EA legt lat hoog en houdt duimen gekruistDit was een spoedcursus voor hoe je een indrukwekkende persconferentie neerzet. Niemand minder dan The Illusive Man stond op het podium. Electronic Arts zette alle zeilen bij om een verpletterende indruk achter te laten. Met games als Battlefield 3, Mass Effect 3, Need for Speed: The Run en Star Wars: The Old Republic weet je dat je vanaf nu tot aan de volgende E3 kunt teren op EA-games. Grootste teleurstelling: Mass Effect 3 komt pas op 6 maart uit…

De gameplaybeelden die EA liet zien, spreken helemaal voor zichzelf. De nadruk lag dan ook niet zozeer op de oubollige structuur van game naar game (uhum, Microsoft) in de presentatie. Alles viel binnen het nieuwe platform dat EA vlak voor de E3 heeft aangekondigd: Origin. Dat is een online gameplatform waar je terecht kunt voor alles wat met de uitgever te maken heeft: games en trailers downloaden, het laatste nieuws lezen en communiceren met andere gamers.

Origin geduchte concurrent van Steam

Nu al een geduchte concurrent voor Steam. Origin wordt namelijk gelanceerd met meer dan 150 games en die bibliotheek wordt alsmaar groter en steviger. Alle aangekondigde en getoonde games op de E3 kunnen via Origins gekocht en/of gedownload worden. Naast deze digitale service toonde EA nog drie andere diensten. Twee daarvan waren al ruim voor de grootste gamebeurs ter wereld aangekondigd: de Battlelog van Battlefield 3 en de Autolog van Need for Speed: The Run.

Beide services gaan voornamelijk om het verzamelen van gegevens van gebruikers en veel sociale mogelijkheden die uiteindelijk het online gamen uitbreiden en leuker maken. EA voegde daar het imposante Football Club aan toe, dat samen met FIFA 12 uitkomt. Dat is een soortgelijke service, maar dan toegespitst op actuele gebeurtenissen binnen de voetballerij. Je zult regelmatig nieuwe uitdagingen vanuit EA HQ krijgen, om zo verder te stijgen op de wereldranglijsten. Het belangrijkste is dat de diensten gratis zijn. Dat staat haaks op wat Activision onlangs nog over Call of Duty Elite medde.

Podium voor Battlefield 3

Er zat veel vaart in de presentatie van EA. Alle snelheid werd er echter uitgehaald toen Battlefield 3 tentoongesteld werd door Dice. Opeens was er ruimte voor ruim negen minuten aan gameplayfootage van deze Modern Warfare 3-beater, wat op een gegeven moment echt te lang duurde - terwijl een game als Need for Speed: The Run het met veel minder moest doen. Zonde, want er was nog niet veel over deze game bekend. Monden vielen open toen werd getoond dat je de auto uit kunt rennen en in een maffe crossover van GTA (rennen door een grote stad) en Heavy Rain (met quick time events obstakels ontwijken en gevechten doorstaan) de politie te voet kunt ontwijken.

Dit was zonder meer een van de beste presentaties die EA ooit gegeven heeft. De uitgever toonde aan dat kwaliteit hoog op de prioriteitenlijst staat. Games als Mass Effect 3 (duurt lang!), Battlefield 3 en Star Wars: The Old Republic zien er niet alleen heel goed uit, maar zijn goed op weg hun beloftes op gebied van toffe gameplay in te lossen. Vooral voor de laatstgenoemde is dat van belang, aangezien die miljoenenkostende MMO van groot belang is voor EA’s bottom line. Daarom sluiten we af met de woorden van general manager bij Dice, Karl Magnus Troedsson: “We keep our thumbs crossed.”

2 reacties

  1. Ronn Perdok · 7-6-2011 · 1.46 uur

    Geduchte tegenstand voor Steam lijkt me overtrokken. Ik neem aan dat Origin enkel en alleen EA games zal bevatten? Want dan zal het nooit een directe concurrent worden.

  2. Marijn · 7-6-2011 · 11.25 uur

    Wesley, Wesley. Ze kunnen nooit genoeg Battlefield 3 laten zien. Nooit.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>