De F staat weer voor ‘fantasie’ in 2009Flower

De letter F representeert een kwalijke term op het gebied van games, films en muziek en op elk ander creatief vlak: formulewerk. Kort door de bocht betekent het zoiets als dat producten worden geboetseerd naar een lijstje met punten waarvan economen weten dat er geld mee valt te verdienen. Maar in 2009 staat de F weer voor ‘fris’ en ‘fantasierijk’. Wat volgt zijn drie tot de verbeelding sprekende, goedkope en enkel te downloaden spellen, die ieder beginnen met een F.

Farfetched? Misschien. Maar opvallend is het wel.

Flock

Verrassing van de in de lift zittende Japanse speluitgever Capcom. Flock is een geinig spelletje waarin je middels een UFO schapen in een ruimtestation moet jagen. Of koeien. Varkens. Alles wat op vier pootjes en in weilanden loopt eigenlijk. De stijlvol belichte cartoonstijl en het veel te weinig gebruikte vogelperspectief gieten het afwijkende spelidee ook nog in een origineel sausje. Veelbelovende downloadgame voor Xbox Live Arcade en de PlayStation 3.

Flower

We hebben eerder geschreven over Flower voor de PlayStation 3. Het belooft een feelgoodervaring: even tot rust komen en de geest schonen na een zwaarbevochten deadline op het werk of na het uitgaan van een verkering. Ik refereer graag naar Wave, mijn alweer vijf jaar oude idee dat enkel bestond uit een surfplank, golven en loungemuziek. Niks doelstellingen! Ontspannen! Flower gaat nog iets verder en haalt de speler letterlijk met beide voeten van de grond. Je zweeft door rustieke natuurgebieden op zoek naar niks behalve een beetje levensgeluk. Het is bijna spiritueel.

Fat Princess

And now for something completely different: Fat Princess! Een stukje actieve Tower Defense, een partje ouderwets strategiespel in kekke cartoonstijl en een flinke dot capture the flag. In Fat Princess bewaken spelers een prinses in hun fort en moeten ze hun eigen prinses uit het kasteel van de tegenstander halen. Iedereen kan verschillende hoedjes opzetten. Met één hoedje word je werker, hak je hout en bouw je kasteeldeuren. Met een ander word je ridder, boogschutter of hospik. Misschien nog wel belangrijker is het halen van eten voor de prinses, waardoor ze dikker wordt en moeilijker te dragen is voor de tegenstander. Feelbelovend!

14 reacties

 1. Frans Coehoorn · 16-1-2009 · 17.24 uur

  Lijkt wel het Fable-landschap aan de Nederlandse kust, met die windmolens. Almere Buiten. Fabelachtig hoor.

 2. Leonhard · 16-1-2009 · 17.32 uur

  Flock doet me heel vaag denken aan een oud spelletje dat ik ooit op de pc speelde, eveneens met als hoofdopdracht het leiden van een kudde schapen.
  Flower lijkt me leuk om eens te ervaren, maar titels als dat leg ik normaliter al vrij gauw weer aan de kant.
  Fat Princess weet me niet te boeien.

 3. Claire Donkersloot · 16-1-2009 · 17.48 uur

  Overigens is het Flower, niet Fl0wer :)

 4. Bart Breij · 16-1-2009 · 17.55 uur

  Ik twijfelde. Corrigeer het even. :)

 5. Frans Coehoorn · 16-1-2009 · 17.59 uur

  Flower, fl0w. Tis wat. :D

 6. Bart Breij · 16-1-2009 · 19.52 uur

  Een spel waarin je een schaapskudde leidde? Er is wel een game die Sheep heet maar daar ken ik de strekking niet van. Verder had je nog een spel met Coyote uit de Looney Tunes-stal die Road Runner op de hielen zat en af en toe wat schapen moest organiseren. Voor de rest is het idee echter vrij origineel geloof ik. ;)

 7. Lennard Verhage · 16-1-2009 · 20.01 uur

  Flower heb ik van de week ontvangen en toevallig vandaag even zitten spelen. Ik moet zeggen dat het best vermakelijk is. Rondvliegen met een lading bloemblaadjes door middel van de SIXAXIS in combinatie met heerlijk relaxte muziek deden mij aangenaam stemmen.

  Het duurt nog even voordat deze game uitkomt, maar als PlayStation Network titel is het er één om in de gaten te houden. Vrij typische soort game overigens, het is wellicht te apart voor het grote publiek, wat dan weer jammer is (denk aan Linger in Shadows).

 8. Osahi · 16-1-2009 · 20.33 uur

  Ik kijk enorm uit naar Fat Princess. Toch eentje waar ik mijn PSN account weer ga opladen met euro’s :D

 9. Jeroen Bos · 16-1-2009 · 22.26 uur

  Flower is mij een tikje te pretentieus, maar Flock en Fat Princes vind ik erg f en f, oftewel fris en fruitig. ;-)

  @Bart
  Bedoel je Sheep, Dog, ‘n’ Wolf voor de PSX? Man, die game was lachen. Tikje lineair, dat wel.

 10. Popa · 17-1-2009 · 12.16 uur

  Nice stuk meester Bart. Flock en Fat Princess vielen mij deze week ook op, in goede zin. Flower houd ik al een langere tijd in de gaten, zonder echt te weten wat ik er van vind…

 11. Niels ’t Hooft · 17-1-2009 · 14.10 uur

  Ik heb Flower op de E3 gespeeld en vond het toen echt geweldig. De maker, Jenova Chen, is afgestudeerd op het fenomeen flow in games: precies de juiste mate van prikkeling door uitdaging en verder ontspanning om in een heel aangename doorgaande toestand te komen. En Flower roept dat voor mij beter op dan zijn vorige spel fl0w. Je zweeft heerlijk rond, maar wel op zoek naar alle bloemetjes, waarvan er steeds meer gaan bloeien naarmate je er meer pakt.

 12. Niels ’t Hooft · 17-1-2009 · 14.33 uur

  Overigens, er was inderdaad een spel genaamd Sheep waarin je schapen naar het einde van het level moest drijven: http://en.wikipedia.org/wiki/Sheep_(video_game)

 13. Bart Breij · 17-1-2009 · 15.54 uur

  Ja Jeroen, die bedoelde ik! Leek me wijlen een van de leukste spellen voor de PSX. :)

 14. --- · 19-1-2009 · 8.13 uur

  ik heb ook sheep gespeeld, exact hetzelfde, althans zo lijkt het. Was overigens niet veel aan..

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>