Download deze week Muscle March, Wakeboarding HD en Perfect DarkPerfect? HAH!

Je hoeft je huis niet meer uit om nieuwe games te kopen. Wekelijks hebben Microsoft, Nintendo en Sony nieuwe speelbare downloadables voor je klaar staan in hun virtuele shops - en licht ik de hoogtepunten voor je uit. Deze week bespreek ik Muscle March voor Wii, Wakeboarding HD voor PS3 en Perfect Dark voor Xbox 360.

Muscle March (Wii)

Als een bodybuilder poserend achter een voedingssupplementendief aanrennen. Yup, dit is een Japanse game.

Bij de aankondiging was Muscle March al apart en het spel weet dat prima vol te houden nu het spel uit is. Kies een bodybuilder (of ijsbeer) en ren achter de dief aan die net een pot voedingssupplementen heeft gejat. Het punt daarbij is dat de dief door muren heen rent in een bepaalde pose. Die pose moet je met de Wii-ab en Nunchuk nadoen zodat je perfect door het gat in de muur rent. Het is zeg maar ‘Hole in the Wall’ van SBS 6, maar dan Japanser.

Aangekleed alsof het een speelhalspel is komt Muscle March dan ook heerlijk uit de verf. Hoe meer bodybuilders struikelen en uit de race vallen, hoe sneller je moet reageren. Maar daar struikelt het spel lelijk: de Nunchuk en Wii-ab hebben vaak moeite met registeren welke pose je aanneemt. Vaak zat verlies je een levenspunt terwijl je wel de goede pose hebt. Maar met een bank vol vrienden en familie is dit echter lekkere waanzin voor een prima prijsje, en helpt de onnauwkeurigheid alleen maar om sneller de controllers door te geven…

Muscle March · Wii-winkelkanaal – WiiWare · volledige game 500 Wii Points (~ € 5,00)

Wakeboarding HD (PS3)

De mensen die vorig jaar Wii Sports Resort hebben aangeschaft herkennen deze game misschien. Met een plankje achter een speedboot hangen en obstakels ontwijken is het doel in deze Playstation Network-game.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een game voor een slordige 15 euro uitbrengen zonder een demo valt niet goed. Er zijn maar weinig mensen die zomaar even dat bedrag blind uitgeven voor een spelletje.

Het goede nieuws: Wakeboarding HD is een leuke en vrolijk arcadespel. Alles is lekker over-the-top zonder dat het afschrikt (zoals Muscle March nog wel eens voor elkaar krijgt) en het ziet er allemaal dik in orde uit. Het spel zelf is een beetje chaotisch soms (net zoals Creat Studio’s vorige game Smash Cars) en voelt hier en daar wat wollig aan, maar de combinatie van snelheid en stunts is erg lekker. Al wacht ik liever op een nieuwe SSX…

Wakeboarding HD · PlayStation Network – PlayStation 3 · volledige game € 14,99

Perfect Dark (X360)

Perfect Dark is een k-…
We onderbreken dit artikel voor de volgende mededeling.

Hoi, Joe hier. Download de Xbox Live Arcade-versie van Perfect Dark niet als je een hoogstaand modern schietspel verwacht. Ook niet als je verre van nostalgisch ingesteld bent, en al helemaal niet als je zweert bij Call of Duty-achtige diepgang wat betreft het naar eigen voorkeur ontwikkelen van je personage. Waarom zou je Perfect Dark eigenlijk wel downloaden?

Goede herinneringen hebben aan Goldeneye 007 of Perfect Dark op de Nintendo 64 is wellicht de meest valide reden (wat betekent dat Vincent zich er beter extra ver van kan houden), al is het maar omdat je die laatste nu met een fatsoenlijke controller kunt spelen. Zelfs de grootste Nintendo-fanaat moet toegeven dat de Nintendo 64-joypad niet ideaal was om te gebruiken, zeker omdat de meeste joysticks bij de release van de game in 2000 al te versleten waren om er nog fatsoenlijk je wapens mee te kunnen richten. Toch maakt vooral het feit dat de Xbox 360 wèl voldoende rekenkracht heeft om de boel soepel te draaien deze heruitgave van Perfect Dark tot de game die het tien jaar geleden al had moeten zijn.

Naast de framerate zijn de textures opgepoetst en hebben vrijwel alle personages een facelift gehad, al lijkt daardoor de ooit zo sexy Joanna Dark nu wel op een mislukte kloon van popster Rihanna. De handen van de personages zijn echter nog steeds constant gebald tot vuisten (de pasvorm van elk vuurwapen, immers) – het blijft een Nintendo 64-game, al zijn de meeste plooien van toen nu mooi gladgestreken. Het spel doet zo een beetje denken aan een alternatieve versie van de eerste TimeSplitters (niet heel toevallig gemaakt door een groep jongens die eerder aan Goldeneye 007 en Perfect Dark werkte): vlotte animaties, leuke verstopte grapjes in bijna elk level en vooral ijzersterke gameplay – alles wat Perfect Dark Zero niet was, zeg maar.

Op zich is Perfect Dark wat dat laatste betreft geen spat veranderd. Het origineel zat al tjokvol manieren om heet lood te verschieten: eindeloze manieren om je vaardigheden te trainen en meer dan twintig missies die ook samen met een vriend te spelen zijn, evenals een unieke stand waarin één speler in de huid van de vijand(en) kruipt. En dan te bedenken dat de zogenaamde Combat Simulator eigenlijk het hoogtepunt van de game is, inclusief dertig steeds moeilijker wordende Challenges. De term ‘multiplayermode’ doet er dan ook tekort aan: je kunt een lading computergestuurde spelers toevoegen, vrijwel elke denkbare speloptie aanpassen en zelfs de namen van de teams bepalen (als bijvoorbeeld ‘Yellow’ en ‘Brown’ niet lollig genoeg voor je zijn).

Het mooiste van dit alles is dat het nu ook online werkt, waarmee vooral de Combat Simulator eindelijk goed tot zijn recht komt. Niet meer met z’n vieren naar een gedeeld schermpje staren (al kan dat ook nog steeds), wel tegen maximaal zeven anderen spelen via het wereldwijde web. Tien jaar geleden lachten pc-gamers ons nog uit terwijl ze met kinderlijk gemak mensen over de hele wereld afschoten in Unreal Tournament en Counterstrike, nu kunnen wij dat ook – wat is het allemaal toch snel gegaan in tien jaar!

Maar zonder dollen: waag je niet zomaar aan Perfect Dark als je denkt een lekker tussendoortje te scoren met Call of Duty: Modern Warfare 2 of Battlefield: Bad Company 2 in je console. Kun je het echter zonder vrij te spelen vaardigheden stellen en heb je goede herinneringen aan de shooters uit het Nintendo 64-tijdperk (wat Vincent duidelijk niet heeft), dan is Perfect Dark voor 800 Microsoft Points het koopje van de eeuw – er is geen enkele andere Xbox Live Arcade-game die zoveel waar voor je geld biedt, mits je een beetje gevoelig bent voor (verse) nostalgie.

We vervolgen nu het artikel.
…-utgame en dat is alles wat ik erover ga zeggen.

Perfect Dark · Xbox Live Marketplace – Xbox Live Arcade · gratis demo · volledige game 800 Microsoft Points (~ € 9,60)

Voor het volledige aanbod aan nieuwe downloads deze week kijk je op:

8 reacties

 1. Tom · 21-3-2010 · 14.17 uur

  Perfect Dark kost toch maar 800 punten?

 2. Léonhard · 21-3-2010 · 15.35 uur

  Nadat ik me gisteren besefte dat ik nog punten had, heb ik de game gelijk gedownload. Voordat ik kon beginnen met spelen liep mijn xbox een vijftal keren vast, daarna toonde hij de ring of death. Na een wonderbaarlijk trucje waar handdoeken bij betrokken waren, kreeg ik hem tegen alle verwachtingen in weer aan de praat en sindsdien heb ik heerlijk kunnen genieten van Perfect Dark. Ik had er de laatste maanden niets over gelezen of gezien, dus toen ik hem aanzette, wist ik niet wat ik zag op mijn 1080p tv. Rare heeft er een hoop aandacht aan besteed, zo lijkt het. Joe, misschien weet jij dit, maar was die steiger in missie 4 in het origineel ook al bereikbaar? Kan ik me namelijk niet herinneren.. Nu namelijk wel. Anyway, voor mensen die het origineel kennen zeker de 800(!!) punten waard.

  wat waik zag op mijn

 3. Vincent Leeuw · 21-3-2010 · 16.22 uur

  @Tom Correct, ik heb de fout aangepast.

 4. Thymon AW · 21-3-2010 · 21.13 uur

  Nou ik heb deze week zeker genoten van de XLA versie van Perfect Dark. Ik vind hem passen in de rij van klassiekers qua shooters en N64 games. Misschien dat ik Banjo Kazooie alsnog ga downloaden, hmmm…

  @ Vincent: jammer das je die game niet digged. Je bent het vast niet met me eens dat ik deze game geslaagder vind dan Metroid Prime.
  Maar 800 MS points is toch meer dan 6,65? Of heb ik al die tijd teveel betaald voor mijn MS points?

 5. Vincent Leeuw · 21-3-2010 · 21.25 uur

  Klopt ook, is bij deze aangepast.

 6. Joe van Burik · 21-3-2010 · 23.49 uur

  @Léonhard: ja, de steiger in het vierde level was in de N64 versie ook al te bereiken, als je maar de juiste route neemt :) Game-inhoudelijk zijn er heel weinig wijzigingen aangebracht, het is echt een nette (opgepoetste) port van het origineel.

  Alleen heeft meneer Leeuw een sterke aversie van alles wat met Rare of Nintendo 64 te maken heeft, dus doe vooral geen moeite om hem te bekeren. Geloof me, ik heb het geprobeerd.

 7. Jelle van Aanholt · 22-3-2010 · 11.09 uur

  ”Tien jaar geleden lachten pc-gamers ons nog uit terwijl ze met kinderlijk gemak mensen over de hele wereld afschoten in Unreal Tournament en Counterstrike, nu kunnen wij dat ook – wat is het allemaal toch snel gegaan in tien jaar!”

  Even muggenziften: Negen jaar geleden konden een beetje handige console gamers elkaar al via het web overhoop schieten met Halo, en sinds ongeveer zeven en een half jaar geleden xbox live on air ging is het voor de mainstream ook al niks bijzonders meer. Maar ben verder wel heel benieuwd hoe het spel draait op de 360, ik kon bij gebrek aan nostalgie de graphics en controls van het origineel toch niet echt goed verdragen. Misschien dat ik de waarde van het spel meer inzie als ik het fatsoenlijk draaiend voor mijn neus heb..

 8. Vincent Leeuw · 22-3-2010 · 13.15 uur

  En niemand die de Dreamcast noemt… Mnr. Sega himself vergeet ook de oude bamibak. :P Quake III Arena was zelfs cross-platform online te spelen.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>