Wat vindt de Nederlandse gamepers van Halo 3 ODST?Gamehype.nl verzamelt Nederlandstalige gamerecensies en berekent uit alle beoordelingen een gemiddeld cijfer. Voor Bashers licht webmaster Joshua van Middelkoop er wekelijks één uit.

halo3odst_screen
Insidegamer was vorige week de eerste Nederlandse gamesite met de review van Halo 3: ODST en met een wel heel verrassend cijfer. De ideale game om in deze rubriek te bespreken, werd er terecht geroepen op dit weblog.

“ODST is een lekker tussendoortje, maar lang niet zo episch als Halo 3. Daarvoor mist het een interessant verhaal, vernieuwende graphics en had het iets langer moeten duren. Een 7,5 is duidelijk het laagste cijfer dat we aan een game uit de Halo-serie hebben gegeven en geeft hopelijk stof tot nadenken bij Bungie met betrekking tot Halo: Reach.” - Insidegamer – cijfer 7,5

“Nog niet eerder werd een Halo-game zo wisselend ontvangen als ODST. Weliswaar is het overgrote deel van de gamejourno’s enthousiast, maar er zitten van die zelfbenoemde ‘game-intellectuelen’ bij, die denken het aanzien bij hun mede-dweebs te vergroten door een gevestigde franchise als Halo effe lekker af te zeiken.” Power Unlimited – cijfer 9,0

ODST is geen Halo 3

Een recensent schrijft een review door zijn oordeel te geven over de gameplay, speelduur, beeld en geluid. Dat zijn in ieder geval de onderdelen die altijd in een review worden besproken. Het is opmerkelijk (en tegelijkertijd ook heel logisch) dat die beleving van het verhaal, de omgeving en speelduur per persoon verschilt.

“Combineer dit met het vermakelijke verhaal, de sterke voice-actors, de mooie omgevingsplaatjes (ja, ondanks de out of date graphics) en de lengte van het geheel die je ook niet zal tegenvallen, en je mag wel spreken van een dikke singleplayer. Add-on? Me anus!” - Power Unlimited – cijfer 9,0

“Maar aan de andere kant zijn het dezelfde vijanden, de zelfde soort levels en, tot overmaat van ramp, dezelfde graphics. […] Nu begint het verhaal uitstekend en lijkt het alsof de verhaallijnen prachtig in elkaar overlopen, maar na een paar uur blijkt dat er meer gaten in zitten dan je in een vijand kunt schieten en het geheel als los zand aan elkaar hangt. En oh ja, je hebt het verhaal ook nog eens binnen een uur of vijf uitgespeeld.” - Insidegamer – cijfer 7,5

“Het verhaal is heerlijk, meermalen speelbaar en ook de graphics zijn om te smullen. Wat mij betreft is deze game zeker weten een Gold Award waard, ook als je kijkt naar de prijs van het spel.” - Evilgamerz – cijfer 9,4

Firefight

De meeste recensenten prijzen de coöperatieve ‘Firefight’ spelmodus waarin je het met drie vrienden opneemt tegen groepen vijanden. Afgezien van Firefight is de multiplayer niet zo bijzonder. Waar is trouwens de online matchmaking?

“Teamplay is dus erg belangrijk en dit heeft ertoe geleidt dat Bungie de normale Xbox Live matchmaking heeft geschrapt waardoor je alleen nog maar kunt spelen met mensen uit je friendslist. Het is ergens wel te begrijpen, maar het is en blijft een achterlijke beslissing en een zwaar gemis bij Firefight.”Fok!games – cijfer 9,0

“FireFight is de enige echte nieuwe spelmodus en hoewel deze best wel leuk is om te doen met vrienden, en op sommige momenten spannend en bijzonder hectisch is, blijft het natuurlijk een vrij simpele toevoeging, hoe goed deze ook uitgevoerd is.” – Xboxworld -  Uitstekend

“Wat ik alleen niet snap is; wie koopt er nou wél Halo 3: ODST, maar heeft Halo 3 zelf níet in huis? Ik denk dat maar weinig mensen alleen ODST kopen en dus heeft iedereen die ODST koopt, Halo 3 plus diens multiplayer al in huis. Wel tof is natuurlijk dat je al die extra maps er voor nop bij krijgt, maar die hadden ze ook gratis kunnen aanbieden als download. Een beetje een nutteloze toevoeging dus.” – Gaming Only – cijfer 7,8

In totaal

halo3odst-boxWe zien dat de cijfers nogal uiteenlopen. Heeft dat te maken hebben met de manier waarop de reviewer de game benadert: als add-on of stand-alone? Of is het Halo 3: ODST een lastig geval omdat de game anders is dan Halo 3?

Gemiddeld scoort ODST op Gamehype een 8,5. Dit cijfer is gebaseerd op 11 Nederlandstalige recensies. Niemand geeft een lager cijfer dan Insidegamer; er worden ook een aantal negens uitgedeeld. Het is opmerkelijk dat niemand Halo beoordeelt met een cijfer tussen de 8 en 9.

Ter vergelijking: voorganger Halo 3 ontving bijna alleen maar negens en tienen en scoorde gemiddeld een 9,3.

Ga naar de Halo 3: ODST-pagina op Gamehype.nl voor alle recensies en cijfers. Staat jouw recensie er nog niet bij, meld hem dan aan via de site.

12 reacties

 1. Wormpaul · 29-9-2009 · 10.52 uur

  Persoonlijk nooit een fan geweest van de Halo serie (op de PC gespeeld)

  Snap best dat mensen inmiddels meer verwachten dan een herhaling van zetten en vandaar de lagere cijfers.

  Oftewel; Goed spel voor de fans, verwacht niet dat veel nieuwkomers hier gaan induiken!

 2. Kevin · 29-9-2009 · 11.08 uur

  Toch wel gek, aangezien in mijn ogen de singleplayer van ODST echt stukken beter is dan die van Halo 3. Als standalone add-on is het echt wel value for money.

 3. Ellen de Lange-Ros · 29-9-2009 · 11.18 uur

  Interessant om te zien dat de reviewers over dit spel zo van mening verschillen. Daarmee is het inderdaad een toepasselijke game om in Gamehype te bespreken. Dit soort reviews laat op een mooie manier de relevantie van Gamehype zien.

 4. Freek · 29-9-2009 · 12.20 uur

  Ik vind dat er veel te lovend over ODST is gesproken, Halo heeft wel de shooter groot gemaakt op de console, maar ik werd niet weggeblazen door de mogelijkheden die ODST me bood. Het is voer voor de fans en de critici zwijgen.

 5. Ron Vorstermans · 29-9-2009 · 13.05 uur

  Ik heb de game een 9 gegeven op GNL en ik sta nog steeds een volle 100% achter dit cijfer. Het is jammer dat ik nu geen tijd heb om dit te beargumenteren, maar ik weet wel dat Halo 3: ODST me compleet verrast heeft en absoluut niet te bestempelen valt als ‘simpele add-on’.

  Oh en Jelle’s review op IG vond ik persoonlijk niet denderend. Ik k denk dat ODST beoordeeld moet worden op wat het is, niet op wat het allemaal had kunnen worden. Dat het kort is en technisch niet bepaald beter is dan Halo 3, lijkt me logisch wanneer de game voor een zachter prijsje als add-on in de winkel ligt.

 6. Bart Breij · 29-9-2009 · 13.35 uur

  Er was een tijd dat het wel anders was, maar ik vertrouw steeds meer op het oordeel van InsideGamer. Je ziet het aan de gepresenteerde plus- en minpunten in videorecensies: ze gaan niet enkel meer in op beeld, geluid en opties, maar richten zich op de spelbeleving.

  Ik ben benieuwd naar de recensent die Halo zo ongelooflijk verdedigt in de Power Unlimited - alsof hij bij voorbaat aangevallen was. Ik heb wel een idee…

 7. Stone · 29-9-2009 · 14.42 uur

  “lijkt me logisch wanneer de game voor een zachter prijsje als add-on in de winkel ligt.”

  ik heb geen mening over halo of zijn scores. ik heb de game sinds deel een niet gespeeld. dus daar wil ik niets over zeggen. maar ik vind 45€ niet een zachter prijsje. een add-on verwacht je voor 25 a 30 euro.

  45€ daar kan ik ook een game voor kopen die ik vorig jaar of begin dit jaar heb overgeslagen. een fallout3, GoW2, GTA4, AC, Fable2, COD 4 of 5 en Saints Row2 allemaal games die inmiddels voor minder dan dat ODST kost te krijgen zijn.

 8. Rogier Kahlmann · 29-9-2009 · 17.55 uur

  Ik heb Halo gerecenseerd voor DGS en alhoewel ik dondersgraag m’n “Halo sterft voor een tweede keer” slotzin wilde gebruiken, moet ik toegeven dat ik me er zeer mee vermaakt heb.

 9. LucasSeuren · 29-9-2009 · 23.11 uur

  Persoonlijk snap ik nog steeds niet waar de lyrische reviews vandaan komen. De FireFight-mode is een vrij zinloze en vooral saaie toevoeging en de storyline is absoluut niet episch goed of zo. ODST is een aardige shooter, maar weet zich absoluut niet te onderscheiden van wat Halo was. Bungie wilde zich richten op gevechten zonder dat je met een soort super humans speelt, maar gewoon met het beste dat de mensheid te bieden heeft. De gameplay had daarvoor aangepast moeten worden en dat is niet gebeurd. Gevolg is dat dit gewoon Halo 4 is met andere karakters en een healthbalk die niet automatisch gevuld wordt.

  Altijd grappig om de verschillende reviews te lezen. Volgens mij heeft IG op easy gespeeld, want anders kom je echt niet aan vijf uur. De skulls uit Firefight worden in de geschreven versie ook genegeerd, vreemd.

  EvilGamerz is duidelijk niet heel serieus te nemen. Iedereen die zegt dat ODST visueel om van te smullen is, heeft duidelijk geen flauw benul hoe de ontwikkeling van games ervoor staat. De omgevingen zijn saai en eentonig en de karakters zien eruit als jaren geleden en Halo 3 was al niet een visueel pareltje.

  De opening van de PU-review valt me ook tegen. Gelijk de verdediging inspringen boezemt niet bepaald vertrouwen in en je concullega’s die het niet met je eens zijn bij voorbaat al zo afschrijven is bijzonder sneu en onprofessioneel. Als je zo graag je mening dat anderen domme reviewers zijn wilt uitdragen, houd het in een column. Reviews zijn daar niet voor bedoeld tenzij je GeenStijl bent.

  En ben ik nu zo verzuurd of zijn de reviews van een titel als ODST toch opvallend matig? En is de NLse gamespers is nu zo goed of rushen ze door games heen? Niet alleen IG was er in 5 uur klaar mee, ook XBO vloog er in minder dan zes uur doorheen (hun review kan ik me verder het beste in vinden), op Heroic zelfs. Ben ik nu zo’n kneus dat ik er 7 tot 8 uur voor nodig had? En ben ik echt de enige die FireFight geen leuke toevoeging vindt?

 10. Slimdavy · 29-9-2009 · 23.52 uur

  Misschien vind ik de FireFight-modus ook geen leuke toevoeging. Game ligt hier voor mijn neus, maar nog niet aan begonnen. Wacht nog even op de geschikte co-op partner. Maar ik vond Halo 3 al zo’n typisch zeventje, dat ik ODST waarschijnlijk niet leuker ga vinden. Maar dat moet een uitgebreide speelbeurt nog uitwijzen.

  Trouwens, je bent geen kneus omdat je er ongeveer acht uurtjes over doet om het spel uit te spelen. Vaak vergeten anderen de correcte speeltijd even en flappen ze er wat op (die mening heb ik toch vaak), maar soms rusht de ene al wat andere door een game dan de andere. Soms speel ik ook eens een game heel snel uit, waar die ene Xbox Live friend uuuuuuurenlang mee bezig is geweest.

 11. Bart de Boer · 30-9-2009 · 10.46 uur

  Dat gevoel heb ik regelmatig ook. Ik heb het idee dat je als journalist ook over moet schijnen te komen als een soort supergamer…

 12. Nielsje · 30-9-2009 · 21.30 uur

  Gamert heeft het zelfs over 12 uur singleplayer op de hoogste moeilijkheidsgraad…

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>