De top 3 Nintendo DS-games van Niels PeuchenIn de weken rond de jaarwisseling kijkt Bashers terug op het afgelopen jaar. Niels Peuchen, die verantwoordelijk is voor de Gamehype- en de Game van de week-rubriek, speelt bijna zes jaar na de release nog steeds het liefst op zijn Nintendo DS. Hij kiest zijn top 3 NDS-games.

Eigenlijk schaam ik me er een beetje voor. Dat ik wel de datum weet waarop ik de Nintendo DS kreeg, maar niet wanneer de trouwdag van mijn ouders plaatsvindt. Of wanneer de aanslagen in Madrid waren. Ik heb echter een goede reden: als klein jochie kreeg ik op dezelfde dag mijn eerste vriendinnetje. Zes maanden later was de verkering voorbij; zes jaar later speel ik nog steeds met mijn Nintendo DS.

Ik game allang niet meer zo veel als vroeger, maar ik vermaak me nog kostelijk met de Nintendo DS. Het aanbod is dan misschien karig, als ik in een jaar vier ijzersterke titels mag spelen, ben ik tevreden. Drie daarvan hebben een plekje verworven in mijn top 3.

3. Pokémon Heart Gold & Soul Silver

Dat ik nog steeds niet alle badges heb gehaald in deze remakes van de tweede serie Pokémon-games, is volledig mijn schuld. Het is niet dat de game verveelt; het heikele punt is juist dat ik álles wil spelen. Ik wil uren steken in Voltorb Flip, de vervanger van de fruitmachines. Ik wil mijn touchscreen aan gort krassen met de Pokéathlon. Ik wil punten verdienen in de Battle Frontier. Ik wil de legendarische Pokémon aan m’n collectie toevoegen. Ik wil alle Unowns vangen. Ik wil überhaupt alle Pokémon vangen.

En dan ben je wel even bezig. Bovendien heb ik thuis twee exemplaren van Soul Silver liggen, dus zou ik er nog meer tijd aan kwijt kunnen zijn. Als ik ook dat tweede, glimmende doosje open zou maken. Maar dan zou ik mezelf teleurstellen. En dat zou ik toch niet doen? Nee toch? Toch?

2. Professor Layton and the Lost Future


Als je de tranen voelt opwellen tijdens een spel (en het geen game om te janken is), dan heeft de ontwikkelaar iets goeds gedaan. Het bewuste spel: Professor Layton and the Lost Future. Het bewuste moment: wanneer Laytons liefje verdwijnt en de professor zijn hoed afneemt. Het was triest Hershel Layton zo verdrietig te zien, waardoor ook ik bijna huilde. Mijn gamemoment van het jaar was bepaald.

Maar natuurlijk is deze nominatie niet alleen tot stand gekomen door de emotie die mij overmande. De puzzels waren ook deze keer bijzonder vermakelijk, het verhaal was lekker vergezocht en de vertrouwde personages kwamen in Londen volledig tot leven. Professor Layton en leerling Luke schudden gaandeweg hun bordkartonnen schroom van zich af en werden mensen.

1. Golden Sun: Dark Dawn


Tja. Eigenlijk is het niet eerlijk. Ik wist tijdens de E3 van 2009 al dat ik Golden Sun: Dark Dawn bovenaan elk lijstje zou zetten zodra ik die game in handen had. Zo moest nu dan ook geschieden.

Of ik deze plaatsing kan rechtvaardigen? Godzijdank wel. Dark Dawn is in mijn ogen namelijk de Golden Sun-naam meer dan waardig. De game doet echter veel zaken minder goed dan de twee voorgangers voor de Game Boy Advance. Zo is Dark Dawn te gemakkelijk, slaat het spreken (met behulp van vier emoties) als een lul op een drumstel en word je bij vlagen wel erg veel aan het handje genomen.

Gelukkig zijn daar genoeg fijne dingen tegenover te plaatsen. Kleine ergernissen uit de eerste delen zijn opgelost, er wordt veelvuldig verwezen naar belangrijke historie van de Golden Sun-wereld en eigenlijk is het geheel simpelweg een shot pure fanservice. O ja, en nog steeds krijg je bij elk fornuis dat je aantikt een beschrijving van een werkelijk heerlijk gerecht te lezen. Dat doet ‘t ‘m.

8 reacties

 1. Osahi · 5-1-2011 · 13.21 uur

  Hmmm, deze lijst lijdt voor mij persoonlijk aan een nijpend gebrek aan Dragon Quest IX. Zowat het enige DS-spel dat ik dit jaar heb uitgespeeld.

  Eerlijk is eerlijk: Golden Sun en Layton moet ik nog eens oppikken (die laatste pik ik waarschijnlijk in de Engelse versie mee als ik volgende maand naar Ierland trek). Pokémon was ik vreemd genoeg te snel beu, ook al had ik lange tijd geen titel uit de reeks meer gespeeld. Het klikte niet meer zoals het een paar jaar geleden wel klikte

 2. Ruud · 5-1-2011 · 13.41 uur

  uhuh, waar is Dragon Quest IX, 999, Picross 3D, Ace Attorney Investigations: Miles Edgeworth, Shin Megami Tensei: Strange Journey :P

  En op de dsi-ware zijn eindelijk ook geweldige games verschenen, hoewel Nintendo Europa te lui is voor woorden, gezien bepaalde toppers nog steeds niet beschikbaar zijn, denk aan CaveStory en Shantae

 3. Niels Peuchen · 5-1-2011 · 14.26 uur

  Ik ben ook al door vrolijke vriend Guan gewezen op de gebreken in het lijstje. Dragon Quest IX en Strange Journey heb ik helaas niet gespeeld, Miles Edgeworth en Picross 3D verdienden mijns inziens jammer genoeg geen plek.

 4. Guan van Zoggel · 5-1-2011 · 17.44 uur

  Heb deze zomer in Japan nog aardig wat Dragon Quest IX gespeeld met vrienden, maar dat is gewoon aanpassen aan de cultuur: op dat moment was Dragon Quest Monsters: Joker 2 net uit, dus overal zag je mensen met DS-en. Sommige Japanners keken je dan echt zo aan van: ‘ben jij nog niet klaar met IX?’. Nee, en langer dan tien uur hield ik het ook niet vol.

  Dark Dawn heb ik enkel en alleen gespeeld om te recenseren. Als ik zo vrij mag zijn een fractie uit m’n recensie te kopiëren: “Los van het grafische spektakel is Golden Sun: Dark Dawn verre van bijzonder. De hoofdrolspelers zijn ongeïnspireerde kopieën van personages uit de Game Boy Advance-delen, die overbodig langdradige gesprekken voeren. Daarbij komt dat de speler, dikwijls op gesloten vragen, dient te reageren met een lachend, verdrietig of woedend gezichtje, wat verder geen enkele invloed op het verhaal heeft. Daarnaast is het vechtsysteem, dat ten tijde van de Game Boy Advance al verouderd aanvoelde, klakkeloos overgezet. Ook de moeilijkheidsgraad ligt ontzettend laag, wat in combinatie met de kinderachtige dialogen suggereert dat (jonge) kinderen de doelgroep zijn.” Ter volligheid: ik was het eerste deel al na een uur of zeven beu. Ik klikte maar al te graag Dark Dawn uit m’n DS om plaats te maken voor míjn favoriete DS-titel van het jaar:

  Shin Megami Tensei: Strange Journey, en ik ben blij dat Ruud hem even noemt. Maar daarover later meer. :)

  Pokémon kan ik me in vinden, al is dat meer jeugdsentiment; Professor Layton moet ik nog spelen, aangezien ik halverwege deel twee ben blijven hangen.

 5. Peter Dijkstra · 5-1-2011 · 21.45 uur

  Ik moet zeggen dat ik Golden Sun: Dark Dawn (ook) maar tegen vond vallen. Grafisch gezien is het wonderbaarlijk en de verwijzingen naar de twee oude games in de serie zijn ook erg leuk. De gevechten zijn eventjes vermakelijk, maar ze vallen te snel terug op herhaling. De personages in het verhaal zijn ook verrekte oppervlakkig, of althans, de dialogen, en het verhaal is ook weer een dertien in een dozijn ‘dark side, dark people, dark dit dark dat’ verhaal. De muziek is naar mijn inziens ook minder spectaculair dan voorgaande delen. Maar! Zoals ik al zei zijn de graphics fenomenaal en zijn al die verwijzingen - daarmee bedoel ik onder andere de encyclopedie - erg leuk. Er zaten ook een paar sterke puzzels in. Deze drie dingen zijn het enige wat ik eigenlijk vermakelijk vond en hielden mij spelende.

  The Lost Age heb ik meerdere malen 100% uitgespeeld. Ik had opeens Dark Dawn uitgespeeld - ja, het einde was daar opeens en uit het niets - en ik had eigenlijk geen behoefte meer om verder te spelen. De optionele dungeons heb ik dus maar links laten liggen.

  Afijn, ik kan nog zoveel meer typen over de game maar dan ga ik dingen spoilen. En dat is stom en gemeen.

 6. Ruud · 6-1-2011 · 13.13 uur

  Als ik Golden Sun nu ga spelen, krijg ik dan nog wel een samenvatting van de eerste twee delen, gezien ik deze 6 jaar geleden heb gespeeld en werkelijk niet meer weet waar het om gaat (Alex, een vuurtoren en Djinns, meer weet ik niet meer).

 7. Niels Peuchen · 6-1-2011 · 19.41 uur

  Een korte voorgeschiedenis wordt aan het begin gegeven, en gedurende het spel kun je een aantal boeken verzamelen waarin de eerste twee delen goed worden samengevat.

 8. Ruud · 6-1-2011 · 21.40 uur

  Nice en jammer tegelijk, weer een game op mijn to-buy lijst.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>