Geloof in tijden van ResistanceErwin Vogelaar op donderdag. Beeld: Paul Veer.

Na alle goede verhalen heb ik toch maar eens Resistance 3 opgestart en dat bleek inderdaad een prettige verrassing. Werkelijk een leuke shooter met ook nog eens een opvallende rol voor religie. In de game kom je halverwege namelijk terecht in het dorpje Mt. Pleasant. Wat klinkt als enge suburbs waar nette huisvrouwen en pijprokende vaders hun american dream beleven, is in de game een plek waar een dominee en zijn vrouw een groep mensen proberen te helpen in een wereld die vernietigd wordt door aliens.

Het centrum van het dorpje is de kerk, waar niet alleen gewonden en zieken verzorgd worden, maar de mensen ook hun geloof kunnen beleven. Voorin de kerk hangt een in elkaar geknutseld kruis. Een man staat met open armen staan te bidden, een ander zit op zijn knieen terwijl weer anderen op stoelen zitten met hun handen gevouwen. Onder het kruis speelt iemand op een fluit gemaakt van een alienschedel.

Satan is een alien

De vele kaarsen verlichten een rij bijbelteksten op de muur, welke praktisch allemaal gaan over hoop en geloof. Opvallend is de tekst die oproept de liefde als een borstplaat, de hoop als een helm en geloof als een schild te gebruiken om het vuur van de “evil one” te doven. Vechten tegen het kwaad, dit vooral gezien de alien die het dorpje teistert. Die komt van onder de grond en daarom hebben ze hem toepasselijk Satan genoemd.

De mensen zien alle gebeurtenissen in de wereld als een soort test van God, zoals het verhaal van Job in de Bijbel. Op deze manier weten ze alle bizarheid een plek te geven en hebben ze een manier om er mee om te gaan. Ze zien het land als gegeven door God, en als ze er moeten sterven? Zo zij het.

Half-Life 2

De dominee probeert zijn flock te beschermen en trekt er op uit om Satan te verslaan. Samen ga je richting Satan toe, terwijl hij vertelt hoe zijn geloof al meerdere keren flink op de proef is gesteld. Hij is gewapend met een shotgun, en samen moet je in het donker allerlei gespuis neerschieten. Ja, de game leent veel van andere gameseries en dit is praktisch direct uit Half-Life 2 overgenomen.

Wat volgt is een dramatisch stuk, waarin je moet vluchten van Satan tot je niet meer kunt vluchten, en de dominee zelfs niet genoeg kracht - of geloof? - heeft om er tegen te vechten en jij het uiteindelijk moet oplossen. En voordat je weer richting de horizon vertrekt om weer tal van aliens af te schieten vraag je de dominee nog of hij voor je wil bidden. Het geheel voelt wel wat aan als een blokje religie, om het gedaan te hebben, maar het gebeurt op zo’n passende en ook respectvolle manier dat het absoluut iets toevoegt.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>