Flare Elite biedt uitstekend alternatief voor de vierpuntsdruktoetsElke woensdag bespreekt Ellen de Lange-Ros een iPhone-game

Space shooters zijn er volop in de App Store. Toch lukt het Flare Elite om een nieuw element aan het genre toe te voegen: een uiterst inventieve besturing met bijzondere gameplay. In het spel navigeer je een ruimtescheepje en moet je vijanden onschadelijk maken. Interessant is daarbij dat je powerlevel langzaam leegloopt tijdens het spelen. Deze vul je weer aan door vijanden te vernietigen.

De powerdeeltjes van die vijanden zweven dan nog in de ruimte. Je zuigt deze naar je toe door te stoppen met schieten. Dankzij deze opzet heeft de game een interessante balans tussen razendsnel navigeren en strategische pauzes om weer krachten te verzamelen.

Wat valt op?

Wat direct opvalt zodra je de game gaat spelen is de bijzondere besturing. Eindelijk eens geen game waarbij je moet navigeren met een slecht werkende vierpuntsdruktoets. Flare Elite vervangt deze door een schuifsysteem waarbij je met twee duimen zeer eenvoudig je ruimteschip navigeert. Zodra je beweegt begin je ook te schieten, waardoor je vrijwel de complete game bestuurt met twee duimen. En dat werkt! Zodra je het spel opstart kom je in een lekkere flow van razendsnelle actie die niet wordt onderbroken door navigatieproblemen, heerlijk!
Naast de geweldige besturing valt Flare Elite op door haar moeilijkheidsgraad. De eerste levels zijn nog eenvoudig, maar al snel wordt het een flinke uitdaging om een level af te ronden. Daarbij is het frustrerend dat je uit slechts één level kunt kiezen en geen andere levels kunt uitproberen. Dit draagt echter wel bij aan de arcade-sfeer die de game in alles uitstraalt.

Is het wat?

Flare Elite heeft een mooi spelconcept waarin actie en rust elkaar afwisselen. Ik ken weinig games die op zo’n inventieve en effectieve manier gebruik maken van het iPhone-touchscreen. Flare Elite laat zien dat een complex probleem (hoe vervang ik de vierpuntsdruktoets) soms op een buitengewoon eenvoudige manier kan worden opgelost (gebruik twee duimen). Hierdoor is het een bijzonder interessant spel geworden. Tel daarbij op dat de game een flinke moeilijkheidsgraad heeft en je snapt dat ik vind dat elke echte gamer Flare Elite een kans zou moeten geven.

Prijs: €2,39 (App store link)

Eén reactie

  1. Fredoichi · 25-3-2010 · 18.08 uur

    Grappige game inderdaad. Enige nadeel van de besturing is dat je ‘m met 2 handen moet spelen, terwijl je dit soort vertical shooters gevoelsmatig met één hand wilt spelen.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>