ook nog wel een leuke wuppie-muts op de kop. ;)

 2. Robert Hoogendoorn · 3-12-2010 · 16.35 uur

  Ik snap je, Rogier. Misschien voor het eerst, maar met trots, durf ik het te zeggen. Ik snap je.

 3. Roland van Hek · 3-12-2010 · 16.48 uur

  Ik heb ‘m trouwens ook gekocht, maar alleen om er debiel mee op de foto te gaan: http://twitpic.com/27llzo

 4. Rick · 3-12-2010 · 16.56 uur

  Ik ben er in het verleden nog wel een paar keer ingetrapt. De Special Editions. Wat erin zit valt altijd tegen. Een boekje met extra art, dat je één keer doorbladert. Een goedkoop plastic figurine die lang niet zo gedetailleerd is als het doosje deed vermoeden. Of een metalen hoesje dat kut is om open te krijgen, en net niet in je dvd rekje past.

  Dus ik ben er compleet van afgestapt. Voor mij geen Special Epic Collector Editions meer.

  Al had ik er laatst met Bioshock 2 per ongeluk eentje. Ik had m online besteld voor twee tientjes. Kreeg ik de Special edition. Weer eentje die niet in het rekje past. Fuck.

 5. Ruud · 3-12-2010 · 17.01 uur

  Bij het lezen van de titel hoorde ik mezelf denken: “Eindelijk die dat special edition gedoe ook zat is!!”

  Wat ook opvallend is dat men collectors editions verkoopt. vergelijkbaar, maar lachwekkender is dat er van deze edities gewoon honderden duizenden worden verkocht. Laatste CE die ik heb kunnen spotten is die van GT5, waar er zeker een half miljoen van beschikbaar zijn, wellicht meer. Wat is hier ‘collector’-achtig aan?

 6. Roland van Hek · 3-12-2010 · 17.05 uur

  @Ruud: Collector’s edition heeft weinig te maken met gelimiteerde beschikbaarheid, meer met het feit dat zo’n dure editie alleen wordt gekocht door malloten die er extra veel geld voor over hebben. (For the record: ik mag graag collector’s editions kopen, maar alleen als ik er niks extra voor hoef te betalen)

 7. Laura · 3-12-2010 · 17.06 uur

  Ik heb altijd het gevoel dat collectors items zijn voor mensen die spaarziek zijn en de hele dag op Marktplaats struinen.
  Wat mij bij de vraag brengt; wat krijg je voor zoiets als het -zeg- vijftig jaar oud is?
  Vast niet veel, want wat Ruud ook zegt; een half miljoen collecters editions?

 8. Roland van Hek · 3-12-2010 · 17.15 uur

  @Laura: Als je collector’s editions koopt om er geld mee te verdienen ben je volgens mij sowieso verkeerd bezig. Gaat je nooit lukken.

 9. Bart Breij · 3-12-2010 · 17.17 uur

  Toen de blikken doos van Gears of War, het fenomeen collectors edition was toen nog spanking nieuw en flitsend, deze week plaats moest maken in de Kleine Rij der Geweldenaren en ik er de normale editie van Gears ervoor in de plaats zette, dacht ik nog: ‘Mooi. Kan er weer een spelletje bij.’

 10. Roland van Hek · 3-12-2010 · 17.23 uur

  @ Bart: Collector’s editions bestaan al heel wat langer dan de release van Gears of War, hoor. Wat is trouwens de ‘Kleine Rij der Geweldenaren’? Heb je het nu over je gamecollectie?

 11. Luke van Velthoven · 3-12-2010 · 17.33 uur

  Ik ben een slet voor extra content bij games die ik erg graag wil. Anders ga ik voor de goedkoopste mogelijkheid. Het stoort me wel enorm als je nog niet alles hebt met zo’n editie. Al die exclusieve dingen per winkel vind ik hatelijk.

 12. Matthew Deboysere · 3-12-2010 · 17.36 uur

  Er wordt teveel gegooid met collector’s en limited editions. Kijk naar Black Ops, GT5 en AC Brotherhood, die alledrie met drie verschillende edities kwamen. En waar doe je het tegenwoordig voor? Voor een extra gun pack of een multiplayerskin? Laat meer zitten, doe ik niet (meer) aan mee. Een soundtrack is bij mij wel nog welkom overigens.

 13. Roland van Hek · 3-12-2010 · 17.39 uur

  @Luke: Exclusieve content die je alleen bij één bepaalde winkel kunt krijgen vind ik ook afzetterij.

 14. Bart Breij · 3-12-2010 · 17.45 uur

  @Roland: Collectors Edition werden ongeveer gangbaar vanaf de eerste Gears of War volgens mij. En ja, de Kleine Rij der Geweldenaren is het stapeltje games dat trots wordt tentoongesteld, waar de rest ergens achter ligt.

 15. Roland van Hek · 3-12-2010 · 17.57 uur

  @Bart: Voor de PC, Playstation 2 en de ‘classic’ Xbox zijn er meer dan genoeg collector’s editions verschenen: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_video_game_collector_and_limited_editions
  Ik vind het eigenlijk wel een jofel idee om zelf een naam te verzinnen voor je gamecollectie, inclusief creatieve schrijfwijze. Vanaf nu noem ik mijn gamecollectie “dE gROTE kOFFER dES vERTIERSCH” (aangezien ik al mijn games in zo’n mieters machtig mooie CD-koffer bewaar)

 16. Rogier Kahlmann · 3-12-2010 · 18.12 uur

  Roland en bart, dat lijkt eerder op een verzameling sekspeeltjes. Noem het maar gewoon je ‘spelletjes’

  Off topic. Hoe log ik in met een smartphone?

 17. Roland van Hek · 3-12-2010 · 18.31 uur

  Het was slechts mijn intentie om aan te tonen hoe twijfelachtig het is om een ‘naam’ te verzinnen voor je games. What’s next? Gaan mannen een naam verzinnen voor hun snik- OK, never mind.

 18. Wesley Akkerman · 3-12-2010 · 19.18 uur

  Heb ook met die box in m’n handen gestaan. Er werd me aangeraden die box te kopen, maar ik weigerde. Gelukkig kreeg ik al die ingeving van Rogier voordat ik hem kochte, want ik ken mezelf: ik doe er toch niets mee.

 19. Marcel · 3-12-2010 · 19.54 uur

  Meeste boxen zijn inderdaad. Vooral zoals bij COD en AC waarbij er meerdere varianten zijn van special en epic edities. Dan weet je toch al meteen dat het flauwekul is :D

 20. Bas Bouwman · 3-12-2010 · 23.55 uur

  Heb mij in het verleden velen malen laten verleiden door collectors editions. je kon het zo gek niet verzinnen of ik kocht het, tot ik op een bepaald moment dacht.. wat doe ik nu? Ik verzamelde voor het verzamelen, niet omdat ik die games zo geweldig vond.

  Ik heb mij tijden terug getrokken van Collectors editions op enkele uitzonderingen na, die van World of Warcraft en Starcraft II. Blizzard verzet best veel werk om die uitgaves ook daadwerkelijk speciaal te maken.

  Rogier, ik denk niet dat je een special of collectors edition moet kopen omdat het goedkoop is. Zoals je zelf al aangaf, je vond het spel zelf ook niet zo speciaal. Ik heb nog steeds enkele specials waar ik erg blij mee ben, zoals die van WoW. Als de game je echt aanspreekt wordt de waarden zoveel groter.

 21. Bart Breij · 4-12-2010 · 0.06 uur

  Oh, ik heb geen naam voor mijn rij met favoriete spelletjes hoor, dat was Gewoon Een Impulsief Verzinsel. Niks aan de hand, loop maar verder.

 22. Roland van Hek · 4-12-2010 · 10.01 uur

  Hahahahaha! Jaaaaaaaaaaaaaja, en nu terugkrabbelen zeker….. :D :D :D

 23. Joris · 4-12-2010 · 10.50 uur

  Het is vooral jammer als de gewone editie, zeldzamer is geworden als de limited edition en je verschillende winkels moet afzoeken naar een normaal exemplaar. De meest belachelijke special edition in mijn bezit is overigens die van Resident Evil 5, een lelijke hoes én een extra dvd met daarop enkel een making of van het spel en een trailer.

  Een LP vind ik dan wel weer tof.

 24. Roland van Hek · 4-12-2010 · 11.03 uur

  @Joris: De S.E. van R.E.5 is inderdaad een dikke teleurstelling. Metalen doosjes een ‘special edition’ noemen vind ik sowieso dikke lulkoek. Filmdistributeur RCV (volgens mij heten ze nu anders) heeft daar ook een handje van: ouwe dvd’s opnieuw uitgeven, maar dan in een metalen doosje met ‘limited edition’ erop.

 25. Guan van Zoggel · 4-12-2010 · 17.27 uur

  Voor mij is het ook een unicum dat ik het met Rogier eens ben. De enige special/collector’s/limited edition (doorhalen wat niet van toepassing is) die ik in bezit heb, is die van Final Fantasy XIII. Niet voor de extra’s, ik weet niet eens meer wat er in zat. Maar voor het externe box die wél aansluit bij de rest van de serie.

 26. Roland van Hek · 4-12-2010 · 17.44 uur

  Is het zo’n unicum voor mensen om het met Rogier eens te zijn? Ik vind dat ‘ie regelmatig hele zinnige dingen veroorzaakt.

 27. Ruud · 4-12-2010 · 19.49 uur

  Rogier is een frisse wind op bashers en een hele aanwinst.
  Zo en dat zeg ik niet vaak.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>