Dissidia 012: Final Fantasy – de grabbeltrommel van Square Enix
Hoewel Dissidia 012, net als voorloper Dissidia Final Fantasy, gerekend wordt tot het genre vechten, draait het eigenlijk helemaal niet om het vechten. Het gaat om de fanservice, de verzameling van vijfentwintig jaar aan goedzakken met piekhaar en schurken die allen kampen met een of meerdere complexen. Tel er een gigantische hoeveelheid vrij te spelen spul bij op, en de vergelijking met een serie als Super Smash Bros. is moeilijk te overzien.

Maar waar Super Smash Bros.-director Sakurai fans vroeg welke personages zij graag in Brawl zagen verschijnen, lijkt het alsof Square Enix maar blindelings wat graaide in hun grabbeltrommel van personages. Hoewel Aerith en dat hele Final Fantasy VII mij gestolen kunnen worden, zullen genoeg liefhebbers van het bloemenmeisje teleurgesteld zijn. Ze is er wel, maar alleen als Assist Character, de niet-speelbare personages die zo nu en dan een tik komen uitdelen. Om er nog een schepje bovenop te doen, moet je de demo van de game kopen om haar aanwezigheid vrij te spelen. Dus je betaalt extra om haar drie seconden in beeld te zien.

Dissidia 012: Final Fantasy

Ontwikkelaar: Square Enix
Platform: PSP

Even opmerkelijk is de verdeling van personages. De belangrijkste Square Enix-titel van deze generatie spelcomputers is Final Fantasy XIII, dat vertegenwoordigd wordt door alleen Lightning. Final Fantasy V, dat nog nooit ergens een bovengemiddeld succes is geweest, krijgt daarentegen drie speelbare personages. Zeg eens, hoeveel van jullie hebben in die game Gilgamesh bevochten?

Wat Square Enix wel goed doet, is trouw blijven aan de originele invullingen van de personages tijdens de verhaalmodus. Vaan is even vervelend in Dissidia 012 als hij was in Final Fantasy XII, en persoonlijke favoriet Kefka bijna net zo krankzinnig als vroeger. Dat ze door het slap vertelde verhaal en immer niet overtuigende stemmenwerk niet zo goed uit de verf komen, is een tweede. Oh, en het vechten zelf? Dat is alleen toebedeeld aan de fervente Final Fantasy fanaten.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>