Deprimerende gedachtes in Every Day the Same Dream en nog 4 gratis gamesElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Every Day the Same Dream

Velen van ons verafschuwen een monotoon bestaan. Elke dag hetzelfde, elke dag herbeleven als ware het Groundhog Day. In Every Day the Same Dream speel je een persoon die dagelijks hetzelfde meemaakt. Helaas zit het vol bekende elementen, maar het is dan ook bedoeld om je aan het denken te zetten. Een interessante poging om een bepaalde gedachte over te brengen, hoewel het misschien meer een interactief verhaal is dan een echt spel. Verwacht geen diepgaande gameplay.

Speel Every Day the Same Dream (browser)

Alsof dat nog niet genoeg is, heb ik nog 4 gratis games voor je in de aanbieding.

Basketball

Het zijn de simpelste games die het verslavendst zijn. Basketball, zelfs de naam laat niks aan de verbeelding over. Het enige wat je in dit spel moet doen is een willekeurig geplaatste bal door de ring gooien. Een boog geeft aan wat de gooirichting is, de gooikracht is altijd gelijk. Nu is dit onderdeel alleen al leuk genoeg, maar het wordt beter. Jouw resultaten worden vergeleken met de rest van de wereld die op dat moment aan het spelen is. Iedereen krijgt twee minuten de tijd om zoveel mogelijk ballen door de ring te krijgen en bij elke gooi kun je door middel van een grafiek zien hoe je ervoor staat.

Speel Basketball (browser)

Blasting Agent

Het is leuk om te zien hoe sommige ontwikkelaars terugkijken op de jaren tachtig, en dan met name op hoe 2D-platformklassiekers als Megaman en Contra speelden. De typische onderdelen worden hergebruikt en aangevuld met soepele gameplay, en spelelementen die voorheen door technische limieten een bepaalde vorm hadden, worden nu met meer vrijheid vormgegeven. Dat resulteert in games als Blasting Agent, een indirect hommage aan alles wat goed is aan 2D-platformgames. Het is bovendien nog leuk ook.

Speel Blasting Agent (browser)

!

Beetje vermoeiend, zo’n ‘hippe’ titel. Maar niemand was de ontwikkelaar voor bij het bedenken ervan, dus nu ! gebruikt is komen we het verder niet meer tegen. Dat gezegd hebbende is ! een avonturenspel met een kleurenpalet gebaseerd op behang uit de jaren zeventig (en dat is echt waar). Je taak is om het vermiste stadsmonument te vinden voordat de burgermeester klaar is met zijn potje golf. Het spel duurt slechts 20 minuten, wat hooguit genoeg is voor één hole, laat staan 18.

Speel ! (Windows)

Fly Hard

Bouw een raket en vlieg zo hoog mogelijk de lucht in. Fly Hard is slecht gebalanceerd, wat wil zeggen dat je veelal door geluk verder komt. Het agressieve gevoel van duizenden liters fikkende brandstof hebben de makers daarentegen aardig goed weten te vertalen. De lucht hangt vol met glimmende stenen die je aardig wat extra centen opleveren. Hiermee kun je jouw raket uitbreiden met nabranders en springveren die je tijdens de start een handje helpen.

Speel Fly Hard (browser)

Over de speelhal

De games in deze rubriek vormen een kleine selectie van wat er wekelijks wordt uitgebracht. Ben je nu alweer uitgekeken op deze spellen? Bezoek dan de sites waar ik de bovenstaande titels gevonden heb, zoals: TIGSource, Casual Gameplay en Indiegames. Ben je zelf nog een leuke gratis game tegengekomen? Laat van je horen in de reacties hieronder.

4 reacties

 1. Arthur van Vliet · 26-12-2009 · 15.49 uur

  Everday the Same Dream is echt een heerlijk stukje kunst, erg mooi.

 2. Niels Peuchen · 27-12-2009 · 20.31 uur

  Every Day… is inderdaad prachtig. Ik houd van zulke minimalistische doch sfeervolle games.

 3. Sunboom · 28-12-2009 · 4.11 uur

  Ik opzich ook wel, maar vond dit te voor de hand liggend. Het idee dat overgebracht moet worden is bovendien inmiddels ook alweer cliché.

 4. Jerry Vermanen · 28-12-2009 · 20.12 uur

  Every Day The Same Dream was vrij tof, alleen is de boodschap niet echt enorm geweldig overgebracht. De stijl is wel heel gaaf, evenals de muziek.

  Basketball moet ik niet teveel spelen. Ik voel een trieste verslaving aankomen.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>