Double XP weekend – Een reden om hem een trap te verkopenSorry schat, maar ik kan dit weekend niet met je mee naar je ouders…waarom?…Nou, er is een double XP weekend voor Call of Duty. Zouden er vrouwen zijn die van hun man deze zin, of een variatie daarop, te horen hebben gekregen? Zo ja, dan staan zij in mijn ogen volkomen in hun recht hem een welgemikte trap in de ballen te verkopen.

Ze zijn er vast, dat soort types. Mannen die, op de snelweg naar hun schoonouders of een museum, chagrijnig gaan lopen doen omdat ze dat weekend de kans missen om sneller te levelen dan hun online vrienden. Als het waar is (waar ik ten dienst van de kunst maar even vanuit ga) dan zou het double XP weekend een potentiële bedreiging voor relatie en gezinsleven inhouden.

Voor die mannen bied ik een alternatieve zienswijze op het fenomeen double xp weekend, waarmee ze die dagen misschien graag aan zich voorbij laten gaan, de relatie redden en de ballen besparen. Het zou zelfs kunnnen betekenen dat ze het spel waarin ze zo driftig aan het grinden zijn, in een ander daglicht gaan zien en het naast zich neerleggen. Een wake-up call voor iedere xp-verslaafde die uitkijkt naar zo’n weekend:

De bekentenis

Achter elke actie die spelers moet verleiden om meer te spelen, en waar extra experience points voor wordt weggegeven gaat een stille bekentenis schuil. Als je nadenkt over het signaal dat wordt afgegeven tijdens de promotie van het double XP weekend dan luidt dat als volgt: “Wij weten dat het monotoon kutwerk is om op een beetje respectabel niveau te komen in ons spel, en daarom bieden we aankomend weekend de mogelijkheid om in minder tijd, meer te bewerkstelligen.” Ergo: ons spel is niet leuk!

Als het een leuk spel zou zijn, dan zou het logisch zijn wanneer levelen zo langzaam mogelijk verloopt. Je speelt immers toch om het spel, niet om de metagame? Een half-XP weekend waarin je de helft aan experience points krijgt, dus dubbel zoveel plezier! Een weekend waarin je meer mag doen voor minder. Dat zou een betere reden zijn om de zaterdag en zondag voor vast te zetten. Maar de trap in de ballen voorkom je er vrees ik niet mee.

14 reacties

 1. Robert Hoogendoorn · 4-2-2011 · 13.15 uur

  Ik heb zelf nog nooit meegedaan aan een Double XP-weekend. Wat was eigenlijk de eerste game die dat introduceerde? Gears of War?

  Van “Als het een spel leuk zou zijn, dan zou het logisch zijn wanneer levelen zo langzaam mogelijk verloopt. Je speelt immers toch om het spel, niet om de metagame? Een half-XP weekend waarin je de helft aan experience points krijgt, dus dubbel zoveel plezier!” kreeg ik een flinke glimlach op mijn gezicht. Dat zou lachen zijn, kijken hoeveel fanboys gaan flamen op de fora. Misschien met je dit eens posten op het forum van Treyarch / Black Ops en gewoon kijken hoe mensen gaan reageren.

  Sociaal experiment? Go!

 2. Roland van Hek · 4-2-2011 · 14.16 uur

  Ik heb al een keer aan Josh Olin (http://twitter.com/#!/JD_2020) gevraagd hoe het zit met een half XP-weekend. Geen antwoord op gekregen.

 3. Harry Hol · 4-2-2011 · 16.10 uur

  Erm… ‘mannen’? Vrouwen spelen geen games? Zijn niet competitief?

  En die ‘stille bekentenis’… Tuurlijk, leuke ironische vondst waar je ten dienste van de kunst vanuit gaat.

  Maar dan sla je wel een beetje naast de plank. Bonus XP is voor online gamers als bonus airmiles. Leuke korte termijn lokker, maar je weet tegelijk dat het je nooit die miles-only HD TV oplevert.

 4. Roland van Hek · 4-2-2011 · 21.32 uur

  Harry: Hoe schat jij de verdeling tussen mannen en vrouwen in bij een game als CoD? Ik denk dat we mogen aannemen dat het aantal mannen/jongens dat begint te kwispelen bij de term “DOUBLE XP WEEKEND!” groter is dan het aantal vrouwen/meisjes.

 5. Harry Hol · 4-2-2011 · 21.54 uur

  @Roland dat is een aanname. Ik kan me het COD meisje van die gamer.nl video nog levendig voor de geest halen. Er zijn echt massa’s meisjes die net zo geschift zijn als mannen. Ik ken een jonge vrouw wiens vriend het uitmaakte omdat ze alleen nog maar Mariokart wilde spelen.

  In mijn LOTRO kinship heb ik ook buitengewoon fanatieke vrouwelijke gamers leren kennen, die veel intensiever en fanatieker speelden dan hun echtegenoten.

  Echt, vrouwen zijn net zo achterlijk met gamen als mannen.

 6. Roland van Hek · 4-2-2011 · 22.07 uur

  Harry: Ik zeg niet voor niets: “Ik denk dat we mogen aannemen…” Daar zit het woord al een klein beetje in verstopt.

 7. Harry Hol · 5-2-2011 · 0.51 uur

  @roland Yep, en ik denk dat het een verkeerde aanname is ;-)

 8. Roland van Hek · 5-2-2011 · 23.01 uur

  Het is natuurlijk jouw goed recht om dat in twijfel te trekken. Een handjevol voorbeelden van extreem fanatieke vrouwelijke gamers overtuigen mij niet.

 9. Eline Muijres · 6-2-2011 · 2.11 uur

  Ik denk dat we eerder mogen aannemen dat er in MMO’s flink wat meer vrouwelijke spelers zijn dan in shooters als Call of Duty.

 10. Harry Hol · 6-2-2011 · 12.29 uur

  Ok ok, waar het mij om gaat is dat de generalisatie dat alleen mannen sukkels zijn en voor bonus xp vallen nogal eenzijdig is.

 11. Michael · 8-2-2011 · 12.05 uur

  Als er in het weekend korting is op leuke handtasjes en mijn vriendin wil shoppen, moet ik haar dan ook een trap verkopen?

 12. Roland van Hek · 8-2-2011 · 12.57 uur

  Michael: Ja, een keukentrap. *ba-dam TSSS!*

 13. Sent · 9-2-2011 · 10.40 uur

  “waar het mij om gaat is dat de generalisatie dat alleen mannen sukkels zijn en voor bonus xp vallen nogal eenzijdig is”

  Eh…dat lijkt mij ook de bedoeling van het artikel? Het zou anders een nogal saai stukje tekst worden.

 14. Roland van Hek · 10-2-2011 · 0.41 uur

  De man- en vrouwvriendelijke versie van Rogier’s bovenstaande column: Double XP weekends, het is me wat. Gelukkig laten we er ons niet gek door maken, en we schoppen elkaar al helemaal niet in de zaanstreek! (Tenzij je daarvan houdt, maar ook daar is helemaal niks mis mee.) Zo, en dan nu een lekker kopje kamillethee.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>