Geen atheïsten in Diablo IIIErwin Vogelaar op donderdag. Beeld: Paul Veer.

Zelf heb ik mij (nog) niet aan Blizzards nieuwste gewaagd, maar de pc-gamers om mij heen hebben zich door Error 37 geworsteld om haast religieus op zoveel mogelijk loot te klikken. Maar dat kan natuurlijk niet zonder eerst een character te creeën. Al een moeilijke keuze, en dan moet je mannetje ook nog een naam krijgen.

Heb je geen vaste nickname, dan moet je ter plekke wat verzinnen en heb je echt niet veel inspiratie dan is er altijd nog religie om op terug te vallen. De Diablo-games gaan nou eenmaal over engelen en demonen, en een grote duivelse eindbaas die nog net niet Satan genoemd wordt. Dus extra leuk om daar tegen in te gaan en je character “Atheist” te noemen? Nope, dat mag niet van Blizzard.

Christian

Het bedrijf heeft, logischerwijs, regels opgesteld aan wat je als nickname mag gebruiken. Andere spelers zien die naam in de chats, en een game waar duidelijk 16+ op het doosje staat moet wel familievriendelijk blijven(?). En dan kom je vanzelf terecht bij het gevoelige onderwerp religie.

Want naast “Atheist” mag een naam als “Christian” ook niet, en dat terwijl het een veel gedragen, normale voornaam is. Ook “Islam” mag je niet gebruiken, maar wel “Muhammad”, al is dat wellicht nog een veel meer gebruikelijke voornaam en dan heb ik het nog niets eens over de verschillende manieren waarop je het kunt spelen.

Scientology

Wil je “Mormon” of “Hindu” gebruiken, dan heb je ook in Diablo III geen geluk, maar “Buddhism” mag weer wel. Wellicht omdat Blizzard niet verwacht uit die hoek problemen te krijgen, waar ze ook best gelijk in kunnen hebben. “Scientology” mag overigens wel, maar “Judaism” ook, terwijl iets met “jew” erin weer verboden is.

De reden is natuurlijk duidelijk. Een aanhanger van een zekere religie kan aanstoot nemen over het gebruik van hun religie in de game, ook al is het maar een user die een naam heeft gekozen. Blizzard ziet de rechtzaken al op zich af komen en neemt de makkelijke route door het gewoonweg te verbieden. Maar mocht ik zelf nog eens gaan spelen houd ik het wel bij mijn eigen naam, want de keuze voor een klasse vind ik al moeilijk genoeg.

3 reacties

  1. Robert August de Meijer · 1-6-2012 · 10.29 uur

    Tja, Blizzard… WoW heeft ook zulke dingen. Je mag zeker in Diablo 3 ook geen homoseksueel zijn of zo.

  2. Roland van Hek · 1-6-2012 · 15.17 uur

    Ach, anders kies je toch gewoon ‘probeersel’ als naam? ;-)

  3. Arc · 15-6-2012 · 4.07 uur

    Mag spaghettimonster wel?

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>